ORENCIA SC 125 mg/mL enjeksiyonluk çözelti içeren kullanıma hazır dolu enjektör Deri altına uygulanır.
Steril
Etken Madde
Her kullanıma hazır enjektör 125 mg abatasept içerir.Yardımcı maddeler
Sakkaroz, poloksamer 188, sodyum fosfat monobazik monohidrat, susuz disodyum fosfat ve enjeksiyonluk suT Bu ilaç ek izlemeye tabidir. Bu üçgen yeni güvenlilik bilgisinin hızlı olarak belirlenmesini sağlayacaktır. Meydana gelen herhangi bir yan etkiyi raporlayarak yardımcı olabilirsiniz. Yan etkilerin nasıl raporlanacağını öğrenmek için 4. Bölümün sonuna bakabilirsiniz.
Bu Kullanma Talimatında:
1. ORENCIA nedir ve ne için kullanılır?
2. ORENCIA’i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
3. ORENCIA nasıl kullanılır?
4. Olası yan etkiler nelerdir?
5. ORENCIA’in saklanması
Başlıkları yer almaktadır.
2.ORENCIA nedir ve ne için kullanılır?
• ORENCIA enjeksiyonluk çözelti berrak, renksiz açık sarı çözelti formundadır ve seçici bağışıklık baskılayıcı (Selektif immunosupresif) ajanlar grubuna dahildir.
• 4 adet kullanıma hazır enjektör içeren ambalajda sunulmaktadır.
• ORENCIA, aktif madde olarak hücre kültürlerinde üretilen bir protein olan abatasept içermektedir. ORENCIA romatoid artritin gelişmesine katkısı olan bağışıklık hücrelerine (T lenfositleri denir) müdahele edip bağışıklık sisteminin normal dokulara olan saldırısını hafifletir. ORENCIA, romatoid artritte eklem ağrısı ve şişliğe neden olan, bağışıklık sisteminin enflamatuvar yanıtında yer alan T hücrelerinin aktivasyonunu seçici şekilde değiştirir.
ORENCIA yetişkinlerde romatoid artrit tedavisi için kullanılır. Romatoid artrit eğer tedavi edilmezse, eklem yıkımı, sakatlık ve günlük aktiviteleri yapamama gibi ciddi sonuçlara yol açabilen uzun vadeli, ilerleyici sistemik bir hastalıktır. Romatoid artriti olan insanlarda vücudun kendi bağışıklık sistemi normal vücut dokularına saldırıp eklemlerde ağrıya ve şişliğe neden olur. Bu da eklemin zarar görmesine yol açabilir. Romatoid artrit (RA) herkesi farklı şekilde etkiler. Çoğu insanda, birkaç yıl içerisinde kademeli olarak eklem semptomları görülür. Bununla birlikte, bazı kişilerde RA hızlı bir şekilde ilerlerken, diğer hastalarda RA sınırlı bir dönem içerisinde görülebilir ve ardından hastalığın görülmediği bir dönem yaşanabilir. .RA genellikle kronik (Uzun vadeli), ilerleyici bir hastalıktır. .Yani, tedavi görüyor olsanız bile, semptom gösterip göstermediğinize bakmaksızın, RA eklemlerinize zarar vermeye devam edebilir. Sizin için en doğru tedavi planı ile, bu hastalık sürecini yavaşlatabilirsiniz, bu da uzun vadeli eklem hasarını ve hissedilen acı ve yorgunluğu azaltmanıza ve genel yaşam kalitenizi arttırmanıza yardımcı olacaktır.
ORENCIA Orta ila şiddetli aktif romatoid artrit tedavisinde, diğer hastalık modifıye edici (düzenleyici) ilaçlara ya da ‘tümör nekroz faktörü (TNF) blokeden’ olarak bilinen diğer bir ilaç grubuna yeterli düzeyde yanıt vermediğinizde kullanılır. Metotreksat adındaki ilaçla kombinasyon halinde kullanılır.
ORENCIA aşağıdaki amaçlarla kullanılır:
- Hastalığın eklemlerinize vereceği zararı yavaşlatmak
- Fiziksel işlevlerinizi iyileştirmek
3.ORENCIA nasıl kullanılır ?
İlacınızı her zaman doktorunuzun ya da eczacınızın söylediği gibi alınız. Emin değilseniz doktorunuza ya da eczacınıza danışınız.
ORENCIA enjeksiyonluk çözelti, deri altına enjekte edilir (Subkütan kullanım).
Romatoid artriti olan yetişkinler için önerilen ORENCIA subkütan dozu, vücut ağırlığından bağımsız olarak her hafta 125 mg’dır.
Doktorunuz ORENCIA tedavinize, bir kerelik perfüzyonluk çözelti konsantresi toz dozu ile başlayabilir (30 dakika süreyle genellikle kolunuzdaki bir damardan verilir). Eğer tedavinize bir seferlik damar içine verilen perfüzyonluk çözelti konsantresi için toz dozu ile başlandıysa, ardından aynı gün içerisinde ORENCIA,nm 125 mg’lık subkütan enjeksiyonuyla devam edecektir.
Hali hazırda ORENCIA tedavisi görüyor ve ORENCIA subkütan tedavisine geçmek istiyorsanız, bir sonraki intravenöz infüzyonunuz yerine subkütan enjeksiyon uygulanacak ve ardından, ORENCIA’nın haftalık subkütan enjeksiyonları ile tedaviye devam edilecektir.
Doktorunuz size tedavi süresi ve ORENCIA alırken almaya devam edebileceğiniz diğer ilaçlar hakkında bilgi verecektir.
Uygulama yolu ve metodu
Ürün, TNF-a blokörleri gibi Biyolojik İlaçlar için İlaç Güvenlik ve İzlem Formu’na tabidir. Başlangıçta, ORENCIA’yı doktorunuz ya da hemşireniz uygulayabilir. Bununla birlikte, doktorunuz ve siz, ORENCIA’yı kendi başınıza uygulayıp uygulayamayacağınıza karar verebilirsiniz. Bu durumda, ORENCIA’mn kendi başınıza nasıl uygulanacağı konusunda eğitim alacaksınız.
Kendinize enjeksiyon uygulama konusunda herhangi bir sorunuz olduğunda, doktorunuza danışınız. Ayrıntılı “ORENCIA subkütan enjeksiyonunu hazırlama ve uygulama talimatları” bu kullanma talimatının sonunda yer almaktadır.
Çocuklarda kullanımı
ORENCIA’mn subkütan uygulaması 18 yaşından küçük çocuk ve ergenlerde çalışılmamıştır; dolayısıyla, ORENCIA‘mn bu hasta topluluğunda subkütan kullanımı önerilmez.
Yaşlılarda kullanımı
Yaşldarda kullanımı65 yaşın üzerindeki insanlar ORENCIA’yı dozunu değiştirmeden kullanabilirler. Yaşlılar enfeksiyonlara ve kansere daha duyarlı oldukları için, ORENCIA bu hasta topluluğunda dikkatli kullanılmalıdır.
Özel kullanım durumları
ORENCIA böbrek ve karaciğer yetmezliği olan romatoid artrit hastalarında çalışılmamıştır. Herhangi bir doz önerisi yoktur.
Eğer ORENCIA ’nın etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.
Kullanmanız gerekenden daha fazla ORENCIA kullanırsanız
Doz aşımı olması durumunda doktorunuz sizi yan etki, bulgu ve belirtileri açısından gözleyecek ve gerekirse uygun şekilde tedavi edecektir.
ORENCIA ’dan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.
ORENCIA'i kullanmayı unuttuysanız
Bir sonraki dozunuzu takip ediniz. ORENCIA’yı doktorunuzun önerdiği şekilde kullanmanız önemlidir.
Almanız gereken tarihten itibaren üç gün içerisinde dozunuzu uygulamayı unutursanız, hatırlar hatırlamaz bu dozu alın ve daha sonra orijinal dozlama programınızı takip ediniz. Dozunuzu üç günden fazla bir süredir almayı unuttuysanız, doktorunuza bir sonraki dozun ne zaman uygulanacağını sorunuz.
Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız
ORENCIA ile tedavi sonlandınldığındaki oluşabilecek etkilerORENCIA kullanmaya son verme kararı doktorunuzla görüşülmelidir.
4.Olası yan etkiler nelerdir ?
Tüm ilaçlar gibi ORENCIA’in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
ORENCIA ile en yaygın görülen yan etkiler, aşağıda da belirtildiği gibi üst solunum yolu enfeksiyonları (Burun ve boğaz enfeksiyonları dahil), baş ağrısı ve bulantıdır. ORENCIA tedavi gerektirebilen ciddi yan etkilere neden olabilir.
Olası ciddi yan etkiler aşağıda belirtildiği gibi ciddi enfeksiyonları, maligniteleri (Kanser) ve aleıjik reaksiyonları içerir.
Aşağıdakilerden biri olursa ORENCIA’ü kullanmayı durdurun ve DERHAL doktorunuza bildirin veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz
- Şiddetli döküntü, ürtiker ve diğer alerjik reaksiyon belirtileri
- Yüz, eller ve ayaklarda şişkinlik
- Nefes alma veya yutmada zorlanma
- Ateş, inatçı öksürük, kilo kaybı, halsizlik
Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir. Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin ORENCIA’ya karşı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.
Bu çok ciddi yan etkilerin hepsi oldukça seyrek görülür.
Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz hemen doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:- Ateş, kırıklık, diş problemleri, idrar yaparken yanma hissi, ağrılı deri döküntüleri, deride ağrılı sıvı dolu kabarcıklar ve öksürük gibi enfeksiyon bulgulan
Yukanda belirtilen semptomlar, aşağıda listelenen yan etkilerin belirtileri olabilir ve tüm bu belirtiler ORENCIA ile yapılan yetişkin klinik çalışmalarında gözlemlenmiştir:
Yan etkilerin listesi:
Bu reaksiyonlar, sistem organ sınıfı ve sıklık kategorilerine göre sunulmuştur. Sıklık terimleri aşağıdaki şekilde tanımlanmaktadır: çok yaygın (> 1/10); yaygın (> 1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).
Çok yaygın- Üst solunum yolu enfeksiyonları (Burun, boğaz ve sinüs enfeksiyonları dahil).
YaygınAkciğer enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları, deride ağrılı sıvı dolu kabarcıklar (Herpes), grip
- Baş ağrısı, sersemlik, yüksek kan basıncı,
Öksürük
- Karın ağrısı, ishal, bulantı, mide rahatsızlığı, ağızda yaralar, kusma
- Deride döküntü,
Yorgunluk, zayıflık, enjeksiyon bölgesinde reaksiyon Anormal karaciğer fonksiyon testleri.
Yaygın olmayan :Diş enfeksiyonu, mantar kaynaklı (Fungal) tırnak enfeksiyonu, kaslarda oluşan enfeksiyon, kanda enfeksiyon varlığı, deri altı iltihabı, böbrek enfeksiyonu, kulak iltihabı
- Düşük beyaz kan hücresi sayısı Cilt kanseri, cilt siğilleri
- Kanda düşük kan pulcuğu (Trombosit) sayımı
- Aleıjik reaksiyonlar
- Depresyon, endişe, uyku bozukluğu
- Migren
- Uyuşukluk
- Kuru göz, görüşte azalma
- Göz iltihabı
- Çarpıntı (Palpitasyon), kalp atımının hızlanması, kalp atımının yavaşlaması
- Düşük kan basıncı, sıcak basması, kan damarlarında iltihaplanma, yüzde kızarıklık
- Nefes almada zorlanma, hırıltı, nefes darlığı kronik obstruktif akciğer hastalığı
durumunda ani kötüleşme
- Boğaz sıkışması Rinit (nezle)
Çürük eğiliminde artış, kuru cilt, sedef hastalığı (Psöriyazis), deride kızarıklık ve aşırı terleme, akne
Saç dökülmesi, kaşıntı, kurdeşen
Eklemlerde ağrı
- Kol ve bacaklarda ağrı
- Adet kanaması olmaması, aşırı adet görme
- Gribe benzer hastalık, vücut ağırlığında artış
Seyrek :Tüberküloz (Verem)
- Rahim, fallop tüpleri ve/veya yumurtalıklarda iltihap
- Mide bağırsak enfeksiyonları
- Beyaz kan hücreleri kanseri, akciğer kanseri
Yan etkilerin raporlanması
2.ORENCIA kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
ORENCIA'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
Eğer,
• Etkin madde olan abatasepte veya ORENCIA,nm diğer bileşenlerine karşı aleıjiniz var ise,
• Ciddi veya kontrol edilemeyen bir enfeksiyonunuz varsa, ORENCIA tedavisine başlamamaksınız. Böyle bir enfeksiyon sizi ORENCIA,nm ciddi yan etkilerine maruz kalma riski ile karşı karşıya bırakabilir.
ORENCIA'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ
Eğer,
• Örneğin; göğüste sıkışma, hırıltılı nefes alma, ciddi sersemlik ya da baş dönmesi, şişme veya deri döküntüleri gibi alerjik reaksiyonlar geliştirirseniz, derhal doktorunuza söyleyiniz.
• Uzun vadeli ya da bölgesel (Lokalize) enfeksiyon dahil, herhangi bir enfeksiyonunuz varsa ya da sık sık enfeksiyon geliştiriyorsanız ve enfeksiyon belirtileriniz olursa doktorunuza söylemelisiniz (Örn., ateş, halsizlik, diş problemleri). ORENCIA ayrıca vücudunuzun enfeksiyonlar ile savaşma yeteneğini düşürebilir ve tedavi enfeksiyon eğiliminizi arttırabilir veya varolan enfeksiyonunuzu kötüleştirebilir.
• Tüberküloz (TB) geçirdiyseniz veya tüberküloz belirtileriniz varsa (İnatçı öksürük, ağırlık kaybı, kayıtsızlık-ilgisizlik, hafif ateş) doktorunuza söyleyiniz. ORENCIA’yı kullanmaya başlamadan önce, doktorunuz tüberküloz olup olmadığınızı anlamak için sizi muayene edebilir ya da size bir deri testi yapabilir.
• Viral hepatitiniz varsa, doktorunuza bildiriniz. ORENCIA’yı kullanmaya başlamadan önce, doktorunuz hepatit olup olmadığınızı anlamak için sizi muayene edebilir.
• Kanser hastası iseniz, doktorunuz size ORENCIA verip veremeyeceğini belirlemelidir. Tüm hastalarda, özellikle de deri kanseri riski olanlarda periyodik deri muayenesi önerilir.
• Yakın zamanda aşı olduysanız ya da olacaksanız, durumu doktorunuza bildiriniz. Bazı aşılar aşı kaynaklı enfeksiyon gelişmesine neden olabilir. Hamileyken ORENCIA kullandıysanız, bebeğinizde enfeksiyon gelişme riski hamileyken almış olduğunuz son ORENCIA dozundan yaklaşık 14 hafta sonrasına kadar artabilir. Bebeğinizi takip eden doktora ve diğer doktorlarınıza hamileyken ORENCIA kullandığınızı söylemeniz doktorunuzun bebeğinize ne zaman aşı yapılabileceğine karar vermesi açısından önemlidir.
• ORENCIA kullanırken bazı aşıların yapılmaması gerekmektedir.
• Herhangi bir aşı olmadan önce doktorunuza başvurunuz.
65 yaş üstü hastalarda ölümle sonuçlanabilecek ciddi enfeksiyon riski 65 yaş altındakilere göre daha yüksektir._
Doktorunuz ayrıca, kan değerlerinizi de incelemek için testler yapabilir.
Bu uyanlar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.
Biyoteknolojik ürünlerin takip edilebilirliğinin sağlanması için uygulanan ürünün ticari ismi ve seri numarası mutlaka hasta dosyasına kaydedilmelidir.
ORENCIA'in yiyecek ve içecek ile kullanılması
ORENCIA'in yiyecek ve içecek ile kullanılması
Hamilelik
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
ORENCIA’nın hamilelikteki etkileri bilinmemektedir, bu sebeple doktorunuz özellikle önermedikçe hamileyken ORENCIA’yı kullanmayınız.
Hamile olma olasılığı olan bir kadınsanız, ORENCIA kullanırken ve son dozdan itibaren 14 hafta süreyle güvenilir bir doğum kontrol yöntemi kullanmalısınız. Doktorunuz sizi uygun korunma yöntemleri konusunda bilgilendirecektir.
Hamileyken ORENCIA kullandıysanız, bebeğinizde enfeksiyon gelişme riski artabilir. Bebeğinizi takip eden doktora ve diğer doktorlarınıza hamileyken ORENCIA kullandığınızı söylemeniz doktorunuzun bebeğinize ne zaman aşı yapılabileceğine karar vermesi açısından önemlidir.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Emzirme
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
ORENCIA.’nm anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. ORENCIA tedavisi esnasında ve son dozun üzerinden 14 hafta geçene kadar emzirmeyi kesmelisiniz.
Araç ve makina kullanımı
ORENCIA tedavisinin araç ve makine kullanma yeteneğini etkilemesi beklenmemektedir. Bununla birlikte, ORENCIA aldıktan sonra kendinizi yorgun veya rahatsız hissediyorsanız, araç veya herhangi bir makine kullanmamalısınız.
ORENCIA'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler
Bu tıbbi ürün her “doz”unda 1 mmol (23 mgj’dan daha az sodyum ihtiva eder; yani aslında “sodyum içermez”.
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
Eğer bir başka ilaç kullanıyorsanız, son zamanlarda kullandıysanız ya da kullanma ihtimaliniz varsa lütfen doktorunuza durum hakkında bilgi veriniz.
ORENCIA, adalimumab, etanersept ve infliksimab gibi TNF bloker ediciler dahil, romatoid artrite yönelik biyolojik ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır; ayrıca birlikte kullanımı hakkında yeterli bilgi olmadığı için anakinra ve rituksimab ile de birlikte kullanılmamalıdır.
ORENCIA ibuprofen veya diklofenak gibi non-steroid antienflamatuvarlar, steroidler ya da ağrı kesiciler gibi romatoid artrit tedavisinde sık kullanılan diğer ilaçlar ile birlikte alınabilir.
Canlı aşılar ORENCIA ile eşzamanlı olarak ya da tedavi tamamlandıktan sonraki 3 ay içinde uygulanmamalıdır. ORENCIA dahil immun sistemi etkileyen tıbbi ürünler bazı aşıların etkilerini zayıflatabilir.
ORENCIA,nm bağışıklık sistemini baskılayan veya düzenleyen biyolojik ajanlar ile eşzamanlı uygulanması ORENCIA,nm bağışıklık sistemi üzerindeki etkilerini güçlendirebilir.
ORENCIA kullanırken başka herhangi bir ilaç almadan önce doktorunuzun veya eczacınızın önerilerini dinleyiniz.
5.ORENCIA'in saklanması
Son kullanma tarihi belirtilen ayın son günüdür.
Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra ORENCIA'i kullanmayınız.
2°C - 8°C arasında (Buzdolabında) saklayınız. Dondurmayınız.
Işıktan korumak için orijinal ambalajında saklayınız.
Görünen sıvının rengi bulanık ya da soluksa veya içinde büyük partiküller varsa bu ilacı kullanmayınız. Sıvının rengi berrak ila açık sarı renkte olmalıdır.
Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçlan çöpe atmayınız! Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.
Ruhsat sahibi: Bristol-Myers Squibb İlaçlan Inc. İstanbul Şubesi Masl ak/S any er/İstanbul
Üretim yeri: Bristol-Myers Squibb Holdings Pharma, Ltd. Liability Company Manati/Porto Riko/ABD
ORENCIA subkütan enjeksiyonu hazırlama ve uygulama talimatları:
(Pasif iğne koruyucusu ve flanş uzatıcısı ile 1 mİ kullanıma hazır enjektör için)
Lütfen bu talimatları dikkatle okuyunuz ve aşama aşama takip ediniz.
İğne koruyucusu bulunan kullanıma hazır enjektörü kullanarak ORENCIA’yı kendi kendinize nasıl uygulayacağınız doktorunuz veya hemşireniz tarafından size öğretilecektir.
Enjeksiyonu nasıl hazırlayacağınızı ve uygulayacağınızı anlamadan kendi kendinize enjeksiyon yapmayı denemeyiniz. Uygun eğitimi aldıktan sonra enjeksiyonu kendiniz yapabilirsiniz veya bu eğitimi alan başka biri, örneğin bir aile üyesi ya da arkadaşınız da yapabilir.
İğne başlığı
Şekil 1
Başlamadan önce - Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler Yapılması Gerekenler
Y ORENCIA enjektörünü, her zaman özellikle de çevrenizde insanlar ve çocuklar varken dikkatli bir şekilde tutunuz.
Y Enjektörü her zaman gövdesinden tutunuz.
Y Kullanılmamış enjektörleri, orijinal karton ambalajlarında buzdolabında saklayınız.
Y Enjeksiyonu uygulamadan önce, ek enjeksiyon malzemelerini hazırda bulundurunuz.
İZİ Malzeme kontrol listesi: alkollü ped, pamuk ya da gazlı bez, yara bandı, sivri uçlular için malzeme kabı.
Sivri uçlular için malzeme kaplan, pek çok perakende satış noktasından satın alınabilen, özel, delinmeye dayanıklı atık kaplarıdır.
Yapılmaması Gerekenler
* Enjektörü tepsiden alırken pistondan ya da iğne başlığından çekmeyiniz.
* Hazır olana kadar enjektörün iğne başlığını çıkarmayınız.
* Pistonu hiçbir zaman geri çekmeyiniz.
x Enjektörü çalkalamayınız; çünkü çalkalama ORENCIA ilacına zarar verebilir.
* Kullanılmış enjektörün iğnesine başlığı geri takmayınız.
AŞAMA 1: Enjektörün hazırlanması
A. Karton ambalaj üzerindeki son kullanma tarihini ve seri numarasını kontrol ediniz
• Son kullanma tarihi, her bir enjektörde ve ORENCIA karton ambalajının üzerinde yer almaktadır.
• Son kullanma tarihi geçmişse, enjektörü kullanmayınız. Yardım almak için doktorunuz veya eczacınızla iletişime geçiniz.
B. Enjektörün ılınmasını sağlayınız
• Temiz, düz ve rahat bir çalışma yüzeyi bulunuz.
• Enjektörü buzdolabından çıkarınız. Kalan kullanılmamış enjektörleri, orijinal karton ambalajlarında, buzdolabında saklayınız.
• Enjektörü ambalajından çıkarmak için, tepsideki enjektörü ok işaretleriyle gösterildiği şekilde gövdesinden tutunuz.
* Enjektörü pistonundan tutmayınız.
• Son kullanma tarihi ve seri numarasının karton ambalaj üzerindeki numaralarla aynı olup olmadığını kontrol ediniz.
• Enjektörde belirgin herhangi bir hasar olup olmadığını inceleyiniz, fakat iğne başlığını çıkarmayınız.
• Uygulanmadan önce, enjektörü 30-60 dakika boyunca oda sıcaklığında bekletiniz.
* Mikrodalga fırın kullanmak ya da enjektörü ılık suya koymak gibi çeşitli yöntemlerle ısınma sürecini hızlandırmayınız.
C. Kullanıma hazır enjektördeki sıvıyı kontrol ediniz
• Başlığı takılı olan iğne kısmı aşağıya bakacak şekilde, enjektörü gövdesinden tutunuz.
• Enjektörün camının içindeki sıvıya bakınız (Şekil 2). Sıvı berrak ila açık san olmalıdır.
* Sıvı bulanıksa ya da renk değiştiriyorsa veya içinde büyük partiküller varsa, enjeksiyonu uygulamayınız.
• Hava kabarcığı oluşması normaldir ve bu kabarcığı uzaklaştırmanız gerekmemektedir. Enjektörün tüm içeriği enjekte edilmelidir.
D. Ek malzemeleri bir araya getirip kolayca ulaşabileceğiniz bir yere koyunuz.
E. Ellerinizi sabun ve ılık suyla iyice yıkayınız.
AŞAMA 2: Enjeksiyon yerinin seçilmesi ve hazırlanması
Enjeksiyon yeri hazırlandıktan hemen sonra, enjektör kullanıma hazır hale getirilmelidir.
A. Enjeksiyon için vücudunuzda bir bölge seçiniz (Enjeksiyon yeri)
• Şu bölgeleri kullanabilirsiniz: o uyluğun ön kısmı
o göbek deliğinden 5 cm mesafedeki karın bölgesi (Şekil 3).
• Her yeni enjeksiyon için farklı bir enjeksiyon yeri seçiniz. Her bir enjeksiyon yerinin, son enjeksiyon yerinden yaklaşık 2,5 cm mesafede olması kaydıyla, haftalık enjeksiyonlar için aynı uyluğu kullanabilirsiniz.
* Derinin hassas, zedelenmiş, kızarık, pullanmış ya da sert olduğu bölgelere enjeksiyon uygulamayınız. Yara ya da çatlak bulunan bölgelere uygulama yapmayınız.
B. Enjeksiyon yerinizi hazırlayınız
• Enjeksiyon yerini dairesel bir hareketle alkollü ped ile siliniz.
• Enjeksiyon uygulamasından önce derinizin kurumasını bekleyiniz.
* Enjeksiyondan önce bir daha bu bölgeye dokunmayınız.
* Temizlenmiş alanı havalandırmayınız ya da üzerine üflemeyiniz.
AŞAMA 3: ORENCIA’nın Enjekte Edilmesi A. İğne başlığını çıkarınız.
• Bir elinizle enjektörü gövdesinden tutunuz ve diğer elinizle iğne başlığını hızla çekerek çıkarınız (Şekil 4).
Enjektördeki sıvı içinde küçük bir hava kabarcığı oluşabilir. Hava kabarcığının uzaklaştırılması gerekmemektedir.
İğnenin ucunda bir sıvı damlası görebilirsiniz. Bu normal bir durumdur ve dozunuzu etkilemeyecektir.
x ORENCIA’yı uygulamaya hazır olana kadar iğne başlığını çıkarmayınız.
x İğne başlığını çıkarırken pistona dokunmayınız.
x İğneye dokunmayınız ya da iğnenin herhangi bir yüzeyle temas etmesini engelleyiniz.
x İğne başlığı takılı değilken yere düşen enjektörü kullanmayınız.
B. Enjektörü konumlandırınız ve ORENCIA’yı enjekte ediniz
• Enjektörü bir elinizle, başparmağınız ve işaret parmağınız arasında gövdesinden tutunuz (Şekil 5).
x Enjeksiyon işlemine başlamadan önce piston kafasına bastırmayınız. x Pistonu hiçbir zaman geri çekmeyiniz.
• Diğer elinizle, temizlemiş olduğunuz deri alanını nazikçe kavrayınız. Sıkıca tutunuz.
• İğneyi kalem tutar gibi tutup, elinizle kavradığınız deriye 45°Tik bir açıyla ve hızlı bir hareketle batırınız (Şekil 5).
• Pistonu aşağıya itmek için başparmağınızı kullanın ve piston son noktasına ulaşana ve enjektördeki ilacın tamamı enjekte edilene kadar sıkıca bastırınız (Şekil 6).
• Piston gidebileceği en son noktaya ulaştığında, başparmağınızı piston kafasının üzerine bastırınız.
• Başparmağınızı piston kafasının üzerinden hafifçe kaldırınız ve pistonun parmağınızı yukarı doğru itmesine izin veriniz. Böylece, iğenin tamamı iğne koruyucusunun içine girene kadar boş enjektör yukarı doğru hareket edecektir (Şekil 7).
• İğne tamamen iğne koruyucusunun içine giriğinde, tutmuş olduğunuz deriyi serbest bırakınız. Enjektörü çıkarınız.
• Bir parça pamukla enjeksiyon yerine 10 saniye süreyle bastırınız.
* Enjeksiyon yerini ovalamayınız. Biraz kanama olması normal bir durumdur.
• Gerekirse, enjeksiyon yerinin üzerini küçük bir yara bandı ile kapatabilirsiniz.
AŞAMA 4: Enjektörün imhası ve işlem kaydının tutulması
A. Kullanılmış enjektörü, sivri uçlular için malzeme kabına atınız (Şekil 8).
<v?
Şekil 8
• İğne içeren tıbbi ürünlerin uygun şekilde imhası ile ilgili ulusal ve yerel kanunlar hakkında doktorunuz, hemşireniz ya da eczacınızdan bilgi alınız.
•S Sivri uçlular için malzeme kabını her zaman çocukların ve hayvanların erişemeyeceği yerlerde saklayınız.
* Kullanılmış enjektörleri evsel atık ya da geri dönüşüm kutularına atmayınız.
B. Enjeksiyon işleminin bir kaydını tutunuz
• Enjeksiyonu uyguladığınız tarihi, saati ve seçtiğiniz enjeksiyon yerini not ediniz. Ayrıca, enjeksiyon ile ilgili sorularınız ya da endişelerinizi yazmanız da faydalı olabilir, böylece doktorunuza, hemşirenize ya da eczacınıza danışabilirsiniz.
İlaçlar atık sular veya evsel atıklarla birlikte imha edilmemelidir. Artık kullanmadığınız ilaçları nasıl imha etmeniz gerektiğini eczacınıza sorunuz. Bu önlemler çevrenin korunmasına yardımcı olacaktır.
-14 -
KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI
ORENCIA® Subkütan 125 mg enjeksiyonluk çözelti içeren kullanıma hazır enjektör
2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde:
Abatasept 125 mg
Her kullanıma hazır enjektör ml başına 125 mg abatasept içerir.
Abatasept rekombinant DNA teknolojisi ile Çin hamsteri over hücrelerinde üretilen bir füzyon proteinidir.
Yardımcı maddeler:
Sodyum fosfat monobazik, monohidrat 0.288 mg
Susuz disodyum fosfat 0.844 mg
Sakkaroz 171.19 mg
Diğer yardımcı maddelerin tam listesi için bölüm 6.1'e bakınız.
3. FARMASÖTİK FORM
Enjeksiyonluk çözelti (Enjeksiyon).
Berrak, renksiz ila açık sarı renkte bir çözelti olup pH değeri 6,8 ila 7,4'tür.
4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1 Terapötik endikasyonlar
Romatoid artrit
ORENCIA®, erişkinlerde metotreksat ile kombinasyon halinde, metotreksat (MTX) da dahil olmak üzere modifiye edici antiromatizmal ilaçlar (DMARD) veya tümör nekroz faktörü (TNF)-alfa antagonisti ilaç ile kontrol altına alınamayan orta ile şiddetli aktif romatoid artrit tedavisinde endikedir.
Abataseptin metotreksat ile kombinasyon tedavisinde eklem hasarının ilerlemesinde azalma ve fiziksel fonksiyonlarda düzelme bildirilmiştir.
4.2 Pozoloji ve uygulama şekli
Tedavi, romatoid artritin tanı ve tedavisinde deneyimli bir hekim tarafından başlatılmalı ve izlenmelidir.
Tedavinin 6. ayında abatasepte yanıt alınamazsa, tedaviye devam edilip edilmeyeceği yeniden değerlendirilmelidir (Bkz. bölüm 5.1).
Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:
Yetişkinler
Tedavi bir intravenöz infüzyon yükleme dozuyla birlikte başlatılmalıdır. Bu yükleme dozunu takiben, ORENCIA®'nın ilk 125 mg subkütan enjeksiyonu gün içinde uygulanmalıdır. Daha sonra haftada bir 125 mg subkütan enjeksiyonlarla devam edilmelidir.
İnfüzyon alması mümkün olmayan hastalara, intravenöz yükleme dozu olmadan haftada bir subkütan ORENCIA® enjeksiyonu başlatılabilir.
ORENCIA® intravenöz tedaviden subkütan uygulamaya geçiş yapmakta olan hastalar, bir sonraki intravenöz doz yerine ilk subkütan dozu almalıdır.
Diğer DMARD'lar, kortikosteroidler, salisilatlar, non-steroidal antienflamatuvar ilaçlar (NSAİİ'ler) veya analjezikler ile kombine kullanımında doz ayarı gerekmez.
Unutulan doz
Eğer bir hasta ORENCIA® enjeksiyonunu planlanan tarihten itibaren üç gün içinde yaptırmazsa, kendisine atladığı dozu derhal alması ve orijinal haftalık planını bozmaması söylenmelidir. Eğer üç günden daha fazla bir süredir doz alınmadıysa, hastaya sonraki dozunu ne zaman alması gerektiği tıbbi değerlendirmeye göre (Hastanın durumu, hastalığın aktivite durumu vb) söylenmelidir.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Böbrek/karaciğer yetmezliği:
ORENCIA® bu hasta popülasyonlarında çalışılmamıştır. Herhangi bir doz önerisi yoktur.
Geriyatrik popülasyon:
Doz ayarlaması gerekmez (Bkz. bölüm 4.4).
Pediyatrik popülasyon:
18 yaşın altındaki çocuklarda ORENCIA®'nın subkütan uygulamasının etkililik ve güvenliliği kanıtlanmamıştır. Bilgi mevcut değildir.
Çocuklarda ORENCIA®'nın intravenöz uygulamasının etkililik ve güvenliliği incelenmiştir. Mevcut veriler ve çocuklarda kullanım endikasyonu, “ORENCIA® 250 mg konsantre perfüzyonluk çözelti için toz içeren flakon” ürününe ait Kısa Ürün Bilgileri'nde belirtilmiştir.
Uygulama şekli:
Subkütan kullanım içindir.
Ürün, TNF-a blokörleri gibi Biyolojik İlaçlar için İlaç Güvenlik ve İzlem Formu'na tabidir. Kullanıma hazır enjektörün içeriğinin tümü (1 ml) sadece subkütan enjeksiyon olarak uygulanmalıdır. Enjeksiyon bölgesi her defada değiştirilmelidir ve enjeksiyonlar hiçbir zaman cildin hassas, çürümüş, kızarık ya da sert olduğu bölgelerine uygulanmamalıdır. ORENCIA® sağlık uzmanı gözetimi altında kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Subkütan enjeksiyon tekniği ile ilgili uygun bir eğitim sonrasında, doktor/sağlık uzmanının uygun bulması koşuluyla, hasta ORENCIA®'yı kendi kendine enjekte edebilir. ORENCIA®'nın subkütan enjeksiyonunun hazırlanması ve uygulanması için kapsamlı talimatlar Kullanma Talimatı'nda yer almaktadır. Hazırlama talimatları için ayrıca bkz. bölüm 6.6.
4.3 Kontrendikasyonlar
Etkin madde veya bölüm 6.1'de listelenen yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olanlarla; sepsis veya fırsatçı enfeksiyonlar gibi şiddetli ve kontrol edilemeyen enfeksiyonu olanlarda (Bkz. bölüm 4.4) kontrendikedir.
4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
TNF-antagonistleri ile kombinasyon:
Abataseptin TNF-antagonistleri ile kombinasyonu konusundaki deneyimler sınırlıdır (Bkz. bölüm
5.1). Plasebo kontrollü klinik çalışmalarda, TNF-antagonistleri ve plasebo ile tedavi edilen
hastalar ile karşılaştırıldığında, TNF-antagonistleri ve abatasept kombinasyonu alan hastalarda genel enfeksiyon ve şiddetli enfeksiyon insidansı artmıştır. (Bkz. bölüm 4.5). Abataseptin TNF-antagonistleri ile kombinasyon halinde kullanımı önerilmez.
TNF-antagonistleri tedavisinden ORENCIA® tedavisine geçen hastalar enfeksiyon bulguları açısından gözlenmelidir
Alerjik reaksiyonlar:
Klinik çalışmalarda abatasept uygulaması ile nadiren alerjik reaksiyon bildirilmiş, hastaların alerjik reaksiyonları önlemek için herhangi bir ön tedavi görmeleri gerekmemiştir (Bkz. bölüm 4.8). Anaflaktik reaksiyonlar nadiren rapor edilmiştir. Abatasepte ya da yardımcı maddelerden herhangi birine alerjik reaksiyon hikayesi olan hastalarda dikkatli olunmalıdır. Eğer herhangi bir ciddi alerjik ya da anafilaktik reaksiyon ortaya çıkarsa, ORENCIA® tedavisi derhal kesilmeli ve uygun tedavi başlatılmalıdır.
İmmun sistem üzerindeki etkileri:
ORENCIA
® dahil immun sistemi etkileyen tıbbi ürünler enfeksiyonlara ve malignitelere karşı konakçı savunmalarını ve aşılara verilen yanıtları etkileyebilir.
ORENCIA®'nın biyolojik immunosupresif ya da immunomodülatör ajanlar ile eşzamanlı uygulanması abataseptin immun sistem üzerindeki etkilerini güçlendirebilir (Bkz. bölüm 4.5).
Enfeksiyonlar:
Abatasept ile ilgili (Sepsis ve pnömoni de dahil olmak üzere) ciddi enfeksiyonlar rapor edilmiştir (Bkz. bölüm 4.8). Bu enfeksiyonların bazıları ölümcüldür. Ciddi enfeksiyonların çoğu, altta yatan hastalığa ek olarak onları enfeksiyona daha duyarlı hale getirebilen eşzamanlı immunosuppresif tedavi gören hastalarda ortaya çıkmıştır. Aktif enfeksiyonları olan hastalarda, enfeksiyonlar kontrol altına alınana kadar, ORENCIA® tedavisine başlanmamalıdır. Doktorlar tekrarlayan enfeksiyon hikayesi veya enfeksiyonlara yol açabilecek altta yatan nedenleri olan hastalarda ORENCIA
® kullanmayı düşünürken dikkatli olmalıdırlar. ORENCIA
® tedavisi görmekteyken yeni bir enfeksiyon geliştiren hastalar yakından gözlemlenmelidir. Hasta ciddi bir enfeksiyon geliştirirse ORENCIA
® tedavisi kesilmelidir.
Pivot plasebo kontrollü çalışmalarda tüberküloz vakalarında artış gözlemlenmemiştir. Yine de ORENCIA
® dahil olmak üzere immünomodülatör tedavilere başlamadan önce, hastalar tüberkülin deri testi ile latent tüberküloz açısından taranmalıdır. ORENCIA®, tüberküloz taraması pozitif olan hastalarda çalışılmamıştır ve latent tüberkülozu olan hastalarda güvenilirliği bilinmemektedir. Tüberküloz tarama testi pozitif olan hastalar, ORENCIA® tedavisine başlamadan önce standart tıbbi yaklaşım ile tedavi edilmelidir.
ORENCIA® kullanımında aşağıdaki akış şemasının izlenmesi önerilmektedir;
• ORENCIA® kullanım endikasyonu olan hasta Akciğer grafisi ve PPD yapıldıktan sonra Göğüs Hastalıkları uzmanına gönderilir.
• Göğüs hastalıkları uzmanı tarafından aktif tüberküloz hastalığı dışlanır.
• PPD 5 mm ve üzeri olan reaksiyonlarda en az 9 ay süreyle INH ile latent TB enfeksiyon tedavisi başlanır. 1 ay sonra ORENCIA kullanılabilir.
• PPD 0-4 mm reaksiyonu olan hastalarda 7-10 gün sonra ikinci PPD uygulaması yapılır. 5 mm ve üzeri çıkanlara INH ile latent TB enfeksiyon tedavisi başlanır. 1 ay sonra ORENCIA® kullanılabilir.
• İkinci PPD uygulamasında yine 0-4 mm reaksiyon saptanırsa hastaya IGRA testi (QuantiFERON TB Gold ya da T-SPOT.TB) uygulanır. Pozitif saptananlara INH ile latent TB enfeksiyon tedavisi başlanır. 1 ay sonra ORENCIA
® kullanılabilir.
• IGRA testi (QuantiFERON TB Gold ya da T-SPOT.TB) negatif çıkan hastalarda tüberküloz teması da yoksa 3 aylık periyotlarda PPD ve akciğer filmi ile kontrol edilmek üzere koruyucu tedavi verilmeden ORENCIA
® kullanılabilir.
PPD(+) hastalarda, tüberküloz hastalığının dışlanması ve ilaç kullanımından 1 ay önce başlanıp en az 9 ay sürecek INH tedavisi verilmesi şartı ile ORENCIA® kullanılabilir.
Antiromatizmal tedaviler hepatit B reaktivasyonu ile ilişkilendirilmiştir. Bundan dolayı, ORENCIA
® tedavisine başlanmadan önce, yayınlanan kılavuzlara uygun olarak viral hepatit taraması yapılmalıdır.
ORENCIA® gibi immunosupresif tedaviler, progresif multifokal lökoensefalopati (PML) ile ilişkilendirilebilir. ORENCIA® tedavisi sırasında PML'yi düşündüren nörolojik semptomların ortaya çıkması halinde ORENCIA
® tedavisi kesilmeli ve uygun diagnostik tedbirler başlatılmalıdır.
Maligniteler:
Plasebo kontrollü klinik çalışmalardaki malignite sıklığı abatasept ve plasebo ile tedavi edilen hastalarda sırasıyla %1,4 ve %1,1 olmuştur (Bkz. bölüm 4.8). Maligniteleri olduğu bilinen hastalar bu klinik çalışmalara alınmamışlardır. Farelerde yapılan karsinojenisite çalışmalarında lenfomalarda ve meme tümörlerinde artış görülmüştür. Bu gözlemin klinik önemi bilinmemektedir (Bkz. bölüm 5.3). Abataseptin lenfoma dahil insanlarda malignite gelişimindeki potansiyel rolü bilinmemektedir.
Aşılar:
Canlı aşılar ORENCIA® ile eşzamanlı olarak ya da tedavi tamamlandıktan sonraki 3 ay içinde uygulanmamalıdır. ORENCIA® dahil immun sistemi etkileyen tıbbi ürünler bazı aşıların etkilerini zayıflatabilir (Bkz.bölüm 4.5).
Geriyatrik popülasyon:
53'ü 75 yaş ve üstü olmak üzere 65 yaş ve üstü toplam 323 hastaya, plasebo kontrollü klinik çalışmalarda intravenöz abatasept uygulanmıştır. Kontrollü klinik çalışmalarda 46'sı 75 yaş ve üstü olmak üzere 65 yaş ve üstü toplam 270 hastaya, plasebo kontrollü çalışmalarda subkütan abatasept uygulanmıştır.
ORENCIA® alan genel hasta popülasyonunda sepsis ve pnömoni dahil ciddi enfeksiyonlar rapor edilmiştir (65 yaşın üstü ve altı hastalar). Bu enfeksiyonlardan bazıları fatal olmuştur.
İntravenöz abataseptle tedavi edilen 65 yaş üstü hastalarda, plaseboya göre ciddi enfeksiyon ve malignite frekansı 65 yaş altı hastalara göre daha yüksek bulunmuştur. Benzer şekilde, subkütan abataseptle tedavi edilen 65 yaş üstü hastalarda ciddi enfeksiyon ve malignite frekansı 65 yaş altı hastalara göre daha yüksek bulunmuştur. Yaşlılarda enfeksiyon ve malignite insidansı genel olarak daha yüksek olduğundan yaşlıları tedavi ederken dikkatli olunmalıdır (Bkz. bölüm 4.8).
Otoimmün süreçler:
ORENCIA® ile tedavinin yetişkinlerde otoimmün süreçleri hızlandırdığına (Örneğin multipl sklerozun kötüleştirdiğine) dair teorik bir kanı vardır. Plasebo kontrollü klinik çalışmalarda abatasept tedavisi, plasebo tedavisi ile karşılaştırıldığında, antinükleer ve anti-dsDNA antikorlar gibi antikorların oluşumunun artmasına neden olmamıştır (Bkz. bölüm 4.8 ve 5.3).
Kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar:
Bu tıbbi ürün, her dozunda 1mmol (23 mg)'dan daha az sodyum içermektedir; yani esasında “sodyum içermez”. (Her kullanıma hazır enjektörde 0.014 mmol (0.322 mg) sodyum içermektedir.)
Nadir kalıtımsal fruktoz intoleransı, glikoz-galaktoz malabsorpsiyon veya sukraz-izomaltaz yetmezliği problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.
4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
TNF-antagonistleri ile kombinasyon:
Abataseptin TNF-antagonistleri ile kombinasyonu konusundaki deneyimler sınırlıdır (Bkz. bölüm
5.1). TNF-antagonistleri abataseptin klerensini etkilemese de, plasebo kontrollü klinik çalışmalarda abatasept ve TNF- antagonistleri ile eşzamanlı tedavi gören hastalar yalnız TNF-antagonistleri ile tedavi edilen hastalardan daha fazla enfeksiyon ve ciddi enfeksiyon geliştirmiştir. Dolayısıyla, ORENCIA® ve TNF- antagonistlerinin birlikte tedavisi önerilmez.
Diğer tıbbi ürünler ile kombinasyonlar:
Popülasyon farmakokinetik analizlerinde; metotreksat, NSAİİ'ler, ve kortikosteroidlerin abatasept klerensini etkilemediği tespit edilmiştir (Bkz. bölüm 5.2). Abataseptin sülfasalazin, hidroksiklorokin ve leflunomid ile kombinasyonunda önemli güvenlilik sorunları tespit edilmemiştir.
İmmun sistemi etkileyen diğer ajanlar ve aşılar ile kombinasyon:
ORENCIA®'nın biyolojik immunosupresif ya da immunomodülatör ajanlar ile eşzamanlı uygulanması ORENCIA®'nın immun sistem üzerindeki etkilerini güçlendirebilir. ORENCIA®'nın anakinra ya da rituksimab ile kombinasyonunun güvenliliğini ve etkililiğini değerlendirmek için eldeki kanıtlar yetersizdir (Bkz. bölüm 4.4).
Aşılar:
Canlı aşılar ORENCIA® ile eşzamanlı olarak ya da tedavi tamamlandıktan sonraki 3 ay içinde uygulanmamalıdır. Canlı aşı yapılmış insanlardan ORENCIA® alan hastalara sekonder enfeksiyon bulaşması konusunda herhangi bir veri yoktur. Aşıların ORENCIA® alan hastalar üzerindeki etkilerine dair veriler yetersizdir. ORENCIA
® dahil immun sistemi etkileyen tıbbi ürünler bazı aşıların etkilerini zayıflatabilir (Bkz.bölüm 4.4).
4.6 Gebelik ve Laktasyon
Genel tavsiye
Gebelik kategorisi: C
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlar ORENCIA® tedavisi boyunca ve abatasept tedavisinin son dozundan itibaren 14 hafta süreyle etkin korunma yöntemlerini uygulamalıdır.
Gebelik dönemi
Abataseptin gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir. Preklinik embriyo-fetal gelişim çalışmalarında insanlarda EAA (Eğri altı alan) bazında 10 mg/kg dozun 29 katına kadar dozlarda hiçbir istenmeyen etki gözlenmemiştir. Sıçanlarda pre ve postnatal gelişme çalışmalarında insanlarda EAA bazında 10 mg/kg dozun 11 katı dozlarda immun fonksiyonda sınırlı değişiklikler gözlenmiştir (Bkz. bölüm 5.3). ORENCIA® gerekli olmadıkça (Kesinlikle şart değilse) gebelik döneminde kullanılmamalıdır.
Laktasyon dönemi
Sıçanlar üzerinde yapılan çalışmalar, abataseptin sütle atıldığını göstermektedir. Abataseptin insan sütüyle atılıp atılmadığı bilinmemektedir. ORENCIA
® tedavileri süresince ve abatasept tedavisinin son dozunu takiben 14 hafta boyunca emzirilmemelidir.
Üreme yeteneği/Fertilite
ORENCIA®'nın insan fertilitesi üzerindeki potansiyel etkisini araştıran çalışmalar yapılmamıştır. Sıçanlarda abataseptin erkek ya da dişi fertilitesi üzerine istenmeyen bir etkisi olmamıştır (Bkz. bölüm 5.3).
4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
Etki mekanizması dikkate alındığında abataseptin araç ve makine kullanma yeteneğini etkilememesi ya da ihmal edilebilir düzeyde etkilemesi beklenmektedir. Ancak, sersemlik ve görüş netliğinde azalma, ORENCIA
® ile tedavi edilen hastalar tarafından sırasıyla yaygın ve yaygın olmayan yan etkiler olarak rapor edilmiştir, dolayısıyla eğer hasta bunun gibi semptomlar gösterirse araç ve makine kullanımından kaçınılmalıdır.
4.8 İstenmeyen etkiler
Yetişkinlerde istenmeyen etkiler
İntravenöz abatasept plasebo kontrollü klinik çalışmalarda aktif romatoid artriti olan hastalarda araştırılmıştır (2111 hasta abatasept ile, 1099 hasta plasebo ile).
İntravenöz abatasept ile yapılan plasebo kontrollü klinik çalışmalarda abatasept ile tedavi edilen hastaların %51,8'inde ve plasebo ile tedavi edilen hastaların %46,4'ünde advers ilaç reaksiyonları (ADR) rapor edilmiştir. Abatasept ile tedavi edilen hastalarda en sık (> %5) rapor edilen yan etkiler baş ağrısı, bulantı ve üst yolunum yolu enfeksiyonları olmuştur. İstenmeyen etkiler nedeniyle tedaviyi kesen hasta oranı abatasept ile tedavi edilen grupta %3,3, plasebo grubunda %2,0 olmuştur.
İstenmeyen etkiler aşağıdaki kategoriler kullanılarak sistem organ sınıfı ve sıklığına göre sunulmuştur: Çok yaygın (> 1/10); yaygın (> 1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000). Her bir sıklık grubunda istenmeyen etkiler azalan ciddiyet düzeyine göre sunulmaktadır.
Enfeksiyon ve enfestasyonlar
Çok yaygın: Üst solunum yolu enfeksiyonu (Trakeit ve nazofarenjit dahil)
Yaygın: Alt solunum yolu enfeksiyonu (Bronşit dahil), idrar yolu enfeksiyonu, herpes simpleks, rinit, pnömoni, grip
Yaygın olmayan: Diş enfeksiyonu, onikomikoz, herpes zoster, sepsis, musküloskeletal enfeksiyonlar, ciltte abse, pyelonefrit, pelvik enflamatuvar hastalık Seyrek: Bakteremi, gastrointestinal enfeksiyon
(Kist ve polipler de dahil olmak üzere) iyi huylu ve kötü huylu neoplazmalar
Yaygın olmayan: Bazal hücreli karsinoma, papilloma Seyrek: Lenfoma, malign akciğer neoplazmı
Kan ve lenf sistemi hastalıkları
Yaygın: Lökopeni
Yaygın olmayan: Trombositopeni
Bağışıklık sistemi hastalıkları
Yaygın olmayan: Aşırı duyarlılık
Psikiyatrik bozukluklar
Yaygın olmayan: Depresyon, anksiyete, uyku bozukluğu
Sinir sistemi hastalıkları
Yaygın: Baş ağrısı, baş dönmesi, parestezi Yaygın olmayan: Migren
Göz hastalıkları
Yaygın: Konjunktivit
Yaygın olmayan: Göz kuruluğu, görüş netliğinde azalama
Kulak ve iç kulak hastalıkları
Yaygın olmayan: Vertigo
Kardiyak bozukluklar
Yaygın olmayan: Çarpıntı, taşikardi, bradikardi
Vasküler bozukluklar
Yaygın: Hipertansiyon, ateş basması
Yaygın olmayan: Hipotansiyon, ateş basması, vaskülit
Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıkları
Yaygın: Öksürük
Yaygın olmayan: Bronkospazm, hırıltı, dispne Seyrek: Boğazda sıkışma
Gastrointestinal bozukluklar
Yaygın: Karın ağrısı, diyare, bulantı, dispepsi, ağız içi ülser, aftöz stomatit, kusma Yaygın olmayan: Gastrit
Hepato-biliyer bozukluklar
Yaygın: Karaciğer fonksiyon testlerinde anormallikler (Transaminaz yükselmesi dahil)
Deri ve deri altı doku hastalıkları
Yaygın: Döküntü (Dermatit dahil), alopesi, prürit
Yaygın olmayan: Çürük eğiliminde artış, kuru cilt, ürtiker, psoriazis
Kas-iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik hastalıkları
Yaygın: Ekstremitede ağrı Yaygın olmayan: Artralji
Üreme sistemi ve meme hastalıkları
Yaygın olmayan: Amenore, menoraji
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin rahatsızlıklar
Yaygın: Yorgunluk, asteni, enjeksiyon bölgesinde reaksiyon Yaygın olmayan: Gribe benzer hastalık, vücut ağırlığında artış
Ek bilgiler
Enfeksiyonlar
İntravenöz abatasept ile yapılan plasebo kontrollü klinik çalışmalarda abatasept ile tedavi edilen hastaların %1,8'inde ve plasebo hastalarının %1,1'inde tedaviyle en azından olasılıkla ilişkili ciddi enfeksiyonlar bildirilmiştir. Abatasept ile tedavi edilen en az bir hastada (Hastaların %0,05'i) rapor edilen ciddi enfeksiyonlar şunlardır: pnömoni, selülit, lokalize enfeksiyon, üriner sistem enfeksiyonu, bronşit, divertikülit, akut piyelonefrit, sepsis, abse, bakteriyel artrit, bakteremi, bronkopnömoni, bronkopulmoner aspergillosis, enfektif burşit, staphylococcal selülit, empyema, gastrointestinal enfeksiyon, hepatit E, deride enfekte ülser, peridivertiküler abse, bakteriyel pnömoni, haemophilus pnömoni, gribal pnömoni, sinüzit, streptococcal sepsis, tüberküloz, ürosepsis (Bkz. bölüm 4.4).
11.584 hasta yılında intravenöz abatasept uygulanan 4149 hastada yapılan çift kör ve açık klinik çalışmalarda ciddi enfeksiyon insidansı her 100 hasta yılında 2,87 olup yıllık insidans stabil kalmıştır.
Maligniteler:
11.932 hasta yılında (1000'i aşkın hastanın 5 yıldan fazla süreyle abataseptle tedavi edilmiştir) intravenöz abatasept uygulanan 4149 hastada yapılan çift kör ve açık klinik çalışmalarda malignite insidansı her 100 hasta yılında 1,42 olup yıllık insidans stabil kalmıştır. Her 100 hasta -yılında non-melanom deri kanseri görülme sıklığı 0,73, solid organ kanseri görülme sıklığı 0,59 ve hematolojik malignite görülme sıklığı 0,13'tür. En sık rapor edilen solid organ kanseri akciğer kanseridir (her 100 hasta-yılında 0,15) ve en sık rapor edilen hematolojik malignite lenfomadır (Her 100 hasta-yılında 0,07) (Bkz. Bölüm 4.4).
Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) olan hastalarda advers ilaç reaksiyonları Çalışma IV'te abatasept ile tedavi edilen KOAH hastalarında, plasebo ile tedavi edilenlerden daha sık advers ilaç reaksiyonu gelişmiştir (Sırasıyla %51,4 ve %47,1);daha sık solunum bozuklukları görülmüştür (Sırasıyla %10,8 ve %5,9); bunlara KOAH alevlenmesi ve dispne dahildir. Abatasept ile tedavi edilip KOAH alevlenmesi (37 hastanın 1'i [%2,7]) ve bronşit (37 hastanın 1'i [%2,7]) dahil ciddi advers reaksiyon geliştiren KOAH hastası yüzdesi plasebo ile tedavi edilen KOAH hastası yüzdesinden daha fazladır (%5,4 ve %0).
Otoimmün süreçler
Abatasept tedavisi, plasebo ile karşılaştırıldığında, otoantikor (Antinükleer ve anti-dsDNA antikorları) oluşumunda artışa yol açmamıştır.
En yaygın bildirilen otoimmün ilişkili bozukluk psoriazis, vaskülit ve Sjogren sendromudur. İntravenöz abatasept ile tedavi edilen yetişkinlerde immunojenisite
8anti-abataseptseropozitif bulunmuştur.
Antijen 4'e (CTLA-4) bağlanma aktivitesi değerlendirmesi yapılan 48 hastanın 22'sinde belirgin nötralize edici aktivite gösterilmiştir. Genel olarak, antikor gelişimi ile klinik yanıt veya advers olay arasında bariz bir korelasyon yoktur.
Uzun dönem subkütan uygulama sonrasında abatasepte karşı immünojenisite ECL tayiniyle, ortalama 29,9 ay süreyle abatasept tedavisinde %9,3 (128/1369) ve ilacın kesilmesinden sonra (son dozdan >21 gün sonra) %12,7 (17/134) olarak bulunmuştur. Titreler genellikle düşük bulunmuştur ve devam eden tedaviyle kalıcı olmamıştır ya da yükselmemiştir Antikor gelişimi ile klinik yanıt, yan etkiler ya da PK arasında belirgin bir korelasyon saptanmamıştır.
Subkütan abataseptle tedavi edilen yetişkin hastalarda enjeksiyon bölgesi reaksiyonları SC-I çalışmasında, enjeksiyon bölgesi reaksiyonlarının toplam sıklığı subkütan abatasept grubu ve subkütan plasebo grubu (İntravenöz abatasept) için sırasıyla %2,6 (19/736) ve %2,5 (18/721) olarak bulunmuştur. Tüm enjeksiyon bölgesi reaksiyonları hafif ila orta şiddette (Hematoma, prürit veya eritem) olarak tanımlanmıştır ve genellikle ilacın kesilmesini gerektirmemiştir.
50 mg/kg'a kadar dozlar belirgin bir toksik etki görülmeden uygulanmıştır. Doz aşımı halinde, hastanın advers reaksiyon bulgu ve semptomları açısından gözlemlenmesi ve uygun semptomatik tedaviye başlanması önerilir.
5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER
5.1 Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grup: Selektif immünosupresif ajanlar.
ATC kodu: L04AA24
Abatasept insan immunoglobulini Gl'in modifiye edilmiş olan bir Fc porsiyonuna bağlı bulunan insan sitotoksik T-lenfositi ile ilişkilendirilen antijen 4'ün (CTLA-4) ekstrasellüler alanından oluşan bir füzyon proteinidir. Abatasept Çin hamsteri over hücrelerinden rekombinant DNA teknolojisi ile üretilir.
Etki mekanizması
Abatasept, T hücrelerinin aktivasyonunu azaltarak adaptif immün yanıtın anahtar ko-stimülatör sinyalini modüle eder. Abatasept antijen spesifik TNFa'yı, interferon-y'yı ve T lenfositlerinin interlökin-2 üretimini düşürür.
Farmakodinamik etkileri
T lenfositi aktivasyonunun bir belirteci olan çözünebilir interlökin-2 reseptörünün; romatoid arttritte aktive sinoviyal makrofajların ve fibroblasta benzer sinoviositlerin bir ürünü olan serum interlökin-6'nın; plazma hücrelerinin ürettiği bir otoantikor olan romatoid faktörün; ve enflamasyonun bir akut faz reaktanı olan C-reaktif proteinin serum düzeylerinde abatasept ile doza bağlı azalmalar gözlenmiştir. Ayrıca, kıkırdağı yıkan ve dokuyu yeniden oluşturan matriks metalloproteinaz-3'ün serum düzeyleri de azalmıştır. Serum TNFa'da da düşüşler gözlenmiştir.
Yetişkin romatoid artritte klinik etkililik ve güvenlilik
Çalışma II, III ve VI'da, sırasıyla metotreksata yetersiz yanıt veren, bir TNF inhibitörüne yetersiz yanıt veren ve daha önce metotreksat almamış olan hastalarda plaseboya kıyasla IV abataseptin etkililiği ve güvenliliği değerlendirilmiştir. Ayrıca, Çalışma V'te plaseboya kıyasla abatasept ve infliksimabın güvenliliği ve etkililiği araştırılmıştır. Abatasept SC-I çalışması randomize, çift kör, çift plasebo, hastaların vücut ağırlığına göre gruplara ayrıldığı (<60 kg, 60 ila 100 kg, >100 kg) metotreksat (MTX) alan ve MTX'a yetersiz yanıt veren romatoid atritli hastalarda, subkütan ve intravenöz yolla uygulanan abataseptin etkililiği ve güvenliliğini karşılaştıran bir eşdeğerlik çalışmasıydı. SC-I çalışmasının amacı, subkütan ve intravenöz abataseptin en azından eşdeğer etkililik ve benzer güvenlilik profillerine sahip olduğunu göstermekti.
Ayrıca Çalışma V'te, TNF-antagonist randomizasyondan önce kesilmiş, diğer DMARD'lara izin verilmiştir. SC-I çalışmasında (1371 yetişkin hasta), abatasept tek bir yükleme intravenöz abatasept dozunun ardından subkütan olarak ve bundan sonra haftada bir olarak verilmiştir. Hastalar randomizasyon gününü takiben mevcut MTX dozlarını almaya devam etmişlerdir.
Klinik yanıt
ACR yanıtı
Çalışma II ve III'te abatasept ile tedavi edilen hastalarda ilk doz uygulandıktan sonra (15. gün) plasebo ile karşılaştırıldığı zaman ACR 20 yanıtında istatistiksel olarak anlamlı bir iyileşme gözlenmiş ve bu iyileşme bütün çalışma süresi boyunca anlamını korumuştur. Çalışma VI'da 29.
günde metotreksat + plasebo verilen hastalara kıyasla abatasept + metotreksat verilen hastalarda ACR 20 yanıtında istatistiksel açıdan anlamlı düzelme gözlenmiş olup bu düzelme çalışma süresince korunmuştur. Çalışma II'de 6 ayda ACR 20 yanıtı vermeyen hastaların %43'ü 12 ayda ACR 20 yanıtına ulaşmıştır.
Çalışma SC-I'de, subkütan olarak uygulanan abatasept, intravenöz abatasept infüzyonlarına kıyasla ACR 20 yanıtları açısından 6 aya kadar olan tedavilerde en azından eşdeğer sonuç vermiştir. Subkütan abataseptle tedavi edilen hastalar da 6. ayda, intravenöz abatasept alan hastalarla benzer ACR 50 ve 70 yanıtları sergilemiştir.
SC- I'de 169. gündeki subkütan ve intravenöz abatasept ACR 20 yanıt oranları <65 yaşındaki hastalarda sırasıyla %78.3 (472/603 SC) ve %76.0 (456/600 IV) olmuş, buna karşın >65 yaşındaki hastalarda bu oranlar %61.1 (55/90 SC) ve %74.4 (58/78 IV) olmuştur (Aşağıda Tablo 1'e bakınız).
Tablo 1: Kontrollü Çalışmalarda Klinik Yanıtlar
_
Hasta Yüzdesi
| İntravenöz Uygulama
| Subkütan uygulama
|
| MTX-Naif
| Metotreksata (MTX) Yetersiz Yanıt
| TNF-antagonistine Yetersiz Yanıt
| Metotreksata (MTX) Yetersiz Yanıt
|
Çalışma VI
| Çalışma II
| Çalışma III
| Çalışma SC-I
|
Yanıt Oranı
| Abatasept Placebo a +MTX +MTX n = 256 n = 253
| Abatasepta Placebo +MTX +MTX n = 424 n = 214
| Abatasepta Plasebo +DMARDb +DMARDb n = 256 n = 133
| Abataseptf Abataseptf SC +MTX IV +MTX n=693 n=678
|
ACR 20 15. Gün 3.ay 6.ay 12.ay
| %24 %18 %64n %53 %751' %62 %76* %62
| %23* %14 %62*** %37 %68*** %40 %73*** %40
| %18** %5 %46*** %18 %50*** %20 NAd NAd
| %25 %25 %68 %69 %76§ %76 NA NA
|
ACR 50 3.ay 6.ay 12.ay
| %40* %23 %53* %38 %57* %42
| %32*** %8 %40*** %17 %48*** %18
| %18** %6 %20*** %4 NAd NAd
| %33 %39 %52 %50 NA NA
|
©R y y .a .a .a 2. C 3 6 1 A
| %19f %10 %321' %20 %43* %27
| %13*** %3 %20*** %7 %29*** %6
| %6n %1 %10** %2 NAd NAd
| %13 %16 %26 %25 NA NA
|
Majör Klinik Y anıtc
| %27* %12
| %14*** %2
| NAd NAd
| NA NA
|
DAS28-CRP Remisyonue 6.ay 12.ay
| %28* %15 %41* %23
| NA NA NA NA
| NA NA NA NA
| %24§§ %25 NA NA
|
p<0,05, abatasepte karşı plasebo. p<0,01, abatasepte karşı plasebo. p<0,001, abatasepte karşı plasebo.
t p <0,01, abatasept+ MTX'a karşı MTX+ plasebop <0,001, abatasept+ MTX'a karşı MTX+ plasebop <0,05, abatasept+ MTX'a karşı MTX+ plasebo
§
%95 CI:-4,2, 4,8 (önceden belirlenmiş %-7,5'luk eşdeğerlik marjinine bağlı olarak)
§§ITT bilgisi tabloda sunulmaktadır
a Yaklaşık 10 mg/kg'lık sabit doz (bkz. bölüm 4.2).
b Eşzamanlı DMARD'lar şunlardan biri ya da daha fazlasıdır: metotreksat, klorokin/ hidroksiklorokin, sulfasalazin, leflunomid, azatiyoprin, altın, ve anakinra.
c Majör klinik yanıt 6 ay boyunca devamlı olarak ACR 70 yanıtı verilmesi olarak tanımlanmıştır.6 ay sonra hastalara açık çalışmaya girme fırsatı sunulmuştur.DAS28-CRP Remisyonu: DAS28-CRP skoru <2,6 olarak tanımlanır
f Protokol başına veriler tabloda sunulmaktadır. ITT için; SC ve IV abatasept için sırasıyla n=736, 721
Çalışma II, III, ve VI'nın açık etiketli uzantılarında, sırasıyla 5 yıl, 5 yıl ve 2 yıllık abatasept tedavi süreleri boyunca sürekli ACR 20, 50, ve 70 yanıtları gözlemlenmiştir. Çalışma II'de, 5. yılda 270 hastada ACR yanıtları değerlendirilmiş ve %84 ACR 20 yanıtı, %61 ACR 50 yanıtı ve %40 ACR 70 yanıtı bulunmuştur. Çalışma III'te, 5. yılda 91 hastada ACR yanıtları değerlendirilmiş ve %74 ACR 20 yanıtı, %51 ACR 50 yanıtı ve %23 ACR 70 yanıtı tespit edilmiştir. Çalışma VI'da, 2. yılda 232 hastada ACR yanıtları değerlendirilmiş ve %85 ACR 20 yanıtı, %74 ACR 50 yanıtı ve %54 ACR 70 yanıtı tespit edilmiştir.
Örneğin sabah sertliği gibi ACR yanıt kriterlerine dahil olmayan diğer romatoid artrit hastalık aktivitesi ölçümlerinde abatasept ile plasebodan daha fazla iyileşme görülmüştür.
DAS28 yanıtı
Hastalık aktivitesi ayrıca Hastalık Aktivitesi Skoru 28 (DAS28) ile değerlendirilmiştir. Çalışma II,
III, V ve VI'te plasebo ile karşılaştırıldığında tedavi grubunda belirgin DAS düzelmesi olduğu bulunmuştur (Tablo 1'e bakınız).
Çalışma V: plaseboya karşı abatasept ya da infliksimab
Metotreksata yetersiz yanıt veren hastalarda abataseptin ya da infliksimabın güvenliliğini ve etkililiğini plaseboya karşı değerlendirmek için bir randomize, çift-kör çalışma yürütülmüştür (Çalışma V). 6. ayda hastalık aktivitesindeki ortalama değişiklik şeklindeki primer sonuç ölçümleri, DAS 28 bulgularının 6. ayda plasebo ile tedavi edilen hastalara kıyasla abatasept (p<0.001) ve infliksimab ile tedavi edilen hastalarda daha üstün olduğunu göstermiştir. Çalışma V'teki ACR yanıtları DAS28 skoru ile tutarlı ve abatasept ve infliksimab için benzer olmuştur. 6. ayda, AE enfeksiyon insidansı, sırasıyla abatasept, infliksimab ve plasebo grupları için %48,1 (75), %52,1 (86) ve %51,8 (57) ve ciddi AE enfeksiyon insidansları, %1,3 (2), %4,2 (7) ve %2,7 (3) olarak bulunmuştur. 12. ayda, AE enfeksiyon insidansı, sırasıyla abatasept ve infliksimab grupları için %59,6 (93), %68,5 (113) ve ciddi AE enfeksiyon insidansları %1,9 (3), %8,5 (14) bulunmuştur. Çalışmanın açık etiketli döneminde başlangıca kıyasla 365. gün ortalama DAS 28 skorundaki düşüş (-3,06), abatasepte devam eden hastalarda 729. güne (-3,34) kadar korunmuştur. Başta infliksimab alan ve daha sonra abatasepte geçen hastalarda, ortalama DAS28 skorundaki başlangıç değerine göre düşüş 729. günde 3.29 ve 365. günde 2,48 idi.
Radyografik yanıt
Çalışma II ve VI'da iki yıllık bir dönemde radyografik olarak eklemlerdeki yapısal zararlar değerlendirilmiştir. Sonuçlar Genant modifiye total Sharp skoru (TSS) ile komponentleri olan erozyon skoru ve eklem aralığında daralma (JSN) skoru kullanılarak ölçülmüştür.
Çalışma II'de, 12 aylık tedaviden sonra abatasept/metotreksat yapı zararının progresyonunun hızını plasebo/metotreksata kıyasla düşürmüştür. Abatasepte randomize edilen hastalarda 2. yılda yapısal hasar progresyonunun hızı 1.
KULLANMA TALİMATI
ORENCIA Subkütan 125 mg enjeksiyonluk çözelti içeren kullanıma hazır enjektör Deri altına uygulanır.
• Etkin madde:
Her kullanıma hazır enjektör 125 mg abatasept içerir.
• Yardımcı maddeler:
Sakkaroz, poloksamer 188, sodyum fosfat monobazik monohidrat, susuz disodyum fosfat ve enjeksiyonluk su
Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.
• Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.
• Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
• Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.
• Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza bu ilacı kullandığınızı söyleyiniz.
• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışındayüksek veya düşükdoz kullanmayınız.
_
Bu Kullanma Talimatında:
1.ORENCIA®nedir ve ne için kullanılır?
2.ORENCIA®'yı kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
3.ORENCIA®nasıl kullanılır?
4. Olası yan etkiler nelerdir?
5.ORENCIA®'nın saklanması
Başlıkları yer almaktadır. 1. ORENCIA® nedir ve ne için kullanılır?
ORENCIA® enjeksiyonluk çözelti berrak, renksiz açık sarı çözelti formundadır ve seçici bağışıklık baskılayıcı (Selektif immunosupresif) ajanlar grubuna dahildir.
4 adet kullanıma hazır enjektör içeren ambalajda sunulmaktadır.
ORENCIA®, aktif madde olarak hücre kültürlerinde üretilen bir protein olan abatasept içermektedir. ORENCIA® romatoid artritin gelişmesine katkısı olan bağışıklık hücrelerine (T lenfositleri denir) müdahele edip bağışıklık sisteminin normal dokulara olan saldırısını hafifletir. ORENCIA®, romatoid artritte eklem ağrısı ve şişliğe neden olan, bağışıklık sisteminin enflamatuvar yanıtında yer alan T hücrelerinin aktivasyonunu seçici şekilde değiştirir.
ORENCIA® yetişkinlerde romatoid artrit tedavisi için kullanılır. Romatoid artrit eğer tedavi edilmezse, eklem yıkımı, sakatlık ve günlük aktiviteleri yapamama gibi ciddi sonuçlara yol açabilen uzun vadeli, ilerleyici sistemik bir hastalıktır. Romatoid artriti olan insanlarda vücudun kendi bağışıklık sistemi normal vücut dokularına saldırıp eklemlerde ağrıya ve şişliğe neden olur. Bu da eklemin zarar görmesine yol açabilir. Romatoid artrit (RA) herkesi farklı şekilde etkiler. Çoğu insanda, birkaç yıl içerisinde kademeli olarak eklem semptomları görülür. Bununla birlikte, bazı kişilerde RA hızlı bir şekilde ilerlerken, diğer hastalarda RA sınırlı bir dönem içerisinde görülebilir ve ardından hastalığın görülmediği bir dönem yaşanabilir. RA genellikle kronik (Uzun vadeli), ilerleyici bir hastalıktır. Yani, tedavi görüyor
- 1 -olsanız bile, hala semptom gösterip göstermediğinize bakmaksızın, RA eklemlerinize zarar vermeye devam edebilir. Sizin için en doğru tedavi planı ile, bu hastalık sürecini yavaşlatabilirsiniz, bu da uzun vadeli eklem hasarını ve hissedilen acı ve yorgunluğu azaltmanıza ve genel yaşam kalitenizi arttırmanıza yardımcı olacaktır.
Orta ila şiddetli aktif romatoid artrit tedavisinde, diğer hastalık modifiye edici ilaçlara ya da 'tümör nekroz faktörü (TNF) blokerleri' olarak bilinen diğer bir ilaç grubuna yeterli düzeyde yanıt vermediğinizde, ORENCIA® kullanılır. Metotreksat adındaki ilaçla kombinasyon halinde kullanılır.
ORENCIA® aşağıdaki amaçlarla kullanılır:
- Hastalığın eklemlerinize vereceği zararı yavaşlatmak
- Fiziksel işlevlerinizi iyileştirmek®
2. ORENCIA 'yı kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler ORENCIA®'yı aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ:
Eğer,
• Etken madde olan abatasepte veya ORENCIA®'nın diğer bileşenlerine (Bölüm 6'da liste halinde sunulmaktadır.) karşı alerjiniz var ise,
• Ciddi veya kontrol edilemeyen bir enfeksiyonunuz varsa, ORENCIA® tedavisine başlamamalısınız. Böyle bir enfeksiyon sizi ORENCIA®'nın ciddi yan etkilerine maruz kalma riski ile karşı karşıya bırakabilir.
ORENCIA®'yı aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ:
Eğer,
• Örneğin; göğüste sıkışma, hırıltılı nefes alma, ciddi sersemlik ya da baş dönmesi, şişme veya deri döküntüleri gibi alerjik reaksiyonlar geliştirirseniz, derhal doktorunuza söyleyiniz.
• Uzun vadeli ya da bölgesel (Lokalize) enfeksiyon dahil, herhangi bir enfeksiyonunuz varsa, ya da sık sık enfeksiyon geliştiriyorsanız ve enfeksiyon belirtileriniz olursa doktorunuza söylemelisiniz (Örn., ateş, halsizlik, diş problemleri). ORENCIA® ayrıca vücudunuzun enfeksiyonlar ile savaşma yeteneğini düşürebilir ve tedavi enfeksiyon eğiliminizi arttırabilir veya varolan enfeksiyonunuzu kötüleştirebilir.
• Tüberküloz (TB) geçirdiyseniz veya tüberküloz belirtileriniz varsa (İnatçı öksürük, ağırlık kaybı, kayıtsızlık-ilgisizlik, hafif ateş) doktorunuza söyleyiniz. ORENCIA®'yı kullanmaya başlamadan önce, doktorunuz tüberküloz olup olmadığınızı anlamak için sizi muayene edebilir ya da size bir deri testi yapabilir.
• Viral hepatitiniz varsa, doktorunuza bildiriniz. ORENCIA®'yı kullanmaya başlamadan önce, doktorunuz hepatit olup olmadığınızı anlamak için sizi muayene edebilir.
• Kanserseniz doktorunuz size ORENCIA® verip veremeyeceğini belirlemelidir.
• Yakın zamanda aşı olduysanız ya da olacaksanız, durumu doktorunuza bildiriniz. ORENCIA® kullanırken bazı aşıların yapılmaması gerekmektedir.
• Herhangi bir aşı olmadan önce doktorunuza başvurunuz.
Doktorunuz ayrıca, kan değerlerinizi de incelemek için testler yapabilir.
Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.
ORENCIA®'nın yiyecek ve içecek ile kullanılması
ORENCIA®'nın yiyecek ve içeceklerle etkileşimi yoktur.
Hamilelik
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
ORENCIA®'nın hamilelikteki etkileri bilinmemektedir, bu sebeple doktorunuz özellikle önermedikçe hamileyken ORENCIA®'yı kullanmayınız.
Hamile olma olasılığı olan bir kadınsanız, ORENCIA® kullanırken son dozdan itibaren 14 hafta süreyle güvenilir bir doğum kontrol yöntemi kullanmalısınız. Doktorunuz sizi uygun korunma yöntemleri konusunda bilgilendirecektir.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Emzirme
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
ORENCIA®'nın anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. ORENCIA® tedavisi esnasında ve son dozun üzerinden 14 hafta geçene kadar emzirmeyi kesmelisiniz.
Araç ve makine kullanımı
ORENCIA® tedavisinin araç ve makine kullanma yeteneğini etkilemesi beklenmemektedir. Bununla birlikte, ORENCIA® aldıktan sonra kendinizi yorgun veya rahatsız hissediyorsanız, araç veya herhangi bir makine kullanmamalısınız.
ORENCIA 'nın içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler
Bu tıbbi ürün, 1 mmol'den (23 mg) daha az sodyum içermektedir; yani esasen “sodyum içermemektedir”.
Eğer daha önceden doktorunuz tarafından bazı şekerlere karşı intoleransınız olduğu söylenmişse bu tıbbi ürünü almadan önce doktorunuzla temasa geçiniz.
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
Eğer bir başka ilaç kullanıyorsanız, son zamanlarda kullandıysanız ya da kullanma ihtimaliniz varsa lütfen doktorunuza durum hakkında bilgi veriniz.
ORENCIA®, adalimumab, etanersept ve infliksimab gibi TNF bloker ediciler dahil, romatoid artrite yönelik biyolojik ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır; ayrıca birlikte kullanımı hakkında yeterli bilgi olmadığı için anakinra ve rituksimab ile de birlikte kullanılmamalıdır.
ORENCIA® ibuprofen veya diklofenak gibi non-steroid antienflamatuvarlar, steroidler ya da ağrı kesiciler gibi romatoid artrit tedavisinde sık kullanılan diğer ilaçlar ile birlikte alınabilir. ORENCIA® kullanırken başka herhangi bir ilaç almadan önce doktorunuzun veya eczacınızın önerilerini dinleyiniz.
Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.
3. ORENCIA® nasıl kullanılır?
Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:
İlacınızı her zaman doktorunuzun ya da eczacınızın söylediği gibi alınız. Emin değilseniz doktorunuza ya da eczacınıza danışınız.
ORENCIA® enjeksiyonluk çözelti, deri altına enjekte edilir (Subkütan kullanım).
Romatoid artriti olan yetişkinler için önerilen ORENCIA® dozu, her hafta 125 mg'dır.
Doktorunuz ORENCIA® tedavinize, bir kerelik perfüzyonluk çözelti konsantresi için toz dozu ile başlayacak (30 dakika süreyle genellikle kolunuzdaki bir damardan verilir) ve ardından aynı gün içerisinde ORENCIA®'nın subkütan enjeksiyonuyla devam edecektir. İnfüzyon alamayacak durumda iseniz, ORENCIA® tedaviniz deri altı (Subkütan) enjeksiyonla da başlatılabilir.
Hali hazırda ORENCIA® tedavisi görüyor ve ORENCIA® subkütan tedavisine geçmek istiyorsanız, bir sonraki intravenöz infüzyonunuz yerine subkütan enjeksiyon uygulanacak ve ardından, ORENCIA®'nın haftalık subkütan enjeksiyonları ile tedaviye devam edilecektir.
Doktorunuz size tedavi süresi ve ORENCIA® alırken almaya devam edebileceğiniz diğer ilaçlar hakkında bilgi verecektir.
Uygulama yolu ve metodu:
Ürün, TNF-a blokörleri gibi Biyolojik İlaçlar için İlaç Güvenlik ve İzlem Formu'na tabidir. Başlangıçta, ORENCIA 'yı doktorunuz ya da hemşireniz uygulayabilir. Bununla birlikte, doktorunuz ve siz, ORENCIA®'yı kendi başınıza uygulayıp uygulayamayacağınıza karar verebilirsiniz. Bu durumda, ORENCIA®'nın kendi başınıza nasıl uygulanacağı konusunda eğitim alacaksınız.
Kendinize enjeksiyon uygulama konusunda herhangi bir sorunuz olduğunda, doktorunuza danışınız. Ayrıntılı “ORENCIA® subkütan enjeksiyonunu hazırlama ve uygulama talimatları” bu kullanma talimatının sonunda yer almaktadır.
Değişik yaş grupları Çocuklarda kullanımı
ORENCIA®'nın subkütan uygulaması 18 yaşından küçük çocuk ve ergenlerde çalışılmamıştır; dolayısıyla, ORENCIA®'nın bu hasta topluluğunda subkütan kullanımı önerilmez.
Çocuklarda ORENCIA®'nın intravenöz uygulamasının etkililik ve güvenliliği incelenmiştir. Mevcut veriler ve çocuklarda kullanım endikasyonu, “ORENCIA® 250 mg konsantre perfüzyonluk çözelti için toz içeren flakon” ürününe ait Kullanma Talimatı'nda belirtilmiştir.
Yaşlılarda kullanımı
65 yaşın üzerindeki insanlar ORENCIA®'yı dozunu değiştirmeden kullanabilirler. Yaşlılar enfeksiyonlara ve kansere daha duyarlı oldukları için, ORENCIA® bu hasta topluluğunda dikkatli kullanılmalıdır.
Özel kullanım durumları
Özel kullanım durumu yoktur.
Eğer ORENCIA® 'nın etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.
Kullanmanız gerekenden daha fazla ORENCIA kullandıysanız
Doz aşımı olması durumunda doktorunuz sizi yan etki bulgu ve belirtileri açısından gözleyecek ve gerekirse uygun şekilde tedavi edecektir.
ORENCIA® 'dan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.
ORENCIA 'yı kullanmayı unutursanız
Bir sonraki dozunuzu takip ediniz. ORENCIA®'yı doktorunuzun önerdiği şekilde kullanmanız önemlidir. Almanız gereken tarihten itibaren üç gün içerisinde dozunuzu almayı unutursanız, hatırlar hatırlamaz bu dozu alın ve daha sonra orijinal dozlam programınızı takip ediniz. Dozunuzu üç günden fazla bir süredir almayı unuttuysanız, doktorunuza bir sonraki dozun ne zaman uygulanacağını sorunuz.
Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız
ORENCIA ile tedavi sonlandırıldığındaki oluşabilecek etkiler
ORENCIA® kullanmaya son verme kararı doktorunuzla görüşülmelidir.
Bu ilacın kullanımına ilişkin ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza, eczacınıza ya da hemşirenize danışınız.
4. Olası yan etkiler nelerdir?
Tüm ilaçlar gibi, ORENCIA®'nın içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
ORENCIA® ile en yaygın görülen yan etkiler, aşağıda da belirtildiği gibi üst solunum yolu enfeksiyonları (Burun ve boğaz enfeksiyonları dahil), baş ağrısı ve bulantıdır. ORENCIA® tedavi gerektirebilen ciddi yan etkilere neden olabilir.
Olası ciddi yan etkiler aşağıda belirtildiği gibi ciddi enfeksiyonları, maligniteleri (Kanser) ve alerjik reaksiyonları içerir.
Aşağıdakilerden biri olursa ORENCIA 'yı kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:
- Şiddetli döküntü, ürtiker ve diğer alerjik reaksiyon belirtileri
- Yüz, eller ve ayaklarda şişkinlik
- Nefes alma veya yutmada zorlanma
- Ateş, sürekli öksürük, kilo kaybı, halsizlik
Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir. Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin ORENCIA®'ya karşı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.
Bu çok ciddi yan etkilerin hepsi oldukça seyrek görülür.
Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz hemen doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:
- Ateş, kırıklık, diş problemleri, idrar yaparken yanma hissi, ağrılı deri döküntüleri, deride ağrılı sıvı dolu kabarcıklar ve öksürük gibi enfeksiyon bulguları
Yukarıda belirtilen semptomlar, aşağıda listelenen yan etkilerin belirtileri olabilir ve tüm bu belirtiler ORENCIA® ile yapılan yetişkin klinik çalışmalarında gözlemlenmiştir:
Yan etkilerin listesi:
Çok yaygın
(10 hastada 1 ya da daha çok hastayı etkileyebilir):
- Üst solunum yolu enfeksiyonları (Burun ve boğaz enfeksiyonları dahil).
Yaygın
(10 hastadan 1'ini etkileyebilir):
- Akciğer enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları, deride ağrılı sıvı dolu kabarcıklar (Herpes), nezle (Rinit), grip
- Düşük beyaz kan hücresi sayısı
- Baş ağrısı, sersemlik, uyuşukluk
- Göz iltihabı
- Yüksek kan basıncı, sıcak basması
- Öksürük
- Karın ağrısı, ishal, bulantı, mide rahatsızlığı, ağızda yaralar, kusma
- Deride döküntü, saç dökülmesi, ürtiker
- Kol ve bacaklarda ağrı
- Yorgunluk, zayıflık, enjeksiyon bölgesinde reaksiyon
- Anormal karaciğer fonksiyon testleri.
Yaygın olmayan
(100 hastadan 1'ini etkileyebilir):
- Diş enfeksiyonu, mantar kaynaklı (Fungal) tırnak enfeksiyonu, vücudun bir bölümünde deride ağrılı sıvı dolu kabarcıklar (Herpes zoster), kaslarda oluşan enfeksiyon, kanda enfeksiyon varlığı, deri altı iltihabı, böbrek enfeksiyonu, rahim, fallop tüpleri ve /veya yumurtalıklarda iltihap
- Cilt kanseri, cilt siğilleri
- Düşük trombosit sayımı
- Alerjik reaksiyonlar
- Depresyon, endişe, uyku bozukluğu
- Migren
- Kuru göz, görüşte azalma
- Çarpıntı (Palpitasyon), kalp atımının hızlanması, kalp atımının yavaşlaması, düşük kan basıncı, sıcak basması, kan damarlarında iltihaplanma
- Nefes almada zorlanma, hırıltı, nefes darlığı
- Çürük eğiliminde artış, kuru cilt, sedef hastalığı (Psöriyazis)
- Eklemlerde ağrı
- Adet kanaması olmaması, aşırı adet görme
- Gribe benzer hastalık, vücut ağırlığında artış
Seyrek
(1.000 hastadan 1'ini etkileyebilir):
- Mide bağırsak enfeksiyonları
- Beyaz kan hücreleri kanseri, akciğer kanseri
- Boğazda sıkışma
Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.
5. ORENCIA® 'nın saklanması
ORENCIA® 'yı çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.
Son kullanma tarihi ile uyumlu olarak kullanınız.
Son kullanma tarihi belirtilen ayın son günüdür.
Ambalajdaki son kullanım tarihinden sonra ORENCIA® 'yı kullanmayınız.
2°C - 8°C arasında (Buzdolabında) saklayınız. Dondurmayınız.
Işıktan korumak için orijinal ambalajında saklayınız.
Görünen sıvının rengi bulanık ya da soluksa veya içinde büyük partiküller varsa bu ilacı kullanmayınız. Sıvının rengi berrak ilâ açık sarı renkte olmalıdır.
İlaçlar ev atıkları veya çöplerle birlikte atılmamalıdır. Artık kullanmanıza gerek olmayan ilaçları nasıl atacağınızı eczacınıza danışınız. Bu önlemler çevrenin korunmasına yardımcı olacaktır.
Ruhsat Sahibi:
Bristol-Myers Squibb İlaçları Inc. İstanbul Şubesi Maslak, 34398 İstanbul
Üretici:
Bristol-Myers Squibb Holdings Pharma, LTD.
P.O.Box 30100, Road 686, KM. 2.3,
Manati, 00674 Puerto Rico
Bu kullanma talimatı 24 /05/2013 tarihinde onaylanmıştır.
AŞAĞIDAKİ BİLGİLER BU İLACI UYGULAYACAK HASTA İÇİNDİR.
®
ORENCIA subkütan enjeksiyonu hazırlama ve uygulama talimatları:
(Pasif iğne koruyucusu ve flanş uzatıcısı ile 1 ml kullanıma hazır enjektör için)
Lütfen bu talimatları dikkatle okuyunuz ve aşama aşama takip ediniz.
İğne koruyucusu bulunan kullanıma hazır enjektörü kullanarak ORENCIA®'yı kendi kendinize nasıl uygulayacağınız doktorunuz veya hemşireniz tarafından size ögretilecektir.
Enjeksiyonu nasıl hazırlayacağınızı ve uygulayacağınızı anlamadan kendi kendinize enjeksiyon yapmayı denemeyiniz. Uygun egitimi aldıktan sonra enjeksiyonu kendiniz yapabilirsiniz veya bu egitimi alan başka biri, örneğin bir aile üyesi ya da arkadaşınız da yapabilir.
Piston kafası -ç 7
Piston
İlaç düzeyi gösterge çizgisi Cam
Enjektör gövdesi İğne koruyucusu Aktivasyon yayı
İğne başlığı
Şekil 1
Başlamadan önce - Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler Yapılması Gerekenler
S ORENCIA® enjektörünü, her zaman özellikle de çevrenizde insanlar ve çocuklar varken dikkatli bir şekilde tutunuz.
S Enjektörü her zaman gövdesinden tutunuz.
S Kullanılmamış enjektörleri, orijinal karton ambalajlarında buzdolabında saklayınız.
S Enjeksiyonu uygulamadan önce, ek enjeksiyon malzemelerini hazırda bulundurunuz.
0 Malzeme kontrol listesi: alkollü ped, pamuk ya da gazlı bez, yara bandı, sivri uçlular için malzeme kabı.
Sivri uçlular için malzeme kapları, pek çok perakende satış noktasından satın alınabilen, özel, delinmeye dayanıklı atık kaplarıdır.
Yapılmaması Gerekenler
x Enjektörü tepsiden alırken pistondan ya da iğne başlığından çekmeyiniz.çıkarmayınız.çekmeyiniz.
x Hazır olana kadar enjektörün iğne başlığını çıkarmayınız.
x Pistonu hiçbir zaman geri çekmeyiniz.çıkarmayınız.çekmeyiniz.
x Enjektörü çalkalamayınız;
çünkü çalkalama ORENCIA® ilacına zarar verebilir.
AŞAMA 1: Enjektörün hazırlanması A. Karton ambalaj üzerindeki son kullanma tarihini ve seri numarasını kontrol ediniz
¦ Son kullanma tarihi, her bir enjektörde ve ORENCIA® karton ambalajının üzerinde yer almaktadır.
¦ Son kullanma tarihi geçmişse, enjektörü kullanmayınız. Yardım almak için doktorunuz veya eczacınızla iletişime geçiniz.
B. Enjektörün ısınmasını sağlayınız
¦ Temiz, düz ve rahat bir çalışma yüzeyi bulunuz.
¦ Enjektörü buzdolabından çıkarınız. Kalan kullanılmamış enjektörleri, orijinal karton ambalajlarında, buzdolabında saklayınız.
¦ Enjektörü ambalajından çıkarmak için, tepsideki enjektörü ok işaretleriyle gösterildiği şekilde gövdesinden tutunuz.
x Enjektörü pistonundan tutmayınız.
¦ Son kullanma tarihi ve seri numarasının karton ambalaj üzerindeki numaralarla aynı olup olmadığını kontrol ediniz.
¦ Enjektörde belirgin herhangi bir hasar olup olmadığını inceleyiniz, fakat iğne başlığını çıkarmayınız.
¦ Uygulanmadan önce, enjektörü 30-60 dakika boyunca oda sıcaklığında bekletiniz.
x Mikrodalga fırın kullanmak ya da enjektörü ılık suya koymak gibi çeşitli yöntemlerle ısınma sürecini hızlandırmayınız.
C. Kullanıma hazır enjektördeki sıvıyı kontrol ediniz
¦ Başlığı takılı olan iğne kısmı aşağıya bakacak şekilde, enjektörü gövdesinden tutunuz.
CHECK
Şekil 2
¦ Enjektörün camının içindeki sıvıya bakınız (Şekil 2). Sıvı berrak ila açık sarı olmalıdır.
* Sıvı bulanıksa ya da renk değiştiriyorsa veya içinde büyük partiküller varsa, enjeksiyonu uygulamayınız.
¦ Hava kabarcığı oluşması normaldir ve bu kabarcığı uzaklaştırmanız gerekmemektedir.
Enjektörün tüm içeriği enjekte edilmelidir.
D. Ek malzemeleri bir araya getirip kolayca ulaşabileceğiniz bir yere koyunuz.
E. Ellerinizi sabun ve ılık suyla iyice yıkayınız.
AŞAMA 2: Enjeksiyon yerinin seçilmesi ve hazırlanması
Enjeksiyon yeri hazırlandıktan hemen sonra, enjektör kullanıma hazır hale getirilmelidir.
A. Enjeksiyon için vücudunuzda bir bölge seçiniz (Enjeksiyon yeri)
¦ Şu bölgeleri kullanabilirsiniz: o uyluğun ön kısmı
o göbek deliğinden 5 cm mesafedeki karın bölgesi (Şekil 3).
II
Şekil 3
¦ Her yeni enjeksiyon için farklı bir enjeksiyon yeri seçiniz. Her bir enjeksiyon yerinin, son enjeksiyon yerinden yaklaşık 2,5 cm mesafede olması kaydıyla, haftalık enjeksiyonlar için aynı uyluğu kullanabilirsiniz.
* Derinin hassas, zedelenmiş, kızarık, pullanmış ya da sert olduğu bölgelere
enjeksiyon uygulamayınız.
Yara ya da çatlak bulunan bölgelere uygulama yapmayınız.
B. Enjeksiyon yerinizi hazırlayınız
¦ Enjeksiyon yerini dairesel bir hareketle alkollü ped ile siliniz.
¦ Enjeksiyon uygulamasından önce derinizin kurumasını bekleyiniz.
* Enjeksiyondan önce bir daha bu bölgeye dokunmayınız.
* Temizlenmiş alanı havalandırmayınızüflemeyiniz.
AŞAMA 3: ORENCIA®'nın Enjekte Edilmesi
A. İğne başlığını çıkarınız.
¦ Bir elinizle enjektörü gövdesinden tutunuz ve diğer elinizle iğne başlığını hızla çekerek çıkarınız (Şekil 4).
Şekil 4
Enjektördeki sıvı içinde küçük bir hava kabarcığı oluşabilir. Hava kabarcığının uzaklaştırılması gerekmemektedir.
İğnenin ucunda bir sıvı damlası görebilirsiniz. Bu normal bir durumdur ve dozunuzu etkilemeyecektir.®
*ORENCIA 'yı uygulamaya hazır olana kadar iğne başlığını çıkarmayınız.
* İğne başlığını çıkarırken pistona dokunmayınız.
* İğneye dokunmayınız
ya da iğnenin herhangi bir yüzeyle temas etmesini engelleyiniz.
* İğne başlığı takılı değilken yere düşen enjektörü kullanmayınız.
®
B. Enjektörü konumlandırınız ve ORENCIA 'yı enjekte ediniz
¦ Enjektörü bir elinizle, başparmağınız ve işaret parmağınız arasında gövdesinden tutunuz (Şekil 5).
* Enjeksiyon işlemine başlamadan önce piston kafasına bastırmayınız.
* Pistonu hiçbir zaman geri çekmeyiniz.
¦ Diğer elinizle, temizlemiş olduğunuz deri alanını nazikçe kavrayınız. Sıkıca tutunuz.
¦ İğneyi kalem tutar gibi tutup, elinizle kavradığınız deriye 45°'lik bir açıyla ve hızlı bir hareketle batırınız (Şekil 5).
Şekil 5 Şekil 6
¦ Pistonu aşağıya itmek için başparmağınızı kullanın ve piston son noktasına ulaşana ve enjektördeki ilacın tamamı enjekte edilene kadar sıkıca bastırınız (Şekil 6).
¦ Piston gidebileceği en son noktaya ulaştığında, başparmağınızı piston kafasının üzerine bastırınız.
¦ Başparmağınızı piston kafasının üzerinden hafifçe kaldırınız ve pistonun parmağınızı yukarı doğru itmesine izin veriniz. Böylece, iğenin tamamı iğne
koruyucusunun içine girene kadar boş enjektör yukarı doğru hareket edecektir
(Şekil 7).
Şekil 7
¦ İğne tamamen iğne koruyucusunun içine giriğinde, tutmuş olduğunuz deriyi serbest bırakınız. Enjektörü çıkarınız.
¦ Bir parça pamukla enjeksiyon yerine 10 saniye süreyle bastırınız.
* Enjeksiyon yerini ovalamayınız.
Biraz kanama olması normal bir durumdur.
¦ Gerekirse, enjeksiyon yerinin üzerini küçük bir yara bandı ile kapatabilirsiniz.
AŞAMA 4: Enjektörün imhası ve işlem kaydının tutulması A. Kullanılmış enjektörü, sivri uçlular için malzeme kabına atınız (Şekil 8).
Şekil 8
¦ İğne içeren tıbbi ürünlerin uygun şekilde imhası ile ilgili ulusal ve yerel kanunlar hakkında doktorunuz, hemşireniz ya da eczacınızdan bilgi alınız.
Sher zamançocukların ve hayvanların erişemeyeceği yerlerde saklayınız.
* Kullanılmış enjektörleri evsel atık ya da geri dönüşüm kutularına
atmayınız.
B. Enjeksiyon işleminin bir kaydını tutunuz
¦ Enjeksiyonu uyguladığınız tarihi, saati ve seçtiğiniz enjeksiyon yerini not ediniz. Ayrıca, enjeksiyon ile ilgili sorularınız ya da endişelerinizi yazmanız da faydalı olabilir, böylece doktorunuza, hemşirenize ya da eczacınıza danışabilirsiniz.
İlaçlar atık sular veya evsel atıklarla birlikte imha edilmemelidir. Artık kullanmadığınız ilaçları nasıl imha etmeniz gerektiğini eczacınıza sorunuz. Bu önlemler çevrenin korunmasına yardımcı olacaktır.
- 12 -