ELLA 30 mg Film Kaplı Tablet Ağızdan alınır.
Etken Madde
1 film kaplı tablet 30 mg ulipristal asetat içerir.Yardımcı maddeler
Laktoz monohidrat (sığır sütü), povidon, kroskarmelloz sodyum, magnezyum stearat ve opadry yellow fx (polivinil alkol, titanyum dioksit, makrogol 3350 (polietilen glikol), talk, polisorbat 80, sarı demir oksit ve mika-bazlı sedef pigment (potasyum alüminyum silikat/titanyum dioksit))Bu Kullanma Talimatında:
1. ELLA nedir ve ne için kullanılır?
2. ELLA’i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
3. ELLA nasıl kullanılır?
4. Olası yan etkiler nelerdir?
5. ELLA’in saklanması
Başlıkları yer almaktadır.
2.ELLA nedir ve ne için kullanılır?
ELLA, altın renkli, kalkan şeklinde ve her iki yüzünde de “ella” ibaresi kazınmış film kaplı tablettir.
ELLA, bir acil doğum kontrol hapıdır. Yani, bu ilaç, korunmasız cinsel ilişkiden veya kullandığınız koruyucu yöntemin başarısız olmasından sonra hamileliği önlemek için kullanılabilir. Örneğin,
- Korunmasız cinsel ilişkiye girdiyseniz,
- partnerinizin prezervatifi yırtıksa, kaymışsa veya çıkmışsa ya da cinsel ilişki esnasında prezervatif kullanmayı unutmuşsanız veya
doğum kontrol hapınızı zamanında (bu konuda bilgi almak için, doğum kontrol hapı ambalajıyla birlikte gelen kullanım talimatının bilgilendirici bölümüne bakınız) almayı unutmuşsanız bu ilacı kullanabilirsiniz.
ELLA ilacını, korunmasız cinsel ilişkiden veya bir koruyucu yöntemin başarısız olmasından sonraki 120. saate (5. gün) kadar mümkün olan en kısa sürede kullanabilirsiniz. Çünkü sperm cinsel ilişkiden sonra vücutta 5 güne dek yaşayabilir.
ELLA ergenlik dahil çocuk doğurma yaşındaki bütün kadınlar için uygundur.
ELLA adet döngüsünün herhangi bir zamanında alınabilir.
Gebeyseniz ELLA işe yaramaz.
Adetiniz geciktiyse, gebe kalmış olabilirsiniz. Adet döneminiz gecikmişse veya gebelik belirtileriniz varsa (göğüslerde şişme, sabah bulantısı) ELLA almadan önce doktorunuza veya sağlık yetkilinize danışmaksınız.
ELLA aldıktan sonra korunmasız cinsel ilişki yaşarsanız, gebe kalmanızı önlemez.
Adet döngüsünün herhangi bir zamanında korunmasız cinsel ilişki gebeliğe yol açabilir.
ELLA uygulamasının normal bir doğum kontrol yöntemi olarak kullanılması uygun değildir. Düzenli bir doğum kontrol yöntemi kullanmıyorsanız, size uygun olanı seçmesi için bir doktora veya sağlık yetkilisine danışınız.
ELLA etkin madde olarak ulipristal asetat içerir, bu madde doğal olarak vücutta bulunan ve yumurtlamanın ortaya çıkması için gerekli bir hormon olan progesteronun etkinliğini değiştirerek işlev gösterir. Sonuç olarak, ELLA yumurtlamayı erteler.
ELLA her durumda etkin değildir. Korunmasız cinsel ilişkiden 5 gün sonrasına kadar ELLA alan 100 kadının yaklaşık 2 tanesi hamile kalabilir.
ELLA gebeliğin oluşmasını önlemek için kullanılan bir doğum kontrol yöntemidir. Gebeyseniz, mevcut gebeliğinize bir zararı olmayacaktır.
Acil doğum kontrolü cinsel yolla bulaşan diğer herhangi bir hastalığa karşı koruma sağlamaz.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı korunmayı sadece prezervatifler sağlar. ELLA ilacı, sizi HIV enfeksiyonuna (AIDS) veya cinsel yolla bulaşan diğer herhangi bir hastalığa (örneğin, klamidya (mantar), genital uçuk, genital siğiller, frengi (cinsel yolla bulaşan bir hastalık), bel soğukluğu, hepatit B) karşı korumayacaktır. Bu konuda endişeliyseniz, tavsiyeleri için doktorunuzla veya sağlık uzmanınızla irtibat kurunuz.
3.ELLA nasıl kullanılır ?
ELLA’yı her zaman tam olarak doktorunuzun size söylediği gibi alınız.
Emin değilseniz doktorunuza ya da eczacınıza danışınız.
- Korunmasız cinsel ilişkiye girdikten veya cinsel ilişki sırasında kullandığınız kontraseptif yöntemde bir başarısızlık olduktan sonra mümkün olan en kısa sürede ve 120 saat (5 gün) geçmeden ağız yoluyla bir ELLA alınız. ELLA’yı almayı geciktirmeyiniz.
- ELLA’yı adet döngünüzün herhangi bir anında kullanabilirsiniz.
- Bir ELLA aldıktan sonraki 3 saat içerisinde kusarsanız, başka bir tablet almak için doktorunuza danışmaksınız.
- ELLA’yı aldıktan sonra hamile kalırsanız, doktorunuzla, sağlık uzmanınızla veya eczacınızla irtibat kurmanız gerekmektedir (Daha fazla bilgi için “ELLA’yı aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ” bölümüne bakınız).
ELLA aldıktan sonra korunmasız cinsel ilişki yaşarsanız, gebe kalmanızı önlemez. ELLA aldıktan sonra, bir sonraki adetinize kadar prezervatif gibi güvenli bir bariyer kontrol yöntemi kullanmalısınız.
- ELLA aldıktan sonra, bir sonraki adetin birkaç gün gecikmesi normaldir. Ancak, bu gecikme 7 günü aşarsa, her zamankinden az veya fazlaysa, karın ağrısı, meme hassasiyeti, kusma veya bulantı gibi belirtiler yaşıyorsanız gebe olabilirsiniz. Hemen gebelik testi yapmanız gerekir. Gebeyseniz, doktorunuza danışmanız önemlidir.
Eğer ELLA’nm etkinliğini azaltabilecek ilaçlar (“Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı” Bölümüne bakınız) alıyorsanız ya da geçmiş 4 haftada aldıysanız, ELLA sizin için uygun olmayabilir. ELLA kullanmadan önce doktorunuz veya eczacınızla konuşunuz. Doktorunuz size farklı tipte bir acil kontraseptif (hormonal olmayan) örneğin bakırlı rahim içi araçlar reçete edebilir.
ELLA için önerilen doz aşılmamalıdır.
Uygulama yolu ve metodu
ELLA, bir bardak su ile, aç ya da tok kamına alınabilir.
Değişik yaş grupları
Çocuklarda kullanımı
Ergenlik öncesi çocuklarda acil kontraseptif yöntemler gerekmeyeceğinden ELLA endikasyonu bulunmamaktadır.
ELLA ergenler dahil çocuk doğurma çağındaki her kadın için uygundur.
Yaşlılarda kullanımı
Yaşlılarda kullanımına dair özel bir bilgi bulunmamaktadır.
Özel kullanım durumları
Böbrek Yetmezliği:Doz ayarlamasına gerek yoktur.
Karaciğer Yetmezliği:Spesifik çalışma bulunmamasından dolayı, karaciğer yetmezliği olan hastalarda ELLA için spesifik doz ayarlamaları yapılamaz.
Şiddetli Karaciğer Yetmezliği:Spesifik çalışma bulunmamasından dolayı, şiddetli karaciğer yetmezliğinde kullanımı tavsiye edilmemektedir.
Eğer ELLA ’nın etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.
Kullanmanız gerekenden daha fazla ELLA kullanırsanız
ELLA ’yı kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.
ELLA'i kullanmayı unuttuysanız
Unutulan dozları dengelemek için çift doz kullanmayınız.
ELLA ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler
ELLA tedavisi sonlandırıldığında, herhangi bir olumsuz etki oluşması beklenmez.
4. Olası Yan EtkilerTüm ilaçlar gibi ELLA’in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
Meme hassasiyeti, abdominal (mide) ağrı, kusma, bulantı gibi semptomlar aynı zamanda olası bir hamileliğin belirtileridir. Eğer adet döneminiz geciktiyse ve ELLA aldıktan sonra bu tip semptomlar yaşadıysanız, bir hamilelik testi yapmalısınız (Bakınız Bölüm 2. ELLA’yı kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler).
Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde sınıflandırılmıştır:
Çok yaygın Yaygın
Yaygın olmayan: Seyrek Çok seyrek Bilinmiyor
10 hastanın en az birinde görülebilir.
10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir. 100 hastanın birinden az, fakat 1.000 hastanın birinden fazla görülebilir.
1.000 hastanın birinden az, 10.000 hastanın birinden fazla görülebilir.
10.000 hastanın birinden az görülebilir.
Eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor.
Yaygın:- bulantı, karın ağrısı, karında rahatsızlık hissi, kusma
- baş ağrısı, baş dönmesi
ağrılı adet kanaması, alt karın ve kalça bölgesinde ağrı, meme hassasiyeti halsizlik
duygu durumunda ani değişimler
- kas ağrısı, sırt ağrısı
Yaygın olmayan:- ishal, ağız kuruluğu, mide yanması, bağırsak gazlan
anormal vajinal kanama ve menstrual bozukluklar (periyotlarda uzama, hafif düzeyde beklenmeyen vajinal kanama, ağır düzeyde / normalden uzun düzensiz periyotlar, adet kanaması öncesinde gerginlik, sinirlilik, baş ağnsı, yorgunluk gibi çeşitli belirtilerin gözlenmesi)
- vajina ve çevresinde iltihabi durum, vajinal akıntı sıcaklık basması
- iştah durumunda değişimler, duygusal bozukluklar, aşın endişe hali, huzursuzluk, uyumada güçlük, uykusuzluk, cinsel istekte artma / azalma
- influenza (grip)
akne, cilt lezyonu, kaşıntı migren
- görme bozukluktan
- keyifsizlik, ateş, üşüme
Seyrek:- genital bölgede kaşıntı, cinsel ilişki sırasında ağrı, önceden var olan bir yumurtalık kistinin patlaması, anormal düzeyde hafif geçen adet kanaması
- konsantrasyon kaybı, baş dönmesi, titreme, yer ve zaman kavramını yitirme, tat alımında bozukluk, baygınlık
- gözlerde anormal hisler, göz kızarıklığı, gözlerde ışığa duyarlılık
- boğaz kuruluğu
- kurdeşen susama hissi
Yan etkilerin raporlanması
2.ELLA kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
ELLA'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
Eğer,
- Ulipristal asetat veya ELLA ilacında kullanılan diğer herhangi bir bileşene karşı alerjikseniz (aşırı duyarlı iseniz)
ELLA'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ
Aşağıdaki durumlarda ELLA almadan önce bir doktora veya sağlık yetkilisine danışınız:
• Adetiniz gecikmişse, gebeyseniz veya gebelik belirtileriniz varsa (memelerde büyüme, sabah bulantısı);
• Şiddetli astımınız varsa;
• Şiddetli karaciğer hastalığınız varsa.
Tüm kadınlarda, acil doğum kontrolü korunmasız cinsel ilişkiyi takiben bir an önce uygulanmalıdır. Bazı kanıtlara göre, vücut ağırlığı veya vücut kitle indeksi (VKİ) arttıkça ELLA etkisi azalabilir. Ancak bu veriler kısıtlıdır ve kapsayıcı değildir. Bu nedenle, ağırlığına veya VKİ durumuna bakılmaksızın ELLA tüm kadınlara önerilmektedir.
Acil doğum kontrolü almak konusunda herhangi bir endişeniz varsa bir doktora veya sağlık yetkilisine danışınız:
ELLA almanıza rağmen gebe kalırsanız, doktorunuza danışmanız önemlidir. Daha fazla bilgi için bakınız Bölüm “gebelik, emzirme ve fertilite”.
ELLA, normal doğum kontrol ilaçlarının (haplar ve bantlar gibi) etkililiğini azaltabilir. Eğer halihazırda başka bir doğum kontrol ilacı kullanıyorsanız, ELLA alimim takiben, bu ilaçları kullanmaya devam edin ancak bir sonraki adetinize kadar her cinsel ilişkinizde prezervatif kullandığınızdan emin olun.
ELLA fertiliteyi (üreme yeteneği) etkilemez. Eğer korunmasız cinsel ilişki sonrasında ELLA aldıysanız, hamile kalmanızı engeller.
ELLA, levonorgestrel içeren acil doğum kontrol ilaçlan ile birlikte kullanılmamalıdır. Birlikte kullandığınızda ELLA etkisi azalabilir.
Eğer başka bir hastalığınız varsa, bünyeniz alerjikse ve başka herhangi bir ilaç alıyorsanız doktorunuzu bilgilendiriniz.
Bu uyanlar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.
ELLA'in yiyecek ve içecek ile kullanılması
ELLA, aç ya da tok karnına alınabilir.
Hamilelik
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
ELLA almadan önce, adet döneminiz gecikmişse, eczacınıza, doktorunuza veya sağlık yetkilinize danışmaksınız veya gebelik testi yaparak gebe olmadığınızdan emin olmalısınız (bakınız Bölüm “Dikkatli Kullanınız”).
ELLA gebeliğin oluşmasını önlemek için kullanılan bir doğum kontrol yöntemidir. Gebeyseniz, mevcut gebeliğinize bir zararı olmayacaktır.
ELLA’yı almanıza rağmen gebe kalırsanız, ELLA,nm gebeliğinizi etkileyeceğine dair kanıt yoktur. Bununla beraber, doktorunuza danışmanız önemlidir. Her gebelikte olduğu gibi, doktorunuz, dış gebelik (bebeğin rahim dışında bir yerde geliştiği durum) olup olmadığını kontrol etmek isteyebilir. ELLA aldıktan sonra şiddetli karın ağrısı veya kanama geçiriyorsanız ya da önceden bir dış gebelik, tüplerinizin ameliyatı veya uzun-süreli (kronik) genital enfeksiyon geçirmişseniz bu tedbirin alınması özellikle önemlidir.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Emzirme
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
ELLA anne sütüne geçer. ELLA alımından sonraki 1 hafta boyunca bebek emzirilmesi önerilmemektedir.
Emzirme döneminde ELLA alırsanız, bebeğinizi ELLA almadan hemen önce emzirmelisiniz. Bu süre boyunca sütünüzün kesilmemesi için sütünüzü pompalamak ve atmalısınız.
Araç ve makina kullanımı
ELLA alımından sonra bazı kadınlar baş dönmesi, sersemlik, bulanık görme ve/veya dikkat bozukluğundan (“Olası Yan Etkiler” bölümüne bakınız) yakındıklarını bildirmişlerdir. Eğer sizde söz konusu yakınmalar varsa, araç ya da makine kullanmayınız.
ELLA'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler
ELLA, laktoz monohidrat içerir. Eğer daha önceden doktorunuz tarafından bazı şekerlere karşı intoleransınız olduğu söylenmişse bu tıbbi ürünü almadan önce doktorunuzla temasa geçiniz.
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
Aşağıda sıralanan ilaçlardan, reçetesiz satılan ilaçlardan veya bitkisel içerikli ürünlerden alıyorsanız ya da yakın zamanda aldıysanız, doktorunuza veya eczacınıza bunu bildiriniz.
Bazı ilaçlar, hamileliği önleme konusunda ELLA’nm etkinliğini azaltabilirler. Eğer aşağıda belirtilen ilaçlardan herhangi birini son 4 hafta süresince kullandıysanız, ELLA sizin için daha az uygun olabilir. Doktorunuz size farklı tipte bir acil kontraseptif (hormonal olmayan) örneğin bakırlı rahim içi araçlar reçete edebilir;
- Epilepsi (Sara) tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar (örneğin; primidon, fenobarbital, fenitoin, fosfenitoin, karbamazepin, okskarbazepin ve barbittıratlar)
Tüberküloz tedavisinde kullanılan ilaçlar (örneğin; rifampisin, rifabutin)
- HIV enfeksiyonu (AIDS) tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar (ritonavir, efavirenz, nevirapin)
- Mantar enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılan griseofulvin Sarı kantaron (Hypericum perforatum) içeren bitkisel ilaçlar
ELLA kullanmadan önce doktorunuz veya eczacınıza yukarıda belirtilen ilaçları ne zaman kullandığınıza dair bilgi veriniz.
ELLA ayrıca, normal doğum kontrol ilaçlarının etkinliğini azaltabilir. Bu yüzden, bir sonraki adetinize kadar prezervatif gibi güvenli bir bariyer kontrol yöntemi kullanmalısınız.
ELLA, levonorgestrel içeren acil doğum kontrol ilaçları (ertesi sabah hapı) ile birlikte kullanılmamalıdır.
5.ELLA'in saklanması
Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra ELLA'i kullanmayınız.
Eğer üründe ve/veya ambalajında bozukluklar fark ederseniz ELLA'i kullanmayınız.
Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.
Ruhsat sahibi:
Abdi İbrahim İlaç San. ve Tic. A.Ş.
Reşitpaşa Mahallesi, Eski Büyükdere Caddesi No:4 34467 Maslak/Sarıyer/İstanbul
Üretim yeri:
Delpharm Lille S.A.S - Lys-Lez-Lannoy
Pare d’Activities Roubaix-Est, 22 rue de Toufflers
CS 50070, Lys Lez Lannoy, 59452
Fransa
» »
KISA ÜRÜN BİLGİSİ
1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI
ELLA® 30mg Tablet.
2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMİ Etkin madde:
Ulipristal asetat 30 mg
Yardımcı maddeler:
Laktoz monohidrat 237 mg
Kroskarmeloz sodyum 15 mg
Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.
3. FARMASÖTİK FORM
Her iki yüzünde de “ELLA” kodu kazınmış bulunan, beyaz renkte, yuvarlak, tablet.
4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1 Terapötik endikasyonlar
Korunmasız cinsel ilişki ya da kontraseptif yöntem hatası sonrasında 120 saat (5 gün) içerisinde acil kontrasepsiyonda endikedir.
4.2. Pozoloji ve uygulama şekli Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi : Yetişkinler (Sadece 18 yaş üzeri kadınlar):
Tedavi şekli, korunmasız cinsel ilişki ya da kontraseptif yöntem hatası sonrasında mümkün olan en kısa sürede, ancak 120 saati (5 gün) geçirmemek kaydıyla, oral yolla alınan bir adet tablettir.
Kullanıcı, ELLA
® alımından sonra 3 saat içerisinde kusarsa başka bir tablet almalıdır.
ELLA
®, adet döngüsü sırasında herhangi bir zamanda alınabilir.
®Hamilelik durumunda ELLA kullanılmamalıdır.
ELLA
® için önerilen doz aşılmamalıdır.
Uygulama şekli :
®ELLA
®, bir bardak su ile, aç ya da tok karnına alınabilir.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler :
Böbrek/ Karaciğer Yetmezliği:
Popülasyona yönelik spesifik çalışmalar bulunmamasından dolayı, böbrek ve karaciğer yetmezliği olan hastalarda ELLA® için spesifik doz ayarlamaları yapılamaz.
Şiddetli karaciğer yetmezliğinde kullanımı tavsiye edilmemektedir.
Pediyatrik popülasyon
ELLA®'nın etkinlik ve güvenliliği, sadece 18 yaş ve üzeri kadınlarda kanıtlanmıştır.
4.3 Kontrendikasyonlar
Etkin maddeye veya yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılıkta ve hamilelikte
®ELLA kullanımı kontrendikedir.
4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
Levonorgestrel içeren bir acil kontraseptifle eşzamanlı kullanılması önerilmemektedir (bölüm 4.5'e bakınız).
Oral glukokortikosteroid ile yetersiz düzeyde kontrol edilen şiddetli astım rahatsızlığı bulunan kadınlarda kullanılması tavsiye edilmemektedir.
ELLA® ile acil kontrasepsiyon, nadiren uygulanması gereken bir yöntemdir. Hiçbir şekilde normal bir kontraseptif yöntemin yerini alamaz. Kadınların bu yöntemi normal bir kontrasepsiyon yöntemi olarak kabul etmeleri hiçbir durumda tavsiye edilmemelidir.
Sürekli ve düzenli kullanılan normal bir hormonal kontrasepsiyonla eşzamanlı kullanımı kontrendikasyon teşkil etmese dahi ELLA® , ilgili ajanın kontraseptif etkisini azaltabilir (bölüm 4.5'e bakınız). Dolayısıyla, acil kontrasepsiyon uygulamasından sonra, bir sonraki menstrüel periyot başlayana kadar gerçekleştirilen cinsel ilişkilerde emniyetli bir bariyer yöntemiyle korunma sağlanmalıdır.
®Aynı adet döngüsü içerisinde tekrarlanan uygulamadan sonraki ELLA 'nın güvenlilik ve etkinliği
®incelenmemiş olduğu için, ELLA
® kullanımının aynı menstrüel döngü içerisinde tekrarlanması tavsiye edilmemektedir.
ELLA® ile acil kontrasepsiyon her durumda hamileliği önlemez. ELLA® alımından 120 saat öncesinde korunmasız cinsel ilişkiye girmiş kadınlara yönelik ELLA
® etkinliği hakkında veri bulunmamaktadır. Şüphe duyuluyorsa, bir sonraki menstrüel periyot 7 günden fazla bir süre gecikmişse, tahmini adet tarihinde anormal bir kanama gerçekleşirse veya hamilelik semptomları görülürse, bir hamilelik testi kullanılarak hamilelik olasılığı dışlanmalıdır.
ELLA
® ile tedaviden sonra hamile kalınırsa, tüm hamilelik durumları için de geçerli olduğu gibi, bir dış gebelik olasılığı değerlendirilmelidir. Dış gebelik, rahim kanamasına rağmen devam edebilir.
ELLA
® alımından sonra, bazen, menstrüel periyotlara beklenenden birkaç gün erken veya geç girilebilir. Kadınların yaklaşık %7'sinde, menstrüel periyotlara beklenen zamandan 7 gün ve hatta daha erken girilmiştir. Kadınların yaklaşık %18.5'inde 7 günden daha fazla süren bir gecikme ortaya çıkmıştır; %4'ünde ise bu gecikme 20 günden daha uzun sürmüştür.
ELLA® laktoz monohidrat içermektedir. Galaktoz intoleransı, Lapp laktaz yetmezliği veya glukoz-galaktoz malaborpsiyonu gibi nadir görülen herediter problemleri bulunan hastalar bu ilacı kullanmamalıdırlar.
Bu tıbbi ürün her bir tablette 1 mmol (23 mg)'dan daha az sodyum ihtiva eder; yani esasında “sodyum içermez”.
Etkileşim olasılığından dolayı, ELLA®'mn CYP3A4 indükleyicileriyle eşzamanlı kullanılması tavsiye edilmemektedir (örneğin rifampisin, fenitoin, fenobarbital, karbamazepin, efavirenz, fosfenitoin, nevirapin, okskarbazepin, primidon, rifabutin, sarı kantaron, uzun süreli ritonavir kullanımı). Ulipristal asetatın levonorgestrel içeren bir acil konsatrasepsiyon ürünüyle birlikte kullanılması önerilmemektedir (bkz: bölüm 4.5).
Çocuklarda kullanım:
®ELLA 'nın güvenlilik ve etkinliği, sadece 18 yaş ve üzeri kadınlarda kanıtlanmıştır.
4.5 Diğer tıbbi ürünlerle etkileşim ve diğer etkileşim biçimleri
Başka tıbbi ürünlerin ulipristal asetatı etkileme potansiyeli:
Ulipristal asetat,
in vitro
ortamda CYP3A4 aracılığıyla metabolize olur.
- CYP3A4 inhibitörleri
İn vivo deneylerden alınan sonuçlar, ulipristal asetatın kuvvetli ve orta kuvvetli birer CYP3A4 inhibitörüyle birlikte uygulanması sonucunda ulipristal asetat C
max ve EAA değerlerinin sırasıyla maksimum 2 ve 5,9 kat arttığını göstermektedir. CYP3A4 inhibitörlerinin klinik sonuçlara yol açabilecek bir etki sergilemelerinin muhtemel olmadığı görülmektedir.
Daha uzun bir süre boyunca uygulandığında CYP3A4 inhibitörü ritonavir de CYP3A4 üzerinde indükleyici bir etki sergileyebilir. Bu gibi durumlarda, ritonavir, ulipristal asetatın plazma konsantrasyonlarını düşürebilir. Dolayısıyla eşzamanlı kullanılmaları önerilmemektedir (bkz: bölüm 4.4). Enzim indüksiyonunun etkisi yavaş yavaş kaybolur ve bir kadın enzim indükleyicisi almayı son 2-3 hafta içerisinde bırakmış olsa dahi ulipristal asetatın plazma konsantrasyonları üzerinde etki görülebilir.
- CYP3A4 indükleyicileri
İn vivo deneylerden alınan sonuçlar, ulipristal asetatın rifampisin gibi kuvvetli bir CYP3A4 indükleyicisiyle birlikte uygulanması sonucunda ulipristal asetat C
max ve EAA değerlerinin %90 veya daha yüksek bir oranda, belirgin düzeyde azaldığını ve ulipristal asetat yarı-ömründe ulipristal asetat maruziyetindeki yaklaşık 10 katlık azalmaya tekabül eden 2,2 katlık bir azalma olduğunu
®göstermektedir. Dolayısıyla, ELLA 'nın CYP3A4 indükleyicileriyle (örneğin rifampisin, fenitoin, fenobarbital, karbamazepin, efavirenz, fosfenitoin, nevirapin, okskarbazepin, primidon, rifabutin, sarı kantaron) eşzamanlı uygulanması ulipristal asetat plazma konsantrasyonlarını düşürür ve ELLA
® etkinliğinde bir azalmaya yol açabilir. Bu nedenle yukarıda sayılan ilaçlarla eşzamanlı uygulama yapılması önerilmemektedir (bkz: bölüm 4.4)
Gastrik pH'ı etkileyen tıbbi ürünler:
Ulipristal asetatın (10 mg tablet) proton pompası inhibitörü esomeprazolle (6 gün boyunca günde 20 mg) birlikte uygulanması sonucunda, yaklaşık %65 oranında daha düşük bir ortalama C
max, gecikmiş bir t
max (0,75 saat olan medyan 1,0 saat olmuştur) ve %13 daha yüksek bir ortalama EAA değeri kaydedilmiştir. Acil kontrasepsiyon olarak tatbik edilen tek-doz ulipristal asetat uygulaması için bu etkileşimin klinik anlamı bilinmemektedir.
Ulipristal asetat'ın başka tıbbi ürünleri etkileme potansiyeli:
İn vitro veriler, ulipristal asetat ve onun aktif metabolitinin klinik olarak anlamlı konsantrasyonlarda CYP1A2, 2A6, 2C9, 2C19, 2D6, 2E1 ve 3A4'ü istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde inhibe etmediğini göstermektedir. Tek-doz uygulamasından sonra ulipristal asetat veya onun aktif metabolitinin CYP1A2 ve CYP3A4'ü indüklemesi muhtemel değildir. Dolayısıyla, ulipristal asetat uygulamasının bu enzimlerce metabolize olan tıbbi ürünlerin klerensini değiştirmesi beklenmemektedir.
P-gb substratları
İn vitro veriler, ulipristal asetatın klinik olarak anlamlı konsantrasyonlarda bir P-gb inhibitörü olarak değerlendirilebileceğini göstermektedir. P-gb substratı feksofenadinle elde edilen in vivo bulgular kesin ve net bir kanaate varmak için yeterli değildir. P-gb substratlarının klinik herhangi bir sonuca yol açmaları pek muhtemel değildir.
Hormonal kontraseptifler
Ulipristal asetat, progesteron reseptörüne yüksek afiniteyle bağlandığı için, progesteron-içeren tıbbi ürünlerin işlev göstermelerini engelleyebilir:
- Kombine hormonal kontraseptifler ve sadece progesteron içeren kontrasepsiyonun kontraseptif etkisi azalabilir.
- Ulipristal asetatın levonorgestrel içeren acil kontrasepsiyonla eşzamanlı kullanılması tavsiye edilmemektedir (bkz: bölüm 4.4)
4.6 Gebelik ve laktasyon
Genel tavsiye
Gebelik kategorisi X'tir.
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
ELLA® çocuk doğurma potansiyeli bulunan 18 yaş ve üzeri kadınlarda kullanılmaması ile ilgili herhangi bir sakınca yoktur.
Gebelik dönemi
ELLA
® kullanımı, hamilelik şüphesi varsa veya mevcut bir hamilelik durumunda kontrendikedir (bölüm 4.3'e bakınız).
Hamile bir kadının ulipristal asetat'a maruz kalması durumunda fetusun/yenidoğanın sağlığının nasıl etkilendiği konusunda oldukça sınırlı bilgi ve veri mevcuttur. Hiçbir teratojenik potansiyel gözlemlenmemiş olmasına rağmen, hayvanlardan elde edilen veriler, üreme toksisitesi açısından yetersizdir (bölüm 5.3'e bakınız).
Laktasyon dönemi
Ulipristal asetat meme sütünden atılmaktadır. Yenidoğanlar ve infantlardaki etkisi çalışılmamıştır. Emzirilen çocuklardaki risk göz ardı edilemez. ELLA® alımından sonraki en az 1 hafta boyunca emzirme işleminin gerçekleştirilmemesi önerilmektedir. Bu süre boyunca laktasyonun stimüle edilmesi açısından sütün sağılıp atılması tavsiye edilir.
Üreme yeteneği / Fertilite
Acil kontrasepsiyon ihtiyacından dolayı ELLA
® kullanımından sonra fertilite hali büyük ihtimalle hızla geri dönecektir, dolayısıyla devam eden süreçte hamilelik ihtimalinin dışlanması için ELLA
® kullanımını takiben mümkün olan en kısa sürede düzenli bir kontrasepsiyon uygulamasına
®başlanmalı veya zaten var olan uygulamaya devam edilmelidir. ELLA
® uygulamasını takip eden süreçte düzenli kontrasepsiyon uygulamasının nasıl yapılacağına dair tavsiyeler 4.4 numaralı bölümde verilmektedir.
4.7 Araç ve makine kullanma yeteneği üzerindeki etkiler
Araç ve makine kullanma yeteneği üzerindeki etkilerinin incelendiği hiçbir çalışma gerçekleştirilmemiştir.
ELLA
®, araç ve makine kullanma yeteneği üzerinde az veya orta düzeyde etki gösterebilir.
ELLA
® alımından sonra hafif ilâ orta şiddette baş dönmesi yaygın görülür; somnolans ve bulanık görme olgularıyla yaygın olmayan bir sıklıkta karşılaşılır; dikkat bozukluğu nadiren rapor edilmiştir.
4.8 İstenmeyen etkiler
En yaygın rapor edilen advers reaksiyonlar baş ağrısı, bulantı, karın ağrısı ve dismenore olmuştur.
İlaca bağlı olduğu kabul edilen faz III programındaki 2637 kadından elde edilen advers reaksiyonlar aşağıda listelenmiştir:
Sıklıklar şu şekilde tanımlanır: çok yaygın (> 1/10); yaygın (> 1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (> 1/1.000 ila <1/100); seyrek (> 1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (< 1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).
Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar
Yaygın olmayan: Vajinit, Nazofarenjit, İnfluenza, İdrar yolu enfeksiyonu Seyrek: İnfektif konjonktivit, arpacık, pelvik inflamatuvar hastalık
Metabolizma ve beslenme hastalıkları
Yaygın olmayan: İştah bozuklukları Seyrek:Dehidrasyon
Psikiyatrik Hastalıkları
Yaygın: Duygu durumu bozuklukları
Yaygın olmayan: Duygusal bozukluklar, anksiyete, insomni, hiperaktivite bozukluğu, libido değişimleri
Seyrek: Dezoryantasyon
Sinir sistemi hastalıkları
Yaygın: Baş ağnsı, baş dönmesi Yaygın olmayan: Somnolans, migren
Seyrek: Tremor, dikkat bozukluğu, tat almada bozukluk, kalitesiz uyku, koku almada bozukluk, senkop
Göz hastalıkları
Yaygın olmayan: Görme bozuklukları
Seyrek: Gözlerde anormal hisler, oküler hiperemi, fotofobi
Kulak ve iç kulak hastalıkları
Seyrek: Vertigo
Vasküler hastalıkları
Yaygın olmayan: Ateş basması Seyrek: Hemoraji
Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar
Seyrek: Üst solunum yolu konjesyonu, öksürme, boğaz kuruluğu, burun kanaması
Gastrointestinal hastalıkları
Yaygın: Bulantı, karın ağrısı, üst karın ağrısı, karında rahatsızlık hissi, kusma Yaygın olmayan: Alt karın ağrısı, ishal, ağız kuruluğu, kabızlık, dispepsi, flatulans Seyrek: Gastroözofajeal reflü, diş ağrısı
Deri ve deri altı doku hastalıkları
Yaygın olmayan: Akne, cilt lezyonu, kaşıntı Seyrek: Ürtiker, genital bölgede kaşıntı
Kas-İskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları
Yaygın : Miyalji, sırt ağnsı Seyrek: Ekstremitelerde ağn, artralji
Böbrek ve idrar yolu hastalıkları
Seyrek: İdrar yolu bozukluğu, idrar renginde farklılaşma, böbrek taşı, böbrek ağnsı, mesane ağrısı
Üreme sistemi ve meme hastalıkları
Yaygın: Dismenore, pelvik ağrı, meme hassasiyeti
Yaygın olmayan: Menoraji, vajinal akıntı, menstrüel bozukluk, metroraji, vajinal kanama, ateş basması, premenstrüel sendrom
Seyrek: Genital kaşıntı, disfonksiyonel uterus kanaması, cinsel ilişki sırasında ağrı duyulması, over kist rüptürü, vulvovajinal ağrı, menstrüel rahatsızlık hissi, az miktarda ve kısa süreli adet kanaması
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıkları
Yaygın: yorgunluk
Yaygın olmayan: Ağrı, irritabilite, terleme, keyifsizlik, ateş Seyrek: Göğüste rahatsızlık hissi, inflamasyon, susuzluk hissi
Faz III çalışmasında yer alan kadınların çoğunluğu (%74,6), bir sonraki menstruel periyotlarına beklenen zamanda veya ± 7 gün içerisinde girdiler; kadınların %6,8'i menstruel periyotlarına beklenen zamanın 7 gün öncesinden daha erken girdiler; kadınların %18,5'i ise, beklenen adet
kanaması başlangıcının 7 gün sonrasından daha geç bir zamanda menstruel periyotlarına girdiler. Bu gecikme, kadınların %4'ünde 20 günden daha uzun bir süreye tekabül etmekteydi.
Kadınların küçük bir kısmı (%8,7), yaklaşık 2,4 gün süren bir intermenstruel kanama rapor etti. Vakaların çoğunda (%88,2), bu kanama, lekelenme olarak görüldü. Faz III çalışmasında ELLA® verilen kadınların sadece %0,4'ü ağır intermenstrual kanama rapor etti.
Faz III çalışmalarında, 82 kadın çalışmaya bir kereden daha fazla katıldı ve dolayısıyla bir adet ELLA® dozundan daha fazlasını aldı (73 kadın iki kere, 9 kadın ise üç kere katıldı). Advers olayların ensidansı ve şiddeti, regl süresi veya hacminde değişim veya intermenstrual kanama insidansı açısından bu deneklerde hiçbir emniyet farklılığı görülmedi.
4.9 Doz aşımı ve tedavisi
Ulipristal asetat'ın doz aşımına ilişkin deneyim sınırlıdır. 200 mg'a kadar olan tek dozlar, sınırlı sayıda deneğe uygulanmış ve hiçbir şiddetli veya ciddi advers reaksiyon rapor edilmemiştir.
5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ
5.1 Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik Grup:ATC Kodu:
G03AD02
Ulipristal asetat, insan progesteron reseptörüne yüksek-afiniteli bağlanma yoluyla işlev gösteren, oral olarak aktif, sentetik bir progesteron reseptörü modülatörüdür. Birincil etki mekanizmasının ovülasyon inhibisyonu veya geciktirmesi olduğu düşünülmektedir. Farmakodinamik veriler, programlı ovülasyon gerçekleşmeden hemen önce alınsa dahi, ulipristal asetatın bazı kadınlarda foliküler rüptürü geciktirebildiğini göstermektedir.
Ulipristal asetat'ın glukokortikoid reseptörüne yönelik afinitesi de yüksektir ve
in vivo
ortamda, hayvanlarda, antiglukokortikoid etkiler gözlemlenmiştir. Ancak, insanlarda, 10 mg günlük dozda tekrarlanan uygulamadan sonra dahi bu gibi etkiler gözlemlenmemiştir. Androjen reseptörüne afinitesi minimum düzeydedir ve insan östrojen veya mineralokortikoid reseptörleri için afinite göstermez.
Korunmasız cinsel ilişkiyi veya kontraseptif yöntem hatasını takip eden 0 ile 72 saat arasında acil kontrasepsiyon uygulanan kadınlarda gerçekleştirilen bağımsız, randomize, kontrollü iki adet çalışmadan alınan sonuçlar (bkz: Tablo), ulipristal asetatın acil kontrasepsiyondaki etkinliğinin, levonorgestrelin etkinliğinden daha düşük nitelikte olmadığını göstermiştir. İki çalışmadan elde edilen veriler meta-analiz yoluyla birleştirildiğinde, levonorgestrele kıyasla ulipristal asetat kullanımı neticesinde oluşan hamilelik riskinin istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde daha düşük olduğu saptanmıştır (p = 0,046).
Randomize kontrollü deney
| Korunmasız cinsel ilişkiyi veya kontraseptif yöntem hatasını takip eden 72 saat içerisinde görülen hamilelik oranı (%)1
| Levonorgestrele kıyasla ulipristal asetat için hamilelik riski tehlike oranı [%95 GA]
|
Ulipristal asetat
| Levonorgestrel
|
HRA2914-507
| 0,91 (7/773)
| 1,68 (13/773)
| 0,50 [0,18-1,24]
|
HRA2914-513
| 1,78 (15/844)
| 2,59 (22/852)
| 0,68 [0,35-1,31]
|
Meta-analiz
| 1,36 (22/1617)
| 2,15 (35/1625)
| 0,58 [0,33-0,99]
|
l.Glasier et al., Lancet 2010
Yapılan bu iki çalışma, korunmasız cinsel ilişkiyi takip eden 120 saat içerisinde ELLA ile elde edilen etkinlik verilerini sunmaktadır. Korunmasız cinsel ilişkiyi takip eden 48 ile 120 saat arasında acil kontrasepsiyon için başvuran ve ulipristal asetat verilen kadınların katıldığı bir açık-etiketli klinik çalışmada, %2,1 oranında bir ha
mil
elik oranı (26/1241) gözlemlenmiştir. Öte yandan, yine yukarıda anlatılan ikinci karşılaştırma çalışması, korunmasız cinsel ilişkiyi takip eden 72 ile 120 saat arasında ulipristal asetat verilen ve hiçbirisinde hamilelik gözlemlenmeyen 100 kadınla ilgili verileri göstermektedir.
5.2. Farmakokinetik Özellikleri:
Emilim
30 mg'lık tek dozun oral yolla uygulanmasından sonra, ulipristal asetat hızla emilir ve ilaç alımından yaklaşık 1 saat (0,5 ilâ 2,0 saat) sonra 176 ± 89 ng/mL'lik bir pik plazma konsantrasyonu ortaya çıkar ve EAA
0_^ değeri, 556 ± 260 ng.saat/mL'ye karşılık gelir.
Ulipristal asetat'ın aç halde uygulanmasına kıyasla, çok yağlı bir kahvaltıyla beraber uygulanması, ortalama C
max'ın yaklaşık %45 daha düşük olmasına, geç bir T
max'a (0,75 saat ilâ 3 saat'lik bir medyandan) ve ortalama EAA
0_^ değerinin %25 daha fazla olmasına yol açmıştır. Aktif mono-demetile metaboliti için de benzer sonuçlar elde edilmiştir.
Dağılım
Ulipristal asetat, albümin, alfa-l-asit glikoproteini ve yüksek yoğunluklu lipoproteinin de dahil olduğu plazma proteinlerine yüksek düzeyde bağlanır (> %98).
Ulipristal asetat, lipofilik bileşendir ve günlük ortalama 13.35 ^g (0-24 saat), 2.16 ^g (24-48 saat),
1.06 ^g (48-72 saat), 0.58 ^g (72-96 saat) ve 0.31 ^g (96-120 saat) kadar atılım sergileyerek, anne sütüne dağılır.
Biyotransformasyon (Metabolizma)
Ulipristal asetat, mono-demetile, di-demetile ve hidroksile metabolitlere yaygın metabolize olur. Mono-demetile metaboliti farmakolojik açıdan aktiftir.
in vitro
ortamda elde edilen veriler, bu metabolizasyona esas olarak CYP3A4'ün, daha düşük oranlarda ise CYP1A2 ve CYP2A6'nın aracılık ettiğini göstermektedir.
Eliminasyon
30 mg'lık tek dozdan sonra ulipristal asetat'ın plazmadaki terminal yarı-ömrünün 32,4 ± 6,3 saat olduğu ve ortalama oral klerensinin (CL/F) 76,8 ± 64,0 L/saat olduğu tahmin edilmektedir.
Doğrusallık/doğrusal olmayan durum:
Veri yoktur.
Hastalardaki karakteristik özellikler Böbrek/karaciğer yetmezliği
Böbrek veya karaciğer fonksiyonları bozuk olan kadınlarda ulipristal asetatla hiçbir farmakokinetik çalışma gerçekleştirilmemiştir.
5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri
Geleneksel farmakoloji, tekrarlanan-doz toksisitesi ve genotoksisite çalışmaları temelinde elde edilen klinik-dışı veriler, insanlara yönelik hiçbir özel tehlikenin bulunmadığını göstermektedir.
Genel toksisite çalışmalarında görülen birçok bulgu, progesteronun ve glukokortikoid reseptörlerinin bir modülatörü olarak sahip olduğu etki mekanizmasıyla ilişkiliydi ve bu bulgulara göre, antiprogesteron etkinliği, terapötik seviyelere yakın maruziyet düzeylerinde gözlemlendi.
İnsan ve hayvan farmakokinetik verilerindeki yetersizlikten dolayı, üreme toksisitesine ilişkin bilgiler sınırlıdır. Ulipristal asetat, etki mekanizmasına bağlı olarak ratlarda, tavşanlarda (1 mg/kg'dan fazla olan tekrarlanan dozlarda) ve maymunlarda bir embriyoletal etki gösterir.
İnsan embriyosuna yönelik emniyeti bilinmemektedir. Hayvan türlerinde gestasyonu sürdürmeye yetecek düşüklükteki dozlarda, hiçbir teratojenik potansiyel gözlemlenmemiştir.
Ulipristal asetatla karsinojenisite çalışmaları gerçekleştirilmemiştir.
6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLERİ
6.1 Yardımcı maddelerin listesi
Laktoz monohidrat Povidon K30 Kroskarmelloz sodyum Magnezyum stearat
6.2 Geçimsizlikler
Bildirilmemiştir.
6.3 Raf ömrü
36 ay.
6.4 Saklamaya yönelik özel önlemler
25°C'nin altındaki oda sıcaklığında ve kutu içerisinde, ışıktan koruyarak saklanmalıdır.
6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği
Karton kutuda, PVC-PE-PVDC-Alüminyum blister ambalajda, 1 tablet
6.6 Tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.
7. RUHSAT SAHİBİ
Abdi İbrahim İlaç San. ve Tic. A.Ş.
Reşitpaşa Mahallesi, Eski Büyükdere Caddesi No:4 34467 Maslak /Sarıyer/ İstanbul Tel: 0212 366 84 00 Faks: 0212 276 20 20
8. RUHSAT NUMARASI
137/35
9. İLK RUHSAT TARİHİ/ RUHSAT YENİLEME TARİHİ
İlk Ruhsat Tarihi: 31/12/2013 Ruhsat Yenileme Tarihi:
10. KÜB'ÜN YENİLEME TARİHİ
10
» »
KULLANMA TALİMATI
ELLA® 30 mg Tablet Ağızdan alınır.
Etkin madde:
1 tablet 30 mg ulipristal asetat içerir.
Yardımcı maddeler:
Laktoz monohidrat, povidon, kroskarmelloz sodyum ve magnezyum stearat.
Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.
• Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.
• Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
• Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.
• Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza bu ilacı kullandığınızı söyleyiniz.
• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışındayüksek veya düşükdoz kullanmayınız.
Bu Kullanma Talimatında :
1. ELLA® nedir ve ne için kullanılır ?
2. ELLA®'ı kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
3. ELLA®
4. Olası yan etkiler nelerdir ?
5. ELLA®'ın saklanması
Başlıkları yer almaktadır.
1. ELLA® nedir ve ne için kullanılır ?
ELLA®, her iki yüzünde de
“ELLA”
kodu kazınmış bulunan, beyaz renkte, yuvarlak bir tablettir.
ELLA®, bir acil doğum kontrol hapıdır. Yani, bu ilaç, korunmasız cinsel ilişkiden veya kullandığınız koruyucu yöntemin başarısız olmasından sonra hamileliği önlemek için kullanılabilir. Örneğin,
- partnerinizin prezervatifi yırtıksa, kaymışsa veya çıkmışsa ya da cinsel ilişki esnasında prezervatif kullanmayı unutmuşsanız veya
- doğum kontrol hapınızı zamanında (bu konuda bilgi almak için, doğum kontrol hapı ambalajıyla birlikte gelen kullanım talimatının bilgilendirici bölümüne bakınız) almayı unutmuşsanız bu ilacı kullanabilirsiniz.
ELLA
® ilacını, korunmasız cinsel ilişkiden veya bir koruyucu yöntemin başarısız olmasından sonraki 120. saate (5. gün) kadar kullanabilirsiniz.
ELLA®, doğal olarak vücutta bulunan bir hormon olan progesteronun etkinliğini değiştirerek işlev gösterir. ELLA® ilacının yumurtalıklarınızın bir yumurta serbest bırakmasını önleyerek ve rahiminizdeki ortamı değiştirerek etki gösterdiği düşünülmektedir.
ELLA® her durumda etkin değildir. Korunmasız cinsel ilişkiden 5 gün sonrasına kadar ELLA® alan 100 kadının yaklaşık 2 tanesi hamile kalabilir.
ELLA
® uygulamasının normal bir doğum kontrol yöntemi olarak kullanılması uygun değildir.
2. ELLA®'yı kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
ELLA®'yı aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
Eğer,
- Ulipristal asetat veya ELLA® ilacında kullanılan diğer herhangi bir bileşene karşı alerjikseniz (aşırı duyarlı iseniz)
- Hamile olduğunuza ilişkin şüphe duyuyorsanız
ELLA®'yı aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ
Acil doğum kontrol yöntemi, hamileliği önlemek için kullanılan bir yedek yöntemdir ve sık uygulanmamalıdır. ELLA
® tekrarlanan kullanımının güvenlilik ve etkinliğiyle ilgili sınırlı sayıda bilgi mevcuttur; bu yüzden, ELLA
® ilacının aynı adet döngüsünde bir kereden fazla kullanılması önerilmemektedir. Doktorunuz veya sağlık uzmanınız, sizin için uygun olan uzun-süreli doğum kontrol yöntemleri hakkında sizi bilgilendirebilir.
Bir karaciğer hastalığınız varsa bu durumu doktorunuza, sağlık uzmanınıza veya eczacınıza bildiriniz. Şiddetli karaciğer hastalığının bulunduğu durumlarda ELLA® ilacının kullanılması tavsiye edilmemektedir.
Şiddetli astımınız varsa bu durumu doktorunuza bildiriniz.
ELLA
® kullandıktan sonra cinsel ilişkiye girmek istiyorsanız, prezervatif gibi güvenli bir bariyer kontraseptif yöntemi kullanmalısınız; zira tekrar korunmasız cinsel ilişkiye girerseniz, ELLA
® bu konuda bir etki göstermeyecektir.
Mevcut durumda hormonal kontrasepsiyon alıyorsanız (örneğin doğum kontrol hapları), ELLA
® aldıktan sonra bu uygulamaya hemen devam edebilirsiniz, ancak bir sonraki adetinize kadar prezervatif gibi güvenli bir bariyer kontraseptif yöntemi kullanmalısınız (“Diğer ilaçlar ile bir
lik
te kullanımı” bölümüne bakınız).
ELLA® kullanımından sonra, birçok kadının adet kanaması beklenen zamanda başlar, ancak bazı kadınlarda adet kanaması erken veya geç başlayabilir (“Olası Yan Etkiler” bölümüne bakınız). Adetiniz 7 günden daha uzun bir süre gecikmişse veya olağandışı olarak hafif veya ağırsa ya da karın ağrısı, bulantı, kusma veya meme ağrısı gibi semptomlardan şikayetçiyseniz ya da hamile olduğunuza ilişkin herhangi bir şüpheniz varsa, hamile olup olmadığınızı net olarak öğrenmek için bir hamilelik testi uygulamalısınız.
ELLA
® aldıktan sonra hamile kalırsanız, derhal doktorunuzla irtibat kurmalısınız. Doktorunuz, dış gebelik (bebeğin rahim dışında bir yerde geliştiği durum) olup olmadığını kontrol etmek isteyebilir. ELLA
® aldıktan sonra şiddetli karın ağrısı veya kanama geçiriyorsanız ya da önceden bir dış gebelik, yumurtlama sırasında serbest bırakılan yumurtanın rahime ulaştırılmasını sağlayan ve Fallop tüpleri diye bilinen tüplerin ameliyatı veya uzun-süreli (kronik) genital enfeksiyon (pelvik inflamatuar hastalık yani vajina ve kadın üreme organlarının iltihabi hastalığı) geçirmişseniz bu tedbirin alınması özellikle önemlidir.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar hakkında endişeliyseniz: ELLA
® ilacı, sizi HIV enfeksiyonuna (AIDS) veya cinsel yolla bulaşan diğer herhangi bir hastalığa (örneğin, klamidya ya da treponema türü bakterilerin yol açtığı çok ciddi genital bölge enfeksiyonları, genital uçuk, genital siğiller, bel soğukluğu, hepatit B) karşı korumayacaktır. Bu gibi hastalıklara karşı korunmayı sadece prezervatifler sağlar. Bu konuda endişeliyseniz, tavsiyeleri için doktorunuzla veya sağlık uzmanınızla irtibat kurunuz.
Çocuklar:
ELLA®'nın güvenlilik ve etkinliği, sadece 18 yaş ve üzeri kadınlarda kanıtlanmıştır.
Eğer başka bir hastalığınız varsa, bünyeniz alerjikse ve başka herhangi bir ilaç alıyorsanız doktorunuzu bilgilendiriniz.
Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.
ELLA®'nın yiyecek ve içecek ile kullanılması
ELLA
®, aç ya da tok karnına alınabilir.
Hamilelik
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Hamileyken ELLA® kullanmayınız.
Hamilelik esnasında ELLA
® kullanmanız durumunda hamileliğiniz etkilenebilir.
Hamileliğe yönelik bir şüphe taşıdığınız durumlarda bir hamilelik testi uygulamalısınız (“ELLA®'ı aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ” bölümüne bakınız).
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza danışınız.
Emzirme
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
ELLA® anne sütüne geçer. ELLA® alımından sonraki 1 hafta boyunca bebek e
mzilm
esi önerilmemektedir.
Emzirme döneminde ELLA® alırsanız, bebeğinizi ELLA® tablet almadan hemen önce emzirmelisiniz. Bu süre boyunca sütünüzün kesilmemesi için sütünüzü pompalamalı ve atmalısınız.
Araç ve makine kullanımı
ELLA® alımından sonra bazı kadınlar baş dönmesi, sersemlik, bulanık görme ve/veya dikkat bozukluğundan (“Olası Yan Etkiler” bölümüne bakınız) yakındıklarını bildirmişlerdir. Eğer sizde söz konusu yakınmalar varsa, araç ya da makine kullanmayınız.
ELLA®'nın içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler
ELLA
®, laktoz monohidrat içerir. Doktorunuz bazı şekerlere karşı bir tahammülsüzlüğünüz olduğunu söylemişse, bu ilacı almadan önce doktorunuza danışınız.
Bu tıbbi ürün her bir tablette 1 mmol (23 mg)'dan daha az sodyum ihtiva eder; yani esasında “sodyum içermez”.
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
Aşağıda sıralanan ilaçlardan herhangi birini alıyorsanız, doktorunuza veya eczacınıza bunu bildiriniz; zira bu ilaçlar, hamileliği önleme konusunda ELLA®'nın etkinliğini azaltabilirler:
- Epilepsi (Sara) tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar (fenitoin, fosfentoin, fenobarbital, primidon, karbamazepin, okskarbazepin)
- HIV enfeksiyonu (AIDS) tedavisinde kullanılan belirli ilaçlar (ritonavir, efavirenz, nevirapin)
- Bazı bakteriyel enfeksiyonlara yönelik tedavide kullanılan ilaçlar (örneğin rifampisin, rifabutin)
- Depresyon veya anksiyeteye yönelik tedavide kullanılan ve sarı kantaron
(Hypericum perforatum)
içeren bitkisel ilaçlar
ELLA
® ayrıca, normal doğum kontrol ilaçlarının etkinliğini azaltabilir. Bu yüzden, bir sonraki adetinize kadar prezervatif gibi güvenli bir bariyer kontrol yöntemi kullanmalısınız.
ELLA
®, levonorgestrel içeren acil doğum kontrol ilaçları (ertesi sabah hapı) ile birlikte kullanılmamalıdır.
Eğer reçeteli yada reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.
3. ELLA® nasıl kullanılır ?
Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:
ELLA®'yı her zaman tam olarak doktorunuzun size söylediği gibi alınız.
Emin değilseniz doktorunuza ya da eczacınıza danışınız.
- Korunmasız cinsel ilişkiye girdikten veya cinsel ilişki sırasında kullandığınız kontraseptif yöntemde bir başarısızlık olduktan sonra
mümkün olan en kısa sürede
ve 120 saat (5 gün) geçmeden ağız yoluyla bir ELLA® alınız. ELLA®'yı almayı geciktirmeyiniz.
- ELLA®'yı adet döngünüzün herhangi bir anında kullanabilirsiniz.
- Bir ELLA® aldıktan sonraki 3 saat içerisinde kusarsanız, başka bir tablet almak için doktorunuza danışmalısınız.
- ELLA®'yı aldıktan sonra hamile kalırsanız, doktorunuzla, sağlık uzmanınızla veya eczacınızla irtibat kurmanız gerekmektedir (Daha fazla bilgi için “ELLA®'yı aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ” bölümüne bakınız).
ELLA
® için önerilen doz aşılmamalıdır.
Uygulama yolu ve metodu:
ELLA®, bir bardak su ile, aç ya da tok karnına alınabilir.
Değişik yaş grupları:
Çocuklarda kullanımı:
ELLA®'nın güvenlilik ve etkinliği, sadece 18 yaş ve üzeri kadınlarda kanıtlanmıştır.
ELLA
® çocuklarda kullanılmamalıdır.
Özel kullanım durumları:
Böbrek ve/veya Karaciğer Yetmezliği:
Doz ayarlaması gerekli değildir.
Şiddetli karaciğer yetmezliği olan hastalarda ELLA® kullanımı öner
ilm
ez.
Eğer ELLA® 'ın etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.
Kullanmanız gerekenden daha fazla ELLA®
ELLA®'yı kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.ELLA®'yı kullanmayı unutursanızUnutulan dozları dengelemek için çift doz kullanmayınız.
ELLA®
ELLA
® tedavisi sonlandırıldığında, herhangi bir olumsuz etki oluşması beklenmez.
4. Olası Yan Etkiler
Tüm ilaçlar gibi, ELLA
R'nın içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan et
kil
er olabilir. Tavsiye edilen dozlarda aşağıdaki yan etkiler bildirilmiştir.
Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde sınıflandırılmıştır:
10 hastanın en az birinde görülebilir.
10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir. 100 hastanın birinden az, fakat 1.000 hastanın birinden fazla görülebilir.
1.000 hastanın birinden az görülebilir.
10.000 hastanın birinden az görülebilir.
Eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor.
Yaygın:
- bulantı, karın ağrısı, üst karın ağrısı, karında rahatsızlık hissi, kusma
- baş ağrısı, baş dönmesi
- ağrılı adet kanaması, alt karın ve kalça bölgesinde ağrı, meme hassasiyeti
- bit
kinlik
- duygudurumunda ani değişimler
- kas ağrısı, sırt ağrısı
Yaygın olmayan:
- alt karın ağrısı, ishal, ağız kuruluğu, kabızlık, mide yanması, bağırsak gazları
- anormal vajinal kanama ve menstrual bozukluklar (periyotlarda uzama, hafif düzeyde beklenmeyen vajinal kanama, , ağır düzeyde / normalde uzun periyotlar, adet kanaması öncesinde gerginlik, sinirlilik, baş ağrısı, yorgunluk gibi çeşitli belirtilerin gözlenmesi)
- vajina ve çevresinde iltihabi durum, vajinal akıntı
- sıcaklık basması
- idrar yolu enfeksiyonu
- burun/boğaz enfeksiyonu, grip, ateş, terleme
- ağrı, hastalık hissi
- iştah durumunda değişimler, duygusal bozukluklar, aşırı endişe hali, huzursuzluk, uyumada güçlük, uykululuk, sinirlilik, cinsel istekte artma / azalma
- akne, cilt lezyonu, kaşıntı
- migren
- görme bozuklukları
Seyrek:
- genital bölgede kaşıntı, cinsel ilişki sırasında ağrı, önceden var olan bir yumurtalık kistinin patlaması, genital bölgede ağrı, adet dönemlerinde anormal hisler, anormal düzeyde hafif geçen periyotlar, vajina ve kadın üreme organlarının iltihabi hastalığı
- idrar yolu bozuklukları, renkli idrar, böbrek taşları, böbrek ve mesane ağrısı
- asit reflüsü, diş ağrısı
- dikkat eksikliği, baş dönmesi, titreme, yer ve zaman kavramını yitirme, koku ve tat alımında bozukluk, kötü uyku kalitesi, baygınlık
- gözlerde anormal hisler, göz kızarıklığı, gözlerde ışığa duyarlılık, göz enfeksiyonu, arpacık
- göğüste rahatsızlık hissi, iltihap, susuzluk hissi
- burun ve boğaz tıkanıklığı, öksürük, boğaz kuruluğu, sıvı kaybı
- burun kanamaları
- kurdeşen
- kanama
- kollarda/bacaklarda ağrı, eklem ağrısı
Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etkiyle karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.
5. ELLA®'nın saklanması
ELLA® 'yı çocukların göremeyeceği veya erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.
25°C'nin altında oda sıcaklığında ve ışık kaynağından uzakta, kutusunda saklayınız.
Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.
Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra ELLA® 'yı kullanmayınız.
Eğer üründe ve/veya ambalajında bozukluklar fark ederseniz ELLA®'yı kullanmayınız.
Ruhsat sahibi:
Abdi İbrahim İlaç San. ve Tic. A.Ş.
Reşitpaşa Mahallesi, Eski Büyükdere Caddesi No:4 34467 Maslak/Sarıyer/İstanbul
Üretim yeri:
Delpharm Lille SAS
ZI de Roubaix Est, Rue de Toufflers
59390 Lys-lez-Lannoy Cedex - Fransa
Bu kullanma talimatı 31/12/2013 tarihinde onaylanmıştır.
7