FLAREX nedir ve ne için kullanılır?
FLAREX % 5 0.1 mg 5 ml oft.sol. (Novartis)
İlacın içeriği ve nedir konusu hazırlanıyor.
FLAREX nedir ve ne işe yarar bölümünden sonra mutlaka FLAREX kullanmadan önce bölümünü okuyunuz.
FLAREX nasıl kullanılır?
FLAREX % 5 0.1 mg 5 ml oft.sol. (Novartis)
Uygun doz ve uygulama sıklığı
FLAREX Kullanım şekli
Çocuklarda FLAREX kullanımı
FLAREX % 5 0.1 mg 5 ml oft.sol. (Novartis) prospektüsünde ya da kullanma talimatında çocuklarda kullanımı ile ilgi bir bilgi yok.
Yaşlılarda FLAREX kullanımı
FLAREX % 5 0.1 mg 5 ml oft.sol. (Novartis) prospektüsünde ya da kullanma talimatında yaşlılarda kullanımı ile ilgi bir bilgi yok.
Özel durumlarda kullanımı
FLAREX % 5 0.1 mg 5 ml oft.sol. (Novartis) prospektüsünde ya da kullanma talimatında özel durumlara ilişkin kullanımı ile ilgi bir bilgi yok.
Aşırı dozda FLAREX kullanırsanız
FLAREX % 5 0.1 mg 5 ml oft.sol. (Novartis) prospektüsünde ya da kullanma talimatında kullanılması gerekenden fazla kullanıdığında yapılması gerekenlerle ilgili bilgi yok.
Kullanmayı unuttuysanız
FLAREX % 5 0.1 mg 5 ml oft.sol. (Novartis) kullanmayı unutma durumunda yapılması gerekenlerle ilgili bir bilgi yok.
Bu ilaç tedavisinin sonunda
Bu ilaç için tedavi sonunda ve sonrasında yapılması gerekenlerle ilgili bir bilgi yok.
FLAREX yan etkileri
FLAREX % 5 0.1 mg 5 ml oft.sol. (Novartis)
Yan etkileri konusunda Kısa ürün bilgisinde bilgi bulunmamaktadır. En kısa sürede güncellenerek eklecektir.
FLAREX son kullanma tarhine kadar güvenle saklayabilmek için FLAREX saklama önerileri bölümünü okuyunuz. FLAREX ilacını bozulmadan saklayabilmek için bu prospektüste yer alan saklama şekil ve koşullarına uyunuz.
FLAREX kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
FLAREX % 5 0.1 mg 5 ml oft.sol. (Novartis)
Kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili bir bilgi prospektüste yoktur.
FLAREX kullanmadan önce bu sayfadaki uyarılardan biriyle uyuşan durumunuz varsa doktorunuza danışın. Kullanmadan önce uyarıları sonrası mutlaka FLAREX yan etkileri bölümünü okuyun. Böylelikle ilacın yol açabileceği olumsuz etkileri engelleminiz mümkün olabilir.
FLAREX ilacını ne kadar kullanmanız gerektiğini bilmiyorsanız FLAREX nasıl kullanılır ve FLAREX % 5 0.1 mg 5 ml oft.sol. (Novartis) doz ve uygulama bölümüne bakınız.
FLAREX kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
FLAREX % 5 0.1 mg 5 ml oft.sol. (Novartis)
Kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili bir bilgi prospektüste yoktur.
FLAREX kullanmadan önce bu sayfadaki uyarılardan biriyle uyuşan durumunuz varsa doktorunuza danışın. Kullanmadan önce uyarıları sonrası mutlaka FLAREX yan etkileri bölümünü okuyun. Böylelikle ilacın yol açabileceği olumsuz etkileri engelleminiz mümkün olabilir.
FLAREX ilacını ne kadar kullanmanız gerektiğini bilmiyorsanız FLAREX nasıl kullanılır ve FLAREX % 5 0.1 mg 5 ml oft.sol. (Novartis) doz ve uygulama bölümüne bakınız.
KISA URUNBILGILERI
1.BEŞERI TIBBI URUNUN ADI
FLAREX® Steril Oftalmik Süspansiyon
2.KALITATIF VE KANTİTATIF BİLEŞİM
Etkin madde:mg / ml
Florometalon asetat1.0 mg
Yardımcı maddeler:
Benzalkonyum klorür
(Benzalkonyum klorür solüsyonu eş değeri) 0.1 mg
3.FARMASÖTlK FORM
Göz damlası, süspansiyon Beyaz-beyazımsı bir süspansiyondur.
4.KLINIK ÖZELLIKLER
4.1Terapötik endikasyonlar
Steroidlere duyarlı palpebral ve bulbar konjunktiva, kornea veya ön segmentin alerjik veya diğer inflamatuvar durumlarında endikedir.
4.2Pozoloji ve uygulama şekli
Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:
Yaşlılarda, yetişkinlerde ve adölesanlarda kullanım:
Hasta gözün konjunktival kesesine günde 4 kez 1 veya 2 damla damlatılır. 48 saatlik ilk dozlama döneminde her iki saatte bir, 2 damlaya çıkarılabilir. Eğer 2 hafta sonra herhangi bir düzelme olmazsa hekime danışılmalıdır.
Göz içi basıncının düzenli olarak takip edilmesi tavsiye edilir.
Tedavinin zamanından önce kesilmemesine dikkat edilmelidir (Bölüm 4.4'e
bakınız).
Damlatmanın ardından, göz kapaklarının kapanması ve nazolakrimal kanal üzerine hafifçe bastırılması önerilmektedir. Bu oküler yolla uygulanan ilaçların sistemik emilimini düşürebilir ve sistemik yan etkilerin azalması ile sonuçlanabilir.
Diğer topikal oküler ilaçlarla eş zamanlı kullanılması durumunda, iki uygulama arasında 10-15 dakika kadar beklenmelidir.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Börek ve karaciğer yetmezliği
FLAREX, bu grup hasta üzerinde çalışılmamıştır. Pediyatrik popülasyon
FLAREX'in güvenirlik ve etkinliği 7 yaşın altındaki çocuklarda denenmemiştir.
Geriyatrik popülasyon
Yaşlılarda izlenmesi gereken özel bir önlem bulunmamaktadır. Uygulama şekli:
Şişe kullanmadan önce iyice çalkalanmalıdır.
Damlatıcı ucun ve süspansiyonun kirlenmesini önlemek için, şişenin damlatıcı ucu ile göz kapaklarına, etrafına veya diğer yerlere değdirilmemesine dikkat edilmelidir.
4.3Kontrendikasyonlar
Florometalon asetata veya müstahzarın içerdiği diğer maddelere aşırı duyarlılığı olan hastalarda kontrendikedir.
Akut yüzeysel herpes simpleks keratiti, vaksiniya, varisella gibi kornea veya konjunktivanın viral hastalıklarının neden olduğu akut yüzeysel keratitde kontrendikedir.
Gözün, bunlarla sınırlı olmamakla birlikte
Mycobacterium tuberculosis, Mycobacterium leprae,Mycobacterium avium
gibi aside dirençli basillerinin neden olduğu mikobakteriyel infeksiyonlarında kontrendikedir.
Oküler yapıların fungal hastalıklarında kontrendikedir.
Mikroorganizma nedenli diğer hastalıklar gibi, gözün tedavi edilmemiş pürülan infeksiyonları, kortikosteroidlerle maskelenebilir veya ilerleyebilir.
4.4Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
Sadece topikal uygulama içindir. Enjeksiyon yapılmaz. Herpes simplex hastalığının tedavisi sırasında kortikosteroid kullanılması özel dikkat ve özen gerektirir. Ayrıca kortikosteroidlerin uzun süreli kullanımı veya uygulama sıklığında artma, optik sinirde hasarlanma, görme netliğinde ve görme alanında azalma, arka subkapsüler katarakt oluşumu ve/veya bulunduğu yerin tepkisini baskılaması nedeniyle ortaya çıkan patojenlere bağlı sekonder oküler infeksiyon ile oküler hipertansiyon / glokom ile sonuçlanabilir.
Kortikosteroidlerin göze topikal olarak uygulanmaları, korneal yara iyileşimini geciktirebilir.
Eğer bu tıbbi ürün, glokomlu bir hastaya uygulanacaksa, gerekmedikçe tedavi iki hafta ile sınırlandırılmalı, göz içi basıncı düzenli olarak gözlenmelidir.
Korneada fungal enfeksiyonlar uzun dönemli steroid tedavisinde eş zamanlı gelişmeye meyillidirler. Steroidlerin kullanıldığı vakalarda, inatçı kornea ülserasyonlarında, fungal bulaşma ve enfeksiyon düşünülmelidir. Vücut savunmasının baskılanması nedeniyle, sekonder oküler enfeksiyon görülebilir. Gözdeki akut pürülan enfeksiyonların varlığı steroid tedavisiyle maskelenebilir. Kornea ve skleranın inceldiği bu tür hastalıklarda uzun süreli kortikosteroid kullanımı ayrıca gözde perforasyona neden olabilir.
Tedavi zamanından önce kesilmemelidir, çünkü yüksek dozlardaki oküler steroidlerle topikal tedavinin ani olarak kesilmesi inflamatuvar oküler durumun tekrar ortaya çıkmasını indükler.
Çözeltinin kirlenmesini engellemek için damlalık ucunu hiçbir yüzeye değdirmeyiniz. FLAREX, göz iritasyonuna neden olabilen ve yumuşak kontakt lenslerin rengini bozduğu bilinen benzalkonyum klorür içermektedir. Hastalar FLAREX uygulamasından önce lenslerini çıkarmaları ve dozu damlattıktan sonra kontakt lensi takmadan önce 15 dakika beklemeleri konusunda bilgilendirilmelidir.
4.5Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
Bugüne kadar herhangi bir etkileşim bildirilmemiştir.
4.6Gebelik ve laktasyon
Genel tavsiye:
Gebelik kategorisi: C
Gebelik ve laktasyonda topikal steroidlerin kullanılmasının güvenilirliği belirlenmemiştir.
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/doğum kontrolü
Doğurganlık dönemindeki kadınlar için özel bir uyarı bulunmamaktadır.
Gebelik dönemi
Florometalon, tavşanlarda insandaki oküler dozun düşük katları uygulandığında embriyosidal ve teratojenik etki göstermiştir. Florometalon tavşanlara oküler olarak gebeliğin 6-18inci günlerinde günlük olarak uygulanmıştır ve doz kaynaklı fetal kaybı ve damakta yarıklık, göğüs kafesinde çarpıklık, anormal uzuvlar ve ensefalosel, kraniyorakziz ve spina bifida gibi nöral anormallikler gözlenmiştir. Gebe kadınlar üzerinde yapılmış florometalonun yeterli ve iyi kontrollü klinik çalışmaları bulunmamaktadır ve florometalonun gebe kadınlara uygulandığında fetal zarar verip vermeyeceği bilinmemektedir. FLAREX, gebelik sırasında, sadece, potansiyel yararı, potansiyel fötal riskten fazlaysa kullanılmalıdır.
Laktasyon dönemi
Sistemik olarak uygulanan kortikosteroidler insan sütünde görülebilir ve gelişmeyi baskılayabilir, endojen kortikosteroid üretimi ile etkileşebilir ya da diğer istenmeyen etkilere neden olabilir.
Kortikosteroidlerin topikal uygulanmasının, insan sütünde fark edilebilir miktarda salınımına neden olacak yeterli sistemik emilimi olup olmadığı bilinmemektedir. Birçok ilacın insan sütüne geçmesinden dolayı, FLAREX kullanımı sırasında geçici olarak emzirmeye ara verme kararı göz önüne alınmalıdır.
Üreme yeteneği (Fertilite)
Özel uyarı bulunmamaktadır.
4.7Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
Diğer göz damlalarında da olduğu gibi, geçici görme bulanıklığı veya diğer görsel rahatsızlıklar araç ya da makine kullanımını etkileyebilir. Uygulamadan sonra, görmede bulanıklık meydana gelmesi durumunda, araç veya makine kullanılmadan önce, bulanıklık geçinceye kadar beklenmelidir.
4.8İstenmeyen etkiler
Tedavi sırasında oluşabilecek istenmeyen etkiler: Glokom, optik sinirlerde hasarlanma, görme netliği veya görme alanlarında defektler, katarakt oluşumu, sekonder infeksiyon gelişim olasılığı, glob perforasyonu, lokal irritasyon ve alerjik reaksiyonlar meydana gelebilir.
Pazarlama sonrası, çeşitli ciddi olmayan istenmeyen etkiler rapor edilmiştir. İstenmeyen etkiler şu şekilde sınıflandırılır: çok yaygın (> 1/10); yaygın (> 1/100 ila < 1/10); yaygın olmayan (> 1/1,000 ila < 1/100); seyrek (> 1/10,000 ila < 1/1,000); çok seyrek (< 1/10,000), bilinmiyor (eldeki verilerle tahmin edilemiyor).
Oküler etkiler
Çok seyrek:
oküler rahatsızlık, oküler irritasyon, oküler hiperemi ve oküler ödem
Sistemik etkiler
Tüm vücut: Çok seyrek: baş ağrısı
Deri üstü ve altı dokuları:
Çok seyrek: kaşıntı
BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.
4.9 Doz aşımı ve tedavisi
Topikal uygulamaya bağlı doz aşımı durumda, gözü akan su ile yıkayınız.
5.FARMAKOLOJIK ÖZELLIKLER
5.1Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grup: oftalmolojikler, anti-inflamatuvar ajanlar, kortikosteroidler.
ATC kodu: S01B A07
Gözün inflamatuvar durumlarının tedavisinde kortikosteroidlerin etkinliği gösterilmiştir. Kortikosteroidler anti-inflamatuvar etkilerini, vasküler endotel hücre adezyon molekülleri, siklooksijenaz I veya II ve sitokin ekspresyonunu baskılayarak gösterirler. Bu durum, pro-inflamatuvar aracıların oluşumunun azalması ve dolaşımdaki lökositlerin vasküler endotele adezyonunun baskılanması, bu nedenle de iltihaplı oküler dokuya hücumun engellenmesi ile sonuçlanır.
Florometalon asetat yüksek anti-inflamatuvar özelliğe sahip bir sentetik steroiddir.
Klinik çalışmalar, florometalon asetat'ın harici oküler inflamasyonun tedavisinde florometalondan belirgin olarak daha etkili olduğunu göstermiştir.
Her ne kadar kortikosteroidler, bazı duyarlı kişilerde göz içi basıncında bir artışa neden olsa da, steroidlere karşı hassasiyeti olan kişilerde FLAREX göz damlasının göz içi basıncında yükselme göstermesinin deksametazon fosfattan belirgin olarak daha uzun zaman aldığı gösterilmiştir.
5.2Farmakokinetik özellikler
Tavşanlar üzerinde yapılan çalışmalardan elde edilen sonuçlar florometalon asetatın göze topikal olarak uygulandığında iyi emilimi olduğunu ve kornea ve aköz humöre dağıldığını göstermiştir.
Florometalon asetatın sistemik farmakokinetiği insanlar üzerinde çalışılmamıştır. Diğer topikal oküler tıbbi ürünlerde de gözlendiği gibi, sistemik emiliminin, düşük florometalon asetat plazma konsantrasyonu ile sonuçlanması beklenir.
5.3Klinik öncesi güvenlilik verileri
Hayvan çalışmalarında, kortikosteroidler teratojenik bulunmuştur. Kortikosteroidlerin gebe tavşanlara oküler yolla uygulanması, fötal anomali ve rahim içi gelişme geriliği sıklığında artış göstermiştir.
Florometalon asetatın karsinojenik ve mutajenik potansiyelinin değerlendirilmesi için çalışma yapılmamıştır.
6. FARMASÖTIK ÖZELLİKLER
6.1Yardımcı maddelerin listesi
Benzalkonyum klorür
(Eş değeri Benzalkonyum klorür solüsyonu) Disodyum edetat
Sodyum dihidrojen fosfat monohidrat
Tiloksapol
Sodyum klorür
Hidroksietil selüloz
Kons. HCl ve / veya NaOH
Saf su
6.2Geçimsizlikler
Bildirilmemiştir. 6. 3 Raf ömrü
36 ay.
Açıldıktan sonraki raf ömrü 1 aydır.
6.4Saklamaya yönelik özel uyarılar
2-27°C'deki oda sıcaklığında saklayınız. Şişenin ağzını sıkıca kapayınız. Çocukların göremeyeceği ve erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.
6.5Ambalajın niteliği ve içeriği
FLAREX 5 mL'lik ellenmeye karşı korunmalı DROP-TAINER şişelerde, LDPE damlalıklı tıpa ve kilitli polipropilen kapakla birlikte piyasaya sunulmaktadır.
6.6Beşeri Tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
Herhangi bir kullanılmamış veya atık materyal lokal gereksinimler
doğrultusunda imha edilmelidir.
Ürünün kullanımı için özel bir önlem gerekmemektedir.
7. RUHSAT sahiBİ
Alcon Laboratuvarları Ticaret A.Ş. Acarlar İş Merkezi Cumhuriyet Caddesi C Blok No:12/5 34805 Beykoz / İstanbul
8.RUHSAT NUMARASI
03.10.1997 - 102 / 84
9.iLK RUHSATTARIHI/RUHSAT YENİLEME TARIHI
İlk ruhsatlandırma tarihi: 03.10.1997 Ruhsat yenileme tarihi: 03.10.2007
10.KUB'ünYENILENME TARIHI
KULLANMA TALİMATI FLAREX® %0.1 Steril Oftalmik Süspansiyon, 5ml Göze damlatılarak uygulanır.
• Etkin madde:1 mg/ml florometalon asetat
•Yardımcı maddeler:benzalkonyum klorür, disodyum edetat, sodyum dihidrojen fosfat monohidrat, tiloksapol, sodyum klorür, hidroksietil selüloz, hidroklorik asit ve/veya sodyum hidroksit, saf su
Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.
•Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.
• Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
• Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçetelendirilmiştir, başkalarına vermeyiniz.
• Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza bu ilacı kullandığınızı söyleyiniz.
• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışındayüksek veya düşükdoz kullanmayınız.
Bu Kullanma Talimatında:
1. FLAREX® Steril Oftalmik Süspansiyon nedir ve ne için kullanılır?
2. FLAREX® Steril Oftalmik Süspansiyonu kullanmadan önce dikkat edilmesi
gerekenler
3. FLAREX® Steril Oftalmik Süspansiyon nasıl kullanılır?
4. Olası yan etkiler nelerdir?
5. FLAREX® Steril Oftalmik Süspansiyon 'un saklanması
Başlıkları yer almaktadır.
1. FLAREX® Steril Oftalmik Süspansiyon nedir ve ne için kullanılır?
FLAREX kornea, konjunktiva gibi göz dışı dokuların alerjik veya diğer inflamasyon durumlarının tedavisinde kullanılır.
FLAREX kortikosteroidler olarak adlandırılan ilaç grubunun bir üyesidir. Gözün inflamasyonlarının önlenmesine veya azaltılmasına yardımcı olur.
FLAREX, 5mL'lik kendinden damlalıklı vidalı kapaklı (DROP-TAINER) şişede sunulan beyaz ila beyazımsı bir süspansiyondur.
2. FLAREX® Steril Oftalmik Süspansiyon'u kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
FLAREX'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
Eğer florometalon asetat veya FLAREX'in içerdiği diğer yardımcı maddelere karşı hassasiyetiniz (alerjiniz) var ise
Eğer gözünüzde infeksiyon varsa veya infeksiyon olduğundan şüpheleniyor iseniz
FLAREX'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ
Eğer herpes simplex hastalığı için tedavi ediliyorsanız. Eğer durumunuz daha kötüleşir veya devam ederse doktorunuzdan tavsiye alınız.
Eğer FLAREX'i uzun zamandır veya çok sık kullanıyorsanız, göz içi
basıncınızda yükselme, katarakt gelişimi ve göz infeksiyonlarına karşı daha hassaslaşma ile karşılaşabilirsiniz. Doktorunuz gözlerinizi düzenli olarak kontrol etmeye ihtiyaç duyabilir.
Eğer glokom hastalığınız varsa. FLAREX göz içi basıncınızı yükseltebileceği için, doktorunuz gözlerinizi düzenli olarak kontrol etmeye ihtiyaç duyabilir.
Kortikosteroidlerin kullanımı gözün şiddetli iltihaplı infeksiyonlarını aktive edebilir, maskeleyebilir veya daha kötüleştirebilir.
Eğer dış göz küresinde (kornea veya sklera) incelmenin olduğu yerde bir bozukluk olursa. Bazen göz küresinin dışındaki bu yapıların delinmesi lokal uygulanan kortikosteroidlerin uzun süreli kullanımı sonucu oluşabilir.
Bu ilacı doktorun size reçete ettiği sürece kullanın. Tedaviyi zamanı gelmeden kesmeyiniz. Eğer durumunuz devam eder veya daha kötüleşirse doktorunuzdan tavsiye alınız.
Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışın.
Yedi yaşın altındaki çocuklarda bu ilacın güvenli kullanımı gösterilmemiştir. 7 ve üstü yaştaki çocuklarda kullanımı yetişkinlerdeki ile aynıdır.
FLAREX'in yiyecek ve içecek ile kullanılması
FLAREX göze damlatılarak kullanılır. Ürünü başka bir yolla kullanmayınız. Ürün önerildiği şekilde kullanıldığı takdirde, besinlerle ve içeceklerle bir ilişkisi yoktur.
Hamilelik
hacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
İlacın gebelerde kullanımının güvenilirliği belirlenmemiştir.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Emzirme
hacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Göz damlalarında ilacın anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Bu nedenle eğer emziriyorsanız emzirmeye ara vermeniz iyi olur.
Araç ve makine kullanımı
FLAREX kullandıktan görüşünüzde bulanıklaşma olursa bulanıklık geçinceye kadar araç ya da makine kullanmayınız.
FLAREX'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler
• Gözde irritasyona sebebiyet verebilir. Yumuşak kontakt lenslerle temasından
kaçınınız. Uygulamadan önce kontakt lensi çıkartınız ve lensi takmak için en azından 15 dakika bekleyiniz. FLAREX içerisinde yumuşak kontakt lenslerin renklerinin bozulmasına neden olan bir koruyucu (benzalkonyum klorür) bulunmaktadır.
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.
3. FLAREX® Steril Oftalmik Süspansiyon nasıl kullanılır?
FLAREX'i kullanırken her zaman doktorunuzun talimatlarına kesin olarak uyunuz. Emin olmadığınızda doktorunuza veya eczacınıza sorunuz.
Olağan doz göze/gözlere günde dört kez bir ila iki damladır. Doktorunuz, ilk 48 saatte dozajı her iki saatte bir iki damlaya çıkarabilir. Doktorunuz tedavinizin ne kadar süreceğini söyleyecektir.
Bu dozlar 7 yaşın üzerindeki çocuklarda geçerlidir. 7 yaşından küçük çocuklarda kullanılmamalıdır.
FLAREX'i sadece gözlerinize kullanınız. Uygulama yolu ve metodu
FLAREX şişesini ve bir ayna alınız.
Ellerinizi yıkayınız.
Şişeyi iyice çalkalayınız.
Kapağını açınız.
Ucu aşağıya bakacak şekilde şişeyi başparmağınız ve orta parmağınızla tutunuz (resim 1).
6. Başınızı arkaya doğru itiniz. Gözünüz ve göz kapağınız arasında bir alan oluşuncaya kadar temiz bir parmağınızın yardımıyla göz kapağınızı aşağıya doğru çekiniz. Damla bu alana damlatılacaktır (resim 2).
7. Şişenin ucunu gözünüze yakın bir noktaya getiriniz. Yardımı olacaksa bir ayna kullanınız.
8. Gözünüze ya da göz kapağınıza, etrafındaki alanlara veya diğer bölgelere
damlalığın ucunu dokundurmayınız. Damlaya mikrop bulaştırabilir.
9. İşaret parmağınızla aşağı doğru çevrilen şişenin altından hafifçe sıkmanız bir damla FLAREX damlamasını sağlayacaktır (resim 3).
10. FLAREX'i kullandıktan sonra, alt göz kapağınızı serbest bırakınız, bir parmağınızı gözünüzün iç köşesine bastırınız (resim 4). Bu, FLAREX'in vücudun geri kalanına geçmesini engeller.
11. Eğer uygulamayı iki gözünüze de yapacaksanız, aynı basamakları diğer gözünüz için de uygulayınız.
12. Kullandıktan hemen sonra şişenin kapağını sıkıca kapatınız.
13. Sadece birer şişe kullanınız.
Eğer damlayı gözünüzden dışarı damlatırsanız tekrar deneyiniz. Kullanmanız gerekenden daha fazla FLAREX kullandıysanız:
Eğer gerekirse, gözünüzü/gözlerinizi ılık su ile yıkayarak FLAREX'i uzaklaştırabilirsiniz.
FLAREX'ten kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.
FLAREX'i kullanmayı unutursanız:
Hatırladığınız anda tek bir doz damlatınız. Bir sonraki dozun zamanı yakınsa unutulan dozu almayıp düzenli doz programınıza devam ediniz.
Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.
Eğer başka göz ilaçları kullanıyorsanız, birbirini takip eden uygulamalar arasında on ila onbeş dakika bırakınız.
Bu ürünün kullanımı için başka sorularınız varsa doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
FLAREX ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler
Herhangi bir etki beklenmez.
4. Olası yan etkiler nelerdir?
Tüm ilaçlar gibi, FLAREX'in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
Yan etkiler çok ciddi olmadığı müddetçe ilacı kullanmaya devam edebilirsiniz. Endişelenirseniz doktor ya da eczacınızla konuşunuz. Doktorunuzla konuşmadan FLAREX kullanımını kesmeyiniz.
Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, doktorunuza söyleyiniz: Göz bozuklukları
Çok seyrek (her 10,000 kişide yaklaşık 1 ila 10 kişiyi etkileyebilir): gözde rahatsızlık, gözde tahriş, gözde kızarıklık ve gözde ödem
Sistemik etkiler
Tüm vücut:
Çok seyrek (her 10,000 kişide yaklaşık 1 ila 10 kişiyi etkileyebilir): baş ağrısı
Deri üstü ve altı dokuları:
Çok seyrek (her 10,000 kişide yaklaşık 1 ila 10 kişiyi etkileyebilir): kaşıntı
Bunlar FLAREX'in hafif yan etkileridir.
Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki fark ederseniz, lütfen doktorunuza ya da eczacınıza bildiriniz.
5. FLAREX® Steril Oftalmik Süspansiyon'un saklanması
FLAREX'i çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.
Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra FLAREX'i kullanmayınız.Şişeyi açtığınız tarihi aşağıdaki bölüme yazınız.
Açıldığı tarih:
Kullanmadığınız zaman şişenin kapağını sıkıca kapatınız.
2-27°C'deki oda sıcaklığında saklanmalıdır.
Şişe ilk kez açıldıktan sonra 1 ay içinde kullanılmalıdır.
İlacınızı evdeki çöpünüze veya sulandırarak atmayınız. İhtiyacınız olmayan ilacın atılma koşullarını eczacınıza danışınız. Bu durum, çevreyi korumaya yardım edecektir.
Bu tıbbi ürün hakkında herhangi bir bilgi için, lütfen Ruhsat Sahibi ile temasa geçiniz.
Ruhsat Sahibi'Cumhuriyet Cad. Acarlar İş Mrk. No: 12 C-Blok K:5 Kavacık 34805 Beykoz / İSTANBUL adresindeki Alcon Laboratuvarları Tic. A.Ş.'Üretici'Rijksweg 14, 2870 Puurs / Belçika adresindeki s.a. Alcon Couvreur n.v.'Bu kullanma talimatı^/^/ tarihinde onaylanmıştır.