RELENZA Rotadisk İnhalasyon yoluyla alınır.
Etken Madde
Bir inhalasyonda 5 mg zanamivir Yardımcı maddeler
Laktoz monohidrat (süt proteini içerir)Bu Kullanma Talimatında:
1. RELENZA nedir ve ne için kullanılır?
2. RELENZA’i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
3. RELENZA nasıl kullanılır?
4. Olası yan etkiler nelerdir?
5. RELENZA’in saklanması
Başlıkları yer almaktadır.
2.RELENZA nedir ve ne için kullanılır?
• RELENZA, antiviraller olarak adlandırılan ilaç grubuna ait olan zanamivir içerir
• RELENZA, solunum yollarındaki grip virüsünün çoğalmasını azaltarak etki gösterir, böylece, enfekte hücrelerden virüsün salınımını ve saçılmasını sınırlar.
• RELENZA'yı akciğerlerinize inhale etmeniz (nefes alırken ilacı ağzınızdan içeri çekmek) gerekir. Çünkü yutularak(ağızdan) alındığında vücuttaki emilimi çok düşüktür. Grip virüsü akciğerlerinizi enfekte ettiğinde, RELENZA direkt olarak akciğerleriniz içindeki virüslere etki edecektir.
• RELENZA, 4 adet blister içeren gümüş rengi alüminyum folyo diskten (Rotadisk) oluşur. Her blister 5 mg zanamavir içerir. İlaç diskhaler denilen plastik bir alet kullanılarak ağız içinden inhale edilir.
• RELENZA, grip aşısı yerine geçmez. Gribe karşı aşılanmanıza gerek olup olmayacağı hususunu doktorunuzla konuşmanız gerekmektedir.
• RELENZA;
Yetişkinlerde ve 7 yaş ve üstü çocuklarda, influenza A ve B virüsleri tarafından oluşturulan grip enfeksiyonunu tedavisinde ve
Yetişkinlerde ve 5 yaş ve üstü çocuklarda, influenza A ve B virüsleri tarafından oluşturulan grip enfeksiyonunun önlenmesinde kullanılır.
3.RELENZA nasıl kullanılır ?
Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar
RELENZA'yı her zaman doktorunuzun size söylediği şekilde kullanınız. Emin olamadığınız durumlarda doktor veya eczacınıza danışınız.
RELENZA toz bir ilaçtır ve diskhaler aparat ile kullanılarak ağızdan akciğere inhale edilerek kullanılır. Rotadisk üzerindeki blisterlerde toz bulunur ve bir yaprak şeklindeki disk diskhalere yüklenerek kullanılır.
RELENZA kullanmaya başlarken
Eğer gripseniz;
En fazla yarar için, grip belirtileri görülür görülmez en kısa süre içinde, ideal olarak yetişkinlerde ilk belirtilerden 48 saat ,çocuklarda ise 36 saat sonrasında. kullanmaya başlanmalıdır.
Gripten korunmak için;
Eğer ev halkından biri gripse, grip olmaktan korunmak için, grip olan kişi ile temas kurduktan hemen sonra, olabildiğince erken RELENZA kullanmaya başlamanız gerekir.
Eğer bulunduğunuz ortamın dışında grip varsa:
Relenza'ya başlama zamanı için doktorunuzun tavsiyesine uyunuz.
RELENZA'nın miktarı, zaten grip olup olmadığınıza veya gripten korunma amaçlı kullanıp kullanmayacağınıza bağlıdır.
Eğer gripseniz;
Yetişkinler ve 7 yaş ve üstü çocuklar: Olağan doz 5 gün boyunca günde iki kez iki inhalasyondur(2 blister).
Gripten korunmak için;
Yetişkinler ve 5 yaş ve üstü çocuklar: Olağan doz, 10 gün boyunca günde bir kez iki inhalasyondur (2 blister). Bu süre doktorunuzun tavsiyesine göre 1 aya kadar uzayabilir.
Eğer bulunduğunuz ortamın dışında grip varsa:
Yetişkinler ve 5 yaş ve üstü çocuklarda 28 gün boyunca günde bir kere 2 inhalasyon
Astım veya diğer solunum problemleriniz için rahatlatıcı inhaler alıyorsanız çok nadiren de olsa Relenza'yı aldıktan sonra almanız gerekebileceğinden, yanınızda olduğuna emin olunuz. Relenza'yı astım ilaçları gibi solunum yoluyla kullanılan diğer ilaçlarla aynı anda almanız gerektiğinde, bunları Relenza'dan önce kullanmalısınız.
Uygulama yolu ve metodu
Toz halindeki ilacı ağız yoluyla akciğerlere inhale ediniz. RELENZA'yı, sadece birlikte verilen DISKHALER aletini kullanarak alınız. (bkz. kulanımı talimatları)
Eğer RELENZA bir çocuk için verilmişse uygulama RELENZA kullanmayı anlayabilen bir yetişkin gözetiminde yapılmalıdır.
5 yaşın altındaki çocuklara RELENZA vermeyiniz.
Bir kutu RELENZA içerisinde kısımdan oluşur:
yarım daire şeklinde bir kapak ve delici bir iğne
Kullanma talimatları
Diskhaler, ilacın nefesle alınabilmesi için Rotadisk ile birlikte kullanılan bir alettir.
1 adet Diskhaler bulunur. Diskhaler cihazı aşağıdaki gibi 3
mavi renkli ağızlık kapağı
Beyaz ağız parçası ve Rotadiskin üzerine yerleştiği kahverengi tabla
Bir kutu RELENZA içerisinde 5 adet Rotadisk yer almaktadır. Rotadisk 4 adet blister yuvasından oluşur. Her blister yuvasında toz şeklindeki ilaçtan ölçülü 1 doz bulunur.
ROTADİSK, DİSKHALER'in içine konmaya uygundur.
4 adet blister yuvası içeren Rotadisk
Rotadisk'in Diskhaler'e Yerleştirilmesi
1. Ağızlığın mavi kapağını çıkarınız.
2. İç ve dış kısımlarının temiz olduğundan emin olunuz.
3. Beyaz ağızlığın köşelerinden tutunuz ve tablanın kenarlarındaki tüm plastik çıkıntılar görülünceye kadar hafifçe dışarı çekiniz. (Şekil 3)
4. Beyaz tablanın kenarındaki tırtıklı kısımlara baş ve işaret parmağınızı yerleştiriniz, içeri doğru bastırırak tablayı Diskhaler gövdesinden dışarı doğru çekip çıkarınız. (Şekil 4)
5. Gümüş renkli Rotadisklerden bir tanesini blister yuvalarının düz yüzü yukarı kabarık yüzü aşağı bakacak ve kahverengi tablanın deliklerine oturacak şekilde kahverengi tablanın üzerine yerleştiriniz. (Şekil 5)
6. Tablayı iterek Diskhaler gövdesinin içine tam olarak sokunuz. (Şekil 6)
Rotadisk'in içindeki blister yuvasının delinmesi
1. Diskhaler'i şekilde görüldüğü gibi düz tutunuz. (Şekil 1)
2. Diskhaler'in sol tarafında yarım daire şeklinde açılır kapanır bir kapak bulunmaktadır.
3. Blister yuvasının delinmesi için bu kapağı 90° dik hale gelinceye kadar kaldırınız. Blisterin üst ve özellikle de alt yüzeyi delinirken bir miktar dirençle karşılaşılacaktır, bu normaldir. Bu şekilde ilaç kullanıma hazır hale gelmiştir. (Şekil 3)
4. Bundan sonra kapağı yerine geri yerleştiriniz. (Şekil 4)
UYARI
Rotadisk Diskhaler içine konmadan önce delinmemelidir.
Tabla tamamen Diskhaler'in içine yerleştirilmeden veya tamamen içinden çıkarılmadan kapağı kaldırmaya çalışmayınız.
Bir kez yerleştirilen Rotadisk sürekli olarak Diskhaler'in içinde tutulabilir; ancak blister yuvasının delinmesi mutlaka kullanımdan hemen önce yapılmalıdır.
Dishaler temiz tutulmalıdır. Kullanımdan sonra ağız kısmı bir kağıt mendil ile silinmeli ve kullanımlar arasında mavi kapak kapatılmalıdır.
Diskhaler'den inhalasyon yapılması
1. Nefesinizi rahatça verebildiğiniz kadar veriniz. Diskhalerin yatay durumunu bozmadan ağzınızın hizasına kaldırınız.
2. Ağız parçasını dudaklarınız ve dişleriniz arasına yerleştiriniz; dudaklarınız ağızlığın etrafını sıkıca kapasın. Ağız parçasının iki yanındaki hava deliklerini kapatmayınız.
3. Ağzınızdan devamlı ve mümkün olduğu kadar derin olarak nefes alınız. Bölece ilaç nefesinizle beraber solunum yolunuza ve akciğerlerinze taşınacaktır.
4. Nefesinizi bir süre tutunuz ve Diskhaler'i ağzınızdan uzaklaştırınız. Nefesinizi rahatça tutabildiğiniz kadar tutunuz.
Eğer başka bir inhalasyon yapmayacaksanız, ağız parçasının kapağını kapatınız. Eğer bir inhalasyon daha yapacaksanız aşağıda belirtildiği gibi devam ediniz.
Rotadisk üzerindeki bir sonraki blisterin delinmesi
1. Beyaz ağızlığı şekilde görüldüğü gibi hafifçe dışarı çekiniz ama çıkarmayınız. (Şekil 1)
2. Ardından tık sesi duyulana kadar geri itiniz. Bu çekme ve geri itme hareketi diski döndürerek sonraki blister yuvasını kullanıma hazırlar. (Şekil 2)
3. Bir inhalasyon daha almak için "Rotadisk'in içindeki blister yuvasının delinmesi" ve "Diskhaler'den inhalasyon yapılması" adımlarını takip ediniz.
Eğer 1 Rotadisk'deki 4 blister yuvasını da kullandıysanız, biten Rotadisk'i çıkarıp yenisini "Rotadisk'in Diskhaler'e Yerleştirilmesi " kısmında belirtildiği gibi yerleştirmelisiniz.
Değişik yaş grupları
Çocuklarda kullanımı
7 yaş ve üstü çocukların tedavisinde ve 5 yaş ve üstü çocuklarda önleme amacı ile kullanılır.RELENZA 5 yaşın altındaki çocuklara verilmemelidir.
Yaşlılarda kullanımı
:Yaşlı hastalarda herhangi bir doz değişikliği gerekli değildir. Özel kullanım durumları
Böbrek/Karaciğer yetmezliği: Böbrek yetmezliği ya da karaciğer yetmezliği olan hastalarda doz değişikliği gerekli değildir.
Eğer RELENZA 'nın etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.
Kullanmanız gerekenden daha fazla RELENZA kullanırsanız
RELENZA 'dan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.
Kullanmanız gerekenden daha fazla RELENZA kullanırsanız
RELENZA'i kullanmayı unuttuysanız
RELENZA'i kullanmayı unuttuysanız
Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız. RELENZA ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler
Grip tedavisi için, kendinizi iyi hissetseniz bile, RELENZA'yı tedavinin tamamı bitine kadar (normal olarak 5 gün) almanız önemlidir. Aksi takdirde, grip belirtileri tekrar görülebilir. Eğer RELENZA tedavinizi erkenden bitirmek istiyorsanız tavsiye için doktorunuza danışın.
4. RELENZA'NIN OLASI YAN ETKİLERİ
Tüm ilaçlar gibi RELENZA’in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
Aşağıdakilerden biri olursa, RELENZA'yı kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:
Çok seyrek ciddi yan etkiler
RELENZA kullanan 10.000 kişiden 1'den daha az görülen yan etkiler:
Deride küçük siyah lekeler şeklinde görülen (bir halka ile çevrelenmiş soluk bir alanın ortasındaki koyu lekeler-eritema multiforme) döküntüler, geniş alana yayılan, özellikle ağız, burun ve genital bölgede görülen, deride soyulma ile takip eden deri döküntüsü(Stevens Johnson Syndrome), vücut yüzeyinin büyük kısmında deride soyulma (toksik epidermal nekroliz)
Diğer çok seyrek yan etkiler
RELENZA kullanan 10.000 kişiden 1'den daha az görülen yan etkiler:
• Boğaz ve gögüs sıkışması, nefesin kısaldığı hissi, aniden gelişen zor nefes alıp-verme. Eğer bir akciğer rahatsızlığınız varsa ( astım, KOAH v.b.), RELENZA kullanırken bu yan etkilerin görülme ihtimaline karşı takip edilmeniz gerekebilir.
• Yüzde, ağızda ve boğazda şişme.
• Deri döküntüleri veya ürtiker (kurdeşen)
Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, doktorunuz ile görüşünüz. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.
Yan etkilerin raporlanması
2.RELENZA kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
RELENZA'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
Eğer;
• Etkin madde zanamivir'e ya da yardımcı madde laktoz veya süt proteinlerine alerjiniz (aşırı duyarlılığınız) varsa
Grip davranış değişikliğine neden olabilir. Örn; aşırı zihin karışıklığı veya tepkisizlik, halüsinasyonlar (olmayan şeyleri görmek, duymak veya hissetmek) veya bazen bilinç kaybının baş gösterebildiği krizler. Aileler özellikle gripli çocuklarda veya gençlerde bu belirtilerin olup olmadığını dikkatli bir şekilde izlemelidirler. Bu belirtiler çocuğunuza RELENZA verseniz de vermeseniz de meydana gelebilir. Eğer bu belirtilerden herhangi biri olursa acilen doktorunuzla iletişime geçiniz.
RELENZA'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ
Eğer aşağıdakilerden biri sizde mevcut ise doktorunuzun bunu bilmesi gerekmektedir.
• Astım
• Nefes alıp-vermenizde problem oluşturan başka akciğer hastalıkları (örn; amfizem- doku veya organlarda aşırı hava birikmesi, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), kronik bronşit) Doktorunuzun sizi daha yakından izleyebilmesi ve durumunuzu daha iyi kontrol etmeye başlaması için RELENZA'yı kullanmadan önce doktorunuza bunları söyleyin. Eğer astım veya diğer solunum problemleri ile ilgili başka bir inhale ilaç kullanıyorsanız, kullanma talimatının sonraki bölümünü dikkatlice okuyunuz.
Solunum problemleri için kullanılan inhale ilaçlarla kullanımı
Eğer astım veya diğer solunum problemleri ile ilgili başka bir inhale ilaç kullanıyorsanız, ilaçlarınızı olağan zamanlarında alınız ve yanınızda bulundurunuz.
• Eğer diğer inhale ilaçlarınızla günün aynı saatinde RELENZA kullanmanız tavsiye edilmişse, RELENZA kullanmadan birkaç dakika önce diğer inhale ilaçlarınızı alınız.
• Hızlı etkili, rahatlatıcı bir inhaler kullanıyorsanız (örn;salbutamol), RELENZA kullanırken elinizin altında olduğundan emin olun.
Çok nadir vakalarda, RELENZA, aşağıdaki reaksiyonlara neden olabilir.
• Göğüs ve boğaz sıkışması,
• Zor nefes alıp-verme
• RELENZA kullanırken bu belirtilerden herhangi biri sizde görülürse:
Eğer bunlardan biri sizde görülürse, RELENZA kullanmayı bırakın. Nefes alıp-vermenize yardımcı olması için hızlı etkili, rahatlatıcı inhalerinizi kullanın. Doktorunuzla iletişime geçin veya en yakın hastanenin aciline gidin.
5 yaşın altındaki çocuklara RELENZA vermeyiniz.
Bu uyarılar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.
RELENZA'in yiyecek ve içecek ile kullanılması
RELENZA'in yiyecek ve içecek ile kullanılması
Hamilelik
ilacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
• Hamileyseniz ve hamile kalmayı planlıyorsanız doktorunuza bildiriniz.
• Hamile kadınlarda RELENZA kullanımı ile ilgili güvenlik bilgileri sınırlıdır ve RELENZA'nın doğmamış bebeğe zararları ile ilgili herhangi bir kanıt yoktur. Bununla beraber, doktorunuz hamileliğiniz boyunca RELENZA kullanmamanızı tavsiye edebilir.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Emzirme
ilacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
• RELENZA kullanırken emzirmemelisiniz. Etkin maddesi zanamavir anne sütüne geçebilir.
Araç ve makina kullanımı
RELENZA'nın araç ve makine kullanma yeteneği üzerinde olumsuz bir etki oluşturması beklenmez.
RELENZA'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler
RELENZA süt proteini ve şeker olarak adlandırılan laktoz monohidrat içerir. Ancak, RELENZA'nın uygulama yolunun inhalasyon olması sebebiyle herhangi bir uyarı gerekmemektedir.
Laktoz veya diğer şekerlere ya da süt proteinlerine dayanıksızlığınız varsa RELENZA kullanmayın. Gribi önlemek veya tedavi için doktorunuzun tavsiyesini alın.
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
• Astım ve diğer solunum problemleri ile ilgili inhale bir ilaç kullanıyorsanız, önceki tavsiyeleri okuduğunuzdan emin olun.
• Eğer grip aşısı yaptırmanız tavsiye edilmişse, RELENZA kullanıyorsanız bile herhangi bir zamanda aşı olabilirsiniz.
RELENZA 'yı çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.
Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra RELENZA'i kullanmayınız.
30UC' nin üzerindeki sıcaklıklarda saklamayınız.
RELENZA ROTADİSK çöpe atılarak veya kanalizasyon aracılığıyla imha edilemez. İlacı nasıl imha edeceğinizi eczacınıza sorunuz. Bu önlemler çevreyi korumaya yardımcı olacaktır.
6. İLERİ BİLGİLENDİRME
RELENZA etkin madde olarak zanamivir içerir (her dozda 5 mg). RELENZA'nın diğer içeriği laktoz monohidrattır (süt proteini içerir).
RELENZA tozu, Rotadisk denilen gümüş renkli alüminyum folyo disk üzerindeki 4 blister içerisinde yer almaktadır. Her bir blister 5 mg zanamivir içerir. İlaç, diskhaler denilen plastik bir alet kullanılarak ağız içinden inhale edilir.
Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.
Ambalajındaki son kullanma tarihinden sonra RELENZA 'yı kullanmayınız.
Ruhsat sahibi : GlaxoSmithKline İlaçları San. ve Tic. A.Ş.
Büyükdere Cad. No.173, 1.Levent Plaza B Blok 34394 1.Levent/İstanbul
Üretici : Glaxo Wellcome Production, Fransa
veya
KISA URUN BILGISI
1. BEŞERI TIBBI ÜRÜNÜN ADI
RELENZA Rotadisk
2. KALITATIF VE KANTİTATIF BILEŞIM
Etkin madde:
Her inhalasyonda;
Zanamivir (INN)...............................5 mg
Yardımcı maddeler:
Laktoz monohidrat............................25mg
Diğer yardımcı maddeler için (bkz. 6.1)
3. FARMASÖTIK FORM
İnhalasyon için toz
4. KLİNIK ÖZELLIKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar Influenza tedavisi:
Zanamivir yetişkinlerde ve çocuklarda (7 yaşında veya daha büyük) influenza A ve B'nin her ikisinin de tedavisinde endikedir.
Profilaksi:
Zanamivir yetişkinlerde ve çocuklarda (5 yaşında veya daha büyük) influenza A ve B'nin her ikisinin de profilaksisinde endikedir.
4.2. Pozoloji ve uygulama şekli Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi: influenza tedavisi:
• Yetişkinler;
Önerilen zanamivir dozu, günlük toplam 20 mg doz inhale edilmesini sağlayacak şekilde beş gün boyunca, günde iki kez ikişer inhalasyondur (2x5mg).
Maksimum faydanın sağlanabilmesi için, tedaviye, belirtiler görülmeye başladıktan sonra mümkün olduğu kadar çabuk (tercihan iki gün içinde) başlanmalıdır.
Profilaksi:
• Yetişkinler
Önerilen zanamivir dozu günlük toplam 10 mg doz inhale edilmesini sağlayacak şekilde 10 gün boyunca günde 1 kez iki inhalasyondur (2x5mg). Eğer maruz kalma riski periyodu on günden daha uzun sürecekse uygulama süresi bir aya kadar uzatılabilir.
Tam doz profilaksi tedavisi reçete edildiği gibi tamamlanmalıdır.
Uygulama şekli:
Zanamivir, verilen Diskhaler™ cihazı kullanılarak sadece oral inhalasyon yolu ile solunum yoluna uygulanır.
Zanamivir ile aynı zamanda hızlı etkili bronkodilatörler gibi inhale ilaçları almaları programlanan hastalarda, bu ilacın zanamivirden önce uygulanması önerilmektedir.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler: Böbrek yetmezliği:
Doz modifikasyonu gerekli değildir(bkz.
Farmakokinetik özellikler).
Karaciğer yetmezliği:
Doz modifikasyonu gerekli değildir(bkz.
Farmakokinetik özellikler).
Pediyatrik popülasyon:
Doz modifikasyonu gerekli değildir(bkz.
Farmakokinetik özellikler).
Geriyatrik popülasyon:
Doz modifikasyonu gerekli değildir(bkz.
Farmakokinetik özellikler).
4.3. Kontrendikasyonlar
Preparatın bileşenlerinden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olanlarda kontrendikedir(bkz.
Kalitatif ve kantitatif bileşim).
4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
İnfluenza enfeksiyonuna solunum yollarındaki aşırı yanıt verme artışı eşlik edebilir. İnfluenza tedavisi gören ve bazılarının geçmişinde solunum hastalığı hikayesi bulunmayan hastalarda çok nadir olarak zanamivir kullanımını takiben bronkospazm ve/veya solunum fonksiyonlarında azalma bildirilmiştir. Böyle hastalar zanamivir almayı kesmeli ve medikal değerlendirmeye tabi tutulmalıdır. Solunum hastalığı olan hastalar zanamivir alırken hızlı etkili bir bronkodilatörü hazır bulundurmalıdır(bkz.
Pozoloji ve uygulama şekli).
Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktoz yetmezliği ya da glikoz galaktoz malabsorpsiyon problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.
influenza, çeşitli nörolojik ve davranışsal semptomlarla ilgili olabilir. Üç post-marketing raporda (çoğunlukla Japonya'dan ve çocuk hastalarda), İnfluenzası olan ve zanamivir alan hastalarda, nöbet, deliryum, halüsinasyonlar ve normal olmayan davranışlar bildirilmiştir. Bu olaylar genellikle hastalığın erken dönemlerinde gözlenmiştir ve sıklıkla ani başlangıç ve hızla sakinleşme şeklindedir. Zanamivirin bu olaylara katkısı tespit edilmemiştir. Eğer nöropskiyatrik semptomlar varsa, tedavinin devam ettirilmesinde her bir hasta için yararların ve risklerin değerlendirilmesi gerekmektedir.
5 yaşın altındaki çocuklarda kullanılmamalıdır.
4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
Zanamivir proteinlere bağlanmaz ve karaciğer tarafından metabolize edilmez ya da değişikliğe uğramaz. Klinik olarak anlamlı ilaç etkileşmeleri olası değildir.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler
Veri yoktur.
Pediyatrik popülasyon:
Veri yoktur.
4.6. Gebelik ve laktasyon
Genel tavsiye
Gebelik kategorisi C'dir
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik /ve-veya/ embriyonal/fetal gelisim /ve-veya/ doğum /ve-veya/ doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir (bkz. kısım 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.
RELENZA gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.
Gebelik dönemi
Zanamivirin gebelik sırasında güvenli kullanımı tespit edilmemiştir.
Sıçanlar ve tavşanlar üzerinde yapılan reprodüksiyon çalışmaları zanamivirin plasentayı geçtiğini göstermiştir. Sıçanlar üzerinde yapılan çalışmalarda zanamivir uygulamasını takiben teratojenite, fertilite bozukluğu veya klinik olarak anlamlı perinatal veya postnatal gelişim bozukluğu ile ilgili herhangi bir kanıta rastlanmamıştır. Bununla birlikte insanda plasental geçiş konusunda bilgi yoktur.
Zanamivir özellikle ilk trimesterde hastaya sağlayacağı olası yararı fetüse olan olası riskinden fazla değilse gebelikte kullanılmamalıdır.
Laktasyon dönemi
Sıçanlarda zanamivirin süt ile atıldığı gösterilmiştir. Bununla birlikte anne sütüne geçmesiyle ilgili veri bulunmamaktadır.
Deneyimler sınırlı olduğundan hastaya sağlayacağı olası yararı fetüse olan olası riskinden fazla değilse emziren annelerde zanamivir kullanılmamalıdır.
Üreme yeteneği / Fertilite
Bilinmemektedir.
4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
Bilinmemektedir.
4.8. istenmeyen etkiler Klinik çalışma verileri
Zanamivir oral inhalasyon yoluyla uygulandığında iyi tolere edilmektedir. Yüksek risk altındaki hastalar (yaşlılarda ve kronik bazı tıbbi hastalıkları olan hastalarda) üzerinde yapılan çalışmalar dahil klinik çalışmalarda bildirilen advers olaylar zanamivir ve plasebo grupları arasında benzerdir.
Pazarlama sonrası veriler
Aşağıdaki olaylar zanamivirin ruhsatlandırma sonrası influenza tedavisi için kullanıldığı sırada belirlenmiştir.
Sıklık sınıflandırması aşağıdaki gibidir:
Çok yaygın >1/10 Yaygın >1/100 ve <1/10 Yaygın olmayan >1.000 ve <1/100 Seyrek >1/10.000 ve <1/1.000 Çok seyrek <1/10.000.
Bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor)
Bağışıklık sistemi hastalıkları
Çok seyrek: Yüzde veya orofarinkste ödem dahil alerjik tipte reaksiyon.
Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıkları
Çok seyrek: Bronkospazm, dispne.
Deri ve derialtı doku hastalıkları
Çok seyrek: Döküntü, ürtiker.
Çok seyrek: Eritema multiformeyi de içeren ciddi deri reaksiyonları, Stevens-Johnson
sendromu, toksik epidermal nekroliz
4.9. Doz aşımı ve tedavisi
Semptomlar ve Belirtiler
Zanamivirin sunum şeklinin fiziksel sınırlamaları, uygulama yolu ve oral biyoyararlanımının zayıf oluşu (%2-3) nedeniyle yanlışlıkla aşırı dozda alınması olası değildir. Zanamivirin 64 mg/gün'e kadar olan dozlarının (tavsiye edilen günlük dozun yaklaşık 3 katı) oral inhalasyon şeklinde uygulanmasıyla (nebülizer ile) yan etki görülmemiştir. Ayrıca, beş gün boyunca 1200 mg/gün'e kadar i.v. yolla yapılan sistemik uygulamada da yan etki görülmemiştir.
Tedavi
Bilinmemektedir.
5. FARMAKOLOJIK ÖZELLIKLER
5.1. Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grubu: nöraminidaz inhibitörleri ATC Kodu: J05A H01
Etki Mekanizması
Zanamivir, influenza virüsünün yüzey enzimi olan nöraminidazın güçlü ve yüksek derecede seçici bir inhibitörüdür. Viral nöraminidaz, enfekte hücrelerden yeni oluşan virüs parçalarının ayrılmasına yardım eder ve viral enfeksiyonun diğer hücrelere geçmesini sağlayacak şekilde virüsün mukustan epitel hücre yüzeylerine girişini kolaylaştırabilir. Bu enzimin inhibisyonu influenza A ve B virüs replikasyonuna karşıin vitroin vivo
aktivite şeklinde kendini gösterir ve influenza A virüslerinin bilinen tüm nöraminidaz alt tiplerini kapsar.
Zanamivir, etkisini hücre dışında gösterir. Bulaşıcı influenza virionlarının solunum sistemi epitel hücrelerinden salıverilmesini inhibe ederek hem influenza A hem de B virüslerinin üremesini azaltır. İnfluenza viral replikasyonu solunum sisteminin yüzeyel epiteliyle sınırlanır. Zanamivirin bu bölgeye topikal uygulamadaki etkinliği klinik çalışmalarda kanıtlanmıştır. Klinik çalışma verileri, akut influenza enfeksiyonun zanamivirle tedavisinin, plaseboyla kıyaslandığında, zanamivire duyarlılıkta saptanabilir bir azalma gelişmeksizin solunum sisteminden virüs geçişinde azalmaya neden olduğunu göstermiştir.
Farmakodinamik Etki
Bilinmemektedir.
5.2. Farmakokinetik özellikler Genel özellikler
Emilim:İnsandaki farmakokinetik çalışmalarda ilacın mutlak oral biyoyararlılığı düşük (ortalama % 2) bulunmuştur. Oral olarak inhale edilen zanamivir ile yapılan benzer çalışmalarda, serum konsantrasyonunun 1-2 saat içinde doruk noktasına ulaşacak şekilde dozun yaklaşık % 10-20'sinin sistemik dolaşıma geçtiği saptanmıştır. İlacın emiliminin zayıf olması sistemik konsantrasyonunun düşük olmasına neden olur, bu yüzden de oral inhalasyon sonrası zanamivir sistemik olarak önemli bir oranda alınmamış olunur. Tekrarlayan oral inhalasyon şeklindeki uygulamadan sonra, kinetiğinde bir değişiklik olduğuna dair kanıt bulunmamaktadır.
Dağılım:Oral inhalasyonu takiben zanamivir solunum sisteminde yoğun konsantrasyonlarda depolanır, böylece ilaç influenza enfeksiyonu olan bölgelere dağılabilir. 10 mg'lik tek doz uygulamayı takiben influenza virus replikasyonunun en yoğun olduğu yer olan hava yolları epitelindeki zanamivir konsantrasyonu ölçülmüştür. 12 ve 24. saatlerde zanamivir konsantrasyonu sırasıyla ortalama viral nöraminidaz IC50'nin 340 ve 52 katı olarak ölçülmüştür. Zanamivirin solunum sisteminde yüksek konsantrasyonda bulunması, viral nöraminidazın inhibisyonunun hızlı başlaması ile sonuçlanacaktır. Birikimin olduğu başlıca iki bölge, orofarinks ve akciğerlerdir (sırasıyla ortalama %77.6 ve % 13.2).
Biyotransformasyon:
Zanamivirin metabolize olmadan değişmemiş halde böbreklerden atıldığı ve metabolize olmadığı gösterilmiştir.
Eliminasyon:Zanamivirin oral inhalasyon sonrası serum yarılanma ömrü 2.6 ila 5.05 saat arasında değişir. Tamamı değişmemiş halde idrarla atılır. Üriner klerensten total klerensin 2.5 ile 10.9 I/saat arasında olduğu tahmin edilmektedir. Renal eliminasyon 24 saatte tamamlanır.
Hastalardaki karekteristik özellikler
Geriyatrik hastalar:
Günlük 20 mg'lık tedavi dozlarında biyoyararlanım düşük olduğundan (%10-20) hastalarda zanamivir için sistemik maruz kalma anlamlı düzeyde değildir. Farmakokinetiğinde yaşa bağlı klinik anlam taşıyabilecek bir değişikliğin olması olası değildir ve doz değişikliği önerilmez.
Pediyatrik hastalar:
Yapılan açık etiket, tek doz bir çalışmada nebulize (10 mg) ve kuru toz (10 mg) kullanan 3 aylıktan 12 yaşına kadar 24 pediyatrik hasta üzerinde Zanamivirin farmakokinetiği değerlendirilmiştir. Çocuklarda ilaca sistemik maruz kalma oranının, erişkindeki 10 mg inhale toza eşdeğer olduğu belirlenmiştir.
Böbrek bozukluğu olan hastalar:
Günlük tedavi edici doz olan 20 mg'ın biyoyararlanımı düşüktür (%10-20) ve bu yüzden de zanamivir için sistemik maruz kalma anlamlı düzeyde değildir. Zanamivirin güvenlik sınırlarının genişliği göz önüne alındığında, ciddi böbrek yetmezliği olan hastalarda maruz kalmada muhtemel artış sorun oluşturmaz ve doz ayarlaması gerekli değildir.
Karaciğer bozukluğu olan hastalar:
Zanamivir metabolize olmaz bu bakımdan karaciğer bozukluğu olan hastalarda olan hastalarda doz ayarlaması gerekmez.
Klinik Çalışmalar:
Zanamivir sağlıklı ve yüksek risk altındaki hastalarda influenza tedavisi için tavsiye edilen şekilde alındığında belirtileri hafifletir ve sürelerini azaltır. Faz III tedavi çalışmalarının (nAIB3001, NAIA3002, NAIB3002 ve NAI30008) havuz analizleri yapıldığında influenza belirtilerinin ortalama hafifleme süresi zanamivir alan hastalarda plasebo alanlara kıyasla 1.5 gün azalmıştır (p, 0.001'den az). Komplikasyonlar plasebo alan hastalarda % 29 (208/711) iken bu oran zanamivir alan hastalarda % 22'ye (171/769) düşmüştür (rölatif risk: 0.77;% 95 Cl: 0.65-0.92; p= 0.004). Komplikasyon tedavisi için antibiyotik kullanımı placebo alan hastalarda % 19 (136/711) iken bu oran zanamivir alan hastalarda % 14'e (110/769) düşmüştür (rölatif risk 0.76;% 95 Cl: 0.60-0.95; p= 0.021).
Tedaviye belirtiler başladıktan sonra mümkün olan en kısa zamanda başlandığında zanamivirin etkisinin optimum düzeyde olduğu gösterilmiştir.
Profilaksi amacıyla verilen zanamivirin yetişkinlerde ve çocuklarda (5 yaşında veya daha büyük) influenzayı önlediği gösterilmiştir. Zanamivir influenzadan korunmak için tavsiye edilen dozlarda verildiğinde plaseboya kıyasla % 67-79 oranında koruma sağlamıştır ve laboratuvar konfirmasyonu yapılan, semptomatik influenzaya karşı aktif karşılaştırılan gruba kıyasla % 56-61 oranında koruma sağlamıştır.
5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri
Hayvanlar üzerinde yapılan toksikoloji çalışmalarında zanamivir uygulaması herhangi bir klinik etki ile ilişkili bulunmamıştır. Zanamivir genotoksik değildir ve sıçanlar ile fareler üzerinde yapılan uzun süreli karsinojenite çalışmalarında karsinojenik potansiyeli ile ilgili kanıt görülmemiştir.
6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER
6.1. Yardımcı maddelerin listesi
Laktoz monohidrat
6.2. Geçimsizlikler
Geçerli değildir.
6.3. Raf ömrü
7 yıl
6.4. Saklamaya yönelik özel uyarılar
RELENZA 300C altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır.
6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği
RELENZA, her birinde 5 mg zanamivir ve 20 mg laktoz bulunan düzenli dağılmış 4 blister içeren dairesel folyo diskten (ROTADİSK) oluşur. Diskhaler ilacın uygulanması için temin edilmektedir.
6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolu Yonetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelikleri”ne uygun olarak imha edilmelidir.
Kullanma talimatı
Toz haldeki ilaç, ağızdan akciğerlere nefesle birlikte çekilir. Diskhaler cihazına ayrı ayrı blisterlerin içinde ilaç bulunan bir disk yerleştirilir ve alet çalıştırıldığında bir blister açılır.
Daha ayrıntılı kullanım talimatları için her ambalaj içinde bulunan, hastalar için hazırlanan kullanma talimatına bakınız.
Hastalar için hazırlanan kullanma talimatları
İlk dozu uygulamadan önce bu talimatı dikkatlice okuyunuz. Eğer DİSKHALER'in nasıl kullanacağınızdan hala emin değilseniz, talimatları sizinle birlikte gözden geçirmesi için eczacınıza danışınız.
Diskhaler üç kısımdan oluşur:
Talimatı adım adım gözden geçirinceye kadar ROTADİSK'i parçalarına ayırmayın.
Delici iğne Menteşe kapağı
ROTADİSK, DİSKHALER'in içine konmaya uygundur.
ROTADİSK, DİSKHALER tekerleğinin üzerine konmaya uygundur.
ROTADİSK 4 blisterden oluşur. Her blister toz şeklindeki RELENZA'dan bir doz içerir.
önemli:
•
ROTADİSK'in herhangi bir blisterini, DİSKHALER'e koymadan önce delmeyiniz.
• Dozlar arasında DİSKHALER'deki bir ROTADİSK'i saklayabilirsiniz, fakat dozu inhale etme öncesine kadar blisteri delmeyiniz.
• DİSKHALER'i temiz muhafaza ediniz. Kullandıktan sonra ağızlığı kağıt bir mendille siliniz ve kullanım aralarında mavi ağızlık kapağı yerine kapatınız.
İç ve dış kısımlarının temiz olduğundan emin olunuz.
2. Beyaz tablanın köşelerinden tutunuz ve tablanın kenarlarındaki tüm plastik çıkıntılar görülünceye kadar hafifçe dışarı çekiniz.
3. Baş ve işaret parmağınızı bu çıkıntıların üzerine yerleştiriniz, içeri doğru bastırınız ve tablayı ana gövdeden dışarı doğru çekiniz.
Beyaz gövde kolayca dışarı çekilecektir.
4. Yeni bir RELENZA ROTADİSKİ koyu renkli tekerleğin üzerine yerleştiriniz.
Blisterin yazılı kısmının yukarıda, yüzünün ise aşağı gelecek şekilde yerleştiğinden emin olun.
Blisterler tekerlekteki boşluklara tam olarak yerleşir.
5. Tablayı iterek ana gövdenin içine tam olarak sokunuz.
inhalasyon için :
Dozu inhale etmeden hemen önceye kadar bu işlemi yapmayınız.
6. DİSKHALER'i yatay olarak tutunuz
DİSKHALER'i yatay tutun.
Kapağı kalkabileceği kadar yukarı doğru kaldırın, kalkacaktır.
Kapak tamamen dikey konuma gelmelidir., blisterin tamamının delinidiğinden emin olun. Kapağı geriye doğru itin (kapatın)
DİSKHALER'niz şu anda kullanıma hazırdır. Dozu inhale edene kadar yatay pozisyonunu koruyunuz.
ilacın inhale edilmesi:
7. DİSKHALER'e ağzınızın içinde değilken basmayınız. Nefesinizi rahatça verebildiğiniz kadar veriniz, DİSKHALER'i ağız hizanıza kadar kaldırınız. DİSKHALER'in içine üflemeyiniz.
DİSKHALER'i yatay tutunuz.
Ağızlığı dişlerinizin arasına alınız. Dudaklarınızı ağızlığın çevresini saracak şekilde sıkıca kapatınız.
Ağızlığı ısırmayınız, dudaklarınız ağızlığın etrafını sıkıca kapasın. Ağızlığın yanındaki hava deliklerini kapatmayınız.
Ağızlığınızdan devamlı ve derin nefes alın. Nefesinizi bir süre tutun.
DİSKHALER'i ağzınızdan uzaklaştırın.
Nefesinizi rahatça tutabildiğiniz kadar tutun.
Bir sonraki blisteri hazırlamak(dozunuzun ikinci bölümü):
8. Beyaz tablayı çekilecilecek kadar çekiniz, çekilecektir. (tamamen çıkarmayınız), daha sonra tekrar geri itiniz.
Bir sonraki blister görünene kadar, tekerleği çeviriniz.
Yeniden inhalasyon yapmanız gerektiğinde, dolu blisteri delici iğnenin altındaki pozisyonuna getiriniz.
Yeniden 6. ve 7. basamaklardaki gibi ilacı inhale ediniz.
9. Bütün dozu inhale ettikten sonra (normal olarak iki blister):
Ağızlığı kağıt bir mendille temizleyin ve mavi ağızlık kapağınız yerine takın. DİSKHALER'i temiz tutmanız önemlidir.
ROTADİSK'in yenilenmesi:
10. 4 blisterin hepsi tamamıyla boşaldığında, ROTADİSK'i DİSKHALER'den çıkarınız ve yeni bir tane yerleştiriniz, 1-5 basamaklarda anlatıldığı şekilde hareket ediniz.
7. RUHSAT SAHİBİ
GlaxoSmithKline İlaçları San. ve Tic. A.Ş.
Büyükdere Cad. No.173, l.Levent Plaza B Blok 34394 l.Levent/İstanbul
Tel. No : 212 - 339 44 00
Faks No : 212 - 339 45 00
8. RUHSAT NUMARASI
112/19
9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ
Ruhsat tarihi: 04.04.2002 Ruhsat yenileme tarihi: 04.04.2007
10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ
RELENZA Rotadisk İnhalasyon yoluyla alınır.
Etkin madde:Bir inhalasyonda 5 mg zanamivirYardımcı maddeler:Laktoz monohidrat (süt proteini içerir)
Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.
•Bu kullanma talimatım saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.
• Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
• Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.
• Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza bu ilacı kullandığınızı söyleyiniz.
• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışındayüksek veya düşükdoz kullanmayınız.
Bu Kullanma Talimatında:
1. RELENZA nedir ve ne için kullanılır ?
2. RELENZA 'yı kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
3. RELENZA nasıl kullanılır ?
4. Olası yan etkiler nelerdir ?
5. RELENZA 'nın saklanması
Başlıkları yer almaktadır.
1. RELENZA nedir ve ne için kullanılır ?
• RELENZA, antiviraller olarak adlandırılan ilaç grubuna ait olan zanamivir içerir
• RELENZA, solunum yollarındaki grip virüsünün çoğalmasını azaltarak etki gösterir, böylece, enfekte hücrelerden virüsün salınımını ve saçılmasını sınırlar.
• RELENZA'yı akciğerlerinize inhale etmeniz (nefes alırken ilacı ağzınızdan içeri çekmek) gerekir. Çünkü yutularak(ağızdan) alındığında vücuttaki emilimi çok düşüktür. Grip virüsü akciğerlerinizi enfekte ettiğinde, RELENZA direkt olarak akciğerleriniz içindeki virüslere etki edecektir.
• RELENZA, 4 adet blister içeren gümüş rengi alüminyum folyo diskten (Rotadisk) oluşur. Her blister 5 mg zanamavir içerir. İlaç diskhaler denilen plastik bir alet kullanılarak ağız içinden inhale edilir.
• RELENZA, grip aşısı yerine geçmez. Gribe karşı aşılanmanıza gerek olup olmayacağı hususunu doktorunuzla konuşmanız gerekmektedir.
• RELENZA;
Yetişkinlerde ve 7 yaş ve üstü çocuklarda, influenza A ve B virüsleri tarafından oluşturulan grip enfeksiyonunu tedavisinde ve
Yetişkinlerde ve 5 yaş ve üstü çocuklarda, influenza A ve B virüsleri tarafından oluşturulan grip enfeksiyonunun önlenmesinde kullanılır.
2. RELENZA'yı kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
RELENZA'yı aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
Eğer;
• Etkin madde zanamivir'e ya da yardımcı madde laktoz veya süt proteinlerine alerjiniz (aşırı duyarlılığınız) varsa
Grip davranış değişikliğine neden olabilir. Örn; aşırı zihin karışıklığı veya tepkisizlik, halüsinasyonlar (olmayan şeyleri görmek, duymak veya hissetmek) veya bazen bilinç kaybının baş gösterebildiği krizler. Aileler özellikle gripli çocuklarda veya gençlerde bu belirtilerin olup olmadığını dikkatli bir şekilde izlemelidirler. Bu belirtiler çocuğunuza RELENZA verseniz de vermeseniz de meydana gelebilir. Eğer bu belirtilerden herhangi biri olursa acilen doktorunuzla iletişime geçiniz.
RELENZA'yı aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ
Eğer aşağıdakilerden biri sizde mevcut ise doktorunuzun bunu bilmesi gerekmektedir.
• Astım
• Nefes alıp-vermenizde problem oluşturan başka akciğer hastalıkları (örn; amfizem- doku veya organlarda aşırı hava birikmesi, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), kronik bronşit) Doktorunuzun sizi daha yakından izleyebilmesi ve durumunuzu daha iyi kontrol etmeye başlaması için RELENZA'yı kullanmadan önce doktorunuza bunları söyleyin. Eğer astım veya diğer solunum problemleri ile ilgili başka bir inhale ilaç kullanıyorsanız, kullanma talimatının sonraki bölümünü dikkatlice okuyunuz.
Solunum problemleri için kullanılan inhale ilaçlarla kullanımı
Eğer astım veya diğer solunum problemleri ile ilgili başka bir inhale ilaç kullanıyorsanız, ilaçlarınızı olağan zamanlarında alınız ve yanınızda bulundurunuz.
•Eğer diğer inhale ilaçlarınızla günün aynı saatinde RELENZA kullanmanız tavsiye edilmişse, RELENZA kullanmadan birkaç dakika önce diğer inhale ilaçlarınızı alınız.
• Hızlı etkili, rahatlatıcı bir inhaler kullanıyorsanız (örn;salbutamol), RELENZA kullanırken elinizin altında olduğundan emin olun.
Çok nadir vakalarda, RELENZA, aşağıdaki reaksiyonlara neden olabilir.
• Göğüs ve boğaz sıkışması,
• Zor nefes alıp-verme
• RELENZA kullanırken bu belirtilerden herhangi biri sizde görülürse:
Eğer bunlardan biri sizde görülürse, RELENZA kullanmayı bırakın. Nefes alıp-vermenize yardımcı olması için hızlı etkili, rahatlatıcı inhalerinizi kullanın. Doktorunuzla iletişime geçin veya en yakın hastanenin aciline gidin.
5 yaşın altındaki çocuklara RELENZA vermeyiniz.
Bu uyarılar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.
RELENZA'nın yiyecek ve içecek ile kullanılması
RELENZA'nın kullanım yolu nedeniyle yiyecek ve içeceklerle etkileşimi yoktur.
Hamilelik
•İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
•Hamileyseniz ve hamile kalmayı planlıyorsanız doktorunuza bildiriniz.
• Hamile kadınlarda RELENZA kullanımı ile ilgili güvenlik bilgileri sınırlıdır ve RELENZA'nın doğmamış bebeğe zararları ile ilgili herhangi bir kanıt yoktur. Bununla beraber, doktorunuz hamileliğiniz boyunca RELENZA kullanmamanızı tavsiye edebilir.
•Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Emzirme
•İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
• RELENZA kullanırken emzirmemelisiniz. Etkin maddesi zanamavir anne sütüne geçebilir.
Araç ve makine kullanımı
RELENZA'nın araç ve makine kullanma yeteneği üzerinde olumsuz bir etki oluşturması beklenmez.
RELENZA'nın içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler
RELENZA süt proteini ve şeker olarak adlandırılan laktoz monohidrat içerir. Ancak, RELENZA'nın uygulama yolunun inhalasyon olması sebebiyle herhangi bir uyarı gerekmemektedir.
Laktoz veya diğer şekerlere ya da süt proteinlerine dayanıksızlığınız varsa RELENZA kullanmayın. Gribi önlemek veya tedavi için doktorunuzun tavsiyesini alın.
• Astım ve diğer solunum problemleri ile ilgili inhale bir ilaç kullanıyorsanız, önceki tavsiyeleri okuduğunuzdan emin olun.
• Eğer grip aşısı yaptırmanız tavsiye edilmişse, RELENZA kullanıyorsanız bile herhangi bir zamanda aşı olabilirsiniz.
Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınızsa lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.
3. RELENZA nasıl kullanılır ?
Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:
RELENZA'yı her zaman doktorunuzun size söylediği şekilde kullanınız. Emin olamadığınız durumlarda doktor veya eczacınıza danışınız.
RELENZA toz bir ilaçtır ve diskhaler aparat ile kullanılarak ağızdan akciğere inhale edilerek kullanılır. Rotadisk üzerindeki blisterlerde toz bulunur ve bir yaprak şeklindeki disk diskhalere yüklenerek kullanılır.
RELENZA kullanmaya başlarken
Eğer gripseniz;
En fazla yarar için, grip belirtileri görülür görülmez en kısa süre içinde, ideal olarak yetişkinlerde ilk belirtilerden 48 saat ,çocuklarda ise 36 saat sonrasında. kullanmaya başlanmalıdır.
Gripten korunmak için;
Eğer ev halkından biri gripse, grip olmaktan korunmak için, grip olan kişi ile temas kurduktan hemen sonra, olabildiğince erken RELENZA kullanmaya başlamanız gerekir.
Eğer bulunduğunuz ortamın dışında grip varsa:
Relenza'ya başlama zamanı için doktorunuzun tavsiyesine uyunuz.
RELENZA'nın miktarı, zaten grip olup olmadığınıza veya gripten korunma amaçlı kullanıp kullanmayacağınıza bağlıdır.
Eğer gripseniz;
Yetişkinler ve 7 yaş ve üstü çocuklar: Olağan doz 5 gün boyunca günde iki kez iki inhalasyondur(2 blister).
Gripten korunmak için;
Yetişkinler ve 5 yaş ve üstü çocuklar: Olağan doz, 10 gün boyunca günde bir kez iki inhalasyondur (2 blister). Bu süre doktorunuzun tavsiyesine göre 1 aya kadar uzayabilir.
Eğer bulunduğunuz ortamın dışında grip varsa:
Yetişkinler ve 5 yaş ve üstü çocuklarda 28 gün boyunca günde bir kere 2 inhalasyon
Astım veya diğer solunum problemleriniz için rahatlatıcı inhaler alıyorsanız çok nadiren de olsa Relenza'yı aldıktan sonra almanız gerekebileceğinden, yanınızda olduğuna emin olunuz. Relenza'yı astım ilaçları gibi solunum yoluyla kullanılan diğer ilaçlarla aynı anda almanız gerektiğinde, bunları Relenza'dan önce kullanmalısınız.
Uygulama yolu ve metodu:
Toz halindeki ilacı ağız yoluyla akciğerlere inhale ediniz. RELENZA'yı, sadece birlikte verilenDISKHALERaletini kullanarak alınız.(bkz.kulanımı talimatları)
Eğer RELENZA bir çocuk için verilmişse uygulama RELENZA kullanmayı anlayabilen bir yetişkin gözetiminde yapılmalıdır.
5 yaşın altındaki çocuklara RELENZA vermeyiniz.
Kullanma talimatları
Diskhaler, ilacın nefesle alınabilmesi için Rotadisk ile birlikte kullanılan bir alettir.
Bir kutu RELENZA içerisinde 1 adet Diskhaler bulunur. Diskhaler cihazı aşağıdaki gibi 3 kısımdan oluşur:
mavi renkli ağızlık
Beyaz ağız parçası ve Rotadiskin üzerine yerleştiği kahverengi tabla
Bir kutu RELENZA içerisinde 5 adet Rotadisk yer almaktadır. Rotadisk 4 adet blister yuvasından oluşur. Her blister yuvasında toz şeklindeki ilaçtan ölçülü 1 doz bulunur.
ROTADİSK, DİSKHALER'in içine konmaya uygundur.
4 adet blister yuvası içeren Rotadisk
Rotadisk'in Diskhaler'e Yerleştirilmesi
Ağızlığın mavi kapağını çıkarınız.
İç ve dış kısımlarının temiz olduğundan emin olunuz.
Beyaz ağızlığın köşelerinden tutunuz ve tablanın kenarlarındaki tüm plastik çıkıntılar görülünceye kadar hafifçe dışarı çekiniz. (Şekil 3)
Beyaz tablanın kenarındaki tırtıklı kısımlara baş ve işaret parmağınızı yerleştiriniz, içeri doğru bastırırak tablayı Diskhaler gövdesinden dışarı doğru çekip çıkarınız. (Şekil 4)
Gümüş renkli Rotadisklerden bir tanesini blister yuvalarının düz yüzü yukarı kabarık yüzü aşağı bakacak ve kahverengi tablanın deliklerine oturacak şekilde kahverengi tablanın üzerine yerleştiriniz. (Şekil 5)
Tablayı iterek Diskhaler gövdesinin içine tam olarak sokunuz. (Şekil 6)
6.
Rotadisk'in içindeki blister yuvasının delinmesi
1. Diskhaler'i şekilde görüldüğü gibi düz tutunuz. (Şekil 1)
2. Diskhaler'in sol tarafında yarım daire şeklinde açılır kapanır bir kapak bulunmaktadır.
3. Blister yuvasının delinmesi için bu kapağı 90° dik hale gelinceye kadar kaldırınız. Blisterin üst ve özellikle de alt yüzeyi delinirken bir miktar dirençle karşılaşılacaktır, bu normaldir. Bu şekilde ilaç kullanıma hazır hale gelmiştir. (Şekil 3)
Bundan sonra kapağı yerine geri yerleştiriniz. (Şekil 4)
UYARI
Rotadisk Diskhaler içine konmadan önce delinmemelidir.
Tabla tamamen Diskhaler'in içine yerleştirilmeden veya tamamen içinden çıkarılmadan kapağı kaldırmaya çalışmayınız.
Bir kez yerleştirilen Rotadisk sürekli olarak Diskhaler'in içinde tutulabilir; ancak blister yuvasının delinmesi mutlaka kullanımdan hemen önce yapılmalıdır.
Dishaler temiz tutulmalıdır. Kullanımdan sonra ağız kısmı bir kağıt mendil ile silinmeli ve kullanımlar arasında mavi kapak kapatılmalıdır.
Diskhaler'den inhalasyon yapılması
1. Nefesinizi rahatça verebildiğiniz kadar veriniz. Diskhalerin yatay durumunu bozmadan ağzınızın hizasına kaldırınız.
2. Ağız parçasını dudaklarınız ve dişleriniz arasına yerleştiriniz; dudaklarınız ağızlığın etrafını sıkıca kapasın. Ağız parçasının iki yanındaki hava deliklerini kapatmayınız.
3. Ağzınızdan devamlı ve mümkün olduğu kadar derin olarak nefes alınız. Bölece ilaç nefesinizle beraber solunum yolunuza ve akciğerlerinze taşınacaktır.
4. Nefesinizi bir süre tutunuz ve Diskhaler'i ağzınızdan uzaklaştırınız. Nefesinizi rahatça tutabildiğiniz kadar tutunuz.
Eğer başka bir inhalasyon yapmayacaksanız, ağız parçasının kapağını kapatınız. Eğer bir inhalasyon daha yapacaksanız aşağıda belirtildiği gibi devam ediniz.
Rotadisk üzerindeki bir sonraki blisterin delinmesi
1. Beyaz ağızlığı şekilde görüldüğü gibi hafifçe dışarı çekiniz ama çıkarmayınız. (Şekil 1)
2. Ardından tık sesi duyulana kadar geri itiniz. Bu çekme ve geri itme hareketi diski döndürerek sonraki blister yuvasını kullanıma hazırlar. (Şekil 2)
3. Bir inhalasyon daha almak için “Rotadisk'in içindeki blister yuvasının delinmesi” ve “Diskhaler'den inhalasyon yapılması” adımlarını takip ediniz.
Eğer 1 Rotadisk'deki 4 blister yuvasını da kullandıysanız, biten Rotadisk'i çıkarıp yenisini “Rotadisk'in Diskhaler'e Yerleştirilmesi“ kısmında belirtildiği gibi yerleştirmelisiniz.
Değişik yaş grupları:
Çocuklarda kullanımı:7 yaş ve üstü çocukların tedavisinde ve 5 yaş ve üstü çocuklarda önleme amacı ile kullanılır.
RELENZA 5 yaşın altındaki çocuklara verilmemelidir.
Yaşlılarda kullanımı:Yaşlı hastalarda herhangi bir doz değişikliği gerekli değildir.
Özel kullanım durumları:
Böbrek/Karaciğer yetmezliği:Böbrek yetmezliği ya da karaciğer yetmezliği olan hastalarda doz değişikliği gerekli değildir.
Eğer RELENZA 'nın etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.
Kullanmanız gerekenden daha fazla RELENZA kullandıysanız:
RELENZA 'dan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.
Eğer kazara kullanmanız gerekenden daha fazla RELENZA kullanmışsanız, herhangi bir probleme neden olması olası değildir. Fakat eğer endişelenirseniz veya kendinizi iyi hissetmezseniz özellikle astım veya diğer akciğer problemleriniz varsa, tavsiye için doktorunuza danışın.
RELENZA'yı kullanmayı unutursanız
RELENZA'yı kullanmayı unutursanız bir sonraki dozu normal zamanında alarak devam ediniz.Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.
RELENZA ile tedavi sonlandırıldığındaki oluşabilecek etkiler
Grip tedavisi için, kendinizi iyi hissetseniz bile, RELENZA'yı tedavinin tamamı bitine kadar (normal olarak 5 gün) almanız önemlidir. Aksi takdirde, grip belirtileri tekrar görülebilir.
Eğer RELENZA tedavinizi erkenden bitirmek istiyorsanız tavsiye için doktorunuza danışın.
4. RELENZA'NIN OLASI YAN ETKİLERİ
Tüm ilaçlar gibi, RELENZA'nın içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
Aşağıdakilerden biri olursa, RELENZA'yı kullanmayı durdurunuz ve DERHALdoktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz: Çok seyrek ciddi yan etkiler
RELENZA kullanan 10.000 kişiden 1'den daha az görülen yan etkiler:
Deride küçük siyah lekeler şeklinde görülen (bir halka ile çevrelenmiş soluk bir alanın ortasındaki koyu lekeler-eritema multiforme) döküntüler, geniş alana yayılan, özellikle ağız, burun ve genital bölgede görülen, deride soyulma ile takip eden deri döküntüsü(Stevens Johnson Syndrome), vücut yüzeyinin büyük kısmında deride soyulma (toksik epidermal nekroliz)
Diğer çok seyrek yan etkiler
RELENZA kullanan 10.000 kişiden 1'den daha az görülen yan etkiler:
• Boğaz ve gögüs sıkışması, nefesin kısaldığı hissi, aniden gelişen zor nefes alıp-verme. Eğer bir akciğer rahatsızlığınız varsa ( astım, KOAH v.b.), RELENZA kullanırken bu yan etkilerin görülme ihtimaline karşı takip edilmeniz gerekebilir.
• Yüzde, ağızda ve boğazda şişme.
• Deri döküntüleri veya ürtiker (kurdeşen)
Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, doktorunuz ile görüşünüz. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.
Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.
5. RELENZA'NIN SAKLANMASI
RELENZA 'yı çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.
RELENZA'yı veya DİSKHALER'İ kutunun üzerindeki son kullanma tarihinden sonra kullanmayınız.
300C'nin üzerindeki sıcaklıklarda saklamayınız.
RELENZA ROTADİSK çöpe atılarak veya kanalizasyon aracılığıyla imha edilemez. İlacı nasıl imha edeceğinizi eczacınıza sorunuz. Bu önlemler çevreyi korumaya yardımcı olacaktır.
6. İLERİ BİLGİLENDİRME
RELENZA etkin madde olarak zanamivir içerir (her dozda 5 mg).
RELENZA'nın diğer içeriği laktoz monohidrattır (süt proteini içerir).
RELENZA tozu, Rotadisk denilen gümüş renkli alüminyum folyo disk üzerindeki 4 blister içerisinde yer almaktadır. Her bir blister 5 mg zanamivir içerir. İlaç, diskhaler denilen plastik bir alet kullanılarak ağız içinden inhale edilir.
Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.
Ambalajındaki son kullanma tarihinden sonra RELENZA 'yı kullanmayınız.
Ruhsat sahibi :GlaxoSmithKline İlaçları San. ve Tic. A.Ş.
Büyükdere Cad. No.173, l.Levent Plaza B Blok 34394 l.Levent/İstanbul
Üretici :Glaxo Wellcome Production, Fransa
veya
GlaxoSmithKline Australia Pty Ltd. , Avustralya Bu kullanma talimatı 01.12.2009 tarihinde onaylanmıştır.