GRİPAMOL tablet
Ağız yoluyla alınır.
Etken Madde
Her bir tablet 325 mg parasetamol, 2 mg klorfeniramin maleat, 30 mg psödoefedrin hidroklorür, 15 mg Dekstrometorfan hidrobromürYardımcı maddeler
Mısır nişastası, mikrokristal selüloz, laktoz (anhidr), kroskarmeloz sodyum, kolloidal silikon dioksit, magnezyum stearat içerir.Bu Kullanma Talimatında:
1. GRIPAMOL nedir ve ne için kullanılır?
2. GRIPAMOL’i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
3. GRIPAMOL nasıl kullanılır?
4. Olası yan etkiler nelerdir?
5. GRIPAMOL’in saklanması
Başlıkları yer almaktadır.
2.GRIPAMOL nedir ve ne için kullanılır?
- GRİPAMOL içerisinde 30 adet beyaz renkli tablet bulunur.
GRİPAMOL, bir ağrı kesici ve ateş düşürücü (parasetamol), bir antihistaminik (klorfeniramin maleat) ve mukozanın şişkinliğini azaltarak tıkanıklıkları gideren bir dekonjestan (psödoefedrin hidroklorür) ve bir öksürük baskılayıcı (dekstrometorfan hidrobromür) olmak üzere dört etkin madde içeren kombine bir ilaçtır.
- GRİPAMOL grip ve soğuk algınlığı gibi durumlarda ortaya çıkan; ateş, burun tıkanıklığı, öksürük, kırıklık hali ve adale ağrıları, genizde kaşıntı gibi belirtileri gidermeye yönelik tedavi sağlamak amacıyla kullanılır.
3.GRIPAMOL nasıl kullanılır ?
Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar
Hekim tarafından başka şekil önerilmemiş ise 12 yaş üzeri büyük çocuklar ve yetişkinlerde günde 3-4 kez 1-2 tablet.
Uygulama yolu ve metodu
Tabletler çiğnenmeden yeterli miktarda sıvı, örneğin bir bardak su ile yutulmalıdır.
Değişik yaş grupları
Çocuklarda kullanımı
Yaşlılarda kullanımı
Özel kullanım durumları
Böbrek/ karaciğer yetmezliği: Karaciğer ve böbrek yetmezliğiniz varsa doktorunuza bildiriniz.
İleri derecede karaciğer veya böbrek yetmezliği olan hastalarda kullanılmamalıdır.
Eğer GRİPAMOL ’ün etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.
Kullanmanız gerekenden daha fazla GRIPAMOL kullanırsanız
Doz aşımı durumlarında solgunluk, iştahsızlık, bulantı ve kusma görülen başlıca belirtilerdir, ancak bazı durumlarda saatlerce belirti görülmeyebilir. Bu nedenle aşırı doz veya kazayla ilaç alma durumlarında derhal doktorunuza haber veriniz veya hastaneye başvurunuz. Akut (kısa sürede) yüksek doz alındığında karaciğer zehirlenmesine yol açabilir. Aşırı dozun zararı alkolik karaciğer hastalarında daha yüksektir. Parasetamol doz aşımı hemen tedavi edilmelidir.
Doz aşımında heyecan, huzursuzluk, halüsinasyon, yüksek tansiyon ve kalp ritim bozukluğu gibi merkezi sinir sistemi ve kardiyovasküler sistem semptomları ortaya çıkabilir. Şiddetli olgularda psikoz (bir tür ruhsal bozukluk), havale, koma ve ani yükselen kan basıncı gelişebilir. Potasyumun hücre dışından hücre içine kayması nedeniyle serum potasyum düzeyi düşebilir. Doz aşımında sakinlik, merkezi sinir sisteminin paradoksal uyarılması, toksik psikozis (duygudurum bozukluğu), nöbet, apne (solunumun geçici olarak durması), konvülsiyonlar (istemli olarak çalışan kasların, istem dışı kasılması), antikolinerjik etkiler (bulanık görme, ağız kuruluğu, idrar tutulması, kabızlık), distonik reaksiyonlar (istem dışı, güçlü kas kasılmaları ve postür bozukluğu), ve aritmi (kalp atışında anormallik) dahil kardiyovasküler kollaps (damarların genişleyip burada kanın toplanmasıyla oluşan ağır bir çöküntü tablosu) meydana gelebilir.
GRİPAMOL ’den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.
GRIPAMOL'i kullanmayı unuttuysanız
Eğer GRİPAMOL’ün bir dozunu almayı unutursanız, hatırladığınız anda dozu alınız ve 6 saat sonra gerekiyorsa (doktorunuzun önerisi doğrultusunda) dozu tekrarlayınız.
Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.
GRIPAMOL ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler
4.Olası yan etkiler nelerdir ?
Tüm ilaçlar gibi GRIPAMOL’in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
Aşağıdakilerden biri olursa GRIPAMOL’ü kullanmayı durdurun ve DERHAL doktorunuza bildirin veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz
Deri döküntüleri, kaşıntı, ürtiker (kurdeşen),gibi alerjik cilt reaksiyonlarıAlerjik ödem ve anjiyoödem (alerji sonucu yüz ve boğazda şişme),Akut generalize eksantematöz püstülozis (yüksek ateşin eşlik ettiği akut yaygın döküntülü içi cerahat dolu küçük kabarcıklar),Eritema multiforme (genelde kendiliğinden geçen, el, yüz ve ayakta dantele benzer kızarıklık oluşturan, aşırı duyarlılık durumu),Stevens-Johnson sendromu (ciltte ve göz çevresinde kan oturması, şişlik ve kızarıklıkla seyreden iltihap),Fatal sonuçlar dahil toksik epidermal nekroliz (ölümcül sonuçlar dahil deride içi sıvı dolu kabarcıklarla seyreden ciddi bir hastalık),Kalpte ritim bozukluğu (aritmi),Kalbi besleyen damarlarda tıkanma (iskemik kalp hastalığı),Karaciğer işlev b ozuklukl arıAşırı duyarlılıkVarsanı, gerçekte olmayan şeyleri görmek veya duymak (halüsinasyonlar),Kan basıncı yükselmesi (hipertansiyon)Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir. Eğer bunlardan sizde mevcut ise, sizin GRİPAMOL’e karşı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.
Bu çok ciddi yan etkilerin hepsi oldukça seyrek görülür.
Yan etkiler görülme sıklıklarına göre aşağıdaki şekilde sıralanmıştır.
Çok yaygın: 10 hastanın en az 1 inde görülebilir.
Yaygın: 10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir.
Yaygın olmayan: 100 hastanın birinden az, fakat 1000 hastanın birinden fazla görülebilir. Seyrek: 1.000 hastanın birinden az görülebilir.
Çok seyrek: 10.000 hastanın birinden az görülebilir.
Bilinmiyor: Eldeki veriler ile tahmin edilemiyor.
Yaygın:Sinirlilik,Uyku bozukluğu,Bulantı,Kusma,Sersemlik,Ağız kuruluğu,Baş dönmesi, baş ağrısı Yaygın olmayan:Deri döküntüsü, kaşıntı, egzema, alerjik ödem, yüzde, dilde ve boğazda şişlik (anjiyoödem), yaygın akıntılı döküntüler (akut generalize ekzantematöz püstülozis), el, yüz ve ayakta dantele benzer kızarıklık oluşturan, aşırı duyarlılık (eritema multiforme)YorgunlukTelaş haliBöbreklerde yetmezliğe yol açabilen böbrek hasarı (papiler nekroz)Dizüri (idrar yaparken ağrı)Erkek hastalarda üriner retansiyon (önceden mevcut bir prostatik büyüme bu durumu hazırlayıcı bir faktör olabilir)HuzursuzlukMide ağrısı gibi mide-bağırsak rahatsızlıkları Seyrek:Kan pulcuğu sayısında azalma (trombositopeni), akyuvar sayısında azalma (lökopeni), kan hücrelerinde azalma (pansitopeni), anemi (kansızlık), hemolitik anemi, diğer kan diskrazileri (kan bileşenlerinin yapı, işlev veya kalitesinde anormallik)Anoreksi (iştahsızlık)El, ayak, yüz ve dudakların şişmesi ya da özellikle boğazda nefes darlığına yol açacak şekilde şişmesi (anaflaktik sok)Akciğerde nefes darlığına yol açacak astım benzeri belirtiler (bronkospazm), bronşial sekresyonda kalınlaşmaBulantı, kusma, ishal, karın ağrısı, hazımsızlıkKaraciğer hasarı, sarılık dahil hepatit (karaciğer iltihabı)Kalp atımının hızlanması (taşikardi)Yüksek tansiyon (hipertansiyon) veya düşük tansiyon (hipotansiyon)Kalp ritm bozuklukları, kalp çarpıntısıDepresyon, iritabilite, kabuslarHalüsinasyon (özellikle çocuklarda) dahil merkezi sinir sistemi (MSS) uyarım belirtileri, konsantre olamama, baş dönmesiBulanık görmeKulak çınlamasıİritasyonlu veya iritasyonsuz deri döküntüleriAlerjik dermatit (egzama)Deri döküntüsü, kaşıntı, egzama, alerjik ödem, yüzde, dilde ve boğazda şişlik (anjiyoödem), yaygın akıntılı döküntüler (akut generalize eksantematöz püstülozis), el, yüz ve ayakta dantele benzer kızarıklık oluşturan, aşırı duyarlılık (eritema multiforme)Stevens-Johnson sendromu (cilt ve mukoza zarının ilaç veya enfeksiyona karşı ciddi şekilde reaksiyon gösterdiği bir rahatsızlıktır)Toksik epidermal nekroliz (Lyell sendromu) (ilaç ve çeşitli enfeksiyonlara bağlı gelişebilen deri hastalığı)Halsizlik, göğüs sıkışmasıKas zayıflığı ve titremesi
Çok seyrek:Serotonin sendromu (belirtileri: şuur değişikliği, uykusuzluk, kas seğirmesi,hiperrefleksi (diz kapağının atması), terleme, titreme, sallantı ve yüksek tansiyon), alerjik reaksiyonlar (döküntü, kurdeşen, ciltte ödem)
Bilinmiyor:Merkezi sinir sisteminde uyarılma, baş dönmesi, uyku hali (somnolans) ve beyinde iltihaplanma (ensefalopati)Hafif sersemlikten derin uykuya kadar değişen sedasyon, baş ağrısı, çocuklarda paradoksikal eksitasyon (vücut/organların uyarılması), yaşlılarda konfüzyonel psikoz (bilinç bulanıklığıyla seyreden sinirsel bozukluk)İritabilite (uyaranlara karşı aşırı duyarlı olma durumu)Anksiyete (kaygı, endişe)Baş ağrısıAğız kuruluğuEksfoliyatif dermatit (deride kızarıklık ve pullanma) dahil alerjik reaksiyonlar, ışığa duyarlılık, deri reaksiyonları, ürtikerKas seğirmesi ve inkoordinasyonu (kaslarda düzensiz hareketler)Üriner retansiyon (idrar yapamama)Yan etkilerin raporlanması
2.GRIPAMOL kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
GRIPAMOL'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
GRIPAMOL'in yiyecek ve içecek ile kullanılması
Besinler GRİPAMOL’ün emilim hızını azaltabilir.
GRIPAMOL'in yiyecek ve içecek ile kullanılması
Hamilelik
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Hamileyseniz ya da hamile kalmayı planlıyorsanız doktorunuza mutlaka söyleyiniz.
Doktorunuz aksini söylemedikçe GRİPAMOL’ü hamilelikte kullanmayınız.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza ya da eczacınıza danışınız.
Emzirme
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Doktorunuz aksini söylemedikçe, GRİPAMOL'ü emzirme döneminde kullanmayınız.
Araç ve makina kullanımı
GRİPAMOL uyuşukluğa, bazı hastalarda ise baş dönmesi veya uyuklamaya neden olabilir. Bu nedenle araç ve makine kullanılacaksa dikkatli olunması gerekir.
GRIPAMOL'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler
GRİPAMOL laktoz içermektedir. Eğer daha önceden doktor tarafından bazı şekerlere karşı intoleransınız (hassasiyet) olduğu söylenmişse bu tıbbi ürünü kullanmadan önce doktorunuzla temasa geçiniz.
GRİPAMOL her bir tablette 1 mmol (23 mg)’dan daha az sodyum (0.075 mg, 0.003 mmol) ihtiva eder. Bu nedenle sodyuma bağlı herhangi bir yan etki beklenmemektedir.
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
Eğer;
Monoamin oksidaz inhibitörleri (depresyon önleyici ilaçlar),Propranolol gibi beta blokörler (kalp ve tansiyon ilaçları),Furazolidon, linezolit (mikrop öldürücü bir ilaçlar),Prokarbazin (kanser ilacı),Fluoksetin (depresyon ilacı),Penisilin (antibiyotik),Tetrasiklin (antibiyotik),Salisilatlar (ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaç grubu),Yüksek oranda sodyum ve potasyum iyodür içeren ilaçlar,Kinidin (Kalp atım düzensizliği ilacı),Parkinson hastalığı için alınan reçeteli ilaçlar,Amiodaron (Kalp atım düzensizliği ilacı),Siklopropan, Halotan vb. halojenli anestezik maddeler,Mide boşalmasında gecikme yaratan ilaçlar (Örn: Propantelin vb.),Mide boşalmasını hızlandıran ilaçlar (Örn: Metoklopramid gibi),Karaciğer enzimlerini uyaran ilaçlar (Örn: Bazı uyku ilaçları, sara hastalığında kullanılan bazı ilaçlar gibi),Antibiyotik olarak kullanılan kloramfenikol,Varfarin ve kumarin türevi antikoagülanlar (Kan pıhtılaşmasını engelleyen ilaçlar),Zidovudin (Çocuk ve erişkinlerde görülen HIV enfeksiyonlarının (AIDS) tedavi ve önlenmesinde kullanılan bir ilaç,Domperidon (Bulantı-kusma tedavisinde kullanılır),Alkol,Antidepresan ilaçlar (Ruhsal çöküntü tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar),Sakinleştirici (sedatifler, trankilizanlar) ilaçlar kullanıyorsanız doktorunuzu mutlaka bilgilendiriniz.GRİPAMOL'ü burun tıkanıklığını giderici ilaçlar, tri siklik antidepresanlar (Örn. amitriptilin, nortriptilin, imipramin ve desipramin), iştah kesici ilaçlar ve bazı sinir sistemi uyarıcı ilaçlar veya MAOI’leri (Monoamino oksidaz inhibitörleri: Moklobemid gibi) ile beraber kullanılması bazen tansiyon yükselmesine neden olabilir. İlacın psödoefedrin içermesinden dolayı, bretilyum, betanidin, guanitidin, debrizokin, metildopa ve alfa- ve beta-adrenerjik blokör ilaçlar gibi tansiyonu düşüren ilaçların etkisini kısmen tersine çevirebilir.
Kardiyak glikozidlerle (kalp yetmezliğinde kullanılır) birlikte kullanım kalp ritmi bozukluğu riskini artırır.Ergot alkaloidleri (ergotamin ve metiserjit; migren tedavisinde kullanılır) ile birlikte kullanılması yan etki riskini artırır.Doğumu kolaylaştırmak için kullanılan oksitosin ile birlikte hipertansiyon riskini artırır.GRİPAMOL sara hastalığında kullanılan fenitoin adlı ilacın metabolizmasını inhibe eder, bu nedenle fenitoin toksisitesine neden olabilir.
5.GRIPAMOL'in saklanması
Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra GRIPAMOL'i kullanmayınız.
Eğer üründe ve/veya ambalajında bozukluklar fark ederseniz GRIPAMOL'i kullanmayınız.
Ruhsat sahibi: KOÇAK FARMA İlaç ve Kimya Sanayi A Ş
Üretim yeri | Mahmutbey Mah. Kuğu Sok. No:18 Bağcılar / İstanbul : KOÇAK FARMA İlaç ve Kimya Sanayi AŞ. Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Kapaklı / Tekirdağ |