EDURANT 25 mg film kaplı tablet Ağız yolu ile alınır.
Etken Madde
Her film kaplı tablet 25 mg rilpivirine karşılık gelen rilpivirin hidroklorür içerir.Yardımcı maddeler
Laktoz monohidrat, kroskarmelloz sodyum, povidon K30, polisorbat 20, silikafıye mikrokristalize selüloz, magnezyum stearat, hipromelloz 2910 6 mPa.s, titanyum dioksit E171, makrogol 3000, triasetin.Bu Kullanma Talimatında:
1. EDURANT nedir ve ne için kullanılır?
2. EDURANT’i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
3. EDURANT nasıl kullanılır?
4. Olası yan etkiler nelerdir?
5. EDURANT’in saklanması
Başlıkları yer almaktadır.
2.EDURANT nedir ve ne için kullanılır?
EDURANT, bir yüzünde “25” ve diğer yüzünde “TMC” baskısı olan, yuvarlak biçimli, iki yüzeyi de içbükey, beyaz/kirli beyaz renkli tabletler şeklindedir.
Bir plastik şişe içinde 30 tablet bulunur.
EDURANT, AIDS olarak da adlandırılan İnsan İmmün Yetmezlik Virüsü (HlV)’nün neden olduğu enfeksiyonun tedavisi için kullanılan bir ilaçtır. Non-nükleozid revers transkriptaz inhibitörleri (NNRTI) olarak adlandırılan HIV ilaçlarından biridir. EDURANT, vücudunuzdaki İnsan İmmün Yetmezlik Virüsü (HIV) miktarını azaltma yoluyla etki göstermektedir.
Bu ilaç HIV enfeksiyonunu tedavi etmez. EDURANT tedavisi alırken de sizde hala enfeksiyonlar veya diğer HIV enfeksiyonuyla ilişkili hastalıklar görülebilir. Aynı zamanda virüsü başkalarına da bulaştırabilirsiniz ve bu nedenle başka insanlara enfeksiyonu bulaştırmaktan kaçınmak için önlem almanız önemlidir.
EDURANT, HIV için kullanılan diğer ilaçlarla birlikte HIV enfeksiyonu olan ve daha önce bunun için HIV’e karşı ilaç kullanmamış 18 yaşmdan büyük erişkin hastalann tedavisinde kullanılır.
Doktorunuz, sizin için en iyi ilaç kombinasyonunun hangisi olduğunu söyleyecektir.
3.EDURANT nasıl kullanılır ?
EDURANT’ı kullanırken her zaman doktorunuzun tavsiyelerine kesin olarak uyunuz. Emin olmadığınızda doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Uygulama yolu ve metodu
EDURANT’ın olağan dozu günde 1 tablettir.
EDURANT’ı her zaman için bir öğün yemek ile birlikte almanız önemlidir.
EDURANT'ı mutlaka bir öğün yemek ile birlikte almanız gerekir. İlacın vücudunuzda gereken düzeylere ulaşması için yemeklerle birlikte alınması gerekir. Yalnız başma bir beslenme içeceğiyle (Örneğin proteinden zengin bir içecek) alınması yemekle birlikte almanın yerini tutmaz.
Özel dikkat gerektiren iki durum bulunmaktadır:
1. Bir antasit kullanmaktaysanız (Alüminyum / magnezyum hidroksit, kalsiyum karbonat gibi mide asidi ile oluşan hastalıkları tedavi etmek için kullanılan bir ilaç). Antasitinizi EDURANT’ı almadan en az 2 saat önce ya da en az 4 saat sonra alınız (Bölüm 2'deki "Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı" kısmına bakınız).
2. Bir H2-reseptör antagonisti kullanmaktaysanız (Simetidin, famotidin, nizatidin, ranitidin gibi mide ülserleri, mide yanması ya da asit reflüsü durumunu önlemek veya tedavi etmek için kullanılan ilaçlar). H2-reseptör antagonisti ilacınızı EDURANT’ı almadan en az 12 saat önce, ya da en az 4 saat sonra alınız (Bölüm 2'deki "Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı" kısmına bakınız). EE-reseptör antagonistleri günde iki defada alınan şekilde kullanılmamalıdır. Bunlann yerine kullanabileceğiniz ilaçlar için doktorunuzla konuşunuz.
Çocuk emniyetli kapağın açılması:
Plastik şişe, size çocuk emniyetli bir kapakla sunulur; bu kapağı aşağıda açıklandığı gibi açmalısınız:
• Plastik vidalı kapağı aşağıya doğru bastırırken, saat yönünün tersi yönde çeviriniz.
• Vidalı olmayan kapağı çıkarınız.
Çocuklarda kullanımı
18 yaş altı hastalarda yeterince araştırılmadığından, EDURANT çocuklar ve ergenlerde kullanılmaz.
Yaşlılarda kullanımı
EDURANT, 65 yaş üzerinde kısıtlı sayıda hastada kullanılmıştır. Bu yaş grubundaysanız EDURANT kullanıp kullanamayacağınıza doktorunuz karar verecektir.
Özel kullanım durumları
Hafif ila orta derecede karaciğer yetmezliğiniz varsa herhangi bir doz ayarlaması gerekli değildir. Ciddi karaciğer yetmezliğiniz varsa EDURANT'ı kullanmayınız.
Hafif ila orta derecede böbrek yetmezliğiniz varsa herhangi bir doz ayarlaması gerekli değildir. Ağır böbrek yetmezliğiniz ya da son dönem böbrek hastalığınız varsa EDURANT'ı dikkatli kullanınız.
Eğer EDURANT’ın etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.
Kullanmanız gerekenden daha fazla EDURANT kullanırsanız
Aşırı dozda almanız durumunda baş ağrısı, bulantı, baş dönmesi ve/veya anormal rüya görme şeklinde belirtiler görülebilir.
EDURANT’dan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız hemen bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.
EDURANT'i kullanmayı unuttuysanız
Unuttuğunuzu 12 saat içinde fark ederseniz, hemen tabletinizi almalısınız. Tabletler her zaman için bir öğün yemekle birlikte alınmalıdır. Daha sonraki tabletleri normalde almanız gereken zamanda almaya devam ediniz. Unuttuğunuzu 12 saatten sonra fark ederseniz, almayı unuttuğunuz dozu atlayarak normal şekilde sonraki dozlarınızı alınız.
EDURANT'ı aldıktan sonraki 4 saat içinde kusarsanız, bir öğün yemekle birlikte bir tablet daha alınız. Eğer EDURANT'ı aldıktan 4 saat sonra kusmuşsanız bir sonraki almanız gereken doza kadar ek bir tablet daha almanıza gerek yoktur.
Eğer bir dozu alıp almadığınız ya da ne zaman kustuğunuzdan emin değilseniz doktorunuza danışınız.
Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.
EDURANT ile tedavi sonlandırddığında oluşabilecek etkiler Doktorunuzla konuşmadan EDURANT kullanmayı bırakmayınız.
HIV tedavisi kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayabilir. Kendinizi çok iyi hissettiğinizde dahi doktorunuzla konuşmadan EDURANT ya da diğer HIV ilaçlarınızı kullanmayı bırakmayınız. Böyle yapmanız virüsün ilaçlara direnç geliştirme riskini arttırır. Önce doktorunuzla konuşunuz. Zaten doktorunuz düzenli olarak sizi izleyecek ve gerektiğinde direnç gelişip gelişmediğini değerlendirecektir.
EDURANT kullanımıyla ilgili başka sorularınız var ise, doktorunuza danışınız.
4.Olası yan etkiler nelerdir ?
Aşağıdakilerden biri olursa EDURANT’ı kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakm hastanenin acil bölümüne başvurunuz:
• Ani başlayan kaşıntı ve ciltte döküntü
• Boğaz ve dilde şişme
• Solunum sıkıntısı
Bunlar çok ciddi yan etkilerdir. Eğer sizde mevcut ise, sizin EDURANT’a karşı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.
Bu çok ciddi yan etkilerin hepsi oldukça seyrek görülür.
Bunlar yanında tüm ilaçlar gibi, EDURANT da diğer yan etkilere yol açabilir. Bu yan etkiler herkeste görülmeyebilir.
Çok yaygın görülen yan etkiler (Her 10 kişiden birinden fazlasında görülenler)
• Kanınızdaki kolestrol ve/veya pankreatik amilaz düzeylerinin artması
• Rutin karaciğer testlerinizde (transaminaz düzeylerinde) bozulma
• Uykuya dalmada güçlük ( uykusuzluk )
• Baş ağrısı, baş dönmesi
• Bulantı
Yaygın görülen yan etkiler (Her 10 kişiden birinden azında görülenler)
• Düşük beyaz kan hücresi ve/veya pıhtıyı oluşturan hücre kan pulcuğu sayısındaki azalma, kanınızdaki hemoglobinde azalma, kanınızdaki trigliserid, lipaz ve/veya bilirubin seviyesinde artış
• İştah azalması
• Depresyon, ruh halinizde değişiklik
• Anormal rüyalar görme, uyku düzeninde bozulmalar
• Uyku hali
• Mide ağrısı, kusma, midede rahatsızlık hissi, ağızda kuruma
• Ciltte döküntüler
• Halsizlik
Yaygın olmayan yan etkiler (Her 100 kişiden birinden azında görülenler)
• Bir iltihabi durumun ya da enfeksiyonun belirti ve işaretleri (immün reaktivasyon sendromu)
Yan etkilerden herhangi biri ciddileşirse doktorunuza söyleyiniz.
Yan etkilerin raporlanması
2.EDURANT kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
EDURANT'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
Eğer:
• İlacın içerdiği maddelerden herhangi birine karşı aleıjiniz var ise (Etkin madde ve yardımcı maddeler listesine bakınız).
EDURANT'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ
EDURANT, AIDS hastalığını yani HIV enfeksiyonunu iyileştirmez. Kandaki virüs miktarını azaltmak için kullanılan tedavinin bir parçasıdır. EDURANT alırken de cinsel temas ya da kan yoluyla başkalarına HIV geçirme riski bulunmaktadır. Hastalığı, cinsel temas ya da kan yoluyla başkalarına geçirmeyi önlemek için uygun önlemler alınmalıdır (örneğin; kondom kullanmak)
EDURANT kullanan bireylerde de enfeksiyonlar ya da HIV enfeksiyonuyla bağlantılı diğer hastalıklar gelişebilir. Doktorunuzla düzenli iletişiminizi sürdürmelisiniz.
Kullanım sırasında direnç gelişim riski vardır. Doktorunuz gerektiğinde direnç değerlendirmenizi yapacaktır.
18 yaş altı hastalarda yeterince araştırılmadığından, EDURANT çocuklar ve ergenlerde kullanılmaz.
EDURANT, 65 yaş üzerinde kısıtlı sayıda hastada kullanılmıştır. Bu yaş grubundaysanız EDURANT kullanıp kullanamayacağınızı lütfen doktorunuza sorunuz.
Eğer:
- Önceden, hepatit B ve/veya hepatit C hastalığı dahil karaciğerinizle ilgili sorunlarınız var ise ve/veya böbreklerinizle ilgili sorunlarınız varsa bunu doktorunuza söyleyiniz. Doktorunuz EDURANT kullanıp kullanamayacağınıza karar vermeden önce karaciğer veya böbrek hastalığınızın durumunu değerlendirebilir.
- Vücudunuzda şekil değişiklikleri ya da yağ dağılımında değişiklikler olduğunu fark ederseniz, doktorunuzu bu durumdan haberdar ediniz. EDURANT kullanan hastalarda, vücut yağının dağılımında değişiklik, birikim ya da azalma ortaya çıkabilir.
- Herhangi bir enfeksiyon belirtisi ortaya çıkarsa, hemen doktorunuzu haberdar ediniz. İlerlemiş HIV enfeksiyonu ve bazı enfeksiyon tiplerine yatkınlığı olan bazı hastalarda, önceki enfeksiyonlardan kaynaklanan iltihabi duruma ilişkin işaret ve belirtiler anti-HIV tedavisinin başlatılmasından hemen sonra ortaya çıkabilmektedir. Bu belirtilerin, vücudun belirti vermeden bulunabilen enfeksiyonlarla savaşmasını sağlayan bağışıklık yanıtındaki gelişmeden kaynaklandığı düşünülmektedir.
Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.
EDURANT'in yiyecek ve içecek ile kullanılması
5.EDURANT'in saklanması
EDURANT’ı çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.
EDURANT’ı 30°C altındaki oda sıcaklığında saklayınız. Işıktan korumak için orijinal ambalajı içinde saklayınız.
Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.
Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra EDURANT'i kullanmayınız.
Son kullanma tarihi o aym son gününü ifade eder.
Atık su veya evsel atık ile herhangi bir ilacı atmayınız.Artık kullanmadığınız ilaçları nasıl atacağınızı eczacınıza damşımz.Bu tedbirler çevreyi korumaya yardımcı olacaktır.
Ruhsat sahibi: Johnson and Johnson Sıhhi Malzeme San. ve Tic. Ltd. Şti. Kavacık
Mahallesi Ertürk Sokak Keçeli PlazaNo:13 Kavacık-Beykoz/İstanbul
Üretici: Janssen-Cilag SpA Latina, İtalya
9
KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI
EDURANT 25 mg film kaplı tablet
2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde :
Her bir film kaplı tablet 25 mg rilpivirine karşılık gelen rilpivirin hidroklorür içerir.
Yardımcı maddeler :
Her bir film kaplı tablet 56 mg laktoz monohidrat ve 6.05 mg kroskarmelloz sodyum içerir.
Diğer yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.
3. FARMASÖTİK FORM Film kaplı tablet.
Bir yüzünde “25” ve diğer yüzünde “TMC” baskısı olan, 6.4 mm çapında, yuvarlak biçimli, iki yüzeyi de içbükey, beyaz/kirli beyaz renkli tablet.
4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar
EDURANT, daha önce tedavi almamış olan yetişkin HIV pozitif hastalarda tedavi başlanması kararı verildiğinde kombinasyon tedavisinde;
- Viral yük 100.000 /ml kopyanın altında olduğunda
- Düzenli viral yük takibi yapılabilecek hastalarda, kullanılması ve tedavi takibinde 6 ayda birden daha geniş aralıklarla olmamak üzere viral tedavi başarısının gösterilmesi ile tedaviye devam edilmesi uygundur.
Diğer antiretroviral ilaçlar ile olduğu gibi, genotipik direnç testleri EDURANT'ın kullanımına kılavuzluk etmelidir.(bkz. Bölüm 4.4 ve 5.1).
4.2. Pozoloji ve uygulama şekli
Tedavi HIV enfeksiyonunun tedavisinde deneyimli bir hekim tarafından başlatılmalıdır. Pozoloji/Uygulama sıklığı ve süresi:
EDURANT, her zaman için diğer antiretroviral ilaçlarla kombine olarak verilmelidir.
1
Erişkinler
EDURANT günde bir kez 25 mg dozunda önerilir. EDURANT mutlaka bir yemek öğünü ile birlikte alınmalıdır (bkz. Bölüm 5.2).
Kaçırılan dozlar
Hasta EDURANT'ın bir dozunu almayı unutursa 12 saat içinde yemekle birlikte almalı ve sonraki günlerde normalde alması gereken saatteki yemekle birlikte almaya devam etmelidir. 12 saati aşan bir süre için doz alınması unutulur ise, atlanan bu doz alınmayarak sonraki günlerde normalde alınması gereken saatteki yemekle birlikte alınmasına devam etmelidir.
Hasta EDURANT aldıktan sonraki 4 saat içinde kusarsa, yemekle birlikte bir EDURANT tablet daha almalıdır. Hastada EDURANT aldıktan sonra 4 saatten daha geç bir dönemde kusma görülürse, ertesi gün alınacak olağan doza kadar ek bir doz almaya gerek yoktur.
Uygulama şekli:
EDURANT günde bir defa oral yolla bir yemek öğünü ile birlikte alınmalıdır (bkz. Bölüm 5.2). EDURANT film kaplı tablet, çiğnenmeden veya kırılmadan bir bütün olarak suyla yutulmalıdır.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Karaciğer yetmezliği:
Hafif ila orta derecede karaciğer yetmezliği olan hastalarda (Child-Pugh puanı A ya da B) EDURANT kullanımıyla ilgili kısıtlı bilgi bulunmaktadır. Hafif ila orta derecede karaciğer yetmezliği olan hastalarda EDURANT kullanımda herhangi bir doz ayarlaması gerekli değildir. Edurant orta derecede karaciğer yetmezliği olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. Ciddi karaciğer yetmezliği olan hastalarda (Child-Pugh puanı C) EDURANT kullanımı araştırılmamıştır. Bu nedenle ciddi karaciğer yetmezliği olan hastalarda EDURANT kullanımı önerilmez (bkz. Bölüm 5.2).
Böbrek yetmezliği:
EDURANT ile yapılan çalışmalar genelde böbrek işlevleri normal olan hastalarda gerçekleştirilmiştir. Hafif ila orta derecede böbrek yetmezliği olan hastalarda EDURANT kullanımında herhangi bir doz ayarlaması gerekmemektedir. Ağır böbrek yetmezliği ya da son dönem böbrek hastalığı olan hastalarda EDURANT dikkatli kullanılmalıdır. Ağır böbrek yetmezliği ya da son dönem böbrek hastalığı olan hastalarda EDURANT ile güçlü bir CYP3A inhibitörünün (örn., ritonavirle, HIV proteaz inhibitörü) birlikte kullanımı ancak olası yararların, riske ağır bastığı durumlarda kullanılmalıdır (bkz. Bölüm 5.2).
EDURANT tedavisi erken dönemde, ortalama serum kreatinin düzeylerinde zamanla stabil hale gelen ve klinik olarak anlamlı olarak değerlendirilmeyen hafif bir yükselmeye neden olmuştur (bkz. Bölüm 4.8).
Pediyatrik popülasyon :
EDURANT'ın 18 yaş altı çocuklardaki güvenlilik ve etkililiği henüz gösterilmemiştir. Bu konuda bir veri bulunmamaktadır.
Geriyatrik popülasyon :
65 yaş üstündeki hastalarda EDURANT kullanımıyla ilgili kısıtlı bilgi bulunmaktadır. Yaşlı hastalarda herhangi bir doz ayarlaması gerekli değildir (bkz. Bölüm 5.2). EDURANT bu popülasyonda dikkatli kullanılmalıdır.
4.3. Kontrendikasyonlar
EDURANT, etkin madde ya da yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olan hastalarda kontrendikedir.
EDURANT, rilpivirin plazma konsantrasyonlarında önemli azalmalara yol açarak (CYP3A enzim indüksiyonu veya gastrik pH artışı nedeniyle) EDURANT'ın terapötik etkinliğinde azalmaya neden olabileceğinden aşağıdaki ilaçlarla birlikte uygulanmamalıdır:
- Omeprazol, esomeprazol, lansoprazol, pantoprazol, rabeprazol gibi proton pompası inhibitörleri
- Tek doz tedavisi hariç sistemik glukokortikoid, deksametazon
- Sarı kantaron (St John's wort;
Hypericum perforatum).
-
Karbamazepin, okskarbazepin, fenobarbital, fenitoin gibi antikonvülsan ilaçlar
- Rifabutin, rifampisin, rifapentin gibi antibiyotikler
4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
Hastalara, mevcut antiretroviral tedavilerin HIV enfeksiyonunu tamamen iyileştirmediği ve EDURANT kullanırken de diğer kişilere kan ya da cinsel ilişkiyle HIV bulaştırmayı önlemediği konusunda bilgi verilmelidir. HIV bulaştırmayı önlemek için diğer uygun önlemler alınmaya devam edilmelidir.
Düzenli viral yük izleniminin yapılması ve gerektiğinde direnç değerlendirilmesinin yapılması önerilir.
Virolojik başarısızlık ve direnç gelişimi
EDURANT, daha önce herhangi başka bir antiretroviral ile tedavide başarısız olunmuş hastalarda değerlendirilmemiştir. Bölüm 5.1'de listelenmiş rilpivirine dirençle ilişkili mutasyonlar yalnızca daha önce tedavi görmemiş popülasyonda EDURANT kullanımına kılavuzluk etmesi için verilmiştir.
96 hafta boyunca Faz III çalışmalarında yapılan toplu analizlerde, başlangıçtaki viral yükü
> 100,000 HIV-1 RNA kopya/ml olan ve EDURANT ile tedavi edilen hastalarda, başlangıçtaki viral yükü <100,000 HIV-1 RNA kopya/ml olan hastalara göre daha yüksek bir virolojik başarısızlık riski görülmüştür (başlangıçtaki viral yükü >100,000 HIV-1 RNA kopya/ml olanlarda EDURANT ile %18.2 iken efavirenz kolunda %7.9; başlangıçtaki viral yükü <100,000 HIV-1 RNA kopya/ml olanlarda EDURANT ile %5.7 iken efavirenz kolunda %3.6). EDURANT kolundaki hastalarda virolojik başarısızlık riski ilk 48 hafta içinde daha fazla gözlenmiştir (bkz. Bölüm 5.1).
Başlangıçtaki viral yükü >100,000 HIV-1 RNA kopya/ml olan ve virolojik başarısızlık yaşayan hastalar, non-nükleozid revers transkriptaz inhibitör (NNRTI) sınıfına karşı daha yüksek oranda tedaviden kaynaklanan direnç sergilemiştir. Efavirenz ile virolojik olarak başarısız olan hastalara göre EDURANT ile virolojik olarak başarısız olan daha fazla hastada lamivudin/emtrisitabin ile ilişkili direnç gelişmiştir (bkz. Bölüm 5.1).
Diğer antiretroviral ilaçlarla olduğu gibi, EDURANT da direnç testi kılavuzluğunda kullanılmalıdır (bkz. Bölüm 5.1).
Kardiyovasküler
Rilpivirin supraterapötik dozlarda (günde tek defada 75 ila 300 mg'lık dozlar) kullanıldığında elektrokardiyografide (EKG) QTc aralığında uzamaya yol açmıştır (Bkz. Bölüm 4.5, 4.8 ve 5.2). Önerilen günlük 25 mg'lık dozlarında kullanılan EDURANT, QTc aralığında klinik olarak anlamlı bir değişikliğe neden olmamıştır. EDURANT, Torsades de Pointes'e yol açma riski olan ilaçlarla birlikte kullanıldığında dikkatli olunmalıdır.
Yağ dağılımı
HIV ile enfekte olan hastalarda kombinasyon antiretroviral tedavi (KART), vücut yağ dağılımı ile (lipodistrofi) ilişkili bulunmuştur. Bu belirtilerin uzun dönemdeki sonuçları henüz bilinmemektedir. Oluş mekanizmaları konusundaki bilgiler de tam değildir. Viseral lipomatozis ile proteaz inhibitörleri (PI'leri) arasında ve lipoatrofi ile nükleozid revers transkriptaz inhibitörleri (NRTI'leri) arasında bir bağlantı olduğu yönünde bir hipotez kurgulanmıştır. İleri yaş, daha uzun sürelerle antiretroviral tedavi görmüş olmak ve tedavi sırasında metabolik bozuklukların olması gibi bireysel faktörlerin bulunması durumunda lipodistrofi riski daha yüksek bulunmuştur. Yağ dağılımının fiziki işaretleri klinik değerlendirmeye dahil edilmelidir (bkz. Bölüm 4.8).
İmmün reaktivasyon sendromu:
HIV ile enfekte hastalarda kombine antiretroviral tedavinin (KART) başlangıcında, sessiz ya da rezidüel oportünistik patojenlere karşı enflamatuvar bir tepki oluşabilmekte ve bu durum ciddi klinik durumlara veya semptomlarda agrevasyona neden olabilmektedir. Tipik olarak bu reaksiyonlar KART'nin ilk haftalarında ya da aylarında görülmektedir. İlişkili örnekler arasında sitomegalovirüs retiniti, yaygın ve/veya fokal mikobakteriyel enfeksiyonlar ve
Pneumocystis jiroveci
pnömonisi yer almaktadır. Enflamatuvar belirtiler değerlendirilmeli ve gerektiğinde tedavisi yapılmalıdır (Bkz. Bölüm 4.8).
EDURANT'ın bileşimindeki bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgi
EDURANT, laktoz içerir. Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktoz yetmezliği ya da glukoz-galaktoz malabsorpsiyon problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.
Bu tıbbi ürünün her bir tableti 23 mg'dan daha az sodyum ihtiva eder; yani esasında “sodyum içermez”.
4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
Rilpivirin maruziyetini etkileyen ilaçlar
Rilpivirin primer olarak sitokrom P450 (CYP)3A tarafından metabolize edilir. Bu nedenle CYP3A'yı indükleyen ya da inhibe eden ilaçlar rilpivirin klerensini etkileyebilirler (bkz. Bölüm 5.2). EDURANT ile CYP3A'yı indükleyen ilaçların birarada kullanımı EDURANT'ın terapötik etkinliğinde azalmaya yol açabilecek şekilde rilpivirinin plazma konsantrasyonlarında azalmayla sonuçlanabilir. EDURANT ile CYP3A'yı inhibe eden ilaçların birarada kullanımı ise rilpivirinin plazma konsantrasyonlarında artışla sonuçlanabilir.
EDURANT ile mide pH'sını arttıran ilaçların birarada kullanımı, EDURANT'ın terapötik etkinliğinde azalmaya yol açabilecek şekilde rilpivirinin plazma konsantrasyonlarında azalmayla sonuçlanabilir.
Rilpivirin kullanımından etkilenen ilaçlar
Günde bir defa 25 mg dozunda kullanılan EDURANT'ın CYP enzimlerince metabolize edilen ilaçlar üzerinde klinik açıdan anlamlı olabilecek bir etkisi yoktur.
Rilpivirin
in vitro
olarak P-glikoproteini inhibe eder. Bu inhibisyonun klinikle ilişkisi bilinmemektedir. EDURANT intestinal P-glikoproteini inhibe edebilir ve dabigatran gibi bağırsaklarda P-glikoprotein ile transportu yapılan ilaçları etkileyebilir. Bu da bu tür ilaçların plazma konsantrasyonlarında yükselmeye neden olabilir.
Rilpivirin kreatininin aktif transportla gerçekleşen renal tübüler sekresyonunu inhibe eder. Aynı mekanizma üzerinden metformine maruziyet artabilir. Rilpivirin ve metformin birlikte kullanılacaksa tedaviye başlamadan önce ve tedaviyi keserken hastalar dikkatle monitorize edilmelidir.
Bazı antiretroviral ve non-antiretroviral ilaçlarla kanıtlanmış ve teorik etkileşimler aşağıdaki Tablo 1'de verilmektedir.
Etkileşim tablosu
Rilpivirin ile birlikte uygulanan ilaçlar arasındaki etkileşimler aşağıdaki tablo 1'de verilmektedir (artış “t” şeklinde, azalış “j” şeklinde, değişiklik olmaması “^” şeklinde, uygulanabilir değildir “UD” şeklinde, güvenlik aralığı “CI” şeklinde gösterilmiştir).
Tablo 1: DIGER İLAÇLARLA KULLANIMDA ETKİLEŞİMLER VE DOZ ÖNERİLERİ |
Terapötik alanlarına göre ilaçlar | EtkileşimGeometrik ortalama değişiklik (%) | Birlikte uygulama için öneriler |
ANTİ-ENFEKTİFLER |
Antiretroviraller |
NRTI/N[t]RTI ilaçlar
|
Didanosin*# 400 mg günde tek doz
| didanosin AUC t %12 didanosin Cmin UD didanosin Cmax ^ rilpivirin AUC ^ rilpivirin Cmin ^ rilpivirin Cmax ^
| Doz ayarlamasına gerek yoktur. Didanosin, EDURANT alınmasından en az iki saat önce ya da dört saat sonra alınmalıdır.
|
Tenofovir disoproksil fumarat*# 300 mg günde tek doz
| tenofovir AUC t %23 tenofovir Cmin t %24 tenofovir Cmax t %19 rilpivirin AUC ^ rilpivirin Cmin ^ rilpivirin Cmax ^
| Doz ayarlamasına gerek yoktur.
|
Diğer NRTI'ler (abakavir, emtrisitabin, lamivudin, stavudin ve zidovudin)
| Çalışılmamıştır. Klinik olarak anlamlı ilaç-ilaç etkileşimi beklenmez.
| Doz ayarlamasına gerek yoktur.
|
NNRTI'ler
|
NNRTI'ler (delavirdin, efavirenz, etravirin, nevirapin)
| Çalışılmamıştır.
| Diğer NNRTI'lerin EDURANT ile birlikte uygulanması önerilmez.
|
Pl'ler -düşük doz ritonavir ile birlikte uygulanan
|
Darunavir/ritonavir*# 800/100 mg günde tek doz
| darunavir AUC ^ darunavir Cmin { %11 darunavir Cmax ^ rilpivirin AUC t %130 rilpivirin Cmin t %178 rilpivirin Cmax t %79 (CYP3A enzim inhibisyonu)
| EDURANT'ın etkisini arttıran PI/ritonavir ile birlikte uygulanımı rilpivirin plazma konsantrasyonlarında artışa neden olur, ancak doz ayarlanması gerekmez.
|
Lopinavir/ritonavir (yumuşak jel kapsül)*# 400/100 mg günde iki defa
| lopinavir AUC ^ lopinavir Cmin { %11 lopinavir Cmax ^ rilpivirin AUC t %52 rilpivirin Cmin t %74 rilpivirin Cmax t %29 (CYP3A enzim inhibisyonu)
|
|
Diğer etkisini arttıran PI'ler (atazanavir/ritonavir, fosamprenavir/ritonavir, saquinavir/ritonavir, tipranavir/ritonavir)
| Çalışılmamıştır.
|
PI'ler - düşük doz ritonavirsiz uygulanan
|
Etkisini arttırmayan PI'ler (atazanavir, fosamprenavir, indinavir, nelfinavir)
| Çalışılmamıştır. Rilpivirin maruziyetinde artış beklenir. (CYP3A enzim inhibisyonu)
| Doz ayarlamasına gerek yoktur
|
CCR5 Antagonistleri
|
Maravirok
| Çalışılmamıştır.
| Klinik olarak anlamlı ilaç-ilaç etkileşimi beklenmez. Doz ayarlamasına gerek yoktur.
|
İntegraz Zincir Transfer İnhibitörleri
|
Raltegravir
| raltegravir AUC t 9% raltegravir Cmm t 27% raltegravir Cmax t 10%
| Klinikle ilişkili ilaç-ilaç etkileşimi beklenmez. Doz ayarlamasına gerek yoktur
|
| rilpivirine AUC ^ rilpivirine Cmm ^ rilpivirine Cmax ^
|
|
Diğer Antiviral Ajanlar |
Ribavirin
| Çalışılmamıştır.
| Klinikle ilişkili ilaç-ilaç etkileşimi beklenmez. Doz ayarlamasına gerek yoktur.
|
Telaprevir* 750 mg every 8 hours
| telaprevir AUC j 5% telaprevir Cmin j 11% telaprevir Cmax j 3% rilpivirine AUC t 78% rilpivirine Cmin t 93% rilpivirine Cmax t 49%
| Doz ayarlamasına gerek yoktur.
|
DIGER AJANLAR |
ANTIKONVÜLSANLAR |
Karbamazepin Okskarbazepin Fenobarbital Fenitoin
| Çalışılmamıştır. Rilpivirin plazma konsantrasyonlarında anlamlı düşmeler beklenir. (CYP3A enzim indüksiyonu)
| Birlikte uygulama terapötik etkisinde azalmaya yol açabileceğinden, EDURANT bu antikonvülsan ilaçlarla kombine olarak kullanılmamalıdır.
|
AZOL GURUBU ANTIFUNGAL AJANLAR |
Ketokonazol*# 400 mg günde tek doz
| ketokonazol AUC j %24 ketokonazol Cmin j %66 ketokonazol Cmax ^ (çalışmada rilpivirin yüksek dozuna bağlı CYP3A enzim indüksiyonu) rilpivirin AUC t %49 rilpivirin Cmin t %76 rilpivirin Cmax t %30 (CYP3A enzim inhibisyonu)
| Önerilen günde tek doz 25 mg'lık dozda kullanıldığında, ketokonazol ile birlikte kullanılan EDURANT için doz ayarlamasına gerek yoktur.
|
Flukonazol İtrakonazol Posakonazol Vorikonazol
| Çalışılmamıştır. (EDURANT'ın azol grubundan antifungallerle birlikte uygulanımı rilpivirin plazma konsantrasyonlarında bir artışa yol açabilir). (CYP3A enzim inhibisyonu)
| Doz ayarlamasına gerek yoktur.
|
ANTIMIKOBAKTERIYELLER |
Rifabutin*# 300 mg günde tek doz
| rifabutin AUC ^ rifabutin Cmin ^ rifabutin Cmax ^ 25-0-desasetil-rifabutin AUC ^ 25-O-desasetil -rifabutin Cmin ^ 25-O-desasetil -rifabutin Cmax ^ rilpivirin AUC j %46 rilpivirin Cmin j %49 rilpivirin Cmax j %35 (CYP3A enzim indüksiyonu)
| Birlikte uygulama EDURANT'ın terapötik etkinliğinde azalmaya neden olabileceğinden, EDURANT rifabutinle kombine olarak kullanılmamalıdır.
|
Rifampisin*# 600 mg günde tek doz
| rifampisin AUC ^ rifampisin Cmin UD rifampisin Cmax ^ 25-desasetil- rifampisin AUC j %9 25- desasetil - rifampisin Cmin UD 25- desasetil - rifampisin Cmax ^ rilpivirin AUC j %80 rilpivirin Cmin j %89 rilpivirin Cmax j %69 (CYP3A enzim indüksiyonu)
| Birlikte uygulama EDURANT'ın terapötik etkinliğinde azalmaya neden olabileceğinden, EDURANT rifampisin ile kombine olarak kullanılmamalıdır.
|
Rifapentin
| Çalışılmamıştır.Rilpivirinin plazma konsantrasyonlarında anlamlı azalmalar beklenir. (CYP3A enzim indüksiyonu)
| Birlikte uygulama EDURANT'ın terapötik etkinliğinde azalmaya neden olabileceğinden, EDURANT rifapentinle kombine olarak kullanılmamalıdır.
|
MAKROLID ANTİBİYOTİKLER |
Klaritromisin Eritromisin Troleandomisin
| Çalışılmamıştır. Rilpivirin maruziyetinde artış beklenir. (CYP3A enzim inhibisyonu)
| Mümkünse azitromisin gibi alternatiflerin kullanılması düşünülmelidir.
|
GLUKOKORTIKOIDLER |
Deksametazon (sistemik, Tek doz kullanım hariç)
| Çalışılmamıştır. Rilpivirin plazma konsantrasyonlarında doza bağımlı azalmalar beklenir. (CYP3A enzim indüksiyonu)
| Birlikte uygulama EDURANT'ın terapötik etkinliğinde azalmaya neden olabileceğinden, EDURANT sistemik deksametazonla (tek doz hariç) kombine olarak kullanılmamalıdır. Özellikle uzun süreli kullanımda alternatif tedaviler dikkate alınmalıdır.
|
PROTON POMPASI INHIBITORLERI |
Omeprazol*# 20 mg günde tek doz
| omeprazol AUC j %14 omeprazol Cmin UD omeprazol Cmax j %14 rilpivirin AUC j %40 rilpivirin Cmin j %33 rilpivirin Cmax j %40 (Mide pH'sının artışına bağlı azalmış absorpsiyon)
| Birlikte uygulama EDURANT'ın terapötik etkinliğinde azalmaya neden olabileceğinden, EDURANT proton pompası inhibitörleriyle kombine olarak kullanılmamalıdır.
|
Lansoprazol Rabeprazol Pantoprazol Esomeprazol
| Çalışılmamıştır. Rilpivirinin plazma konsantrasyonlarında anlamlı azalmalar beklenir. (Mide pH'sının artışına bağlı azalmış absorpsiyon)
|
H2-RESEPTOR ANTAGONIS TLERI |
Famotidin*# Rilpivirin alınmasından 12 saat önce alınan tek doz 40 mg
| rilpivirin AUC j %9 rilpivirin Cmin UD rilpivirin Cmax ^
| EDURANT ile H2-reseptör antagonistleri özel dikkatle birarada kullanılabilir. Kombinasyon için yalnızca günde tek dozda kullanılan H2-reseptör antagonistleri seçilmelidir. H2-reseptör antagonistlerinin EDURANT alınmasından 12 saat önce ya da alındıktan 4 saat sonra kullanılacağı katı bir doz şeması kullanılabilir.
|
Famotidin*# Rilpivirin alınmasından 2 saat önce alınan tek doz 40 mg
| rilpivirin AUC j %76 rilpivirin Cmin UD rilpivirin Cmax j %85 (Mide pH'sının artışına bağlı azalmış absorpsiyon)
|
Famotidin*# Rilpivirin alınmasından 4 saat önce alınan tek doz 40 mg
| rilpivirin AUC t %13 rilpivirin Cmin UD rilpivirin Cmax t %21
|
Simetidin Nizatidin Ranitidin
| Çalışılmamıştır. (Mide pH'sının artışına bağlı azalmış absorpsiyon)
|
ANTASITLER |
Antasitler (örn., alüminyum ya da magnezyum karbonat, kalsiyum karbonat)
| Çalışılmamıştır. Rilpivirinin plazma konsantrasyonlarında anlamlı azalmalar beklenir. (Mide pH'sının artışına bağlı azalmış absorpsiyon)
| EDURANT ile antasitler özel dikkatle birarada kullanılabilir. Antasitler EDURANT alınmasından en az 2 saat önce ya da alındıktan 4 saat sonra kullanılabilir.
|
NARKOTIK ANALJEZIKLER |
Metadon* 60-100 mg günde tek doz, Bireyselleştirilmiş doz
| R(-) metadon AUC j %16 R(-) metadon Cmin j %22 R(-) metadon Cmax j %14 rilpivirin AUC ^* rilpivirin Cmin ^* rilpivirin Cmax ^* * geriye dönük kontrollerine dayanmaktadır
| Metadonu EDURANT ile birlikte uygulamaya başlarken dozun ayarlanmasına gerek yoktur. Ancak bazı hastalarda idame tedavisinde metadonun dozunun ayarlanması gerekebileceğinden klinik monitorizasyon önerilir.
|
ANTIARITMIKLER |
Digoksin
| Çalışılmamıştır. Digoksinin plazma
| Digoksin düzeylerinin monitorizasyonu
|
| konsantrasyonlarında artışlar oluşabilir. (intestinal P-gp inhibisyonu)
| önerilir.
|
ANTIKOAGULANLAR |
Dabigatran
| Çalışılmamıştır. Dabigatranın plazma konsantrasyonlarında artışlar oluşabilir. (intestinal P-gp inhibisyonu)
| EDURANT ile dabigatran kombinasyonu dikkatli kullanılmalıdır.
|
ANTIDIYABETIKLER |
Metformin
| Çalışılmamıştır. Rilpivirinin metformin maruziyetinde artışa yol açabilme olasılığı bulunmaktadır. (metforminin aktif renal sekresyonunun inhibisyonu)
| Birlikte tedaviye başlarken ve sonlandırırken hastaların dikkatle izlenmesi önerilir.
|
BITKISEL URUNLER |
Sarı kantaron (St John's wort;
Hypericum perforatum)
| Çalışılmamıştır. Rilpivirinin plazma konsantrasyonlarında anlamlı azalmalar beklenir. (CYP3A enzim indüksiyonu)
| Birlikte uygulama EDURANT'ın terapötik etkinliğinde azalmaya neden olabileceğinden, EDURANT sarı kantaron içeren bitkisel ürünlerle inhibitörleriyle kombine olarak kullanılmamalıdır.
|
ANALJEZIKLER |
Parasetamol*# 500 mg tek doz
| parasetamol AUC ^ parasetamol Cmin UD parasetamol Cmax ^ rilpivirin AUC ^ rilpivirin Cmin f %26 rilpivirin Cmax ^
| Doz ayarlamasına gerek yoktur.
|
ORAL KONTRASEPTIFLER |
Etinilestradiol* 0.035 mg günde tek doz Noretindron* 1 mg günde tek doz
| etinilestradiol AUC ^ etinilestradiol Cmin ^ etinilestradiol Cmax f %17 noretindron AUC ^ noretindron Cmin ^ noretindron Cmax ^ rilpivirin AUC ^* rilpivirin Cmin ^* rilpivirin Cmax ^* * geriye dönük kontrollerine dayanmaktadır
| Doz ayarlamasına gerek yoktur.
|
HMG CO-A REDUKTAZ INHIBITÖRLERI |
Atorvastatin*# 40 mg günde tek doz
| atorvastatin AUC ^ atorvastatin Cmin {{ %9
| Doz ayarlamasına gerek yoktur.
|
FOSFODIESTERAZ TIP 5 (PDE-5) INHIBITÖRLERI |
Sildenafil*# 50 mg tek doz
| sildenafil AUC ^ sildenafil Cmin UD sildenafil Cmax ^ rilpivirin AUC ^ rilpivirin Cmin ^ rilpivirin Cmax ^
| Doz ayarlamasına gerek yoktur.
|
Vardenafil Tadalafil
| Çalışılmamıştır.
| Doz ayarlamasına gerek yoktur.
|
* EDURANT ile bu ilaç arasındaki etkileşim bir klinik çalışmada görülmüştür. Diğer tüm ilaç etkileşimleri öngörülen etkileşimlerdir.
# Bu etkileşim çalışması, birlikte uygulanan ilacın maksimum etkisini değerlendirmek amacıyla EDURANT'ın önerilen dozundan daha yüksek bir dozla gerçekleştirilmiştir. Doz önerisi EDURANT'ın günde tek defada 25 mg'lık dozu için geçerlidir.
QT süresini uzatan ilaçlar
Rilpivirin ile EKG'de QTc aralığını uzatan ilaçların farmakodinamik etkileşimleri hakkındaki bilgiler kısıtlıdır. Sağlıklı gönüllülerde yapılan bir çalışmada rilpivirinin supraterapötik dozları (günde bir kez 75 mg ve 300 mg) EKG'de QTc aralığında uzamaya neden olmuştur (bkz. Bölüm 5.1). EDURANT, Torsades de Pointes oluşturma riski olan bir ilaçla birlikte dikkatli kullanılmalıdır.
4.6. Gebelik ve laktasyon Genel tavsiye
Gebelik Kategorisi: B
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
Gebe kadınlarda kullanımına ilişkin uygun ve kontrollü klinik çalışma bulunmadığından, EDURANT ile tedavi gören çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınların uygun kontrasepsiyon yöntemlerini kullanması önerilir.
EDURANT'ın oral yolla alınan doğum kontrol ilaçlarıyla eşzamanlı kullanımının etkisini araştıran bir çalışma, EDURANT'ın oral kontraseptiflerin etkinliğinde azalmaya yol açmadığını ve östrojen ve/veya progesteron içeren kontraseptiflerin doz ayarlaması yapılmadan kullanılabileceğini göstermiştir (bkz. Bölüm 4.5).
Gebelik dönemi
EDURANT'ın gebe kadınlarda kullanımına ilişkin uygun ve kontrollü klinik çalışma bulunmamaktadır. Hayvan çalışmalarında üreme toksisitesi görülmemiştir ve plasenta geçişi sınırlıdır (bkz. Bölüm 5.3). Gebe kadınlarda plasentadan EDURANT geçişi olup olmadığı bilinmemektedir. Rilpivirin sıçan ve tavşanlarda teratojen etkilere neden olmaz.
EDURANT gebelik döneminde sadece çok gerekliyse kullanılmalıdır.
Laktasyon dönemi
Rilpivirinin insan sütüyle atılıp atılmadığı bilinmemektedir. EDURANT sıçanlarda sütle salgılanır. Anne sütü ile beslenen bebeklerde HIV bulaşma potansiyeli ve ciddi advers etki potansiyeli nedeniyle EDURANT alan anneler bebeklerini emzirmemeleri konusunda uyarılmalıdır.
Üreme yeteneği (Fertilite)
İnsanlarda rilpivirinin fertilite üzerindeki etkisi incelenmemiştir. Hayvan çalışmalarında fertilite üzerinde klinik olarak ilişkili etkiler görülmemiştir (bkz. Bölüm 5.3).
4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
EDURANT'ın araç ya da makine kullanma yeteneği üzerinde etkisi yoktur ya da ihmal edilebilir düzeydedir. EDURANT'ın araç ya da makine kullanma yeteneği üzerinde etkisini araştıran bir çalışma gerçekleştirilmemiştir. EDURANT kullanan bazı hastalarda halsizlik, baş dönmesi /
10
sersemlik hali ve uykuya meyil bildirilmiştir ve bu durum hastaların araç ya da makine kullanma yeteneği değerlendirilirken dikkate alınmalıdır.
4.8. İstenmeyen etkiler
Güvenlilik profili özeti
Güvenlilik, faz-III kontrollü çalışmalar olan EDURANT-C209 (ECHO) ve EDURANT-C215 (THRIVE) çalışmalarında yer alan hiç antiretroviral tedavi görmemiş HIV-1 enfeksiyonlu toplam 1386 hastanın EDURANT (günde tek doz 25 mg) uygulanmış 686'sından elde edilen toplu verilere dayanılarak değerlendirilmiştir (bkz. Bölüm 5.1). Median maruziyet süresi EDURANT kolundaki ve efavirenz kolundaki hastalarda sırasıyla 104.3 ve 104.1 hafta idi. En çok advers ilaç reaksiyonu tedavinin ilk 48 haftası içerisinde meydana gelmiştir.
Advers etkilerin tablolaştırılmış özeti
EDURANT ile tedavi edilen erişkin hastalarda raporlanan klinik advers ilaç reaksiyonları tablo 2'de özetlenmiştir. Tedavi sırasında ortaya çıkan laboratuvar anormalliklerinden advers ilaç reaksiyonu olarak değerlendirilenleri (3. veya 4. derece) tablo 2 altındaki paragrafta verilmiştir. Advers ilaç reaksiyonları sistem organ klasifikasyonu ve görülme sıklığına göre sıralanmıştır. Sıklıklar şu şekilde tanımlanmıştır: Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ile <1/10); yaygın olmayan (>1/1000 ile <1/100); seyrek (>1/10000 ile <1/1000); çok seyrek (<1/10000); bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor). Her bir sıklıkta yer alan advers ilaç reaksiyonları, en sık görüleni en üstte olacak şekilde sıralanmıştır.
Tablo 2: EDURANT ile tedavi edilen daha önceden antiretroviral tedavi görmemiş HIV-1 enfeksiyonu olan erişkin hastalarda raporlanan klinik advers ilaç reaksiyonları (ECHO ve THRIVE çalışmalarının toplu verileri) N=686 |
Sistem Organ Klasifikasyonu (SOC) | Sıklık kategorisi | Advers ilaç Reaksiyonları (EDURANT + BR) |
Kan ve lenfatik sistem hastalıkları
| Yaygın
| Lökosit sayısında azalma# Hemoglobin düzeyinde azalma# Trombosit sayısında azalma#
|
Bağışıklık sistemi hastalıkları
| Yaygın olmayan
| Immün reaktivasyon sendromu#
|
Metabolizma ve beslenme bozuklukları
| Çok yaygın
| Total kolesterol düzeyinde artma (açlık)# LDL kolesterol düzeyinde artma (açlık)#
|
Yaygın
| iştahta azalma Trigliserid düzeyinde artma (açlık)#
|
Psikiyatrik hastalıklar
| Çok yaygın
| Uykusuzluk*
|
Yaygın
| Anormal rüyalar Depresyon* Uyku bozuklukları Depresif mizaç
|
Sinir sistemi hastalıkları
| Çok yaygın
| Baş ağrısı Baş dönmesi / sersemlik hali
|
Yaygın
| Uykuya meyil
|
Gastrointestinal hastalıklar
| Çok yaygın
| Bulantı Pankreatik amilaz düzeylerinde artış#
|
Yaygın
| Karın ağrısı* Bulantı Lipaz düzeylerinde artış# Karında rahatsızlık hissi Ağızda kuruma
|
Hepato-bilier hastalıklar
| Çok yaygın
| Transaminaz düzeylerinde artış#
|
Yaygın
| Bilirubin düzeylerinde artış#
|
Deri ve deri altı doku hastalıkları
| Yaygın
| Döküntü*
|
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar
| Yaygın
| Halsizlik
|
BR=yürütülmekte olan ek tedavi
N=tedavi grubunda yer alan toplam denek sayısı
* 96 analizin Faz-III kontrollü çalışmaları olan ECHO ve THRIVE çalışmalarında, en sık (> %2) bildirilen orta şiddetteki advers ilaç reaksiyonları depresyon (%4.1), uykusuzluk (%3.5), baş ağrısı (%3.5), abdominal ağrı(%2.0) ve döküntü (%2.3) olmuştur.
# ECHO ve THRIVE çalışmalarında, EDURANT tedavisi alan hastalarda ortaya çıkan tedaviyle ilişkili 96 hafta boyunca elde edilen laboratuvar anormalliklerinden (evre 3 ya da 4 şiddetteki) advers ilaç reaksiyonu olarak değerlendirilenleri arasında pankreatik amilaz düzeylerinde yükselme (%3.8), AST düzeylerinde artış (%2.3), ALT düzeylerinde artış (%1.6), lökosit sayısında azalma (%1.2), LDL kolesterol düzeylerinde artış (açlık değerleri, %1.5), bilirubin düzeylerinde artış (%0.7), lipaz düzeylerinde artış (%0.9), trigliserid düzeylerinde artış (açlık değerleri, %0.6), hemoglobin düzeylerinde azalma (%0.1), platelet düzeylerinde azalma(%0.1) trombosit sayısında azalma (%0.1) ve total kolesterol düzeylerinde artma (%0.1) bulunmaktadır.
48 ile 96 hafta arasında sürdürülen Faz III ECHO ve THRIVE çalışmalarında ve 240 hafta boyunca süren Faz IIb çalışmasında TMC278-C204'in erişkin hastalarda yeni herhangi bir advers ilaç reaksiyonu belirtilmemiştir.
Laboratuvar anormallikleri
96 hafta analizlerinde Edurant kolunda Faz III ECHO ve THRIVE çalışmalarında başlangıçtaki değerlere göre total kolesterol düzeylerindeki değişiklik (açlık durumunda ölçülen) 5 mg/dl, HDL kolesterol düzeylerindeki değişiklik (açlık durumunda ölçülen) 4 mg/dl, LDL kolesterol düzeylerindeki değişiklik (açlık durumunda ölçülen) 1 mg/dl ve trigliserid düzeylerindeki değişiklik (açlık durumunda ölçülen) -7 mg/dl olmuştur.
Havuzlanmış Faz III ECHO ve THRIVE çalışmalarında serum kreatinin düzeylerindeki artış, EDURANT tedavisi ile 96 hafta sonrasında minimal düzeyde meydana gelmiştir. Bu artışın çoğu tedavinin ilk dört haftasında ortaya çıkarak ortalama 0.1 mg/dl'lik bir değişikl
KULLANMA TALİMATI
EDURANT 25 mg film kaplı tablet Ağız yolu ile alınır.
•Etkin madde:Her film kaplı tablet 25 mg rilpivirine karşılık gelen rilpivirin hidroklorür içerir.
•Yardımcı maddeler:Laktoz monohidrat, kroskarmelloz sodyum, povidon K30, polisorbat 20, silikafiye mikrokristalize selüloz, magnezyum stearat, hipromelloz 2910 6 mPa.s, titanyum dioksit E171, makrogol 3000, triasetin.
Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.
•Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.
• Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
• Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.
• Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza bu ilacı kullandığınızı söyleyiniz.
• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışında yüksek veya düşük doz kullanmayınız.
Bu Kullanma Talimatında:
1. EDURANT nedir ve ne için kullanılır?
2. EDURANT'ı kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
3. EDURANT nasıl kullanılır?
4. Olası yan etkiler nelerdir?
5. EDURANT'ın saklanmasıBaşlıkları yer almaktadır.
1. EDURANT nedir ve ne için kullanılır?
• EDURANT, bir yüzünde “25” ve diğer yüzünde “TMC” baskısı olan, yuvarlak biçimli, iki yüzeyi de içbükey, beyaz/kirli beyaz renkli tabletler şeklindedir.
• Bir plastik şişe içinde 30 tablet bulunur.
• EDURANT, AIDS olarak da adlandırılan İnsan İmmün Yetmezlik Virüsü (HIV)'nün neden olduğu enfeksiyonun tedavisi için kullanılan bir ilaçtır. Non-nükleozid revers transkriptaz inhibitörleri (NNRTI) olarak adlandırılan HIV ilaçlarından biridir. EDURANT, vücudunuzdaki İnsan İmmün Yetmezlik Virüsü (HIV) miktarını azaltma yoluyla etki göstermektedir.
• Bu ilaç HIV enfeksiyonunu tedavi etmez. EDURANT tedavisi alırken de sizde hala enfeksiyonlar veya diğer HIV enfeksiyonuyla ilişkili hastalıklar görülebilir. Aynı zamanda virüsü başkalarına da bulaştırabilirsiniz ve bu nedenle başka insanlara enfeksiyonu bulaştırmaktan kaçınmak için önlem almanız önemlidir.
• EDURANT, HIV için kullanılan diğer ilaçlarla birlikte HIV enfeksiyonu olan ve daha önce bunun için HIV'e karşı ilaç kullanmamış 18 yaşından büyük erişkin hastaların tedavisinde kullanılır.
• Doktorunuz, sizin için en iyi ilaç kombinasyonunun hangisi olduğunu söyleyecektir.
2. EDURANT kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler EDURANT'ı aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
Eğer:
• İlacın içerdiği maddelerden herhangi birine karşı alerjiniz var ise (Etkin madde ve yardımcı maddeler listesine bakınız).
EDURANT'ı aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ
EDURANT, AIDS hastalığını yani HIV enfeksiyonunu iyileştirmez. Kandaki virüs miktarını azaltmak için kullanılan tedavinin bir parçasıdır. EDURANT alırken de cinsel temas ya da kan yoluyla başkalarına HIV geçirme riski bulunmaktadır. Hastalığı, cinsel temas ya da kan yoluyla başkalarına geçirmeyi önlemek için uygun önlemler alınmalıdır (örneğin; kondom kullanmak)
EDURANT kullanan bireylerde de enfeksiyonlar ya da HIV enfeksiyonuyla bağlantılı diğer hastalıklar gelişebilir. Doktorunuzla düzenli iletişiminizi sürdürmelisiniz.
Kullanım sırasında direnç gelişim riski vardır. Doktorunuz gerektiğinde direnç değerlendirmenizi yapacaktır.
18 yaş altı hastalarda yeterince araştırılmadığından, EDURANT çocuklar ve ergenlerde kullanılmaz.
EDURANT, 65 yaş üzerinde kısıtlı sayıda hastada kullanılmıştır. Bu yaş grubundaysanız EDURANT kullanıp kullanamayacağınızı lütfen doktorunuza sorunuz.
Eğer:
- Önceden, hepatit B ve/veya hepatit C hastalığı dahil karaciğerinizle ilgili sorunlarınız var ise ve/veya böbreklerinizle ilgili sorunlarınız varsa bunu doktorunuza söyleyiniz. Doktorunuz EDURANT kullanıp kullanamayacağınıza karar vermeden önce karaciğer veya böbrek hastalığınızın durumunu değerlendirebilir.
- Vücudunuzda şekil değişiklikleri ya da yağ dağılımında değişiklikler olduğunu fark ederseniz, doktorunuzu bu durumdan haberdar ediniz. EDURANT kullanan hastalarda, vücut yağının dağılımında değişiklik, birikim ya da azalma ortaya çıkabilir.
- Herhangi bir enfeksiyon belirtisi ortaya çıkarsa, hemen doktorunuzu haberdar ediniz. İlerlemiş HIV enfeksiyonu ve bazı enfeksiyon tiplerine yatkınlığı olan bazı hastalarda, önceki enfeksiyonlardan kaynaklanan iltihabi duruma ilişkin işaret ve belirtiler anti-HIV tedavisinin başlatılmasından hemen sonra ortaya çıkabilmektedir. Bu belirtilerin, vücudun belirti vermeden bulunabilen enfeksiyonlarla savaşmasını sağlayan bağışıklık yanıtındaki gelişmeden kaynaklandığı düşünülmektedir.
Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.
EDURANT'ın yiyecek ve içecek ile kullanılması
EDURANT'ı mutlaka bir öğün yemek ile birlikte almanız gerekir. İlacın vücudunuzda gereken düzeylere ulaşması için yemeklerle birlikte alınması gerekir. Yalnız başına bir beslenme içeceğiyle (örneğin proteinden zengin bir içecek) alınması yemekle birlikte almanın yerini tutmaz. Bölüm 3'deki (EDURANT nasıl kullanılır?) "Uygulama yolu ve metodu" kısmına bakınız.
Hamilelik
-İlacı kullanmadan önce doktorunuza ya da eczacınıza danışınız.
Doktorunuz tarafından özellikle uygun görülmediği takdirde, gebelik döneminde EDURANT kullanmayınız.
Çocuk doğurma yaşında iseniz,bu ilacı kullanmanız gerekiyorsa doğum kontrolü için gerekli önlemleri almalısınız.
-Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza danışınız.
Emzirme
-İlacı kullanmadan önce doktorunuza ya da eczacınıza danışınız.
HIV enfeksiyonunun anne sütü ile bebeğinize geçme ihtimali bulunduğundan ve ilacın bebeğinize bilinmeyen etkisi olabileceğinden, HIV enfeksiyonu taşıyan kadınların bebeklerini emzirmemeleri önerilmektedir.
Araç ve makine kullanımı
EDURANT ile tedavi görmekte olan bazı hastalarda halsizlik, baş dönmesi veya sersemlik hali görülebilir. EDURANT almaktayken halsizlik, baş dönmesi veya sersemlik hali görülmesi durumunda araç ve makine kullanmayınız.
İçeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler
EDURANT, yardımcı madde olarak laktoz içerir. Doktorunuz tarafından bazı şekerlere karşı tahammülsüzlüğünüz olduğu söylenmişse bu ilacı almadan önce doktorunuzla temasa geçiniz.
Bu tıbbi ürünün her bir tableti 23 mg'dan daha az sodyum ihtiva eder; yani esasında “sodyum içermez”.
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
EDURANT'ı, HIV tedavisinde kullanılan diğer ilaçlarla birlikte almalısınız. Doktorunuz EDURANT'ı hangi HIV ilaçlarıyla bir arada kullanabileceğinizi söyleyecek ve birlikte sizin gereksinimlerinize en uygun kombinasyonun hangisi olduğuna karar vereceksiniz. Doktorunuzun önerilerini dikkatle uygulayınız.
Bazı ilaçlar EDURANT ile birlikte alındıklarında, EDURANT'ın vücudunuzdaki miktarlarını değiştirebilir.
EDURANT'ı aşağıdaki ilaçlardan herhangi biriyle birlikte KULLANMAYINIZ (Birlikte kullanım EDURANT ya da diğer ilacın etki şeklini değiştirebilir).
• Karbamazepin, okskarbazepin, fenobarbital, fenitoin (Sara nöbetlerini ve havale geçirmeyi önlemede kullanılan ilaçlar)
• Rifabutin, rifampisin ve rifapentin (Tüberküloz gibi bazı enfeksiyonların tedavisine yönelik ilaçlar)
• Omeprazol, esomeprazol, lansoprazol, pantoprazol, rabeprazol (Mide ülserleri, mide yanması ya da asit reflüsü durumunu önlemek veya tedavi etmek için kullanılan ilaçlar)
• Deksametazon (iltihabi durumlar ve alerjik reaksiyonlar gibi bir çok değişik durumda kullanılan bir kortikosteroid ilaç) [Tek doz tedavi harici ağız yoluyla ya da enjeksiyonla alınan]
• Sarı kantaron (St John's wort;Hypericum perforatum)içeren ilaçlar (Depresyon için kullanılan bitkisel bir ilaç)
Bu ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız, doktorunuza bunların yerine verebileceği ilaçları sorunuz.
Delavirdin, efavirenz, etravirin ve neviparin gibi diğer non-nükleoszid revers transkriptaz inhibitörleri (NNRTI'ler) ile EDURANT'ın bir arada kullanımı önerilmez.
EDURANT ile aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini birlikte kullanmanız durumunda EDURANT ya da bu ilaçların etkilerinde değişiklik olabilir. Aşağıdaki ilaçları kullanıyorsanız doktorunuzu bilgilendiriniz:
- Klaritromisin, eritromisin, troleandomisin (Antibiyotikler)
- Simetidin, famotidin, nizatidin, ranitidin (Mide ülserleri, mide yanması ya da asit reflüsü durumunu önlemek veya tedavi etmek için kullanılan H2
- Antasitler (Örneğin alüminyum / magnezyum hidroksit, kalsiyum karbonat gibi mide asidi ile oluşan hastalıkları tedavi etmek için kullanılan ilaçlar). Eğer bu ilaçları alıyorsanız "3. EDURANT nasıl kullanılır(18 yaş üzerinde)" bölümünü dikkatle okuyunuz.
- Metadon (Uyuşturucu bağımlılığı tedavisinde kullanılan bir ilaç)
- Digoksin (Kalpteki ritim bozuklukları için kullanılan bir ilaç)
- Dabigatran (Kanı sulandırmada kullanılan bir ilaç)
- Metformin (Şeker hastalığında kullanılan bir ilaç)
Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandıysanız lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında mutlaka bilgi veriniz.
3. EDURANT nasıl kullanılır?
EDURANT'ı kullanırken her zaman doktorunuzun tavsiyelerine kesin olarak uyunuz. Emin olmadığınızda doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Uygulama yolu ve metodu (18 yaş üzerinde):
EDURANT'ın olağan dozu günde 1 tablettir.
EDURANT'ı her zaman için bir öğün yemek ile birlikte almanız önemlidir.
EDURANT'ı mutlaka bir öğün yemek ile birlikte almanız gerekir. İlacın vücudunuzda gereken düzeylere ulaşması için yemeklerle birlikte alınması gerekir. Yalnız başına bir beslenme içeceğiyle (Örneğin proteinden zengin bir içecek) alınması yemekle birlikte almanın yerini tutmaz.
Özel dikkat gerektiren iki durum bulunmaktadır:
1. Bir antasit kullanmaktaysanız (Alüminyum / magnezyum hidroksit, kalsiyum karbonat gibi mide asidi ile oluşan hastalıkları tedavi etmek için kullanılan bir ilaç). Antasitinizi EDURANT'ı almadan en az 2 saat önce ya da en az 4 saat sonra alınız (Bölüm 2'deki "Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı" kısmına bakınız).
2. Bir H2
Çocuk emniyetli kapağın açılması:
Plastik şişe, size çocuk emniyetli bir kapakla sunulur; bu kapağı aşağıda açıklandığı gibi açmalısınız:
• Plastik vidalı kapağı aşağıya doğru bastırırken, saat yönünün tersi yönde çeviriniz.
Vidalı olmayan kapağı çıkarınız.
Değişik yaş grupları: Çocuklarda kullanım:
18 yaş altı hastalarda yeterince araştırılmadığından, EDURANT çocuklar ve ergenlerde kullanılmaz.
Yaşlılarda kullanım:
EDURANT, 65 yaş üzerinde kısıtlı sayıda hastada kullanılmıştır. Bu yaş grubundaysanız EDURANT kullanıp kullanamayacağınıza doktorunuz karar verecektir.
Özel kullanım durumları: Karaciğer yetmezliği:
Hafif ila orta derecede karaciğer yetmezliğiniz varsa herhangi bir doz ayarlaması gerekli değildir. Ciddi karaciğer yetmezliğiniz varsa EDURANT'ı kullanmayınız.
Böbrek yetmezliği:
Hafif ila orta derecede böbrek yetmezliğiniz varsa herhangi bir doz ayarlaması gerekli değildir. Ağır böbrek yetmezliğiniz ya da son dönem böbrek hastalığınız varsa EDURANT'ı dikkatli kullanınız.
Eğer EDURANT'ın etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.
Kullanmanız gerekenden daha fazla EDURANT kullandıysanız:
Aşırı dozda almanız durumunda baş ağrısı, bulantı, baş dönmesi ve/veya anormal rüya görme şeklinde belirtiler görülebilir.
EDURANT'dan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız hemen bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.
EDURANT'ı kullanmayı unutursanız:
Unuttuğunuzu 12 saat içinde fark ederseniz, hemen tabletinizi almalısınız. Tabletler her zaman için bir öğün yemekle birlikte alınmalıdır. Daha sonraki tabletleri normalde almanız gereken zamanda almaya devam ediniz. Unuttuğunuzu 12 saatten sonra fark ederseniz, almayı unuttuğunuz dozu atlayarak normal şekilde sonraki dozlarınızı alınız.
EDURANT'ı aldıktan sonraki 4 saat içinde kusarsanız, bir öğün yemekle birlikte bir tablet daha alınız. Eğer EDURANT'ı aldıktan 4 saat sonra kusmuşsanız bir sonraki almanız gereken doza kadar ek bir tablet daha almanıza gerek yoktur.
Eğer bir dozu alıp almadığınız ya da ne zaman kustuğunuzdan emin değilseniz doktorunuza danışınız.
Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.
EDURANT ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler Doktorunuzla konuşmadan EDURANT kullanmayı bırakmayınız.
HIV tedavisi kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayabilir. Kendinizi çok iyi hissettiğinizde dahi doktorunuzla konuşmadan EDURANT ya da diğer HIV ilaçlarınızı kullanmayı bırakmayınız. Böyle yapmanız virüsün ilaçlara direnç geliştirme riskini arttırır. Önce doktorunuzla konuşunuz. Zaten doktorunuz düzenli olarak sizi izleyecek ve gerektiğinde direnç gelişip gelişmediğini değerlendirecektir.
EDURANT kullanımıyla ilgili başka sorularınız var ise, doktorunuza danışınız.
4. Olası yan etkiler nelerdir?
Aşağıdakilerden biri olursa EDURANT'ı kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:
• Ani başlayan kaşıntı ve ciltte döküntü
• Boğaz ve dilde şişme
• Solunum sıkıntısı
Bunlar çok ciddi yan etkilerdir. Eğer sizde mevcut ise, sizin EDURANT'a karşı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.
Bu çok ciddi yan etkilerin hepsi oldukça seyrek görülür.
Bunlar yanında tüm ilaçlar gibi, EDURANT da diğer yan etkilere yol açabilir. Bu yan etkiler herkeste görülmeyebilir.
Çok yaygın görülen yan etkiler (Her 10 kişiden birinden fazlasında görülenler)
• Kanınızdaki kolestrol ve/veya pankreatik amilaz düzeylerinin artması
• Rutin karaciğer testlerinizde (transaminaz düzeylerinde) bozulma
• Uykuya dalmada güçlük ( uykusuzluk )
• Baş ağrısı, baş dönmesi
• Bulantı
Yaygın görülen yan etkiler (Her 10 kişiden birinden azında görülenler)
• Düşük beyaz kan hücresi ve/veya pıhtıyı oluşturan hücre kan pulcuğu sayısındaki azalma, kanınızdaki hemoglobinde azalma, kanınızdaki trigliserid, lipaz ve/veya bilirubin seviyesinde artış
• İştah azalması
• Depresyon, ruh halinizde değişiklik
• Anormal rüyalar görme, uyku düzeninde bozulmalar
• Uyku hali
• Mide ağrısı, kusma, midede rahatsızlık hissi, ağızda kuruma
• Ciltte döküntüler
• Halsizlik
Yaygın olmayan yan etkiler (Her 100 kişiden birinden azında görülenler)
• Bir iltihabi durumun ya da enfeksiyonun belirti ve işaretleri (immün reaktivasyon sendromu)
Yan etkilerden herhangi biri ciddileşirse doktorunuza söyleyiniz.
Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.
5. EDURANT'ın saklanması
EDURANT'ı çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.
EDURANT'ı 30°C altındaki oda sıcaklığında saklayınız. Işıktan korumak için orijinal ambalajı içinde saklayınız.
Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.
Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra EDURANT'ı kullanmayınız.
Son kullanma tarihi o ayın son gününü ifade eder.
Atık su veya evsel atık ile herhangi bir ilacı atmayınız.Artık kullanmadığınız ilaçları nasıl atacağınızı eczacınıza danışınız.Bu tedbirler çevreyi korumaya yardımcı olacaktır.
Ruhsat sahibi:Johnson and Johnson Sıhhi Malzeme San. ve Tic. Ltd. Şti. Kavacık Mahallesi Ertürk Sokak Keçeli Plaza No:13 Kavacık-Beykoz/İstanbulÜretici:Janssen-Cilag SpA Latina, İtalyaBu kullanma talimatı 09/07/2013 tarihinde onaylanmıştır.
9