SANDOSTATİN 0.1 mg / ml ampul Damar içine veya deri altına uygulanır.
Etken Madde
1 steril ampul (1 ml) 0.1 mg okreotid (serbest peptid olarak) içerir. Yardımcı maddeler
Laktik asit, mannitol, sodium bikarbonat ve enjeksiyonluk su.Bu Kullanma Talimatında:
1. SANDOSTATIN nedir ve ne için kullanılır?
2. SANDOSTATIN’i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
3. SANDOSTATIN nasıl kullanılır?
4. Olası yan etkiler nelerdir?
5. SANDOSTATIN’in saklanması
Başlıkları yer almaktadır.
2.SANDOSTATIN nedir ve ne için kullanılır?
SANDOSTATİN etkin madde olarak oktreotid asetat içerir.
SANDOSTATİN, 5 adet 1ml'lik steril ampul içeren ambalajlarda piyasaya verilmektedir.
SANDOSTATİN insan vücudunda normal olarak bulunan ve büyüme hormonu gibi bazı hormonların etkilerini inhibe eden somatostatinden türetilen sentetik bir bileşiktir. SANDOSTATİNİN somatostatine kıyasla avantajları arasında daha güçlü olması ve etkisinin daha uzun sürmesi yer almaktadır.
• Vücudun çok fazla büyüme hormonu ürettiği bir durum olan büyüme hormonu fazlalığına bağlı yüz, el ve ayakların anormal büyümesi (akromegalinin) tedavisinde kullanılır. Normalde, büyüme hormonu doku, organ ve kemiklerin gelişimini kontrol eder. Çok fazla büyüme hormonunun üretilmesi, özellikle ellerde ve ayaklarda kemik ve
dokuların boyutunda bir artışa neden olur. SANDOSTATİN, aralarında baş ağrısı, aşın terleme, el ve ayaklarda uyuşma, yorgunluk ve eklem ağrısının bulunduğu akromegali semptomlarını belirgin olarak azaltır.
• Bazı gastrointestinal sistem tümörleri (örneğin; karsinoid tümörler, VIPomalar, glukagonomalar, gastrinomalar, insülinomalar, GRFomalar) ile ilişkili semptomların hafifletilmesinde kullanılır. Bu tip durumlarda, mide, bağırsak ya da pankreas tarafından bazı belirli hormonların ve diğer ilgili maddelerin aşırı üretimi söz konusudur. Bu aşırı üretim vücudun doğal hormon dengesini bozarak sıcak basması, ishal, düşük kan basıncı, döküntü ve kilo kaybı gibi çeşitli semptomlara yol açar. SANDOSTATİN bu semptomların kontrol edilmesine yardımcı olur.
• Geleneksel (konvansiyonel) tedaviye yanıt vermeyen AIDS hastalarında ishalin kontrol edilmesinde kullanılır. SANDOSTATİN tedavisi geleneksel (konvansiyonel) tedaviye yanıt vermeyen ishal gözlenen AIDS hastalarında dışkılamanın kontrol edilmesine yardımcı olur.
• Pankreas bezinde uygulanan cerrahi müdahaleyi takiben hastalıkla birlikte ortaya çıkan rahatsızlıkların (komplikasyon) gelişiminin önlenmesinde kullanılır. SANDOSTATİN cerrahiden sonra hastalıkla birlikte ortaya çıkan rahatsızlıkların (komplikasyon) gelişme (örneğin; karında apse, pankreas bezinde iltihap (enflamasyon)) olasılığının düşürülmesine yardımcı olur.
• Kronik karaciğer hastalığı (siroz) hastalarında yırtılan gastro-özofajiyal varislere bağlı kanamanın durdurulmasında ve yeniden kanamanın önlenmesinde kullanılır. SANDOSTATİN tedavisi kanamanın durdurulmasına ve kan nakli gereksiniminin azaltılmasına yardımcı olur.
3.SANDOSTATIN nasıl kullanılır ?
Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar
Tedavi edilen duruma bağlı olarak, SANDOSTATİN deri altına (subkütan) enjeksiyon ya da damar içerisine (intravenöz) infüzyon ile uygulanır. Doktorunuz ya da hemşireniz size SANDOSTATİN'i deri altına nasıl enjekte edeceğinizi açıklayabilir, fakat damar içerisine infüzyon her zaman bir sağlık personeli tarafından yapılmalıdır.
Doktorunuz hastalığınıza bağlı olarak ilacınızın dozunu belirleyecek ve size uygulayacaktır. Akromegali:
Tedaviye genellikle deri altına (subkütan) enjeksiyon yoluyla her 8 ya da 12 saatte bir verilen 0.05 ila 0.1 mg ile başlanır. Doz daha sonra etkisine ve semptomlardaki hafiflemeye göre değiştirilir (yorgunluk, terleme ve baş ağrısı gibi). Çoğu hastada, günlük optimum doz günde üç kere 0.1 mg'dır. 1.5 mg/gün'lük maksimum doz aşılmamalıdır.
Gastrointestinal sistem tümörleri:
Tedaviye genellikle günde bir ya da iki kere 0.05 mg'lık derialtına (subkütan) enjeksiyonla başlanır. Yanıt ve tolerabiliteye göre, dozaj kademeli olarak günde üç kere 0.1 mg ila 0.2 mg'a çıkarılabilir. Karsinoid tümörlerde, tolere edilen maksimum doz ile 1 haftalık tedavinin sonunda herhangi bir iyileşme görülmediği takdirde, tedavi kesilmelidir.
AIDS hastalarında geleneksel (konvansiyonel) tedaviye yanıt vermeyen ishal:
Önerilen başlangıç dozu günde üç kere deri altına (subkütan) enjeksiyon yoluyla verilen 0.1 mg'dır. Eğer ishal 1 haftalık tedavinin sonunda kontrol altına alınmazsa, doz gerekirse yavaşça günde üç kere 0.25 mg' a çıkarılabilir. Bu dozda 1 hafta tedaviden sonra herhangi bir iyileşme gözlenmezse, tedavi kesilmelidir.
Pankreas cerrahisini takiben komplikasyon gelişimi:
Normal doz, operasyondan en az 1 saat önce başlamak üzere, 1 hafta süresince günde üç kere 0.1 mg'dır.
Kanamalı gastro-özofajiyal varisler:
Önerilen doz 5 gün süresince sürekli intravenöz infüzyon aracılığıyla uygulanan 25 mikrogram/saat'tir. Tedavi sırasında kan şekeri düzeyinin izlenmesi gereklidir.
Uygulama yolu ve metodu
Deri altına ve damar içine uygulanır. SANDOSTATİN'in uygulanmasına yönelik talimatların ayrıntıları kullanma talimatının sonunda sağlık personeline yönelik bilgiler içinde verilmektedir.
Değişik yaş grupları
Çocuklarda kullanımı
SANDOSTATİN çocuklara verilebilir, fakat çocuklarda elde edilen deneyimler sınırlıdır.
Yaşlılarda kullanımı
SANDOSTATİN ile elde edilen deneyimler 65 yaş ve üzeri hastalarda özel gereksinimlerin olmadığını göstermiştir.
Özel kullanım durumları
Böbrek yetmezliği:
Böbrek fonksiyonları bozuk olan hastalarda, deri altına (subkütan) SANDOSTATİN uygulanması sırasında doz ayarlaması yapılmasına gerek yoktur.
Karaciğer yetmezliği:
Eğer karaciğer sirozunuz varsa (kronik karaciğer hastalığı), doktorunuzun idame dozunuzu ayarlaması gerekebilir.
Eğer SANDOSTATİN'in etkisinin çok güçlü ya da zayıf olduğuna dair bir izleniminiz varsa, doktorunuz ya da eczacınız ile konuşunuz.
Kullanmanız gerekenden daha fazla SANDOSTATIN kullanırsanız
Kullanmanız gerekenden daha fazla SANDOSTATIN kullanırsanız
Kullanmanız gerekenden daha fazla SANDOSTATIN kullanırsanız
SANDOSTATİN'ten kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmış sanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.
SANDOSTATIN'i kullanmayı unuttuysanız
Eğer enjeksiyonunuz unutulursa, hatırlandığı zaman hemen uygulanmalı ve daha sonra her zamanki gibi devam edilmelidir. Bir dozun kaçırılması size herhangi bir zarar vermeyecektir; fakat tedavi çizelgenize geri dönene kadar semptomlarınız yeniden ortaya çıkabilir.
Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.
SANDOSTATIN ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler
SANDOSTATİN tedavisini sonlandırmak hastalığınızın daha kötüye gitmesine neden olabilir.Doktorunuz tarafından belirtilmedikçe SANDOSTATİN kullanmayı bırakmayınız.
4.Olası yan etkiler nelerdir ?
Tüm ilaçlar gibi SANDOSTATIN’in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
Az sayıda hasta derialtı (subkütan) enjeksiyon yerinde, genellikle kısa süreli bir ağrı yaşamaktadır. Böyle bir durum geliştiğinde, enjeksiyon yerini birkaç saniye yavaşça ovarak ağrıyı hafifletebilirsiniz.
Yukarıdaki istenmeyen etkiler SANDOSTATİN enjeksiyonunun öğünler arasında ya da yatmadan önce yapılması ile azaltılabilir.
Aşağıdakilerden biri olursa, SANDOSTATİN'i kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:
Yaygın olmayan (100 hastanın birinden az, fakat 1.000 hastanın birinden fazla görülebilir):
• Yavaş ya da hızlı kalp atım hızı
• Safra kesesi iltihabı (kolesistit)
Seyrek (1000 hastanın 1'inden az, fakat 10.000 hastanın 1'inden fazla görülebilir):
• Deri döküntüsü de dahil olmak üzere aşırı duyarlılık (alerji) reaksiyonları
• Ani sırt ağrısına yol açan safra taşları
Çok seyrek (10.000 hastanın 1'inden az görülebilir):
• Nefes almada güçlüğe ya da baş dönmesine yol açan bir alerjik reaksiyon tipi (anafilaksi)
• Kanda düşük ya da yüksek şeker düzeyi (hipoglisemi ya da hiperglisemi)
• Pankreas bezi iltihabı (pankreatit)
• Karaciğer iltihabı (hepatit); semptomlar arasında deri ve gözlerde sarılaşma (sarılık), bulantı, kusma, iştah kaybı, genel olarak kendini kötü hissetme, kaşıntı, açık renkli idrar
Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.
Aşağıdaki herhangi birini fark ederseniz , doktorunuza söyleyiniz:
Yaygın (100 hastanın 10'undan az görülebilir) :
• Mide ağrısı
• İshal
• Kabızlık
• Gaz
• Enjeksiyon yerinde lokal ağrı, şişme ve tahriş.
Yaygın olmayan (100 hastanın 1'inden az, fakat 1000 hastanın 1'inden fazla görülebilir) :
• Geçici saç dökülmesi
Seyrek (1000 hastanın 1'inden az, fakat 10.000 hastanın 1'inden fazla görülebilir) :
• Bulantı
• Kusma
• Midede doluluk hissi
• Tiroid bezi aktivitesinde, kalp atım hızı, iştah ya da kiloda değişimlerine yol açan değişiklikler (hipertiroidizm ya da hipotiroidizm); yorgunluk, çok üşüme ya da çok terleme, kaygı (anksiyete) ya da boynun ön tarafında şişkinlik.
Çok seyrek (10.000 hastanın 1'inden az görülebilir) :
• İştah kaybı
• Yumuşak dışkı
• Nefes darlığı
• Karaciğer fonksiyon testlerinde değişiklik
• Yemeklerden sonra midede rahatsızlık hissi (hazımsızlık)
Bunlar SANDOSTATİN'in hafif yan etkileridir.
Yan etkilerin raporlanması
2.SANDOSTATIN kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
SANDOSTATIN'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
Eğer;
• Oktreotide ya da SANDOSTATİN'in içeriğinde bulunan yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlı (alerjik) iseniz.
SANDOSTATİN'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLE KULLANINIZ:
Eğer;
• Kan basıncını ya da sıvı ve elektrolit dengesini kontrol etmek için diğer ilaçlar (beta-blokerler ya da kalsiyum kanal blokerleri) kullanıyorsanız, bunu doktorunuza bildiriniz. Doz ayarlaması gerekli olabilir.
• Uzun süreli SANDOSTATİN kullanımı safra taşı oluşumuna yol açabileceği için, şu anda safra taşınız olduğunu biliyorsanız ya da daha önce safra taşınız vardı ise, bunu doktorunuza bildiriniz. Doktorunuz safra kesenizi periyodik olarak kontrol etmek isteyebilir.
• Kan şeker düzeylerinizde sorun varsa (çok yüksek ise şeker hastalığı (diyabet) ya da çok düşük ise kan şeker düzeyinde azalma (hipoglisemi))
• SANDOSTATİN gastro-özofajiyal varislere bağlı kanamanın tedavisi için kullanılıyorsa, kan şekeri düzeyinin izlenmesi zorunludur.
• Daha önce B12 vitamini yetersizliği yaşadıysamz, doktorunuz B12 vitamini düzeyinizi periyodik olarak kontrol etmek isteyebilir.
Bu uyarılar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.
SANDOSTATIN'in yiyecek ve içecek ile kullanılması
SANDOSTATİN uygulama zamanı civarında yemek yemekten kaçınınız.
SANDOSTATİN'in öğün aralarında ya da yatmadan önce enjekte edilmesi önerilir. Bu SANDOSTATİN'in gastrointestinal yan etkilerini azaltabilir.
Hamilelik
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
SANDOSTATİN, hamilelik sırasında eğer kesinlikle gerekli değilse kullanılmamalıdır. Hamile iseniz ya da hamile kalmayı planlıyor iseniz, bunu doktorunuza bildiriniz. Doktorunuz sizi hamilelik süresince SANDOSTATİN kullanıp kullanamayacağınız konusunda yönlendirecektir.
Çocuk doğurma potansiyeline sahip kadınlar tedavi sırasında etkili bir doğum kontrol yöntemi kullanmalıdır.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Emzirme
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
SANDOSTATİN'in anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. SANDOSTATİN'in emziren annelerde kullanımına ilişkin deneyim mevcut değildir.
SANDOSTATİN kullanırken çocuğunuzu emzirmemelisiniz.
Araç ve makina kullanımı
SANDOSTATİN'in araç ya da makine kullanma yeteneği üzerindeki etkilerine ilişkin herhangi bir bilgi mevcut değildir.
SANDOSTATIN'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler
Bu tıbbi ürün doz başına 1 mmol'den (23 mg)'dan az sodyum ihtiva eder; yani esasında "sodyum içermez". Sodyuma bağlı herhangi bir uyarı gerekmemektedir.
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
SANDOSTATİN kullanırken genellikle diğer ilaçları kullanmaya devam edebilirsiniz. Fakat simetidin, siklosporin ve bromokriptin gibi bazı ilaçların SANDOSTATİN'den etkilendiği bildirilmiştir.
Şeker hastası (diyabet) iseniz, doktorunuzun insülin tedavinizin dozunu ayarlaması gerekebilir.
5.SANDOSTATIN'in saklanması
SANDOSTATİN'i çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.
2 °C - 8 °C arası sıcaklıklarda buzdolabında saklayınız. Dondurmayınız
Kullanmadığınız zamanlarda, ışıktan korumak için ampülleri daima dış kutusunun içinde
saklayınız.
Günlük kullanımda, SANDOSTATİN ampul 2 haftadan uzun olmamak üzere 30°C'yi geçmeyen sıcaklıklarda saklanabilir.
SANDOSTATİN ampul koruyucu içermediği için, açıldıktan sonra doz hemen uygulanmalı ve kalan kısım atılmalıdır.
Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.
Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra SANDOSTATIN'i kullanmayınız.
Eğer üründe ve/veya ambalajında bozukluklar fark ederseniz SANDOSTATIN'i kullanmayınız.
Ruhsat sahibi: Novartis Ürünleri
34912, Kurtköy/İstanbul
Üretici: Novartis Pharma Stein AG
Schauffhauserstrasse, CH-4332, Stein, İsviçre
AŞAĞIDAKİ BİLGİLER BU İLACI UYGULAYACAK SAĞLIK PERSONELİ İÇİNDİR Derialtına (subkütan) enjeksiyon:
Üst kol, kalça ve karın bölgeleri deri altına (subkütan) enjeksiyon için uygun bölgelerdir.
Belirli bir bölgede tahrişe neden olmamak için, her deri altı (subkütan) enjeksiyon için yeni bir yer seçiniz. İlacı kendi kendilerine enjekte edecek hastalara hekim ya da hemşire tarafından ayrıntılı bilgi verilmelidir.
Enjeksiyon yerinde ağrıyı azaltmak için, eğer buzdolabında saklanıyorsa, ampul kullanılmadan önce oda sıcaklığına getirilmelidir. Ampulü diğer yöntemlerle değil elinizde ısıtabilirsiniz.
İntravenöz infüzyon:
SANDOSTATİN (oktreotid asetat), steril serum fizyolojik çözeltilerinde ya da dekstrozun sudaki % 5'lik çözeltilerinde 24 saat süreyle fiziksel ve kimyasal olarak dayanıklı kalır. Fakat SANDOSTATİN glukoz homeostazını etkileyebildiği için, dekstrozun yerine serum fizyolojik çözeltilerinin kullanılması önerilmektedir. Seyreltilmiş olan çözeltiler 25°C'nin altında 24 saat fiziksel ve kimyasal olarak dayanıklı kalır. Mikrobiyolojik açıdan, seyreltilmiş çözelti tercihen hemen kullanılmalıdır. Eğer çözelti hemen kullanılmazsa, kullanım öncesinde saklama sorumluluğu kullanıcıya ait olup, saklama 2-8° C arasında gerçekleştirilmelidir. Uygulama öncesinde çözelti tekrar oda sıcaklığına getirilmelidir.
Sulandırma, infüzyon ortamıyla seyreltme, buzdolabında saklama ve uygulamanın sona ermesi arasındaki toplam süre 24 saati geçmemelidir.
SANDOSTATİN intravenöz infüzyon yoluyla verilecekse, 0.5 mg'lık bir ampulün içeriği normal olarak 60 ml serum fizyolojik içerisinde çözündürülmeli ve sonuçta elde edilen çözelti, bir infüzyon pompası aracılığıyla infüze edilmelidir. Bu işlem, reçete edilen tedavi süresi tamamlanıncaya kadar, gereken sıklıkta tekrarlanmalıdır.
SANDOSTATİN ampul kullanılmadan önce, çözelti renk değişikliği ve partikül varlığı açısından kontrol edilmelidir. Eğer anormal bir şey görürseniz, ampulü kullanmayınız.
SANDOSTATİN dozu tedavi edilen duruma bağlıdır.
KISA URUN BILGISI 1. BEŞERI TIBBI URUNUN ADI
SANDOSTATİN 0.1 mg / ml ampul
2. KALITATIF VE KANTİTATIF BILEŞIMI ETKIN MADDE:
1 ml'sinde:
Oktreotid (serbest peptit olarak) 0.1 mg Yardımcı maddeler:
Sodyum bikarbonat km.
Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.
3. FARMASÖTIK FORM
Enjeksiyon çözeltisi
Steril, berrak ve renksiz çözeltidir.
4. KLİNIK ÖZELLIKLER 4.1 TERAPÖTIK ENDIKASYONLAR
- Akromegali:
Cerrahi veya radyoterapi tedavilerine yanıt vermeyen akromegali olgularının büyüme hormonu ve IGF-1 plazma düzeylerinin düşürülmesinde ve semptomatik kontrolü ile ameliyat olamayacak durumdaki ya da ameliyat istemeyen akromegali olgularında endikedir. Ayrıca, radyoterapi gören hastalarda radyoterapinin tam etkisi başlayıncaya kadar ki dönemde kullanılabilir.
- Fonksiyonel Gastroenteropankreatik Endokrin (GEP) Tümörlerin semptomlarının azaltılmasında:
• Karsinoid sendrom özelliklerine sahip karsinoid tümörler,
• VlPomalar,
• Glukagonomalar,
• Gastrinomalar/Zollinger-Ellison sendromu genellikle proton pompası inhibitörleri veya Hreseptör blokerleriyle kombine kullanılır.
• İnsülinomalar (hipogliseminin pre-operatif kontrolü ve idame tedavisi),
• GRFomalar ,
SANDOSTATİN bir antitümöral ilaç değildir ve bu hastalarda tedavi edici değildir.
- AIDS'e bağlı refrakter diyarenin kontrolü,
- Pankreas ameliyatları sonrası oluşan komplikasyonların önlenmesi,
- Siroza bağlı gastro-özofageal varis kanamalarının durdurulması ve yineleyen kanamaların önlenmesi
SANDOSTATİN, endoskopik skleroterapi gibi özgün tedavi yöntemleriyle birlikte kullanılmalıdır.
4.2. Pozoloji ve uygulama şekli
Pozoloji/ uygulama sıklığı ve süresi:
Doktor tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde;
Akromegali:
Başlangıçta 8 ya da 12 saatte bir 0.05-0.1 mg subkütan enjeksiyon.
Doz ayarlaması, GH ve IGF-1 düzeylerinin (hedef: GH<2.5 ng/ml; IGF-1:normal sınırlar içinde) aylık ölçümleri ve klinik belirtiler ile toleransa göre düzenlenmelidir. Çoğu hastada en uygun doz günde 0.3 mg'dır. Maksimal doz olarak günde 1.5 mg aşılmamalıdır. Sabit SANDOSTATİN dozu kullanmakta olan hastalarda büyüme hormonu değerlendirmesi her 6 ayda bir yapılmalıdır.
Eğer 3 aylık SANDOSTATİN tedavisi sonucunda büyüme hormonu düzeyinde yeterli düşme ve klinik belirtilerde düzelme sağlanmazsa, tedavi kesilmelidir.
Gastroenteropankreatik endokrin tümörler:
Başlangıçta günde bir ya da iki kez 0.05 mg subkütan enjeksiyon. Alınan klinik yanıta, tümör oluşturan hormonların (karsinoid tümörlerde 5 hidroksiindol asetik asidin üriner atılımında) kan düzeyine ve toleransa göre doz günde 3 kere 0.1-0.2 mg'a kadar aşamalı olarak çıkarılabilir. İstisnai durumlarda daha yüksek dozlar gerekebilir. İdame dozu bireysel olarak ayarlanmalıdır. Karsinoid tümörlerde tolere edilen maksimal dozda SANDOSTATİN ile 1 hafta süresince tedavide başarı sağlanamaz ise tedaviye son verilmelidir.
AIDS'e bağlı refrakter diyare:
Veriler günde 3 defa 0.1 mg subkütan enjeksiyonun en uygun başlangıç dozu olduğunu belirtmektedir. Eğer tedaviden 1 hafta sonra diyare kontrol altına alınamazsa, doz günde 3 defa 0.25 mg'a kadar bireysel olarak ayarlanmalıdır. Doz ayarlaması, dışkılama ve tolere edilme değerlerine göre yapılmalıdır. Eğer günde 3 defa 0.25 mg dozda SANDOSTATİN ile 1 haftalık tedavide başarı sağlanamaz ise, tedaviye son verilmelidir.
Pankreatik operasyon sonrası komplikasyonlarında:
Operasyon günü laparotomiden en az bir saat öncesinden başlayarak ard arda 7 gün süre ile günde 3 defa 0.1 mg subkütan enjeksiyon ile verilir.
Siroza bağlı gastro-özofageal varis kanamaları:
5 gün boyunca, 4 saat içinde 0.1 mg'lık 1 ampul sürekli i.v. infüzyonla verilir. SANDOSTATİN serum fizyolojik içinde dilue edilebilir. Gastro-özofageal varis kanaması olan sirotik hastalarda, SANDOSTATİN'in, 5 gün boyunca 2 saat içinde 0.1 mg'lık 1 ampul dozuna kadar sürekli i.v. uygulanması çok iyi tolere edilmiştir.
Uygulama şekli:
Subkütan veya intravenöz infüzyon yolu ile uygulanır.
Uygulama şekli ile ilgili sağlık personeli için ayrıntılı bilgiler “6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler ” bölümünde verilmiştir.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Böbrek yetmezliği:
Böbrek fonksiyon bozukluğu, subkütan enjeksiyonla kullanılan oktreotide vücuda alınan ilaç miktarını EAA etkilemediğinden, SANDOSTATİN dozunun ayarlanmasına ihtiyaç yoktur.
Karaciğer yetmezliği:
Karaciğer sirozu olan hastalarda ilacın yarı-ömrü uzamış olabilir ve idame dozajının buna göre ayarlanmasını gerektirebilir.
Pediatrik popülasyon:
Çocuklarda SANDOSTATİN ile deneyim sınırlıdır.
Geriatrik popülasyon:
SANDOSTATİN ile tedavi edilen yaşlı hastalarda tolerabilitede azalma veya dozda değişiklik gereksinimi gibi durumlarla karşılaşılmamıştır.
4.3. Kontrendikasyonlar
Oktreotid'e veya SANDOSTATİN ampulün bileşiminde yer alan yardımcı maddelerden herhangi birine karşı bilinen bir aşırı duyarlılığı olan hastalarda kontrendikedir.
4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
Genel
Büyüme hormonu salgılayan hipofiz tümörleri, bazen ciddi komplikasyonlara (örn. görme alanı kaybı) neden olabilecek kadar büyüyebildiğinden, hastaların dikkatli takip edilmesi zorunludur. Tümörün büyümesi ile ilgili göstergeler belirginleşince, alternatif uygulamalar önerilir.
Kardiyovasküler ilişkili olaylar
Seyrek bradikardi vakaları bildirilmiştir.Beta-blokörler, kalsiyum kanal blokörleri, veya sıvı kontrol eden ve elektrolit dengeleyici ajanlar gibi ilaçların doz ayarlanması gerekebilir.
Safra taşı ve ilişkili olaylar
SANDOSTATİN tedavisi sırasında safra taşı oluşumu insidansının % 15-30 arasında olduğu tahmin edilmektedir. Toplum genelindeki insidans ise % 5-20 arasında değişir. Bu yüzden, uzun süreli SANDOSTATİN tedavisine alınacakların, tedavi öncesi ve tedavinin 6 -12 ay aralıklarla, safra keselerinin ultrasonografik kontrolleri yapılmalıdır. SANDOSTATİN ile tedavi edilen hastalardaki safra taşları daha çok asemptomatiktir. Semptomatik taşlar ise safra asidleriyle eritme uygulaması ya da cerrahi ile tedavi edilmelidirler.
Gastroenteropankreatik endokrin tümörler
Gastroenteropankreatik tümörlerin tedavisinde SANDOSTATİN ile sağlanan semptomatik kontrol nadiren ani olarak ortadan kalkabilir ve belirtiler ağır bir biçimde yineleyebilir.
Glukoz metabolizması
Büyüme hormonu, glukagon ve insülin salgılanmasını inhibe etmesi nedeniyle SANDOSTATİN glukoz kontrolünü etkileyebilir.Öğün sonrası glukoz toleransı bozulabilir.SANDOSTATİN subkütan ile tedavi edilen hastalarda bildirildiği gibi bazı vakalarda, kronik uygulamanın sonucu olarak inatçı hiperglisemi durumu gelişebilir.
İnsülinomalı hastalarda, oktreotid, insüline göre daha fazla etkinlikle büyüme hormonunu ve glukagonu inhibe ettiğinden ve insülin üzerindeki inhibitör etkinliği daha kısa süreli olduğundan, hipogliseminin derinliğini ve süresini artırabilir. Bu tür hastalar, SANDOSTATİN tedavisine başlarken ve her doz değiştirildiğinde, yakinen takip edilmelidir. Kan glukoz konsantrasyonundaki belirgin oynamalar, daha ufak ve daha sık doz uygulayarak muhtemelen azaltılabilir.
Tip I diabetes mellituslu hastaların insülin tedavisi gereksinimleri SANDOSTATİN verilmesiyle azaltılabilir. Diabeti olmayan hastalarda ve insülin rezervi kısmen sağlam olan Tip II diabet vakalarında SANDOSTATİN kullanılması, glisemide yemek esnasında artışlarla sonuçlanabilir. Bu nedenle, glukoz toleransı ve antidiyabetik tedavinin izlenmesi önerilmektedir.
Özefageal varisler
Özafagus varislerinden kaynaklanan kanama ataklarını takiben, insülin-bağımlı diabet gelişimi veya gizli diyabeti olan hastalarda insülin gereksiniminde değişiklikler oluşması yönünde artmış bir risk söz konusu olduğundan, kan glukoz düzeylerinin uygun bir şekilde izlenmesi zorunludur.
Lokal bölge reaksiyonları
Ağırlıklı olarak erkek sıçanlarda yapılan 52 haftalık toksisite çalışmasında, subkütan enjeksiyon bölgesinde sadece en yüksek dozda(insan dozunun yaklaşık 40 misli) sarkom bildirilmiştir.52 haftalık köpek toksisite çalışmasında subkütan enjeksiyon bölgesinde hiçbir hiperplastik veya neoplastik lezyon görülmemi ştir.15 yıldan daha uzun süredir SANDOSTATİN ile tedavi edilen hastaların enjeksiyon bölgesinde tümör fraksiyonu ile ilgili bildirimler bulunmamaktadır.Güncel olarak geçerli olan tüm bilgiler, sıçanlardaki bulguların türe spesifik olduğunu ve insanlarda ilaç kullanımı açısından anlamı bulunmadığını göstermiştir.
Beslenme
Oktreotid, bazı hastalarda diyet ile alınan yağların emilimini değiştirebilir.
Oktreotid tedavisi kullanan bazı hastalarda, azalmış vitamin B12 düzeyleri ve anormal Schilling testleri gözlemlenmiştir. Vitamin B12 eksikliği hikayesi olan hastalarda SANDOSTATİN ile tedavi süresince vitamin B12 seviyelerinin izlenmesi tavsiye edilir.
Bu tıbbi ürün her unda 1mmol(23mg)'dan az sodyum ihtiva eder; yani esasında “sodyum içermez”.
4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
SANDOSTATİN'in siklosporinin ince barsaktan emilimini azalttığı ve simetidinin emilimini de geciktirdiği gösterilmiştir.
Oktreotid ve bromokriptinin birlikte kullanılması, bromokriptin düzeyini artırır.
Sınırlı sayıdaki yayınlanmış veriler, somatostatin analoglarının, sitokrom P450 enzimleri tarafından metabolize edildiği bilinen bileşiklerin metabolik klerensini azaltabileceğini göstermektedir; bu etki, büyüme hormonunun baskı altına girmesinden kaynaklanıyor olabilir. Oktreotidin bu etkiyi gösterme olasılığını düşünmemek mümkün olmadığından, öncelikle CYP3A4 tarafından metabolize edilen ve terapötik indeksi düşük olan ilaçlar (örn.kinidin, terfenadin), ihtiyatla kullanılmalıdır.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler
Özel popülasyonlara ilişkin veri bulunmamaktadır.
Pediyatrik popülasyon:
Pediyatrik popülasyona ilişkin veri bulunmamaktadır.
4.6.Gebelik ve laktasyon
Genel tavsiye
Gebelik kategorisi: B'dir.
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon) SANDOSTATİN için, gebeliklerde maruz kalmaya ilişkin klinik veri mevcut değildir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalısmalar, gebelik / embriyonal / fetal gelisim / doğum ya da doğum sonrası gelisim ile ilgili olarak doğrudan ya da dolaylı zararlı etkiler olduğunu göstermemektedir (bkz. kısım 5.3).
Gebelik Dönemi
Gebe kadınlara verilirken tedbirli olunmalıdır.
Laktasyon dönemi
Oktreotidinin insan sütüyle atılıp atılmadığı bilinmemektedir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalısmalar, oktretidinin sütle atıldığını göstermektedir. Emzirmenin durdurulup durdurulmayacağına ya da SANDOSTATİN tedavisinin durdurulup durdurulmayacağına / tedaviden kaçınılıp kaçınılmayacağına ilişkin karar verilirken, emzirmenin çocuk açısından faydası ve SANDOSTATİN tedavisinin emziren anne açısından faydası dikkate alınmalıdır.
Üreme yeteneği/Fertilite
Dişi sıçanlardaki fertilite çalışmalarıyla pre-, peri- ve postnatal çalışmalar, günde 1 mg/kg'a kadar olan subkütan dozların üreme performansını ve yavruların gelişmesini olumsuz yönde
etkilemediğini göstermiştir. Yavrularda görülen, fizyolojik büyümenin biraz geçikmesi şeklindeki etki geçici olmuş ve aşırı farmakodinamik aktivite nedeniyle büyüme hormonu (GH) inhibisyonuna bağlanmıştır.
4.7. Araç ve makina kullanımı üzerindeki etkiler
SANDOSTATİN'in araç ve makine kullanma üzerine etkisi hakkında bir bilgi mevcut değildir.
4.8. İstenmeyen etkiler
SANDOSTATİN uygulanmasında karşılaşılan en önemli yan etkiler lokal enjeksiyon bölgesi reaksiyonları ve gastrointestinal reaksiyonlardır.
SANDOSTATİN uygulanan klinik çalışmalarda en sık bildirilen yan etkiler diyare, karın ağrısı, bağırsakta aşırı gaz ve lokal enjeksiyon bölgesi ağrısı veya irritasyonudur.
Gastrointestinal yan etkiler yaklaşık hastaların %10'unda görülebilir fakat genellikle tedavi devam ettikçe azalır. Seyrek olarak, karında gittikçe fazlalaşan şişlik, şiddetli epigastrik ağrı, karında hassasiyet ve defans gibi gastrointestinal yan etkiler, akut ileus belirtileri ile benzerlik gösterebilir.
Subkütan enjeksiyon yerinde kızarma ve şişme ile birlikte ağrı, batma, karıncalanma ve yanma hissi ender olarak 15 dakikadan fazla sürer. Lokal yan etkiler, preparat oda sıcaklığına getirilerek ya da daha konsantre, dolayısıyla daha az miktarda solüsyon vererek önlenebilir.
Aşağıdaki yan etkiler oktreotidle yapılan klinik çalışmalardan ve kendiliğinden bildirilen yan etkilerden toplanmıştır:
Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek >.1/10.000 ila <1/1000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).
Bağışıklık sistemi hastlalıkları |
Seyrek: | Aşırı duyarlılık, döküntü |
Çok seyrek: | Anaflaksi |
Endokrin hastalıkları |
|
Çok seyrek: | Hipoglisemi, hiperglisemi |
Kardiyak hastalıkları |
|
Yaygın olmayan: | Bradikardi, taşikardi |
Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıkları |
Çok seyrek: | Dispne |
Gastrointestinal hastalıkları |
Yaygın: Diyare, kramp şeklinde karın ağrısı, kabızlık, barsakta aşırı gaz
Seyrek: Steatore, bulantı, kusma, karında şişkinlik
Çok seyrek: Akut pankreatit, iştahsızlık, gevşek dışkı
Hepato-bilier hastalıkları
Yaygın olmayan: Kolesistit
Seyrek: Safra taşları
Çok seyrek : Kolestazın eşlik etmediği akut hepatit, hiperbilüribinemi, alkalin
fosfataz, gama glutamil transferaz ve transmaninazlarda artış
Deri ve derialtı doku hastalıkları
Yaygın olmayan: Geçici saç dökülmeleri
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar
Yaygın:_Lokal enjeksiyon bölgesinde ağrı, şişlik ve irritasyon_Lokal enjeksiyon bölgesinde ağrı, şişlik ve irritasyon
_
Dışkıdaki yağ miktarı artabilirse de uzun süreli SANDOSTATİN tedavisinin malabsorpsiyon sonucu beslenme eksikliklerine yol açabildiğini gösteren hiçbir kanıt yoktur.
SANDOSTATİN uygulanması sırasında yemek yemekten kaçınılırsa gastrointestinal yan etkiler azaltılabilir. SANDOSTATİN'in öğün aralarında ya da yatmadan önce enjekte edilmesi önerilir.
SANDOSTATİN tedavisine başlanmasını izleyen ilk saatlerde veya günlerde çok seyrek olarak akut pankreatit gelişebildiği ve ilacın bırakılması ile düzeldiği bildirilmiştir. Ayrıca, uzun süre SANDOSTATİN kullanan hastalarda safra taşına bağlı pankreatit gelişebildiği bildirilmiştir.
Pazarlama sonrası deneyim:
Aşağıdaki advers reaksiyonlar pazara verildikten sonraki deneyimler süresince gözlemlenmiştir. Nadir durumlarda, hem düşük hem de yüksek aktiviteye bağlı tiroid disfonksiyonu bildirilmiştir.
Oktreotid asetat kullanan hastalarda, bazı vakalarda hazımsızlık belirtileri bildirilmiştir.
Oktreotid asetat kullanan hastalarda aritmi semptomları ve vakaları bildirilmiştir. QT uzaması, aks değişiklikleri, erken repolarizasyon, düşük voltaj, R/S değişimleri, erken R dalgası progresyonu ve non-spesifik ST-T dalga değişiklikleri gibi diğer ECG değişiklikleri oktreotid asetat tedavisi süresince bildirilmiştir. Ancak bu olaylarla oktreotid asetatın ilişkisi tespit edilememiştir çünkü birçok akromegalik ve karsinoid hastada altta yatan kardiyak hastalıklar bulunmaktadır (bkz. Bölüm 4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri).
4.9. Doz aşımı ve tedavisi
Birkaç ay boyunca günde 3 defa subkütan enjeksiyonla verilen ve 2000 mikrograma varan oktreotid dozları, iyi tolere edilmiştir.
Bir kerede alınan maksimum i.v. doza bağlı herhangi bir yaşamsal tehlike bildirilmemiştir. Bugüne kadar bir yetişkine verilen en yüksek doz, bolus enjeksiyonla 1 mg olup, şu
semptomlar gözlenmiştir: Kalp hızında kısa süreli bir düşme, yüzde kızarma, abdominal kramplar, diyare, midede kazınma hissi ve bulantı. Bu semptomlar, uygulamadan 24 saat sonra kaybolmuştur.
Yanlışlıkla bir hastaya yüksek doz SANDOSTATİN verildiği (saatte 0.025 mg yerine saatte 0.25 mg 48 saat sürekli infüzyon halinde) ve hiçbir yan etkiye rastlanmadığı bildirilmiştir.
Semptom:
Akut doz aşımından sonra hayatı tehdit eden reaksiyonlar kaydedilmemiştir.
Tedavi:
Doz aşımında semptomatik tedavi uygulanmalıdır.
5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER
5.1. Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grubu: Büyüme hormonu inhibitörü ATC kodu: H01CB02.
Oktreotid, doğal olarak bulunan somatostatin türevi olup somatostatine benzer farmakolojik etkilere sahip, ancak etki süresi belirgin ölçüde daha uzun sentetik bir oktapeptiddir. SANDOSTATİN patolojik olarak aşırı salgılanan, büyüme hormonu ile gastroenteropankreatik (GEP) endokrin sistemde üretilen seratonin ve peptidlerini inhibe eder.
Hayvanlarda, oktreotid, somatostatine göre daha güçlü bir GH, glukagon ve insülin salımı inhibitörüdür ve GH ve glukagon supresyonu açısından daha yüksek bir seçiciliğe sahiptir.
Sağlıklı kişilerde, SANDOSTATİN'in:
- Arginin, egzersiz ve insülin tarafından indüklenen hipogliseminin uyardığı büyüme hormonu salınımını,
- Yemek sonrası ortaya çıkan insülin, glukagon, gastrin, GEP sisteminin diğer peptidlerinin salınımını ve arginin tarafından uyarılan insülin ve glukagon salınımını, -Tirotropin salgılatıcı hormon (TRH) etkisiyle açığa çıkan tiroid stimule edici hormonu(TSH) inhibe ettiği görülmüştür.
Somatostatinin aksine oktreotid büyüme hormonu salgılanmasını öncelikle insülin üzerinden inhibe eder ve oktreotid kullanılması, hormonların (örn. akromegalide büyüme hormonunun) rebound olarak salgılanmasını izlemez.
Akromegalik hastalarda:
SANDOSTATİN büyüme hormonunun ve İGF-1(İnsülin benzeri büyüme faktörü -1)'in plazma düzeylerini düşürür.
Büyüme hormonu azalması (% 50 ya da daha fazla olmak üzere), olguların % 90'ında görülmüş ve serum GH düzeylerinin 5 ng/ml ve altına düşmesi, olguların % 50'sinde sağlanmıştır. Hastaların birçoğunda SANDOSTATİN, baş ağrısı, cilt ve yumuşak doku şişmesi, hiperhidroz, artralji, parestezi gibi hastalığın klinik semptomlarım belirgin bir biçimde azaltmıştır. Büyük hipofiz adenomu olan hastalarda, SANDOSTATİN tedavisi, tümör dokusunun küçülmesini sağlayabilmektedir.
Gastroenteropankreatik endokrin sistemdeki fonksiyonel tümörlü hastalarda:
SANDOSTATİN, farklı endokrin etkilerinden dolayı, pek çok klinik bulguyu modifiye eder. Cerrahi, hepatik arter embolizasyonu ve çeşitli kemoterapilere örn. streptozotosin ve 5-fluorourasil gibi tedavilere rağmen hala tümöre bağlı semptomlar gösteren olgularda klinik ve semptomatik yararlar sağlanır.
SANDOSTATİN'in farklı tümör tiplerine etkisi şöyledir:
Karsinoid tümörler:
SANDOSTATİN uygulaması, özellikle ishal ve yüz kızarması olmak üzere semptomlarda iyileşme ile sonuçlanır. Birçok olguda buna, plazma serotonin düzeyinde düşme ve 5-hidroksiindol asetik asidin idrarla atılımında azalma eşlik eder.
VlPomalar:
Bu tümörlerin biyokimyasal özelliği, vazoaktif intestinal peptidleri (VIP) aşırı miktarlarda üretmesidir. Birçok olguda, SANDOSTATİN uygulaması, bu hastalık için tipik olan ağır sekretuvar diyarenin hafiflemesini ve sonuç olarak da yaşam koşullarının iyileşmesini sağlar. Buna, diyareye bağlı olarak ortaya çıkmış elektrolit denge bozukluğunun örn. hipopotasemi, hipokalemi düzelmesi eşlik eder, sonuçta enteral ve parenteral sıvı ve elektrolit verilmesinin kesilmesine olanak sağlar.
Bazı hastalarda bilgisayarlı tomografi taraması, tümörün büyümesinin yavaşladığını ya da durduğunu, hatta özellikle hepatik metastazlar olmak üzere bazı tümörlerde küçülme olduğunu göstermektedir. Klinik iyileşme, plazma VIP düzeylerinin düşmesiyle birlikte olur ve bu düşüş kabul edilmiş normal değerlere kadar sürebilir.
Glukagonomalar:
SANDOSTATİN uygulaması, birçok olguda bu hastalık için karakteristik olan gezici nekrolitik kızıllıkların belirgin olarak azalmasını sağlar. Sık rastlanan hafif diabetes mellitus olgularında SANDOSTATİN'in etkinliği belirgin değildir ve genellikle kullanımı insüline ya da oral hipoglisemik ajanlara olan gereksinimi azaltıcı bir sonuç sağlamaz. SANDOSTATİN bu hastaların diyarelerinin hafiflemesini ve bu nedenle kilo almalarını sağlar. Semptomların düzelmesi sürekli olmasına rağmen SANDOSTATİN uygulaması sıklıkla glukagon plazma düzeyinde hızlı bir düşüş sağlarsa da bu düşüş, uzun süreli tedavilerde genel olarak devam etmez.
Gastrinomalar / Zollinger-Ellison Sendromu:
Kronik gastrin uyarımına bağlı gastrik asit hipersekresyonunun proton pompası inhibitörleri veya Hreseptör blokerleri ile tedavisi, tekrarlayan peptik ülserasyonları kontrol altına alıyorsa da, yetersiz kalabilir. Diyare, tedaviyle hafifletilemeyen, inatçı bir semptom olarak kalabilir. SANDOSTATİN tek başına veya proton pompası inhibitörleriyle ya da Hreseptör blokerleriyle kombine kullanıldığında, gastrik asid hipersekresyonunu azaltabilir ve diyare de dahil olmak üzere semptomları iyileştirebilir. Yüz kızarması gibi muhtemelen, tümör tarafından peptid üretimine bağlı diğer semptomları da hafifletebilir. Bazı hastaların plazma gastrin düzeyleri düşer.
İnsülinomalar:
SANDOSTATİN uygulaması sirküle eden immunoreaktif insülinin azalmasına neden olur ancak bu 2 saat gibi kısa süreli olabilir. Ameliyat edilebilen tümörlü hastalarda, pre-operatif normogliseminin sağlanmasını ve sürdürülmesini gerçekleştirebilir. Ameliyat edilemeyen selim ya da habis tümörlü hastalarda, kan insülin düzeyinde düşme olmadan da glisemik kontrol sağlanabilir.
GRFomalar:
Tek başına ya da başka aktif peptidlerle birlikte büyüme hormonu salgılatıcı faktör (GRF) üretimiyle karakterize ender rastlanan tümörlerdir. SANDOSTATİN, sonuç olarak ortaya çıkan akromegalinin bulgu ve semptomlarını hafifletir. Bu, muhtemelen GRF ve büyüme hormonu sekresyonunun inhibisyonuna bağlıdır ve hipofiz büyümesinde yavaşlama bunu izleyebilir.
AIDS'e bağlı refrakter diyare:
AIDS'e bağlı refrakter diyareli hastalarda, SANDOSTATİN, konvansiyonel antiinfektif ve antidiyareik ajanların cevapsız bıraktığı diyareli hastaların üçte birinde kısmen veya tamamen dışkılamayı kontrol altına alır.
Pankreatik operasyon:
Pankreatik operasyondaki hastalarda, SANDOSTATİN'in operasyon öncesi veya sonrası uygulaması ile operasyon sonrası oluşabilecek komplikasyonların örn. pankreatik fistül, abse ve sonradan oluşan sepsis, operasyon sonrası akut pankreatit oluşma insidansını azaltır.
Siroza bağlı gastro-özofageal kanaması olan hastalar:
Özgün tedaviyle (örn. skleroterapi) kombine halde SANDOSTATİN uygulanması kanama ve erken yineleyen-kanama durumlarının daha iyi kontrolü ile birlikte, transfüzyon gereksinimini azaltmakta ve 5-günlük sağkalımı artırmaktadır. SANDOSTATİN'in kesin etki mekanizması tümüyle aydınlatılamamış olmakla birlikte, vazoaktif hormonların (örn. VIP, glukagon) inhibisyonu yoluyla splanknik kan akımını azalttığı düşünülmektedir.
5.2. Farmakokinetik özellikler
Emilim:
Subkütan uygulamada SANDOSTATİN hızla ve tam olarak emilir. Doruk plazma konsantrasyonuna 30 dakika içinde ulaşır.
Dağılım:
Dağılım hacmi 0.27 L/kg ve total vücut klirensi 160 ml/dak.' dır. Plazma proteinine bağlanma yüzdesi % 65'dir. Sandostatin'in kan hücrelerine bağlanan miktarı ihmal edilebilecek kadar azdır.
Biyotransformasyon:
Uygulama metodu nedeniyle veri bulunmamaktadır.
Eliminasyon:
Subkütan uygulamadan sonra eliminasyon yarılanma-ömrü 100 dakikadır. İntravenöz uygulamayı izleyen atılım bifazik olup, sırasıyla 10 ve 90 dakikalık yarılanma ömürlerine göre gerçekleşir. Peptidin büyük bir bölümü dışkıyla, % 32'si ise değişmemiş olarak idrarla vücuttan uzaklaştırılır.
Doğrusallık/Doğrusal Olmayan:
Uygulama metodu nedeniyle veri bulunmamaktadır.
Hastalardaki karakteristik özellikler
Böbrek yetmezliği:
Böbrek fonksiyon bozukluğu, subkütan yoldan kullanılan oktreotid vücuda alınan ilaç miktarını EAA etkilememiştir.
Karaciğer yetmezliği:
Eliminasyon kapasitesi, karaciğer sirozu olan hastalarda azalmış olabilir ama yağlı karaciğer hastalığında azalmaz.
5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri
Farelerde yapılan oktreotid akut toksisite çalışmaları, LD50
Tekrarlanan-doz toksisitesi:
Köpeklerde, 26 hafta devam eden bir intravenöz toksisite çalışması yapılmış ve günde 2 defa
0.5 mg/kg'a varan dozlar, hipofizdeki prolaktin-içeren, asidofil hücrelerde ilerleyici değişikliklere neden olmuştur. Daha sonraki araştırmalar bu değişikliklerin fizyolojik sınırlar içerisinde kaldığını ve dışarıdan verilen somatostatinle bağlantılı gözükmediğini ortaya koymuştur. Plazma hormon düzeylerinde anlamlı değişiklikler görülmemiştir. 3 hafta boyunca günde 2 defa 0.5 mg/kg subkütan oktreotid verilen dişi Rhesus maymunlarında hipofiz değişiklikleri görülmemiş ve başlangıçtaki plazma büyüme hormonu, prolaktin veya glikoz düzeylerinde değişiklik olmamışır.
Asidik taşıyıcı, sıçanlardaki tekrarlanan subkütan enjeksiyonlarda iltihaba ve fibroplaziye neden olurken; kobaylara, steril serum fizyolojik içerisinde %0.1 solüsyon şeklinde intradermal olarak uygulanan oktreoti asetatın, gecikmiş-tip aşırı duyarlılık reaksiyonlarına neden olduğunu gösteren herhangi bir kanıtla karşılaşılmamıştır.
Mutajen etki:
Oktreotid ve/veya metabolitleri, geçerliliği kanıtlanmış bakteri ve memeli test sistemlerindein vitroaraştırıldıklarında, mutajen etki potansiyeli göstermemiştir. V79 Çin hamsteri hücrelerindein vitrokromozom anormalliklerinin sıklığı artmış; ancak bu etki, yalnızca yüksek ve sitotoksik konsantrasyonlarda görülmüştür. Buna karşılık oktreotid asetatlain vitroenkübasyona alınan insan lenfositlerinde kromozom aberrasyonları görülmemiştir. İntravenöz olarak oktreotid verilen farelerin kemik iliğinde in vivo hiçbir klastojen etki görülmemiş (mikronükleus testi) ve sperm başlarındaki DNA onarım testinin kullanılmasıyla, erkek farelerde hiçbir genotoksisite kanıtı gözlemlenmemiştir. Mikrosferler, geçerliliği kanıtlanmış birin vitrobakteri testinde, mutajen etki potansiyeli göstermemiştir.
Karsinojenik etki/kronik toksisite:
Hergün 1.25 mg/kg'a varan dozlarda oktreotid asetat verilen sıçanlarda subkütan enjeksiyon yerinde, daha çok erkek hayvanlarda olmak üzere 52, 104 ve 113/116 hafta sonra fibrosarkoma gelişmiştir. Lokal tümörler, kontrol hayvanlarında da görülmüştür. Ancak bu tümörler, enjeksiyon yerlerindeki, asit pH'taki laktik asit/mannitol taşıyıcının etkisiyle sürekli irritan etkiye bağlı, anormal bir fibroplaziyle açıklanmıştır. Nonspesifik bu doku reaksiyonu, farelere özgü gözükmüştür. Neoplastik lezyonlar ne 98 hafta boyunca günde 2 mg/kg'a varan dozlarda subkütan oktreotid enjeksiyonları uygulanan farelerde, ne de 52 hafta boyunca hergün subkütan dozlar verilen köpeklerde görülmüştür.
Sıçanlarda subkütan oktreotid kullanılarak yapılan ve 116 hafta devam eden karsinojenik etki çalışmasında ayrıca, endometrium karsinomaları da görülmüş ve bunların insidansı, en yüksek subkütan doz düzeyi olan günde 1.25 mg/kg kullanıldığında istatistiksel olarak anlamlı düzeye ulaşmıştır. Bu bulguya endometrit insidansının yükselmesi, overlerdeki corpus luteum sayısının azalması, meme adenomlarında azalma, uterusta luminal ve glandüler dilatasyon gibi daha başka bulguların eşlik etmesi, hormonal bir dengesizliği akla getirmiştir. Elimizdeki bilgiler sıçanlardaki endokrin sistem aracılığıyla gelişen tümörlerin türe-spesifik olduğunu ve ilacın insanlarda kullanılmasıyla ilgili olmadığını açıkça göstermektedir.
Üreme:
Dişi sıçanlardaki fertilite çalışmalarıyla pre-, peri- ve postnatal çalışmalar, günde 1 mg/kg'a kadar olan subkütan dozların üreme performansını ve yavruların gelişmesini olumsuz yönde etkilemediğini göstermiştir. Yavrularda görülen, fizyolojik büyümenin biraz geçikmesi şeklindeki etki geçici olmuş ve aşırı farmakodinamik aktivite nedeniyle GH inhibisyonuna bağlanmıştır.
6. FARMASÖTIK ÖZELLIKLER
6.1. Yardımcı maddelerin listesi
Laktik asit 3,4 mg
6.2. Geçimsizlikler
Oktreotid asetat, total parenteral beslenme solüsyonları içinde geçimsizdir.
6.3. Raf ömrü
36 aydır.
6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler
Işıktan koruyunuz. Buzdolabında 2°-8°C arasında saklayınız. Dondurmayınız.
Kullanım esnasında 2 hafta 30°C'nin altındaki oda sıcaklığında kalabilir.
6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği
Renksiz, Tip I cam kalitesinde ampul
6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeli ği”ne uygun olarak imha edilmelidir.
İLACIN UYGULANMASI İLE İLGİLİ BİLGİLERSubkütan uygulama:
İlacı subkütan olarak kendi kendilerine uygulayacak hastalara hekim ya da hemşire tarafından ayrıntılı bilgi verilmelidir.
Lokal iritasyonu azaltmak için uygulamadan önce preparatın oda sıcaklığına getirilmesi tavsiye edilir. Aynı bölgeye kısa aralıklarla çok sayıda enjeksiyon yapmaktan kaçınılmalıdır.
Ampuller uygulamadan hemen önce açılmalı ve kullanılmamış kısım varsa atılmalıdır.,
İntravenöz infüzyon:
Parenteral ilaçları uygulama öncesinde, renk değişikliği ve partikül içerip içermediği açısından çıplak gözle incelenmelidir.
SANDOSTATİN (oktreotid asetat), steril fizyolojik serum solüsyonlarında veya sudaki % 5 dekstroz solüsyonlarında 24 saat süreyle dayanıklı olarak kalır. Ancak SANDOSTATİN glukoz homeostazını etkileyebildiğinden, dekstroz değil de serum fizyolojik solüsyonlarının kullanılması önerilmektedir. Seyreltilmiş olan solüsyon fiziksel ve kimyasal olarak 25°C'nin altında 24 saat dayanıklı kalır. Mikrobiyolojik açıdan seyreltilmiş solüsyonlar tercihen hemen kullanılmalıdır. Eğer solüsyon hemen kullanılmazsa, kullanım öncesinde saklanma sorumluluğu kullanıcıya aittir ve saklama, 2-8° C arasında gerçekleştirilmelidir. Uygulama öncesinde solüsyonun ısısı, tekrar oda sıcaklığına getirilmelidir.
Rekonstitüsyon, infüzyon ortamıyla seyreltilmesi, buzdolabında saklanması ve uygulamanın sona ermesi arasındaki toplam süre 24 saati aşmamalıdır.
SANDOSTATİN intravenöz infüzyon yoluyla verilecekse, 0.5 mg'lık bir ampulün içeriği normal olarak 60 ml serum fizyolojik içerisinde çözündürülmeli ve sonuçta meydana gelen solüsyon, bir infüzyon pompası aracılığıyla kullanılmalıdır. Bu işlem, önceden belirlenmiş olan tedavi süresi tamamlanıncaya kadar, gereken sıklıkta tekrarlanmalıdır. İnfüzyon yoluyla SANDOSTATİN, daha düşük konsantrasyonlarda da kullanılmıştır.
Ampuller bir noktadan kırılan tiptedir. Aşağıda açıklandığı gibi testeresiz olarak açılır:
1. Ampul sol elle gövdeden sağ elle baş tarafından nokta görülecek şekilde tutulur.
2. Noktanın tersi yönünde baş taraf geriye doğru bastırılarak kırılır.
7. RUHSAT SAHİBİ
Novartis Ürünleri 34912 Kurtköy-İstanbul
Tel: 0 216 560 10 00 Fax: 0 212 326 90 74
8. RUHSAT NUMARASI
102 / 29
9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ
İlk ruhsat tarihi:29.07.1997Ruhsat yenileme tarihi:
10. KÜB'ÜN YENİLEME TARİHİ
KULLANMA TALİMATI SANDOSTATİN 0.1 mg / mİ ampul Damar içine veya deri altına uygulanır.
Etkin madde:1 steril ampul (1 ml) 0.1 mg okreotid (serbest peptid olarak) içerir.Yardımcı maddeler:Laktik asit, mannitol, sodium bikarbonat ve enjeksiyonluk su.
Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.
• Bu kullanma talimatım saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.
• Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
• Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.
• Bu ilacın kullanımı sırasında doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza bu ilacı kullandığınızı söyleyiniz.
• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışındayüksek veya düşük dozkullanmayınız.
Bu Kullanma Talimatında:
1 SANDOSTATİN nedir ve ne için kullanılır?
2 SANDOSTATİN'i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
3 SANDOSTATİN nasıl kullanılır?
4 Olası yan etkiler nelerdir?
5 SANDOSTATİN'in saklanması
Başlıkları yer almaktadır. 1.SANDOSTATIN nedir ve ne için kullamlır?
SANDOSTATİN etkin madde olarak oktreotid asetat içerir.
SANDOSTATİN, 5 adet 1ml'lik steril ampul içeren ambalajlarda piyasaya verilmektedir.
SANDOSTATİN insan vücudunda normal olarak bulunan ve büyüme hormonu gibi bazı hormonların etkilerini inhibe eden somatostatinden türetilen sentetik bir bileşiktir. SANDOSTATİNİN somatostatine kıyasla avantajları arasında daha güçlü olması ve etkisinin daha uzun sürmesi yer almaktadır.
• Vücudun çok fazla büyüme hormonu ürettiği bir durum olan büyüme hormonu fazlalığına bağlı yüz, el ve ayakların anormal büyümesi (akromegalinin) tedavisinde kullanılır. Normalde, büyüme hormonu doku, organ ve kemiklerin gelişimini kontrol eder. Çok fazla büyüme hormonunun üretilmesi, özellikle ellerde ve ayaklarda kemik ve
dokuların boyutunda bir artışa neden olur. SANDOSTATİN, aralarında baş ağrısı, aşırı terleme, el ve ayaklarda uyuşma, yorgunluk ve eklem ağrısının bulunduğu akromegali semptomlarını belirgin olarak azaltır.
• Bazı gastrointestinal sistem tümörleri (örneğin; karsinoid tümörler, VIPomalar, glukagonomalar, gastrinomalar, insülinomalar, GRFomalar) ile ilişkili semptomların hafifletilmesinde kullanılır. Bu tip durumlarda, mide, bağırsak ya da pankreas tarafından bazı belirli hormonların ve diğer ilgili maddelerin aşırı üretimi söz konusudur. Bu aşırı üretim vücudun doğal hormon dengesini bozarak sıcak basması, ishal, düşük kan basıncı, döküntü ve kilo kaybı gibi çeşitli semptomlara yol açar. SANDOSTATİN bu semptomların kontrol edilmesine yardımcı olur.
• Geleneksel (konvansiyonel) tedaviye yanıt vermeyen AIDS hastalarında ishalin kontrol edilmesinde kullanılır. SANDOSTATİN tedavisi geleneksel (konvansiyonel) tedaviye yanıt vermeyen ishal gözlenen AIDS hastalarında dışkılamanın kontrol edilmesine yardımcı olur.
• Pankreas bezinde uygulanan cerrahi müdahaleyi takiben hastalıkla birlikte ortaya çıkan rahatsızlıkların (komplikasyon) gelişiminin önlenmesinde kullanılır. SANDOSTATİN cerrahiden sonra hastalıkla birlikte ortaya çıkan rahatsızlıkların (komplikasyon) gelişme (örneğin; karında apse, pankreas bezinde iltihap (enflamasyon)) olasılığının düşürülmesine yardımcı olur.
• Kronik karaciğer hastalığı (siroz) hastalarında yırtılan gastro-özofajiyal varislere bağlı kanamanın durdurulmasında ve yeniden kanamanın önlenmesinde kullanılır. SANDOSTATİN tedavisi kanamanın durdurulmasına ve kan nakli gereksiniminin azaltılmasına yardımcı olur.
2. SANDOSTATİN kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
Doktorunuzun size verdiği tüm talimatları dikkatlice uygulayınız. Bunlar bu kullanma
talimatında verilen bilgilerden farklı olabilir.
SANDOSTATİN'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ:
Eğer;
• Oktreotide ya da SANDOSTATİN'in içeriğinde bulunan yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlı (alerjik) iseniz.
SANDOSTATİN'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLE KULLANINIZ:
Eğer;
• Kan basıncını ya da sıvı ve elektrolit dengesini kontrol etmek için diğer ilaçlar (beta-blokerler ya da kalsiyum kanal blokerleri) kullanıyorsanız, bunu doktorunuza bildiriniz. Doz ayarlaması gerekli olabilir.
• Uzun süreli SANDOSTATİN kullanımı safra taşı oluşumuna yol açabileceği için, şu anda safra taşınız olduğunu biliyorsanız ya da daha önce safra taşınız vardı ise, bunu doktorunuza bildiriniz. Doktorunuz safra kesenizi periyodik olarak kontrol etmek isteyebilir.
• Kan şeker düzeylerinizde sorun varsa (çok yüksek ise şeker hastalığı (diyabet) ya da çok düşük ise kan şeker düzeyinde azalma (hipoglisemi))
• SANDOSTATİN gastro-özofajiyal varislere bağlı kanamanın tedavisi için kullanılıyorsa, kan şekeri düzeyinin izlenmesi zorunludur.
• Daha önce Bvitamini yetersizliği yaşadıysanız, doktorunuz Bvitamini düzeyinizi periyodik olarak kontrol etmek isteyebilir.
Bu uyarılar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.
SANDOSTATİN'in yiyecek ve içecek ile kullanılması
SANDOSTATİN uygulama zamanı civarında yemek yemekten kaçınınız.
SANDOSTATİN'in öğün aralarında ya da yatmadan önce enjekte edilmesi önerilir. Bu SANDOSTATİN'in gastrointestinal yan etkilerini azaltabilir.
Hamilelik
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
SANDOSTATİN, hamilelik sırasında eğer kesinlikle gerekli değilse kullanılmamalıdır. Hamile iseniz ya da hamile kalmayı planlıyor iseniz, bunu doktorunuza bildiriniz.
Doktorunuz sizi hamilelik süresince SANDOSTATİN kullanıp kullanamayacağınız konusunda yönlendirecektir.
Çocuk doğurma potansiyeline sahip kadınlar tedavi sırasında etkili bir doğum kontrol yöntemi kullanmalıdır.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Emzirme:
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
SANDOSTATİN'in anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. SANDOSTATİN'in emziren annelerde kullanımına ilişkin deneyim mevcut değildir.
SANDOSTATİN kullanırken çocuğunuzu emzirmemelisiniz.
Araç ve makine kullanımı
SANDOSTATİN'in araç ya da makine kullanma yeteneği üzerindeki etkilerine ilişkin herhangi bir bilgi mevcut değildir.
SANDOSTATİN'ın içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler
Bu tıbbi ürün doz başına 1 mmol'den (23 mg)'dan az sodyum ihtiva eder; yani esasında “sodyum içermez”. Sodyuma bağlı herhangi bir uyarı gerekmemektedir.
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
SANDOSTATİN kullanırken genellikle diğer ilaçları kullanmaya devam edebilirsiniz. Fakat simetidin, siklosporin ve bromokriptin gibi bazı ilaçların SANDOSTATİN'den etkilendiği bildirilmiştir.
Şeker hastası (diyabet) iseniz, doktorunuzun insülin tedavinizin dozunu ayarlaması gerekebilir.
Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.
3. SANDOSTATiN nasıl kullanılır?
Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:
Tedavi edilen duruma bağlı olarak, SANDOSTATİN deri altına (subkütan) enjeksiyon ya da damar içerisine (intravenöz) infüzyon ile uygulanır. Doktorunuz ya da hemşireniz size SANDOSTATİN'i deri altına nasıl enjekte edeceğinizi açıklayabilir, fakat damar içerisine infüzyon her zaman bir sağlık personeli tarafından yapılmalıdır.
Doktorunuz hastalığınıza bağlı olarak ilacınızın dozunu belirleyecek ve size uygulayacaktır. Akromegali:
Tedaviye genellikle deri altına (subkütan) enjeksiyon yoluyla her 8 ya da 12 saatte bir verilen 0.05 ila 0.1 mg ile başlanır. Doz daha sonra etkisine ve semptomlardaki hafiflemeye göre değiştirilir (yorgunluk, terleme ve baş ağrısı gibi). Çoğu hastada, günlük optimum doz günde üç kere 0.1 mg'dır. 1.5 mg/gün'lük maksimum doz aşılmamalıdır.
Gastrointestinal sistem tümörleri:
Tedaviye genellikle günde bir ya da iki kere 0.05 mg'lık derialtına (subkütan) enjeksiyonla başlanır. Yanıt ve tolerabiliteye göre, dozaj kademeli olarak günde üç kere 0.1 mg ila 0.2 mg'a çıkarılabilir. Karsinoid tümörlerde, tolere edilen maksimum doz ile 1 haftalık tedavinin sonunda herhangi bir iyileşme görülmediği takdirde, tedavi kesilmelidir.
AIDS hastalarında geleneksel (konvansiyonel) tedaviye yanıt vermeyen ishal:
Önerilen başlangıç dozu günde üç kere deri altına (subkütan) enjeksiyon yoluyla verilen 0.1 mg'dır. Eğer ishal 1 haftalık tedavinin sonunda kontrol altına alınmazsa, doz gerekirse yavaşça günde üç kere 0.25 mg' a çıkarılabilir. Bu dozda 1 hafta tedaviden sonra herhangi bir iyileşme gözlenmezse, tedavi kesilmelidir.
Pankreas cerrahisini takiben komplikasyon gelişimi:
Normal doz, operasyondan en az 1 saat önce başlamak üzere, 1 hafta süresince günde üç kere 0.1 mg'dır.
Kanamalı gastro-özofajiyal varisler:
Önerilen doz 5 gün süresince sürekli intravenöz infüzyon aracılığıyla uygulanan 25 mikrogram/saat'tir. Tedavi sırasında kan şekeri düzeyinin izlenmesi gereklidir.
Uygulama yolu ve metodu:
Deri altına ve damar içine uygulanır. SANDOSTATIN'in uygulanmasına yönelik talimatların ayrıntıları kullanma talimatının sonunda sağlık personeline yönelik bilgiler içinde verilmektedir.
Değişik yaş grupları: Çocuklarda kullanım:
SANDOSTATİN çocuklara verilebilir, fakat çocuklarda elde edilen deneyimler sınırlıdır. Yaşlılarda kullanımı:
SANDOSTATİN ile elde edilen deneyimler 65 yaş ve üzeri hastalarda özel gereksinimlerin olmadığını göstermiştir.
Özel kullanım durumları: Böbrek yetmezliği:
Böbrek fonksiyonları bozuk olan hastalarda, deri altına (subkütan) SANDOSTATİN uygulanması sırasında doz ayarlaması yapılmasına gerek yoktur.
Karaciğer yetmezliği:
Eğer karaciğer sirozunuz varsa (kronik karaciğer hastalığı), doktorunuzun idame dozunuzu ayarlaması gerekebilir.
Eğer SANDOSTATİN'in etkisinin çok güçlü ya da zayıf olduğuna dair bir izleniminiz varsa, doktorunuz ya da eczacınız ile konuşunuz.
Kullanmanız gerekenden daha fazla SANDOSTATİN kullandıysanız
Kullanmanız gerekenden daha fazla SANDOSTATİN kullanımından sonra yaşamı tehdit edici bir reaksiyon bildirilmemiştir. Bu durumda, kalp atım hızında düşüş, yüzde kızarma, mide krampları, ishal, bulantı ve midede boşluk hissi belirtilerinin görüldüğü bildirilmiştir.
Eğer kazayla kullanmanız gerekenden daha fazla SANDOSTATİN alırsanız derhal doktorunuza başvurunuz. Tıbbi müdahalede bulunulması gerekebilir.
SANDOSTATİN'ten kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.
SANDOSTATİN'i kullanmayı unutursanız
Eğer enjeksiyonunuz unutulursa, hatırlandığı zaman hemen uygulanmalı ve daha sonra her zamanki gibi devam edilmelidir. Bir dozun kaçırılması size herhangi bir zarar vermeyecektir; fakat tedavi çizelgenize geri dönene kadar semptomlarınız yeniden ortaya çıkabilir.
SANDOSTATİN ile tedavi sonlandırıldığındaki oluşabilecek etkiler
SANDOSTATİN tedavisini sonlandırmak hastalığınızın daha kötüye gitmesine neden olabilir.Doktorunuz tarafından belirtilmedikçe SANDOSTATİN kullanmayı bırakmayınız.
4. Olası yan etkiler nelerdir?
Tüm ilaçlar gibi SANDOSTATİN'in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
Az sayıda hasta derialtı (subkütan) enjeksiyon yerinde, genellikle kısa süreli bir ağrı yaşamaktadır. Böyle bir durum geliştiğinde, enjeksiyon yerini birkaç saniye yavaşça ovarak ağrıyı hafifletebilirsiniz.
Yukarıdaki istenmeyen etkiler SANDOSTATİN enjeksiyonunun öğünler arasında ya da yatmadan önce yapılması ile azaltılabilir.
Aşağıdakilerden biri olursa, SANDOSTATİN'i kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:
Yaygın olmayan (100 hastanın birinden az, fakat 1.000 hastanın birinden fazla görülebilir):
• Yavaş ya da hızlı kalp atım hızı
• Safra kesesi iltihabı (kolesistit)
Seyrek (1000 hastanın 1'inden az, fakat 10.000 hastanın 1'inden fazla görülebilir):
• Deri döküntüsü de dahil olmak üzere aşırı duyarlılık (alerji) reaksiyonları
• Ani sırt ağrısına yol açan safra taşları
Çok seyrek (10.000 hastanın 1'inden az görülebilir):
• Nefes almada güçlüğe ya da baş dönmesine yol açan bir alerjik reaksiyon tipi (anafilaksi)
• Kanda düşük ya da yüksek şeker düzeyi (hipoglisemi ya da hiperglisemi)
• Pankreas bezi iltihabı (pankreatit)
• Karaciğer iltihabı (hepatit); semptomlar arasında deri ve gözlerde sarılaşma (sarılık), bulantı, kusma, iştah kaybı, genel olarak kendini kötü hissetme, kaşıntı, açık renkli idrar
Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.
Aşağıdaki herhangi birini fark ederseniz , doktorunuza söyleyiniz:
Yaygın (100 hastanın 10'undan az görülebilir) :
• Mide ağrısı
• İshal
• Kabızlık
• Gaz
• Enjeksiyon yerinde lokal ağrı, şişme ve tahriş.
Yaygın olmayan (100 hastanın 1'inden az, fakat 1000 hastanın 1'inden fazla görülebilir) :
• Geçici saç dökülmesi
Seyrek (1000 hastanın 1'inden az, fakat 10.000 hastanın 1'inden fazla görülebilir) :
• Bulantı
• Kusma
• Midede doluluk hissi
• Tiroid bezi aktivitesinde, kalp atım hızı, iştah ya da kiloda değişimlerine yol açan değişiklikler (hipertiroidizm ya da hipotiroidizm); yorgunluk, çok üşüme ya da çok terleme, kaygı (anksiyete) ya da boynun ön tarafında şişkinlik.
Çok seyrek (10.000 hastanın 1'inden az görülebilir) :
• İştah kaybı
• Yumuşak dışkı
• Nefes darlığı
• Karaciğer fonksiyon testlerinde değişiklik
• Yemeklerden sonra midede rahatsızlık hissi (hazımsızlık)
Bunlar SANDOSTATİN'in hafif yan etkileridir.
Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz .
5. Sandostatin'in Saklanması
SANDOSTATİN'i çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.
2 °C - 8 °C arası sıcaklıklarda buzdolabında saklayınız. Dondurmayınız
Kullanmadığınız zamanlarda, ışıktan korumak için ampülleri daima dış kutusunun içinde
saklayınız.
Günlük kullanımda, SANDOSTATİN ampul 2 haftadan uzun olmamak üzere 30°C'yi geçmeyen sıcaklıklarda saklanabilir.
SANDOSTATİN ampul koruyucu içermediği için, açıldıktan sonra doz hemen uygulanmalı ve kalan kısım atılmalıdır.
Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.
Ambalajın üzerinde belirtilen son kullanma tarihinden sonra SANDOSTATİN'ı kullanmayınız.
Eğer üründe ve/veya ambalajında bozukluklar fark ederseniz SANDOSTATİN'i kullanmayınız
Ruhsat sahibi:Novartis Ürünleri
34912, Kurtköy/İstanbul
Üretici:Novartis Pharma Stein AG
Schauffhauserstrasse, CH-4332, Stein, İsviçre
Bu kullanma talimatıtarihinde onaylanmıştır.
AŞAĞIDAKİ BİLGİLER BU İLACI UYGULAYACAK SAĞLIK PERSONELİ İÇİNDİR Derialtına (subkütan) enjeksiyon:
Üst kol, kalça ve karın bölgeleri deri altına (subkütan) enjeksiyon için uygun bölgelerdir.
Belirli bir bölgede tahrişe neden olmamak için, her deri altı (subkütan) enjeksiyon için yeni bir yer seçiniz. İlacı kendi kendilerine enjekte edecek hastalara hekim ya da hemşire tarafından ayrıntılı bilgi verilmelidir.
Enjeksiyon yerinde ağrıyı azaltmak için, eğer buzdolabında saklanıyorsa, ampul kullanılmadan önce oda sıcaklığına getirilmelidir. Ampulü diğer yöntemlerle değil elinizde ısıtabilirsiniz.
İntravenöz infüzyon:
SANDOSTATİN (oktreotid asetat), steril serum fizyolojik çözeltilerinde ya da dekstrozun sudaki % 5'lik çözeltilerinde 24 saat süreyle fiziksel ve kimyasal olarak dayanıklı kalır. Fakat SANDOSTATİN glukoz homeostazını etkileyebildiği için, dekstrozun yerine serum fizyolojik çözeltilerinin kullanılması önerilmektedir. Seyreltilmiş olan çözeltiler 25°C'nin altında 24 saat fiziksel ve kimyasal olarak dayanıklı kalır. Mikrobiyolojik açıdan, seyreltilmiş çözelti tercihen hemen kullanılmalıdır. Eğer çözelti hemen kullanılmazsa, kullanım öncesinde saklama sorumluluğu kullanıcıya ait olup, saklama 2-8° C arasında gerçekleştirilmelidir. Uygulama öncesinde çözelti tekrar oda sıcaklığına getirilmelidir.
Sulandırma, infüzyon ortamıyla seyreltme, buzdolabında saklama ve uygulamanın sona ermesi arasındaki toplam süre 24 saati geçmemelidir.
SANDOSTATİN intravenöz infüzyon yoluyla verilecekse, 0.5 mg'lık bir ampulün içeriği normal olarak 60 ml serum fizyolojik içerisinde çözündürülmeli ve sonuçta elde edilen çözelti, bir infüzyon pompası aracılığıyla infüze edilmelidir. Bu işlem, reçete edilen tedavi süresi tamamlanıncaya kadar, gereken sıklıkta tekrarlanmalıdır.
SANDOSTATİN ampul kullanılmadan önce, çözelti renk değişikliği ve partikül varlığı açısından kontrol edilmelidir. Eğer anormal bir şey görürseniz, ampulü kullanmayınız.
SANDOSTATİN dozu tedavi edilen duruma bağlıdır.