AMETIK nedir ve ne için kullanılır?
AMETIK 100 mg 15 ml damla
İlacın içeriği ve nedir konusu hazırlanıyor.
AMETIK nedir ve ne işe yarar bölümünden sonra mutlaka AMETIK kullanmadan önce bölümünü okuyunuz.
AMETIK nasıl kullanılır?
AMETIK 100 mg 15 ml damla
Uygun doz ve uygulama sıklığı
AMETIK Kullanım şekli
Çocuklarda AMETIK kullanımı
AMETIK 100 mg 15 ml damla prospektüsünde ya da kullanma talimatında çocuklarda kullanımı ile ilgi bir bilgi yok.
Yaşlılarda AMETIK kullanımı
AMETIK 100 mg 15 ml damla prospektüsünde ya da kullanma talimatında yaşlılarda kullanımı ile ilgi bir bilgi yok.
Özel durumlarda kullanımı
AMETIK 100 mg 15 ml damla prospektüsünde ya da kullanma talimatında özel durumlara ilişkin kullanımı ile ilgi bir bilgi yok.
Aşırı dozda AMETIK kullanırsanız
AMETIK 100 mg 15 ml damla prospektüsünde ya da kullanma talimatında kullanılması gerekenden fazla kullanıdığında yapılması gerekenlerle ilgili bilgi yok.
Kullanmayı unuttuysanız
AMETIK 100 mg 15 ml damla kullanmayı unutma durumunda yapılması gerekenlerle ilgili bir bilgi yok.
Bu ilaç tedavisinin sonunda
Bu ilaç için tedavi sonunda ve sonrasında yapılması gerekenlerle ilgili bir bilgi yok.
AMETIK yan etkileri
AMETIK 100 mg 15 ml damla
Yan etkileri konusunda Kısa ürün bilgisinde bilgi bulunmamaktadır. En kısa sürede güncellenerek eklecektir.
AMETIK son kullanma tarhine kadar güvenle saklayabilmek için AMETIK saklama önerileri bölümünü okuyunuz. AMETIK ilacını bozulmadan saklayabilmek için bu prospektüste yer alan saklama şekil ve koşullarına uyunuz.
AMETIK kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
AMETIK 100 mg 15 ml damla
Kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili bir bilgi prospektüste yoktur.
AMETIK kullanmadan önce bu sayfadaki uyarılardan biriyle uyuşan durumunuz varsa doktorunuza danışın. Kullanmadan önce uyarıları sonrası mutlaka AMETIK yan etkileri bölümünü okuyun. Böylelikle ilacın yol açabileceği olumsuz etkileri engelleminiz mümkün olabilir.
AMETIK ilacını ne kadar kullanmanız gerektiğini bilmiyorsanız AMETIK nasıl kullanılır ve AMETIK 100 mg 15 ml damla doz ve uygulama bölümüne bakınız.
AMETIK kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
AMETIK 100 mg 15 ml damla
Kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili bir bilgi prospektüste yoktur.
AMETIK kullanmadan önce bu sayfadaki uyarılardan biriyle uyuşan durumunuz varsa doktorunuza danışın. Kullanmadan önce uyarıları sonrası mutlaka AMETIK yan etkileri bölümünü okuyun. Böylelikle ilacın yol açabileceği olumsuz etkileri engelleminiz mümkün olabilir.
AMETIK ilacını ne kadar kullanmanız gerektiğini bilmiyorsanız AMETIK nasıl kullanılır ve AMETIK 100 mg 15 ml damla doz ve uygulama bölümüne bakınız.
KISA ÜRÜN BİLGİSİ
1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI
AMETİK damla, 15 ml
2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etken madde:
Trimetobenzamid HC1 50 mg / 0,5 ml
Yardımcı maddeler:
Sodyum sakkarin 10 mg / 0.5 ml
" Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız."
3. FARMASÖTİK FORM
Oral Damla
4. KLİNİK ÖZELLİKLERİ
4.1 Terapötik endikasyonlar
Ametik Damla, bulantı ve kusmanın kontrolünde kullanılır. Özellikle gastroenterite bağlı bulantı ve kusmalarda ve yemekten sonra ortaya çıkan postprandial kusmalarda etkilidir.
4.2 Pozoloji ve uygulama şekli
Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:
| Kullanım miktarı
| Kullanım sıklığı
|
13,6 - 45 kg arası Çocuklarda
| 1.0-2.0 ml (300-800) mg
| Günde 3- 4 defa
|
Yetişkinler
| 2,5ml (750-1000) mg
| Günde 3- 4 defa
|
Tavsiye edilen miktardan fazla
| «kullanılmamalıdır.
|
Herhangi bir şikayet oluşumunda doktorunuza danışılmalıdır.
Uygulama yolu ve metodu:
• Sadece ağızdan uygulanır.
• AMETİK ml'sinde 100 mg trimetobenzamid HCI içerecek şekilde dozaj ayarlıdır. Şişeye takılı damlalık ml ölçeklidir. Önerilen miktarlarda AMETİK doğrudan ağıza damlatılır ya da meyve suyuna katılarak kullanılır.
Özel kullanım durumları:
Böbrek yetmezliği:Böbrek yetmezliğinde (kreatin klirensi<70 ml/dk/1.73m2) doz ayarlaması yapılmalı ve Böbrek fonksiyonları tayin edilmelidir.
Karaciğer yetmezliği:Hepatik fonksiyon bozukluklarında doz dikkatle ayarlanmalı ve periyodik olarak karaciğer fonksiyonları tayin edilmelidir.
Pediatrik popülasyon :
Mutad çocuk dozu: Çocuğun vücut ağırlığı dikkate alınarak 1-4 doz halinde uygulanan 15 mg/kg/gün'dür .
Geriatrik popülasyon :
Yaşlı hastalarda böbrek fonksiyonları azalabileceğinden böbrek fonksiyon durumuna göre doz ayarlaması gerekebilir. Böbrek fonksiyonları tayin edilmelidir.
4.3 Kontrendikasyonlar
Trimetobenzamide ya da formülasyonundaki bileşenlerden herhangi birine bilinen aşırı duyarlığı olanlarda kontrendikedir.
Yeni doğanlarda, 12 aylıktan küçük bebeklerde ve prematüre bebeklerde kullanılmamalıdır.
4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
Herhangi bir nedene bağlı akut kusması olan hastalarda trimetobenzamid kullanımından kaçınılmalıdır.
Akut ateşli hastalık, ensefalitler, gastroenterit, dehidrasyon ve elektrolit dengesizliğinin seyri sırasında, trimetobenzamid ya da başka bir antiemetik ilacın kullanımı durumunda ya da böyle bir kullanım söz konusu olmaksızın, özellikle çocuklar, yaşlılar ve genel sağlık durumu bozulmuş kişilerde, opistotonus, konvülziyonlar, koma ve ekstrapiramidal semptomlar gibi merkezi sinir sistemi reaksiyonları bildirilmiştir. Bu gibi durumlarda, özellikle yakın zamanda merkezi sinir sistemi üzerinde etkili diğer ilaçlardan (fenotiyazinler, barbitüratlar ve belladon türevleri) kullanmış olan hastalara trimetobenzamid uygulanırken dikkatli olunmalıdır. Şiddetli kusmalarda yalnızca antiemetik verilmemeli, kusmanın nedeni belirlenmelidir.
Öncelikli olarak, vücut sıvıları yeterli düzeye getirilmeli ve elektrolit dengesi sağlanmalı, ateş düşürülmeli ve bunlara neden olan hastalık tablosu ortadan kaldırılmalıdır. Aşırı hidrasyondan kaçınılmalıdır; çünkü, serabral ödem oluşabilir.
Trimetobenzamid'in antiemetik etkileri apandisit gibi durumların teşhisini ve diğer ilaçların doz aşımına bağlı toksisite belirtilerinin anlaşılmasını güçleştirebilir.
Çocuklara kusma tedavisi için trimetobenzamid verilirken tedbirli olunmalıdır. Çocukların basit kusmalarının tedavisinde antiemetikler verilmemeli, bu ilaçların kullanımı yalnızca nedeni bilinen uzun süren kusmalarla sınırlanmalıdır.
Çünkü :
• Trimetobenzamid ikincil olarak ortaya çıkabilecek ekstraprimidal semptomlar, kusmadan sorumlu olan tanısı konmamış birincil hastalığın, ör. Reye sendromu ya da başka bir ensefalopatinin merkezi sinir sistemi belirtileriyle karıştırılabilinir.
• Trimetobenzamid gibi hepatotoksik potansiyeli olan ilaçların Reye sendromunun seyrini olumsuz yönde etkileyebileceğinden kuşkulanılmaktadır. Reye sendromu çocuklarda görülen ölümle sonuçlanabilen akut bir ensefalopatidir. Bu nedenle, belirti ve semptomları (kusma ) Reye sendromunu akla getiren çocuklarda bu ilaçların kullanımından kaçınılmalıdır.
Trimetobenzamid ve benzeri ilaçlar :
• Antimuskarinik etkilerine bağlı olarak , kapalı açılı glokom, üriner retansiyon, prostat hiperplazisi ya da piloroduodenal tıkanma gibi durumlarda dikkatli kullanılmalıdır.
• Bu ilaçları kullanan hastalarda ara sıra rastlanan konvülziyonlar nedeniyle epilepsili hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.
• Yaşlı hastalar bu ilaçların advers etkilerinin çoğuna karşı daha hassastır.
Bu tıbbi ürün her dozunda 23 mg 'dan daha az sodyum ihtiva eder. Bu dozda sodyuma bağlı herhangi bir yan etki beklenmemektedir.
4.5 Diğer tıbbi ürünler etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
Oral antikoagülanların antagonistik etkisi nedeniyle trimetobenzamidin etkisinde azalma görülebilir.
Trimetobenzamid ve benzeri ilaçlar:
• Alkol, barbitüratlar, hipnotikler, opioid analjezikler, anksiyolitik sedatifler ve antipsikotikler de dahil olmak üzere merkezi sinir sistemi depresanlarının sedatif etkilerini arttırabilirler.
• Atropin ve bazı antidepresanlar (hem trisiklikler hem de monoamin oksidaz inhibitörleri) gibi diğer antimuskarinik ilaçlarla birlikte aditif antimuskarinik etkiye sahiptirler.
• Aminoglikozid antibiyotikleri gibi ototoksik ilaçların neden olduğu hasarın uyarı belirtilerini maskeleyebilirler.
4.6 Gebelik ve Laktasyon
Gebelik kategorisi C.
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon )
Trimetobenzamidin doğum kontrol yöntemleri üzerine etkisi olup olmadığına dair herhangi bir veri bulunmamaktadır. İnsanlarda potansiyel risk bilinmemektedir.
Gebelik dönemi
İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir. AMETİK gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik / ve-veya /embriyonal / fetal gelişim / ve-veya / doğum / ve-veya / doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir.
Laktasyon dönemi
Trimetobenzamidin anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir.Bu nedenle AMETİK tedavisi gören annelerin bebeklerini emzirmemeleri önerilmektedir. Trimetobenzamidin anne için önemi göz önüne alınarak emzirmenin ya da trimetobenzamidin kesilmesi doğrultusunda bir karar verilmelidir.
Üreme yeteneği /Fertilite
Gebelik dönemi başlığı altında verilen bilgiler dışında, fertilite ve üreme hakkında başka bilgi bulunmamaktadır.
4.7 Araç ve makine kullanma yeteneği üzerindeki etkiler
Trimetobenzamid uyuşukluk hissi oluşturabilir . Hastalar ilaca bireysel yanıtları belirlenene kadar, motorlu araç ve tehlikeli makinaları kullanmamalıdırlar.
4.8 İstenmeyen etkiler
Trimetobenzamid ile gözlenen yan etkiler aşağıdaki gibi sınıflandırılmıştır.
Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).
Aşağıdaki tabloda MedDRA sistem organ sınıflarında (MedDRA SOC'ler ) advers reaksiyonlar bulunmaktadır:
Kan ve lenf sistemi hastalıkları :
Yaygın olmayan : Kan diskrazisi
Bağışıklık sistemi hastalıkları :
Yaygın olmayan : Aşırı duyarlılık reaksiyonları görülmüştür; bu yüzden, ilk duyarlılaşma belirtisinde ilacın kullanımı kesilmelidir. Bu semptomlar çoğunlukla kendiliğinden ortadan kalkarsa da, bazı vakalarda semptomatik tedavi gerekebilir.
Psikiyatrik hastalıkları :
Yaygın olmayan : Depresif ruh hali
Sinir sistemi hastalıkları :
Çok yaygın: Uyuşukluk hissi Yaygın : Baş dönmesi, baş ağrısı
Yaygın olmayan : Koma, ekstrapiramidal semptomlar, konvülziyon, oryantasyon bozukluğu ,opistotonus
Göz hastalıkları :
Yaygın : Bulanık görme
Kardiyak hastalıkları :
Yaygın : Hipotansiyon
Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıkları:
Bilinmiyor : Solunum güçlüğü
Gastrointestinal hastalıkları:
Yaygın : Diyare
Hepato-biliyer hastalıkları:
Yaygın olmayan : Karaciğer bozukluğu, sarılık
Deri ve deri altı doku hastalıkları :
Yaygın olmayan : Alerjik deri reaksiyonları
Kas ve iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları:
Yaygın: Kas krampları
Böbrek ve idrar yolu hastalıkları :
Yaygın olmayan :Üriner retansiyon
Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers
reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir. (; e- posta: ; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)
4.9 Doz aşımı ve tedavisi
Doz aşımı semptomları arasında hipotansiyon, nöbetler, merkezi sinir sistemi depresyonu, kardiyak aritmiler, oryantasyon bozukluğu ve konfüzyon yer alır. Gereken doz aşımı tedavisine başlandıktan sonra, toksik semptomlara yönelik ve destekleyici tedavi de uygulanmalıdır.
Hipotansiyon çoğunlukla IV sıvılara ya da Trendelenburg pozisyonuna yanıt verir. Eğer bu önlemlerle yanıt alınamazsa, parenteral bir inotropun (örn. yanıta göre titre edilen 0.10.2 p,g/kg/dk norepinefrin) kullanılması gerekebilir. Nöbetler genellikle diazepama (yetişkinlerde gereğinde 15 dakikada bir uygulanmak ve 30 mg'ı aşmamak üzere 5-10 mg IV bolus; çocuklarda 10 mg'ı aşmamak üzere IV 0.25-0.4 mg/kg/doz) , fenitoine ya da fenobarbitale yanıt verir.
Ciddi kardiyak aritmiler çoğu zaman bolus ve ardından idame infüzyonu tarzında 1 -2mg/kg lidokaine yanıt verir.
Ekstrapiradimal semptomlar (örn. distonik reaksiyonlar) 50 mg'ı aşmamak üzere IM ya da yavaş IV enjeksiyon olarak 1-2 mg/kg (yetişkinler) difenhidramin ve ardından 48-72 saat boyunca uygulanan idame dozuyla tedavi edilebilir. Bu reaksiyonlar difenhidramine yanıt vermiyorsa, 1-2 mg IV benztropin mezilat (yetişkinler) gibi antikolinerjik ilaçlar etkili olabilir. Bu ilaçlar genellikle 2-5 dakika içinde etkili olur.
5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ
5.1 Farmakodinamik Özellikleri
Farmakoterapötik grubu: diğer antiemetikler ATC kodu: A04AD
Trimetobenzamid hidroklorürün kemoreseptör trigger bölgesi üzerine doğrudan etki ettiği düşünülmektedir. Kusma merkezi üzerine doğrudan tesir etmez ve gastrointestinal yolla kusma merkezi üzerinde etkili olan ve merkeze transferi sağlayan sinirlerin hassasiyetini periferal olarak azaltmaz.
5.2 Farmakokinetik Özellikleri
Emilim:
Oral uygulamalarda trimetobenzamid hidroklorürün antiemetik etkisinin başlaması 10-40 dakika içinde meydana gelmekte ve 3-4 saat sürmektedir. Yetişkinlerde 500 mg'lık tek bir dozluk oral uygulanmasını takiben, ortalama pik trimetobenzamid konsantrasyonları 1-2 ^g/ml olarak belirtilmektedir.
Dağılım:
Trimetobenzamidin insan vücudu dokuları ve sıvıları içerisindeki dağılım mekanizması belirlenmiştir. Yapılan çalışmalarda ilaç ve metabolitleri karaciğer, böbrekler ve akciğere dağılmıştır.
Biyotransformasyon :
Trimetobenzamidin biyotransformasyonu karaciğerde yer alır. Safra yolları ve böbrekler yoluyla elimine edilir.
Eliminasyon:
Trimetobenzamid genellikle tek bir doz uygulamasından sonra iki saat içerisinde kandan temizlenir; ancak bazı hastalarda ölçülebilir konsantrasyonlar 24 saatin üzerinde sürebilir. İlacın metabolik kaderi tam olarak belirlenememiştir. Bir dozluk uygulamayı takiben, yaklaşık olarak
%%
20'lik kısım 24 saat içinde atılır.
5.3 Klinik Öncesi Güvenlilik Verileri
Tavşan ve sıçanlarda yapılan trimetobenzamid hidroklorürün üreme çalışmalarında herhangi bir teratojenik bulgu ortaya çıkmamıştır. Gözlenen tek etki, trimetobenzamidin tavşanlarda 100 mg/ kg dozlarında uygulanmasıyla resorpsiyonlarda artış, farelerde 20 mg ve 100 mg/kg dozlarında uygulanmasıyla embriyonik resorpsiyonlar ve ölü doğum yüzdesindeki artıştır. Bu olumsuz yan etkiler bir ya da iki anne hayvanda görülmüştür. İnsanlar üzerine etkisi bilinmemektedir. H amile ve emziren kadınlarda trimetobenzamidin kullanımı ile ilgili herhangi bir klinik çalışma bulunmamaktadır. Gebelik ve emzirme sırasında kullanım güvenliliği belirlenmemiştir.
6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLERİ
6.1 Yardımcı Maddelerin Listesi
Gliserin,
Sodyum sakkarin ,
Muz esansı,
Vanilin,
Nipastat (p-hidroksibenzoik asit esterleri),
Distile su
6.2 Geçimsizlikler
Ürünün geçimsizliğine dair bir bilgiye rastlanmamıştır.
6.3 Raf ömrü
24 ay
6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler
25
0C'nin altındaki oda sıcaklığında, çocukların göremeyeceği ve erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklanmalıdır.
6.5 Ambalajın Yapısı ve İçeriği
Ölçekli pipetle 15 ml'lik cam şişede, kullanma talimatı ile birlikte karton kutu içerisinde sunulmuştur.
6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelik” 'lerine uygun olarak imha edilmelidir.
7. RUHSAT SAHİBİ
adı
Kurtsan İlaçları A.Ş.
adresi
Ali Rıza Gürcan Cad.
Alparslan İş Merkezi No:27/10 Merter 34169 İstanbul
telefon nofax no
0 212 481 59 14-15
8. RUHSAT NUMARASI
127/28
9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ
İlk ruhsat tarihi: 11.08.1978 Ruhsat yenileme tarihi :
10. KÜB'ÜN YENİLEME TARİHİ
8
KULLANMA TALİMATI
AMETİK damla Ağızdan alınır.
Etkin madde:
Her 0,5 ml Ametik Damla 50 mg Trimetobenzamid HCI içerir.
Yardımcı maddeler:
Gliserin, sodyum sakkarin, muz esansı, vanilin, nipastat (p-hidroksibenzoik asit esterleri) ve distile su
Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.
• Bu kullanma talimatını saklayınız.Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.
• Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
• Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.
• Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde bu ilacı kullandığınızı doktorunuza söyleyiniz.
• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz.İlaç hakkında size önerilen dozun dışındayüksek veya düşükdoz kullanmayınız.
Bu Kullanma Talimatında:
1. AMETİK nedir ve niçin kullanılır?
2. AMETİK kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
3. AMETİK nasıl kullanılır?
4. Olası yan etkiler nelerdir?
5. AMETİK saklanması
Başlıkları yer almaktadır.
1. AMETİK nedir ve ne için kullanılır?
• AMETİK oral damla, ağıza damlatılarak kullanılan bir ilaçtır.
• AMETİK ml'sinde 100 mg trimetobenzamid hidroklorür içerecek şekilde dozaj ayarlıdır. 15 ml'lik şişeye takılı damlalık ml ölçeklidir.
• AMETİK bulantı ve kusmanın kontrolünde kullanılır. Özellikle bağırsak enfeksiyonlarına bağlı bulantı ve kusmanın önlenmesinde kullanılmaktadır.
2. AMETİK kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler AMETİK'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ.
Eğer :
• AMETİK 'in bileşiminde bulunan trimetobenzamid hidroklorür veya yardımcı maddelerden herhangi birine karşı (yardımcı maddeler listesine bakınız) alerjiniz var ise
• Yeni doğanlarda, 12 aylıktan küçük bebeklerde ve premature bebeklerde.
AMETİK'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ.
Herhangi bir nedene bağlı akut kusmanız varsa AMETİK kullanımından kaçınılmalıdır.
• Eğer Reye sendromu (çocuklar ve ergenlik çağındaki gençlerde görülen ölümle sonuçlanabilen akut bir beyin iltihabı hastalığıdır ), ensefalitler (beyin iltihabı), yüksek ateş, gastroenterit (mide ve bağırsak mukoza membranının iltihabı), dehidrasyon (su kaybı) hastalığınız var ise,
• Yakın zamanda merkezi sinir sistemi üzerinde etkili diğer ilaçlardan (fenotiyazinler, barbitüratlar ve belladon türevleri) kullanıyor iseniz ,
• Eğer kapalı açılı glokom (göz içi basıncının artması ile karakterize olan bir hastalık), üriner retansiyon (İdrar kesenizde idrar birikmesi), prostat hiperplazisi (prostat büyümesi) ya da piloroduodenal (midenin bağırsağa açılan kısmında ) tıkanma probleminiz varsa,
Eğer epilepsi (sara) hastalığınız varsa, doktorunuza söyleyiniz.
AMETİK alkolle birlikte alınmamalıdır. AMETİK 'in bulantı ve kusmayı önleyici etkileri apandisit gibi durumların teşhisini ve diğer ilaçların doz aşımına bağlı toksisite belirtilerinin anlaşılmasını güçleştirebilir.
Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir döneminde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.
AMETİK 'in yiyecek ve içecek ile kullanılması:
Önerilen miktarlarda AMETİK direkt olarak ya da meyve suyuna karıştırılarak kullanılır. Hamilelik
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Hamile iseniz ya da hamile kalmayı planlıyorsanız, doktorunuz size söylemedikçe AMETİK kullanmayınız.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Emzirme
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
AMETİK 'in anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Bu nedenle AMETİK tedavisi gören annelerin bebeklerini emzirmemeleri önerilmektedir.
Eğer emziriyorsanız doktorunuz söylemedikçe AMETİK kullanmayınız.
Araç ve makine kullanımı
AMETİK,uyuşukluk hissi oluşturabilir. AMETİK'in sizi nasıl etkilediğini anlayıncaya kadar araç veya makine kullanmanız tavsiye edilmez.
Ametik'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler:
Bu tıbbi ürün her dozunda 23 mg 'dan daha az sodyum ihtiva eder. Bu dozda sodyuma bağlı herhangi bir yan etki beklenmemektedir.
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınızsa lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.
AMETİK'in aşağıdaki ilaçlarla etkileşme olasılığı dikkate alınmalıdır:
• Ağızdan alınan, kanın pıhtılaşmasını engelleyen ilaçlar (Antikoagülan )
• Merkezi sinir sistemi fonksiyonlarını baskılayan ilaçlar (Güçlü ağrı kesicile r, uyku ilaçları, sakinleştiriciler, endişe gideren ilaçlar ve ciddi psikiyatrik hastalıklarda kullanılan ilaçlar )
• Alkol
• Atropin (ince barsak ve kalın barsak spazmlarında,acil canlandırma işleminde ve ameliyat öncesinde ve sırasında solunum yollarındaki salgıları önlemek için kullanılır)
• Bazı depresyon ilaçları (trisiklik ve monoamin oksidaz inhibitörleri)
• Aminoglikozid grubu antibiyotikler
3. AMETİK nasıl kullanılır?
Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:
| Kullanım miktarı
| Kullanım sıklığı
|
13,6 - 45 kg arası Çocuklarda
| 1.0-2.0 ml (300-800) mg AMETİK
| Günde 3 - 4 defa
|
Yetişkinler
| 2,5 ml (750-1000) mg AMETİK
| Günde 3 - 4 defa
|
Doz sıklığının belirlenmesinde 15mg/kg/gün'e göre hesaplanan çocuk dozu esas alınmıştır. Ametik'i her zaman doktorunuzun belirttiği şekilde kullanınız. Eğer emin değilseniz, doktorunuza veya eczacınıza danışmaksınız.
Uygulama yolu ve metodu:
Sadece ağızdan uygulanır.
AMETİK, ml'sinde 100 mg trimetobenzamid HCI içerecek şekilde dozaj ayarlıdır. Şişeye takılı damlalık ml ölçeklidir. Önerilen miktarlarda AMETİK doğrudan ağıza damlatılır ya da meyve suyuna katılarak kullanılır.
Değişik yaş grupları: Çocuklarda kullanımı :
13.6-45 kg arası çocuklarda, günde 3-4 kez 1.0-2.0 ml ( 300-800 mg ) AMETİK kullanılabilir.
Yaşlılarda kullanımı :
Yaşlı hastalarda böbrek fonksiyonları azalabileceğinden, böbrek fonksiyon durumuna göre doz ayarlaması gerebilir.
Özel kullanım durumları : Böbrek yetmezliği :
Böbrek yetmezliğinde (kreatin klirensi <70 ml /dk /1,73 m ) doz ayarlaması yapılmalı ve böbrek fonksiyonları tayin edilmelidir.
Karaciğer yetmezliği :
Karaciğer fonksiyon bozukluklarında doz dikkatle ayarlanmalı ve periyodik olarak karaciğer fonksiyonları tayin edilmelidir.
Kullanmanız gerekenden daha fazla AMETlK kullandıysanız
Kullanmanız gerekenden daha fazla AMETİK kullandıysanız, bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.
Düşük tansiyon, kasılma nöbetleri, kalpte ritim bozuklukları ve zihin karışıklığı belirtileri görülebilir.
AMETIK'i kullanmayı unutursanız
Eğer AMETİK'in bir dozunu almayı unutursanız, hatırladığınız anda dozu alınız ve bir sonraki dozu normal kullanma zamanında alınız.
Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.
AMETIK ile tedavisini sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler
AMETİK tedavisini bırakmayı düşünüyorsanız, önce doktorunuza danışınız.
3. Olası yan etkiler nelerdir?
Tüm ilaçlar gibi, AMETİK DAMLA'nın içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
Aşağıdakilerden biri olursa, AMETlK'i kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:
• Aşırı duyarlılık reaksiyonları : deride yaygın kızarıklıkla birlikte kaşıntılı döküntüler
• Sırtta yay gibi geriye doğru şiddetli kasılma olması (opistotonus)
• Yüzde, ağızda, dilde, kollarda ve bacaklarda olağan dışı, kontrol edilemeyen hareketler
• Deride kızarma, toplu iğne başı gibi kanamalar, morarmalar olması
Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir. Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin AMETİK'e karşı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.
Bu çok ciddi etkilerin hepsi oldukça seyrek görülür.
Diğer yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde sıralanmıştır:
Çok yaygın: 10 hastanın en az birinde görülebilir.
Yaygın: 10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir.
Yaygın olmayan : 100 hastanın birinden az, fakat 1000 hastanın birinden fazla görülebilir.
Seyrek : 1000 hastanın birinden az görülebilir.
Çok seyrek : 10000 hastanın birinden az görülebilir.
Bilinmiyor: Eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor.
Çok yaygın
• Uyuşukluk hissi
Yaygın
• Hipotansiyon (tansiyon düşüklüğü)
• Baş dönmesi, baş ağrısı
• Diyare
• Kas krampları
• Bulanık görme
Yaygın olmayan
• Kan diskrazisleri (kan ile ilgili bir hastalık hali)
• Konvülziyonlar (spazm ve seri kasılma hali )
• Ekstrapiramidal semptomlar (hareket bozuklukları)
• Karaciğer bozukluğu
• Sarılık
• Aşırı duyarlılık reaksiyonları ( deride yaygın kızarıklıkla birlikte kaşıntılı döküntüler )
• Koma
• Çökkün ruh hali
• Oryantasyon bozukluğu
• Opistotonus ( sırtta yay gibi geriye doğru şiddetli kasılma olması )
• Üriner retansiyon ( idrar kesenizde idrar birikmesi )
• Ateş
Bilinmiyor
• Solunum güçlüğü
Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.
Y an etkilerin raporlanması
Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yan etkileri sitesinde yer alan “İlaç Yan Etki Bildirimi” ikonuna tıklayarak ya da 0 800 314 00 08 numaralı yan etki bildirim hattını arayarak Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildiriniz. Meydana gelen yan etkileri bildirerek kullanmakta olduğunuz ilacın güvenliliği hakkında daha fazla bilgi edinilmesine katkı sağlamış olacaksınız.
5. AMETİK 'in saklanması
25
0C'nin altındaki oda sıcaklığında, çocukların göremeyeceği ve erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklanmalıdır.
Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.
Etiketin veya ambalajın üzerinde belirtilen son kullanma tarihinden sonra AMETİK 'i kullanmayınız.
Eğer üründe ve /veya ambalajın bozukluklar fark ederseniz AMETİK kullanmayınız.
Ruhsat Sahibi:KURTSAN İLAÇLARI AŞ.
Merter 34169 İSTANBUL Üretim Yeri : RECORDATİ İLAÇ SAN. ve TİC. A Ş.
Esenyurt /İSTANBUL
Bu kullanma talimatı........................tarihinde onaylanmıştır.
7