GENSIF nedir ve ne için kullanılır?
GENSIF 20 mg/2 ml 50 ampül
İlacın içeriği ve nedir konusu hazırlanıyor.
GENSIF nedir ve ne işe yarar bölümünden sonra mutlaka GENSIF kullanmadan önce bölümünü okuyunuz.
GENSIF nasıl kullanılır?
GENSIF 20 mg/2 ml 50 ampül
Uygun doz ve uygulama sıklığı
GENSIF Kullanım şekli
Çocuklarda GENSIF kullanımı
GENSIF 20 mg/2 ml 50 ampül prospektüsünde ya da kullanma talimatında çocuklarda kullanımı ile ilgi bir bilgi yok.
Yaşlılarda GENSIF kullanımı
GENSIF 20 mg/2 ml 50 ampül prospektüsünde ya da kullanma talimatında yaşlılarda kullanımı ile ilgi bir bilgi yok.
Özel durumlarda kullanımı
GENSIF 20 mg/2 ml 50 ampül prospektüsünde ya da kullanma talimatında özel durumlara ilişkin kullanımı ile ilgi bir bilgi yok.
Aşırı dozda GENSIF kullanırsanız
GENSIF 20 mg/2 ml 50 ampül prospektüsünde ya da kullanma talimatında kullanılması gerekenden fazla kullanıdığında yapılması gerekenlerle ilgili bilgi yok.
Kullanmayı unuttuysanız
GENSIF 20 mg/2 ml 50 ampül kullanmayı unutma durumunda yapılması gerekenlerle ilgili bir bilgi yok.
Bu ilaç tedavisinin sonunda
Bu ilaç için tedavi sonunda ve sonrasında yapılması gerekenlerle ilgili bir bilgi yok.
GENSIF yan etkileri
GENSIF 20 mg/2 ml 50 ampül
Yan etkileri konusunda Kısa ürün bilgisinde bilgi bulunmamaktadır. En kısa sürede güncellenerek eklecektir.
GENSIF son kullanma tarhine kadar güvenle saklayabilmek için GENSIF saklama önerileri bölümünü okuyunuz. GENSIF ilacını bozulmadan saklayabilmek için bu prospektüste yer alan saklama şekil ve koşullarına uyunuz.
GENSIF kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
GENSIF 20 mg/2 ml 50 ampül
Kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili bir bilgi prospektüste yoktur.
GENSIF kullanmadan önce bu sayfadaki uyarılardan biriyle uyuşan durumunuz varsa doktorunuza danışın. Kullanmadan önce uyarıları sonrası mutlaka GENSIF yan etkileri bölümünü okuyun. Böylelikle ilacın yol açabileceği olumsuz etkileri engelleminiz mümkün olabilir.
GENSIF ilacını ne kadar kullanmanız gerektiğini bilmiyorsanız GENSIF nasıl kullanılır ve GENSIF 20 mg/2 ml 50 ampül doz ve uygulama bölümüne bakınız.
GENSIF kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
GENSIF 20 mg/2 ml 50 ampül
Kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili bir bilgi prospektüste yoktur.
GENSIF kullanmadan önce bu sayfadaki uyarılardan biriyle uyuşan durumunuz varsa doktorunuza danışın. Kullanmadan önce uyarıları sonrası mutlaka GENSIF yan etkileri bölümünü okuyun. Böylelikle ilacın yol açabileceği olumsuz etkileri engelleminiz mümkün olabilir.
GENSIF ilacını ne kadar kullanmanız gerektiğini bilmiyorsanız GENSIF nasıl kullanılır ve GENSIF 20 mg/2 ml 50 ampül doz ve uygulama bölümüne bakınız.
KISA ÜRÜN BİLGİSİ
1.BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI
GENSİF 20 mg/2ml Ampul
2.KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Her bir ampulde:
Etkin madde ;
Yardımcı maddeler:
Yardımcı maddeler için 6. Te bakınız.
3. FARMASÖTİK FORM Enjeksiyonluk çözelti
4.KLİNİK ÖZELLİKLER
4.LTerapötik Endİkasyonu
Gentamisin bakterisit aktİvite gösterir ve Escherichia, Enterobacter, Kiebsiella, Salmonella, Serratia, Schigelia, Staphyloccus aureus,ProteuslarPseudomonas aeruginosa
türlerinin dahil olduğu gram-pozİtİf ve gram-negatif patojenlerin pek çok şuşuna karşı etkilidir. Gentamisin, bu mikroorganizmaların streptomisin, kanamisin ve neomisin gİbİ antibiyotiklere dirençli olan şuşlarına karşı da çoğu zaman etkilidir. Gentamisin, penisiline dirençli Staphyloccocci'ye etkili olup Streptococcİ'ye nadiren etkilidir.
GENSİF gentamisine duyarlı bakterilerin neden olduğu aşağıdaki enfeksiyonların tedavisinde endikedir:
Ciddi Gram-Negatif Enfeksiyonları
Alt ve üst üriner kanal enfeksiyonları Yanık ve yara enfeksiyonları
Bakteri yem i, septisemi Abseler
Subakut bakteri yel endokardit
Solunum yolu enfeksiyonları {Bronkopnömoni)
Neonatal enfeksiyonlar Jinekolojik enfeksiyonlar
Gram-Pozitif Enfeksiyonları
Bakteriyemi
Abseler
Kazaya veya cerrahiye bağlı travma Yanıklar ve ciddi deri lezyonlan
4.2.Pozoloji ve uygulama şekli Pozoloji:
Böbrek fonksiyonları normal olan yetişkinlerde tavsiye edilen günlük doz, genellikle günde bir veya iki doz halinde uygulanan 3-6 mg/kg'dır.
Uygulama sıklığı ve süresi:
Genellikle 12 saat ara ile uygulanabilir. Hayatı tehdit eden enfeksiyonlarda dozaj sıklığı 6 saatte bire çıkartılabilir veya günlük doz 24 saat ara ile 5 mg/kg'a yükseltilebilir.
Uygulama şekli:
Gentamisin genellikle intramüsküler yol İle uygulanır, ancak intramüsküler uygulamanın mümkün olmadığı durumda (öm: şoktaki veya ciddi yanıklan olan hastalarda) intravenöz yol ile de verilebilir.
İntravenöz yol ile verildiğinde önerilen doz en az 2 ila 3 dakikada direkt damar içine veya enjeksiyon setinin lastik hortumu içine uygulanır. Doğrudan hızlı İntravenöz uygulama potansiyel olarak nefrotoksik konsantrasyonlara yol açabilir , bu nedenle önerilen dozun tavsiye edilen süre içinde uygulanması çok önemlidir. Alternatif olarak, önerilen doz % 0.9 NaCI veya % 5 dekstroz içinde çözülebilir ancak bikarbonat çözeltileri kullanılmamalıdır (bkz. 6.2 Geçimsizlikler). Bu şekilde hazırlanan çözelti İnfiizyon ile 20 veya 30 dakika boyunca uygulanmalıdır.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Böbrek/Karaciğer yetmezliği;
Böbrek yetmezliğinde toksisite riskini azaltmak için tavsiye edilen günlük doz azaltılmalı ve renal fonksiyona göre ayarlanmalıdır. İlk doz normal hastalardaki gibi olmalı, daha sonra doz aralığı renal fonksiyon testlerinin sonuçlarına göre aşağıdaki gibi ayarlanmalıdır.
Pcdiyatrik popiilasyon:
Çocuklar (1 yaş ve üzeri) ve ergenlerde , önerilen günlük doz günde bir veya iki doz halinde uygulanan 3-6 mg/kg'dır.
1 aydan büyük bebeklerde, günlük doz bir veya iki kez olarak uygulanan 4.5-7.5 mg/kg'dır.
Yeni doğanlarda önerilen doz günde bir kez 4,5-7,5 mg/kg'dır. Yeni doğanlardaki daha uzun eliminasyon yarı ömrü nedeni ile gerekli dozun günde bir kez uygulanması yeterlidir.
Geriyatrik popiilasyon:
Daha önceden 8. sinir haşan veya sınır düzeyde böbrek fonksiyonu bulunan veya bulunmayan yaşlı hastalarm aminoglikozit toksisitesine daha duyarlı olduğuna daİr kanıtla- vardır. Bu nedenle yaşlı hastalar, gentamisin tedavisi sırasında gentamİsin serum düzeyleri , böbrek fonsiyonu ve ototoksisite belirtileri değerlendirilerek yakından İzlenmelidir.
Gentamisin serum konsantarasvonu izleme tavsiyesi
Yaşlılarda, yeni doğanlarda ve böbrek yetmezliği olan hastalarda serum konsantrasyonlarının izlenmesi tavsiye edilir. Örnekler doz aralığının sonunda alınır (Çukur düzey). Gentamisin günde iki kez uygulandığında 2 pg/ml'yi , günde bir kez uygulandığında da 1 pg/ml'yi aşmamalıdır (bkz. 4.4 özel kullanım uyarıları ve önlemler).
4.3Kontrendikasyonlar
Gensif aşağıdaki durumlarda kontrendikedir;
• Gentamisine, dİğer aminogikozitlere, sodyum metabisülfite, metil paraben ve propil parabene veya içeriğindeki yardımcı maddelerden herhangi birine karşı bilinen aşırı duyarlığı olan kişilerde,
• MyasteniaGravis'de.
4.4.Özel kullanım uyarılan ve önlemleri
Toksisite potansiyeli nedeni ile gentamisin tedavisi gören hastalar yakın klinik gözlem altında tutulmalıdır.
Diğer aminogliozidlerde olduğu gibi gentamisin toksisitesi serum konsantrasyonu ile ilişkilidir. 10(I10
mikrogram/ml'yi ve taban konsantrasyonunun (bir sonraki enjeksiyondan 1 saat önce) günde iki kez uygulandığında 2 mikrogram/ml'yi ve günde bir kez uygulandığında 1 jıg/ml'yi geçmediğinden emin olmak için gentamisin serum düzeylerinin kontrol edilmesi tavsiye edilir.
Diğer nörotoksik ve/veya nefrotoksik ilaçlar İle eş zamanlı kullanımı gentamisin toksisitesini arttırabilir. Aşağıdaki ilaçlar ile birlikte kullanımından kaçınılmalıdır:
Nöromüsküler blok yapıcı ilaçlar, süksinİl kolin ve tübokürarin
Metisilin ve sefalosporinler gibi diğer nefrotoksisite veya ototoksisite potansiyeline sahip ajanlar, Etakrinik asit ve furosemid gibi potent diüretikler,
Diğer aminoglikozitler.
Diyabet, işitsel vestibüler disfonksiyon, otitis media, otitİs medİa öyküsü, daha önce ototoksik ilaç kullanımı ve aminoglikozİt ototoksisitesine genetik olarak daha duyarlı olma gibi faktörler hastalarda toksik etki görülme riskini arttıran faktörlerdir,
İstenmeyen etkilerin önlenmesi için renal fonksiyonun (serum kreatinİni, kreatinin klerensi) devamlı izlenmesi (tedavi öncesinde, sırasında ve sonrasında), vestibül ve kohlea fonksiyonlarının, hepatik parametreler ve laboratuvar parametrelerinin kontrol edilmesi tavsiye edilir
GENSİF, parkinsonİzm ve dİğer kas güçsüzlüğü ile karakterize durumlarda dikkatli kullanılmalıdır.
Belirgin obezite olgularında gentamisin serum konsantrasyonları yakından İzlenmeli ve dozun azaltılması göz önünde bulundurulmalıdır.
GENSİF yaşlılarda, böbrek yetmezliği olan hastalarda ve böbrek fonksiyonları tam olarak gelişmediğinden prematüre bebeklerde dikkatli kullanılmalıdır.
GENSİF içeriğinde bulunan sodyum metabisülfit nadir olarak aşırı duyarlılık reaksiyonları ve bronkospasma neden olabilir.
GENSİF içeriğinde bulunan metil paraben ve propil paraben, alerjik reaksiyonlara (muhtemelen gecikmiş ) ve olağanüstü olan bronkospazma sebebiyet verebilir.
Bu tıbbi ürün, her 20 mg/2 ml'lik dozunda I mmol (23 mg)'dan daha az sodyum ihtiva eder; yani sodyum içermediği kabul edilebilir.
4.5.Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
Antibakteriyeller:
Sefalosporinler ile özellikle de sefalotin ve sefaloridin ile diğer aminogiikozitler ve vankomisin birlikte kullanıldığmda nefrotoksisite riski artar. Bu kombinasyonlar kulianıldığmda böbrek fonksiyonunun izlenmesi önerilir.
Diüretikler:
Furosemid ve etakrinik asit gibi güçlü diüretikler ototoksisite riskini arttırır.
Sitotoksikler:
Siklosporin ve fludarabin ile birlikte kullanımı nefrotoksisite riskini arttırır.
Sisplatin ile birlikte kullanımı nefrotoksisite ve olası ototoksisite riskini arttırır.
Nöromüsküler Blokörler:
Gentamisinin de dahil olduğu amİnoglikozid antibiyotikler nöromüsküler blokajı ve solunum felcini indükleyebilirler. Bu nedenle kurar tipi kas gevşeticİ (tübokürarin) ve süksinilkolin uygulanan hastalarda GENSİF dikkatli kullanılmalıdır.
Botulinum toksini ile birlikte kullanımı nöromüsküler bloke edicİ etkinin artışına bağlı olarak toksisite riskini arttırır.
Kolinerjik İlaçlar:
Gentamisin, neostİgmin ve piridostigminin etkilerini antagonize eder.
Antikoagülanlar:
Gentamisin, varfarin ve fenindiyon gibi antikoagülanların etkisini potansiyelize eder. Oral antikoagülanlar ile birlikte kullanımı hipotrombİnemik etkinin artmasına neden olabilir.
Antifungaller:
Amfoterisin ile birlikte kullanımı nefrotoksisite riskini arttırır.
Bifosfonatlar:
Gentamisinin bifosfonatlar ile birlikte kullanımı hipokalsemi riskini arttırabilir. İndometazin:
İndometazin yenidoğanlarda gentamisin plazma konsantrasyonlarmı arttırabilir.
4.6.Gebelik ve laktasyon
Genel tavsiye Gebelik kategorisi D
Çocuk Doğurma Potansiyeli Bulunan Kadınlar/Doğum Kontrolü (Kontrasepsiyon)
Gebelik dönemi.
Hayvanlar üzerindeki bazı çalışmalarda teratojenik etkiye sahip olduğu gösterilmiştir. İnsanlarda kullanımma yönelik yeterli veri bulunmamaktadır.
Gentamisin plasentaya geçer ve fotusta ototoksisİte oluşturma riski vardır. Bu nedenle gebelik sırasında kullanımı öncesinde yararı ve fötus üzerindeki zarar riski değerlendirilmelidir.
Laktasyon dönemi
Gentamisin düşük miktarlarda anne sütüne geçer. Bebekteki ciddi advers reaksiyon riski nedeni ile emzirmenin durdurulup durdurulmayacağma ya da GENSİF tedavisinin durdurulup durdurulmayacagma/ tedaviden kaçınılıp kaçınılmayacağına karar verilmelidir.
Üreme yeteneği (fertilite)
Bilinen bir etkisi yoktur.
4.7.Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
GENSİF'in araç ve makine kullanımı üzerindeki etkileri bilinmemektedir,
4.8. İsten mey en etkiler
Advers reaksiyonlar, sıklık sırasına göre şu şekilde sıralanmıştır: çok yaygın (> 1/10); yaygın (> 1/100, <1/10); yaygın olmayan {> 1/1,000, <1/100); seyrek (> 1/10,00, <1/1,000); çok seyrek (< 1/10,000), izole bildirimler dahil.
Kan ve lenf sistemi hastalıkları
Bilinmiyor:
Geri-dönüşlü granülositopeni Yaygın olmayan
Kan diskrazileri, anemi Seyrek
Hipomagnezi (uzun süreli tedavide), hipokalemi, hipokalsemi
Bağışıklık sistemi hastalıkları
Yaygın olmayan:
Aşırı duyarlılık, ürtiker
Çok Seyrek:
Alerjik kontakt sensitizasyon Anaflaktik reaksiyonlar
Sinir sistemi hastalıkları
Çok Seyrek
Ensefalopati, konvülziyonlar, konfüzyon, mental depresyon, letarji, halüsinasyonlar gibi santra! sinir sistemi toksisitesine ilişkin bulgular
Kulak ve iç kulak hastalıkları
Bilinmiyor:
tşitme kaybı, vestibüler hasar (özellikle daha önce ototoksik ilaç kullanan veya böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda)
Gastrointestinal hastalıklar
Yaygın olmayan;
Bulantı, kusma, stomatit Seyrek:
Diyare (gentamisİnin de İçinde yer aldığı kombine antibiyotik tedavilerinde)
Antibiyotiğe bağlı kolit
HepatO'bilier hastalıklar
Yaygın olmayan:
Karaciğer fonksiyonlarında bozukluk, serum aminotransferaz değerlerinde geçici yükselmeler, serum bİlüribin konsantrasyonunda artış
Deri ve deri altı doku hastalıkları
Yaygm olmayan :
Deri döküntüleri
Böbrek ve idrar yolu hastalıkları
Yaygın
Nefrotoksisite (genellikle geri dönüşlü)
Yaygın olmayan
Akut böbrek yetmezliği
Seyrek:
Renal tübUler disfonksiyon
4.9.Doz aşımı ve tedavisi Semptomlar
Diğer aminoglikozitlerde olduğu gibi gentamisin toksisitesi kritik değerin üzerindeki gentamisin serum düzeyleri ile ilişkilidir. Böbrek fonksiyonları normal olan hastalarda, tavsiye edilen dozların uygulanması sonrasında toksik serum düzeylerinin oluşması (>10 lag/ml) beklenmez. Böbrek yetmezliği nedeni ile daha yüksek serum düzeyleri elde edilirse, doz düşürülmelidir.
Semptomlar sersemlik, baş dönmesi ve işitme kaybıdır.
Terapötik önlemler
Hemodiyaliz veya peritoneal diyaliz gentamisinin kandan uzaklaştırılmasını sağlar, ancak hemodiyaliz daha etkin bir yöntemdir. İntravenöz yol ile uygulanan kalsiyum tuzları, gentamisin tarafından oluşturulan nöromüsküler blokajın giderilmesinde kullanılmaktadır.
5.FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER
S.l.Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grup: Aminoglikozİt antlbakterİyeller ATC kodu: J01GB03
Gentamisin genellikle bakterisit etkİ gösterir. Etkİ mekanizması tam olarak aydmlatılamamış olmasına rağmen en önemli etkisi duyarlı bakterilerde ribozomların 30S alt birimlerine bağlanarak protein sentezini inhibe etmesidir.
Genel olarak gentamisin pek çok aerob gram-negatif bakteriye ve bazı aerob gram pozitif bakterilere karşı etkilidir. Mantarlara, virüslere ve anaerob bakterilerin çoğuna karşı etkisizdir.
Gentamisin in vitro olarak, 1-8 pg/ml konsantrasyonda Esherichia coli, Haemophilus injiuenzae, Moraxeila lacumla, Neisseria,Proteus, Pseudomonas (Ps. aeruginosa'Staphylococcus aureus, S. epidermidis,Serratia'nmStreptococcVyt
karşı sadece minimum düzeyde etkinlik gösterir.
Gentamisin'e karşı doğal veya kazanılmış direnç hem gram-negatif, hem gram-pozitif bakterilerde gösterilmiştir. Gentamisin direnci bakteri hücre duvarının azalmış geçirgenliğine, ribozomai bağlanma bölgesindeki değişikliklere veya konjugasyon ile kazanılan plazmid- aracılı direnç faktörünün varlığına bağlı olabilir. Plazmid-aracılı direnç, dirençli bakterinin asetilasyon, fosforilasyon ve adenilasyon ile ilacı enzimatik olarak değiştirmesini sağlar ve aynı veya farklı türler arasında aktarılabilir. Diğer aminoglikozitler ve pek çok diğer antiinfektif ilaca (kloramfenikol, sülfonamidler, tetrasiklin vb.) karşı direnç aynı plazmid üzerinde taşınır.
Gentamisin ve diğer aminoglikozitler arasında çapraz direnç vardır.
5.2.Farmakokinetik özellikler
Emilim
Gentamisin intramüsküler enjeksiyonu takiben hemen absorbe olur. Plazma pik konsantrasyonuna 30 dakika - 1 saat sonra ulaşılır. Etkin plazma konsantrasyonu 4-8 ng/ml olup, 4 saat süresince etkin konsantrasyon aralığında kalır. 1 mg/kg dozda uygulama sonrasında 4 ^ıg/mPIik plazma pik konsantrasyonu elde edilir.
Dağılım
Plasma proteinlerine bağlanma oranı düşüktür (<%10). Dağılım hacmi 0.3 l/kg'dır. Dağılım hacmi yaklaşık olarak ekstraselüler sıvı hacmine eşittir,
Bivotransformasvon
Verilen dozun %90'ından fazlası biyotransformasyona uğramaz,
Eliminasvon
Verilen dozun %90'ından fazlası değişmeden glomerüler fıltrasyon ile idrar İçinde atılır. Böbrek fonksiyonları normal olan hastalarda eliminasyon yarı ömrü 2-3 saattir.
DoSrusalİlk/Doğrusal Olmayan Durum:
Mevcut değil.
Hastalardaki karakteristik özellikler
Böbrek yetmezliği:
Böbrek yetmezliğinde eliminasyon yarı ömrü uzar.
Pediyatrik popülasvon:
Prematüre bebekler ve yeni doğanlar:
Dağılım: Yeni doğanlarda ekstraselüler kompartman hacmi vücut ağırlığmm %40'ı olup, yetişkinlerdekinden fazladır. Bu nedenle prematüre yenidoğaniarda dağılım hacmi 0.5-07 L/kg olup, yetişkinlerdekinden yüksektir. Prematüre yeni doğanlarda daha yüksek dağılım hacmi nedeni ile daha yüksek gentamisin dozlarının (mg/kg) kullanımı gerekir.
Eliminasyon: Yeni doğanlarda, yeterince gelişmemiş böbrek fonksiyonları nedeni ile eliminasyon hızı azalmıştır.
26-34 hafta gestasyon yaşındaki yeni doğanlarda, ortalama eliminasyon yan ömrü 8 saat iken, 35-37 hafta gestasyon yaşındakilerde 6.7 saattir.
Bu değerlerle uyumlu olarak, 40 hafta gestasyon yaşındaki yeni doğanlarda, klerens değeri (0.2 L/s), 27 hafta gestasyon yaşındaki yeni doğanlardakinden (0.05 L/s) yüksektir.
5.3.Klinik öncesi güvenlilik verileri
KÜB'ün diğer kısımlarında anlatılanlar dışında klinik öncesi güvenlilik verisi mevcut değildir.
6.FARMASÖTİK ÖZELLİKLER
6.L Yardımcı maddeler
Disodyum EDTA Metil paraben Propil paraben Sodyum metabisülfit Enjeksiyonluk su
6.2. Geçimsizlikler
GENSİF enjeksiyon öncesinde diğer ilaçlar ile karıştırılmamalıdır. Penisilinler, sefalosporinler, eritromisin, sülfadiyazin, furosemid, heparinler ve sodyum bikarbonat ile aynı çözelti içinde geçimsizdir. Bunlar ile birlikte kullanımı gerekli İse, yeterli yıkama sağlandığından emin olunarak bolus enjeksiyon şeklinde İ.V setinin hortumu içine uygulanır veya farklı bölgelere uygulanır. Karbenisilin ve gentamisin sadece farklı bölgelerden uygulandıkları takdirde birlikte kullanılabilirler. GENSİF'in sodyum bikarbonat içeren solüsyonlara eklenmesi kabondioksit açığa çıkmasına neden olur.
6.3.Raf ömrü
36 ay
6.4.Saklamaya yönelik özel tedbirler
O
25 C' nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız. İşıktan koruyunuz.
6.5.Ambalajın niteliği ve içeriği
Her bir kutuda Tip I camdan yapılmış 2 ml'lik I ampul veya Tip I camdan yapılmış 2 mİ'İlk 50 ampul (hastane ambalajı) içerir,
6.6.Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel Önlemler
Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Ürünlerin Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.
Her bir ampul, sadece tek kullanımlıktır. Çözelti açıldıktan sonra hemen kullanılmalıdır. Kullanılmayan çözeltiler atılmalıdır.
7.RUHSAT SAHİBİ
Avicenna Farma Dış Tic. ve Paz. A.Ş.
Şerifali Mahallesi Bayraktar Bulvarı Söyleşi Sok. No:6 Kat:2 (34775)
Ümraniye-İSTANBUL Tel : 0 216 528 60 00 Faks : 0 216 528 60 98 e-posta:
8.RUHSAT NUMARASI
211/10
9.İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ:
İlk ruhsat tarihi: 03.05.2007
Ruhsat yenileme tarİhİ: -
10.KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ:
KULLANMA TALİMATI
GENSİF 20 mg /2 mİ Ampul Kas veya damar içine uygulanır.
• Etkin madde-.
Her bir ampul 20 mg gentamisin (gentamisin sülfat olarak) içerir.
• Yardımcı maddeler:
Disodyum EDTA, metil paraben (E216), propil paraben (E218),sodyum metabisülfıt (E223), enjeksiyonluk su.
Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.
• Bu kullanma talimatım saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.
• Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
• Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.
• Bu ilacın kullanımı sırasında doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza bu ilacı kullandığınızı söyleyiniz.
• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz, dlaç hakkında size önerilen dozun dışında
yüksek veya düşük doz kullanmayınız.
BuKullanmaTalimatında:
1. GENSİF nedir ve ne için kullanılır?
2. GENSİF kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
3. GENSİF nasıl kullanılır?
4. Olası yan etkiler nelerdir?
5. GENSİF'in saklanması
Başlıkları yer almaktadır.
L GENSİF nedir ve ne için kullanılır?
• GENSİF 20 mg/ 2 mİ, etkin maddesi gentamisin olan bir enjeksiyonluk çözelti içeren ampul şeklinde sunulmaktadır.
• GENSİF, aminoglikozit grubu antibiyotiktir.
• Her kutuda 2 ml'lik 1
adet ampul ve her kutuda 2 mlMİk 50 adet ampul içeren ambalajlarda bulunmaktadır.
GENSİF göğüs, yara ve kan enfeksiyonlan gibi çok çeşitli enfeksiyonların tedavisinde kullanılır.
2. GENSİF'i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
Doktorunuz ya da eczacınız tarafından verilen tüm talimatlara dikkatle uyunuz.
GENSİF'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
Eğer,
• Gentamisin, sodyum metabisülfit, metil paraben ve propil parabene yada bu kullanma talimatının başmda verilen, GENSİF'in diğer bileşenlerinden herhangi birine karşı alerjiniz varsa.
GENSİF'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ
Prematüre bebeklerin tedavisinde.
Yaşlı bir hasta iseniz,
Böbrekleriniz tam olarak çalışmıyor İse,
Şeker hastalığınız var ise.
Kulak probleminiz, işitme veya denge bozukluğunuz var ise, kulak enfeksiyonu geçirmiş iseniz veya geçmişte işitmeyi etkileyen bir antibiyotik tedavisi görmüş iseniz,
Bu uyarılar, geçmişteki herhangi bİr dönemde dahi olsa sizin İçin geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.
GENSİF'in yiyecek ve içecek ile kullanılması Geçerli değildir.
Hamilelik
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Eğer hamileyseniz ya da hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız, bunu doktorunuza söyleyiniz. Kesinlikle, doktorunuzun gerekli gördüğü durumlar dışında hamilelik döneminde GENSİF'i kullanmamalısınız.
Emzirme
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Eğer bebeğinizi emziriyorsanız, bunu doktorunuza söyleyiniz.
Gentamisin anne sütüne geçer. Bu nedenle, GENSİF alıyorsanız bebeğinizi emzirmemelisiniz veya emzirirken GENSİF kullanmayınız, çünkü bu bebeğiniz için zararlı olabilir.
Araç ve makine kullanımı
Araba ve araç kullanma yeteneğinizi etkileyen bir etkİ ile karşılaşır iseniz araç veya araba kullanmayınız.
GENSİF'in içeriğiode bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler
GENSİF sodyum metabisülfit içerir. Nadir olarak şiddetli aşırı duyarlılık reaksiyonları ve bronşları daraltıcı etkisi olabilir.
GENSİF metil paraben ve propil paraben içerir. Nadir olarak alerjik reaksiyonlara (muhtemelen gecikmiş) ve bronşlarda olağan üstü daralmaya neden olabilir.
Bu tıbbi ürün, her 20 mg/2 ml'lik dozunda 1 mmol (23 mg)'dan daha az sodyum ihtiva eder; yani sodyum içermediği kabul edilebilir.
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
Aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini alıyorsanız bunu doktorunuza söylemeniz özellikle önemlidir:
Diğer aminoglikozitler, sefalotin, metisilin gibi böbreklerinizi veya işitmenizi etkileyen ilaçlar,
Oral antikoagülanlar olarak isimlendirilen varfarin ve fenindiyon gibi kan sulandırıcı ilaçlar (kanın pıhtılaşmasını önlemek içİn kullanılan ilaçlar)
Amfoterisin (mantar enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılan bir ilaç)
Neostigmin ve pridostigmin (kas güçsüzlüğü tedavisinde kullanılan ilaçlar).
Siklosporin (bağışıklık sisteminin aktivitesinİ azaltan özellikle organ nakli yapılan hastalarda kullanılan bir İlaç).
Sisplatin (kanser tedavisinde kullanılan bir ilaç)
Etakrinik asit ve furosemid gibİ bazı dİüretikler (idrar söktürücüler).
Genel anestezi sırasında kullanılan kas gevşetİciler (tübokürarin ve süksinil kolin gibi)
Botulinum toksini
Eğer reçeteli yada reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bilgi veriniz.
3. GENSİF nasıl kullanılır?
Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:
GENSİF'in dozu enfeksiyonunuzun ciddiyetine, yaşınıza, vücut ağırlığınıza ve böbreklerinizin çalışma durumuna göre doktorunuz tarafından belirlenecektir.
GENSİF genellikle kas içine uygulanır ancak bazı hastalarda damar içine de uygulanabilir.
Böbrek fonksiyonları normal olan yetişkinlerde günlük doz tek veya iki ayrı doz halinde uygulanan 3-6 mg/kg'dır.
Uygun kan düzeylerinin sağlandığından emin olmak için, kanınızdaki gentamisin miktarı düzenli olarak ölçülecektir. Gentamisin tedavisi işitme ve böbrek fonksiyon bozukluğuna neden olabilir. Bazı durumlarda doktorunuz, tedavi öncesinde ve sırasında böbrek fonksiyonlannızı değerlendirmek amacı ile kan tahlili yaptırmanızı isteyebilir. Bazen ilacın işitmenizi etkileyip etkilemediğini anlamak için işitme testi yaptırmanız istenebilir.
Uygulama yolu ve metodu:
Yen içine uygulanacak ise, direkt damar içine enjekte edilebilir veya serum veya %5 glukoz çözeltisinde çözülerek yavaş enjeksiyon şeklinde infuzyon yolu ile uygulanabilir. Ancak GENSİF genellikle “kas içine” uygulanır.
Değişik yaş grupları:
Çocuklarda kullanım:
Çocuklarda (1 yaş ve üzeri) ve ergenlerde; önerilen doz günde bir veya iki doz halinde uygulanan 3-6 mg/kg'dır.
1 ay ile 1 yaş arası bebeklerde; günlük doz, bir veya iki doz halinde uygulanan 4.S-7.5 mg/kg'dır.
1 aya kadar olan bebeklerde; önerilen doz günde tek doz halinde 4,5-7,5 mg/kg'dır.
Yaşlılarda kullanımı:
Yaşlı hastalar GENSİF in etkilerine diğer erişkinlerden daha duyarlı olabilir. Bu nedenle yaşlı hastalarda, gentamisin tedavisi sırasmda, kan ilaç düzeylerinin, böbrek işlevinin takibi için kan tahlili yapılmalı, işitme testleri ile İşitme değerlendirilmelidir.
Eğer GENSİF in etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.
Kullanmanız gerekenden daha fazla GENSİF kullandıysanız:
GENSİF doktor ya da hemşireniz tarafından uygulanacağı için gerekenden fazla doz alma ihtimali çok zayıftır. Ancak böyle bir şüpheniz var İse, doktor ya da hemşirenize sorunuz.
GENSİF'den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.
GENSİF kullanmayı unutursanız:
Gensif doktor ya da hemşireniz tarafından uygulanacağından böyle bir durum olası değildir. GENSİF ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler
Doktorunuzun önerisi dışında tedaviyi sonlandırmaymız. İlacın kullanımı sırasında bir problemle karşılaşırsanız doktorunuza danışınız.
4. Olası yan etkiler nelerdir?
Tüm ilaçlar gibi GENSİF'in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
Aşağıdakilerden biri olursa, GENSİF'i kultanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:
• Ciddi alerjik reaksiyon- ani kaşıntılı döküntü (kurdeşen), eller, ayaklar, bilekler, yüz, dudaklar , ağız veya boğazın şişmesi (yutkunmayı veya nefes almayı zorlaştırabilen) ve bayılacak gibi hissetmek
Bunlar çok ciddi yan etkilerdir. Eğer bu belirtilerden biri sizde mevcut ise, GENSİF'e karşı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.
Bu çok ciddi yan etkiler oldukça seyrek görülür.
Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, hemen doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz :
• Denge bozukluğu, sersemlik hissİ
• İdrara çıktığınızda karşılaştığınız herhangi bir anormallik (idrarınızda kan bulunması veya normalden daha az idrara çıkmanız; bu belirtiler böbreklerinizde bir sorun olduğu anlamına gelebilir)
• İşitme problemleri (eğer bu yan etkİ sİzde görülür ise doktorunuz ilacınızın dozunu düşürebilir veya ilacınızı değiştirebilir.)
• Kas güçsüzlüğü (Hareket etmekte zorlanıyorsanız veya yorgun hissediyorsanız)
• Nefes almada zorluk
• Kafa karışıklığı
• Gerçek dışı görüntü veya sesler (halüsinasyonlarj
• Karın ağrısı ve kramplar ile seyreden kanlı ishal
• Deri döküntüsü (kurdeşen) veya kaşıntılı olabilen koyu renkli kabarık lekeler
Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz doktorunuza söyleyiniz:
• Depresyon
• Hasta gibi hissetmeniz veya hasta olmanız (bulantı ve kusma)
• Ağız içinde yaralar
• Ateş
• Boğaz ağrısı
Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.
5GENStF'in saklanmasıGENSİF 'i çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.
25''C' nin altındaki sıcaklıklarda saklayınız.
Orijinal ambalajında saklayınız.
Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.
Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra GENSİF'i kullanmayınız. Son kullanma tarihi verilen ayın son günüdür.
Ruhsat sahibi:
Avicenna Farma Dış Tic. ve Paz. A.Ş.
Şerifali Mahallesi Bayraktar Bulvarı Söyleşi Sok. No:6 Kat:2 (34775) Ümraniye-ISTANBUL Tel : O 216 528 60 00
Faks : O 216 528 60 98
e-posta :
Üretici:
Mefar İlaç Sanayi A.Ş.
Ramazanoglu Mah. Ensar Cad. No: 20 (34906) Kurtköy/Pendik-İSTANBUL
Bu kullanma talimatı tarihinde onaylanmıştır.
AŞAĞIDAKİ BİLGİLER BU İLACI UYGULAYACAK SAĞLIK PERSONELİ İÇİNDİR
Beşeri ürünün kullanımı, kullanılmamış ürün veya atık materyallerin imhası içİn talimatlar:
Önerilen doz ICO mİ % 0.9 NaCI veya % 5 glukoz çözeltisi İçinde çözülebilir, ancak bikarbonat içeren çözeltilerde çözülmemelidir. Hazırlanan çözelti 20 ila 30 dakika boyunca infüze edilmelidir.
Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarmm Kontrolü Yönetmelikleri”ııe uygun olarak imha edilmelidir.